Man brukar säga att eyeliner med vinge inte går att göra på alla ögon, men det går i princip på alla ögon, även om man har hooded eyes eller hängiga/rynkiga ögon, frågan är bara hur snyggt man lyckas få till det. Det kan vara svårt och på vissa ögon kanske inte ser lika snyggt ut i alla vinklar, och man kanske måste applicera mycket mer/mindre än vad man egentligen hade önskat. Men det går :)

Jag gjorde t.ex. eyeliner med vinge på en äldre dam i höstas, och hon blev jättenöjd och skulle försöka att inte tvätta ansiktet så hon kunde ha det morgonen efter också :) Hon hade väldigt mycket rynkor och hängiga ögon, men hon kände sig jättefin med eyelinervinge och det är ju huvudsaken!

Hooded eyes är en ögonform som inte har med ålder att göra, och innebär att man har ganska mycket hud på ögonlocket. Och på just eyeliner med vinge så gäller samma sminktips för hooded eyes och hängiga ögon.

Problemet med dessa ögon är nämligen att globlinjen, som på många andra stannar ungefär i höjd med yttre ögonvrån, sträcker sig längre ut och ”bryter av” eyelinervingen.

blake-lively-eye-makeup-turbo-premiere-main

Hooded eyes är jättevanligt och Blake Lively är ett bra exempel på den här ögonformen.

Det går att måla en rak linje på en rynka/hudveck, men när man då rör på ögat och tittar åt olika håll så ser plötsligt inte linjen rak ut längre. Så det vill man helst undvika.

Men nu tänkte jag i alla fall ge er lite tips som kan funka bra, men det är dels svårt att visa på mina ögon eftersom att jag inte har en sådan ögonform, och dessutom så ser ju alla dessa ögonformer olika ut så det finns ju inget konkret ”rätt sätt” utan man måste utgå från sina egna former och linjer.

Men jag ska göra mitt bästa för att ni ska förstå mina tips :)

IMG_0056_111

Jag tryckte ner huden lite med mitt finger för att förlänga hudvecket från globlinjen lite, så att ni kan se tydligare vad jag pratar om!

På bilden har jag markerat ungefär hur jag brukar måla min eyelinervinge, det är en bra lutning för att eyelinern ska lyfta ögat på ett fint sätt. Men som ni ser så är nu mitt hudveck från globlinjen lite i vägen där, precis som det är på personer med hooded eyes och hängiga ögonlock.

Så om jag skulle måla sådär så skulle det bara se bra ut när jag tittar precis i den här vinkeln, men när jag tittar åt sidorna/blinkar så skulle det inte se ut som en fin vinge längre utan då blir det hackigt och knasigt.

Det man istället kan göra är att måla eyelinervingen längre ut från ögat, där man inte har veck alls eller i alla fall inte lika djupa/tydliga linjer. Men skulle man göra det genom att enbart måla på ovansidan av ögat, då skulle det se ut som att vingen inte alls hör till sminkningen eftersom den hamnar så långt ut.

Istället kan man även måla på undersidan av ögat och liksom binda ihop vingen med eyelinern på undre fransraden. Då balanserar man upp det hela! (Jag visar bilder längre ner i inlägget)

IMG_0056_1111

Ett annat problemområde när man ska göra eyeliner, både med och utan vinge, det är att ögonlocket inte syns så mycket när man tittar rakt fram. Därför rekommenderar jag att göra en så smal eyeliner som möjligt, för har du en bred eyeliner så kommer det bara se svart ut när du tittar rakt fram och då får du ögonlocket att se ännu mindre ut.

Ett tips är att markera fransraden med en lashliner (läs mitt jättegamla inlägg om det här, jag ska göra ett nytt inlägg med bättre bilder inom kort) för då behöver du inte måla så mycket alls upp på huden på ögonlocket för att ändå få en tydlig eyelinerlinje.

Jag har gjort en steg för steg-beskrivning på det här med vingen, men det var så sjukt svårt att göra på sig själv när man trycker ner huden sådär, det blir lite ojämnt eftersom jag tryckte olika mycket o.s.v. Men ni ser nog bra vad jag menar ändå hoppas jag!

eyeliner-hooded-eyes_111

1. Markera fransraden med en lashliner och måla sedan eyelinern tunt precis ovanför fransarnas hårbotten.
2. Måla eyelinern längs undre fransraden, smalt innerst/mitten och bredare i ytterkanten.
3. Följ linjen på undre fransraden och dra ett streck rakt utåt.
4. Forma eyelinervingen genom att dra en linje från spetsen och in mot övre fransraden, och fyll i mellanrummet.

