Ett vanligt hårtips är att aldrig borsta håret när det är blött, eftersom att blött hår är mer elastiskt och kan lättare slitas sönder då.

Och det stämmer, håret är mer elastiskt när det är blött, men att det slits sönder lättare gäller faktiskt inte alla hår!

IMG_5168_11

Ska man borsta håret när det är blött eller torrt?
Jag som har hydrofilt hår (ofta tunt, fuktrikt, men har lite proteiner i håret) har ett väldigt elastiskt hår eftersom det inte är så starkt. Då ska jag absolut inte borsta det när det är blött för då är det extra elastiskt och skört.

Men ett hydrofobt hår, som alltså är mer grovt, starkt och hårt än vad det är elastiskt, det är faktiskt bättre att borsta när det är blött och hårstråna är lite mer elastiska.

Jämför håret med kokt vs okokt spagetti
Vi kan jämföra det med två olika spagetti – ett kokt och ett okokt. Hydorfilt hår är som kokt spagetti, jättemjukt och absolut inget man ska borsta igenom när det är överkokt för det kommer bara trasa sönder. Hydrofobt hår är som okokt spagetti, hårt och stelt när det är torrt, vad händer om man borstar i okokt spagetti? Det går av!

I praktiken
Sen är det ju så att alla kan inte inte borsta håret när det är blött, man kommer ut ur duschen och det är rufsigt, och alla stylingprodukter man ska ha i i fuktigt hår vill man fördela jämnt o.s.v. Självklart tål de flesta hydrofila hår att borstas litegrann när det är blött, men man ska vara väldigt försiktig och framför allt reda ut eventuella tovor innan duschen så att man inte har värsta tovan att reda ut när håret är blött.

Och samma gäller för hår som är tvärtom, personer med hydrofobt hår vill säkert borsta håret dagar man inte duschar också. Men tovor är det bättre att försiktigt reda ut i duschen, exempelvis när du har i din hårinpackning.

Hängde ni med? :) ♥

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here