Idag lyssnade jag på den här intervjun med Helena Bergström på Värvet.se, och känner hög igenkänningsfaktor när hon pratar om filmrecensioner. Hon berättar att man kan få så otroligt olika recensioner på samma film, för alla tycker olika och det kommer man aldrig ifrån. Och poängen i det hela var att det viktigaste är att inte lyssna för mycket på vad andra tycker (medan man fortfarande håller på med filmen) att man tappar bort sin egen vision som man hade från början.

Det är nämligen väldigt lätt att börja ändra på saker p.g.a. vad andra ger för råd och tips (även fast det så klart är positivt med feedback) men man får inte glömma vad man själv tycker är bra och dåligt, för då kommer man i alla fall inte vara nöjd i slutänden.

Och samma sak gäller när man har ett litet företag. Hade jag lyssnat på allas råd så hade jag aldrig varit där jag är idag. När du pratar om ditt företag med folk, så känn dig inte dålig om många kommer med åsikter och råd som i grunden är bra men som du inte kan eller vill genomföra. För en idé kan vara superbra, utan att vara superbra för just dig och ditt företag. Man kan inte lyssna på alla, då blir man splittrad, men så länge man lyssnar på sig själv så kommer det bli bra ändå.

Exempel på råd jag fått de senaste två åren:

  • Du borde söka extrajobb på dagis eller ICA eftersom du knappt tar ut någon lön” Det är lite tajt i plånboken i början när alla pengar som kommer in återomsätts i företaget för att kunna växa, men har man råd att leva utan att jobba extra så är det det bästa. Att starta eget är mer än ett heltidsjobb, så varför slösa tid på något som inte tar en framåt i karriären?
  • Åk till Öregrund på sommaren och ansiktsmåla barn i centrum!” Också en sak som kan ge snabba pengar, en bra dag, men det är ju inte så givande om man vill bygga varumärke.
  • Marknadsför mer att du gör brudsminkningar, och åker runt till olika städer och sminkar” Bröllop är en väldigt bra målgrupp om man frilansar som makeupartist, men det är otrooligt tidskrävande att åka runt och sminka. Jag vill inte livnära mig på att sminka andra, utan vill jobba med bloggen, webshopen och produkter :) Att åka till en annan stad för en brudsminkning tar i princip en hel dag, och på den dagen kan jag istället få massor av jobb gjort som tar mig dit jag vill komma. Det gäller som sagt att inte glömma bort sin vision, och tänka långsiktigt.

Dom här råden är bra råd i grunden, men alltså inget som jag personligen har lyssnat på eftersom jag tänker mer långsiktigt. Och sådana här tips och råd får man i princip hela tiden, varje gång man pratar om sitt jobb med en annan person. Vilket så klart är kul och bra, men man måste lära sig att stänga av också.

Sammanfattning – Lyssna inte alltid på vad andra säger utan tänk ett steg till först, även om det kanske i grunden är ett bra råd/tips. Och glöm inte varför du började ♥

IMG_0184_111

Nu ska jag däcka i sägen efter en lång men otroligt givande arbetsdag! :)

Kram på er ♥

2 KOMMENTARER

  1. Så sant! Vilken grym inställning du har!
    …Och så ska man inte titta så mycket på vad andra gör. ” Don’t compare your beginning with someone elses middle”

    Kram

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here