På sista bilden ser ni eyelinern utan att jag förlänger hudvecket i globlinjen, och som ni ser så är vingen nu ganska långt ifrån mitt riktiga veck! Tänk er att jag inte hade målat alls under ögat, då hade det bara sett ut som en superlång eyeliner jämfört med ögat.

Fördelen för er som har sådana här ögon är att ni kan ju titta i spegeln och se exakt hur huden förändras när ni rör på ögonen o.s.v. Det var väldigt svårt för mig när jag bara höll med fingret hehe.

Sedan behöver man ju inte göra en sån här skarp eyeliner som jag har gjort, det gjorde jag bara för att visa, men samma princip gäller för sotiga eyeliners och allmänt alla sminkningar i den här utdragna formen!

Hoppas att ni/någon av er tycker att inlägget var till hjälp! ♥

6 KOMMENTARER

 1. Hej. Jag använder eyeliner jättemycket och har hooded eyes. Tidigare hade jag inga problem att få det bra, men jag tappade allt hår inklusive ögonfransar för några år sen. Och nu har jag problemet att min eyeliner ”äter upp” ögonskuggan där eyelinern möter övre delen av ögonlocket (hoppas du fattar vad jag menar) antagligen pga av att det blir för tätt på ngt sätt. Har du tips på någon superduper eyeliner som sitter som berget? Jag har använt Isadoras små flaskor, både vattenlöslig och vattenfast och nu senast köpte jag Stila Stay all day Eyeliner och alla funkar lika. Kan tillägga at t jag har väldigt feta/oljiga ögonlock också… *hjälp* :)

  • Hej hej! För det första, använder du ögonskuggsprimer? Och i sådana fall vilken? För det låter som att det snarare är dina oljiga ögonlock som är problemet och inte att du saknar ögonfransar, eller jag kan i alla fall inte se framför mig hur ögonfransarna skulle påverka eyelinern och ögonskuggan på det sättet. Hur som helst så är däremot oljiga ögonlock en riktig bov för hållbarheten av eyelinern! Vanlig icke-vattenfast eyeliner är sällan tillräckligt stark för att hålla, och vattenfast är ju inte oljefast (man tar ofta bort vattenfast smink med oljebaserade produkter) så det kommer inte heller hålla. Speciellt inte om det är både olja och gnuggande påfrestning när du blinkar.

   Det bästa är med andra ord inte att köpa en superduperbra eyeliner, utan att använda en bra ögonskuggsprimer som du mättar ordentligt med ögonskugga (eller puder om du inte vill ha någon färg) vilket i sin tur gör så att dina ögonlock inte blir lika oljiga, och då försvinner det grundläggande problemet! Nyx Hd eyeshadow base, bh cosmetics eye primer och Lumene eyeshadow primer är mina tre favorit-primers! Vet dock inte om bh cosmetics finns att få tag på i sverige längre.

   Hoppas tipset var till hjälp, och om jag har missförstått någonting eller liknande så hojta till :) Kram!

   • Tack så jättemycket för svar! Jag använder faktiskt eye primer, från Make up store. Men den funkar ju inte optimalt… Däremot, så har jag sen jag skrev förra kommentaren köpt eye primer på H&M som faktiskt funkar bättre (och kostar betydligt mindre!) och så har jag tänkt på att ta lite mörkbrun ögonskugga ovanpå min bruna eyeliner och denna veckan har eye-make’n suttit riktigt bra. Det är bara så trist att behöva göra så många steg innan man är klar. Förr kunde jag ju bara ta mascara, eyeliner och ögonpenna på vattenlinjen så var jag klar och i värsta fall bara ta mascara….
    Jag kan tipsa om en rolig palett med ögonskuggor från H&M som jag har använt tre olika kombinationer denna veckan och fått flera komplimanger om:
    http://www.hm.com/se/product/19344?article=19344-A
    Iaf, tusen tack för dina tips och tack för en intressant och uppdaterad blogg!

 2. Jättebra tips! Det är så jag ofta gör för att få till det snyggt på mina hooded eyes. Alternativt om jag inte vill ha det för mörkt under ögat kan jag skugga lite brun skugga eller någon rolig färg och koppla ihop det med vingen i ytterkant, så det fortfarande ser ut att tillhöra sminkningen :)

 3. Hej.Vad detta var toppen,jag är 50+ och det är riktigt svårt att få till det snyggt.Hade varit kul att se en video tuturial på någon äldre när du gör det,kram :)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here