Jag fick denna kommentar på gårdagens sminkning:

”Såå snyggt! Kan du inte berätta mer om din bas, tycker det är absolut viktigast och din ser fruktansvärt bra ut, hur skapar du ”glansigheten” på näsan? Supersnyggt, är det highlighter?”

IMG_3010_111

Igår hade jag grundsmink från YAG Mineral, både concealer, foundation, solpuder och rouge. Jag får många kommentarer liknande denna så fort jag använder YAG Mineral när jag sminkar mig! Min grund ser alltid bra ut men det måste vara någonting extra med YAG för det slår nästan aldrig fel :)

Ibland använder jag (förutom täckande grundsmink) även YAG Mineral Pale Shimmer, det är ett puder som ger den här snygga glansen i ansiktet utan att man ser varken oljig eller skimrig ut, man får bara så enormt fin lyster!

Men på denna bild har jag inte använt highlighter eller skimmer över huvud taget, utan har faktiskt använt en lystergivande ansiktsprimer (+ en nermattande) från Paese som jag älskar och kommer beställa hem till webshopen redan idag! Vet dock inte hur lång leveransen blir, semestertider.

93227d9e8de851427c2f532d418a01c22

Den nedmattande primern är räddaren i nöden för min oljiga hy, den jämnar ut porerna och håller huden matt under dagen. Den lystergivande primern innehåller ljusreflekterande pigment som ger den fina lystern. Båda får sminket att bli jämnt och snyggt, och framför allt hållbart!

För övrigt kan jag säga att YAG Minerals grundsmink faktiskt ger mer lyster än många andra mineralprodukter, vet inte varför egentligen för det innehåller inte skimmer eller liknande men man får inte den där matta mask-känslan som man kan få med vissa andra.

Hudvården gör stor skillnad också, jag avslutar alltid mitt grundsmink med att spraya ansiktet med en ansiktsmist från Sanctum (kommer ta in den också men inte riktigt än) som vårdar och återfuktar ansiktet. Jag tycker även att den får sminket att se naturligare ut, det liksom smälter in bättre i porerna och ger också lite mer lyster i hyn.

sanctum_tonerefreshmist_150g__82466.1369998834.1280.1280

Sedan finns det ju många problemområden med just grundsminket, som både kan uppstå p.g.a. huden eller tekniken. Här kommer dom vanligaste problemen, och tips på hur du rättar till dom, jag utgår från mineralsmink då det passar alla hudtyper:

1. Synliga porer
När du applicerar foundation genom att bara lägga ett lager över ansiktet, så blir det som att man lägger en ljus kant längs varje por, vilket framhäver dom och får dom att se djupare och mörkare ut.

Det viktigaste att tänka på är att verkligen arbeta med sminkborsten! Cirkulerande rörelser och gärna lite duttande också, fram och tillbaka flera gånger, så att man verkligen buffrar in sin foundation i hudens alla små ojämnheter. Då kommer sminket smälta ihop med huden mer, du kommer inte behöva använda lika mycket foundation och resultatet blir både snyggare, jämnare och naturligare!

Har du så synliga porer att detta tips inte räcker, då finns det primers som fyller ut porerna och gör så att de blir lättare att täcka över med smink.

2. Kakigt resultat
Om din foundation blir kakig på huden, så kan det dels bero på att din foundation är av dålig kvalité, gammal eller inte passar din hy. Men oftast beror det på att man applicerar ”fel” och för mycket. Med YAG Minerals foundation så är det nästan omöjligt att få ett kakigt resultat, för den är så lätt på huden, men att använda mindre foundation och jobba in den i huden mer är oftast problemlösningen på detta!

3. Hållbarhet
Många känner sig nöjda med grundsminket direkt efter applicering, men att det av olika anledningar inte är lika fint hela dagen. Har man jobbat in sin foundation i huden ordentligt och gjort allt som man ska, så beror det oftast på sin egen hy.

Är man torr så kan man uppleva att sin foundation ”faller bort” under dagen. Det man kan göra så är att dels återfukta ordentligt före applicering så att det verkligen fäster på huden. Man kan också återfukta huden under dagen genom att använda fuktspray, som man bara sprayar över sminket med jämna mellanrum.

Är man tvärtom, fet i hyn, så kan grundsminket antingen ”smälta bort” eller bli kakig under dagen. Detta beror på oljan som din hy producerar som bråkar med din foundation inifrån och får den att glida/flytta på sig. Pudra ansiktet med jämna mellanrum så att du fixerar din foundation och suger upp oljan. YAG Mineral Veil Pale är jättebra till detta, då den är så fjäderlätt den bara mattar ner utan att bli som en kaka/mask över ansiktet. Hinner du bli väldigt oljig i ansiktet innan du pudrar dig så rekommenderar jag att ta en bit toalettpapper och dutta mot de oljiga delarna innan du pudrar, då får du bort en del av oljan från ansiktet, och huden kommer hålla sig matt längre eftersom oljan inte är kvar i sminket i ansiktet.

I båda fallen så kan även en ansiktsprimer vara en bra idé, på en torr hy får primern grundsminket att fästa bättre och på en oljig hy kan primern göra din hy mindre oljig och får sminket att hålla bättre.

4. Rouge, shading och highlighter blir ojämnt och fult
Ett ojämnt resultat får man ofta p.g.a. att man har för mycket på borsten. Vill du ha mycket rouge eller solpuder, så är det bättre att ta lite åt gången och bygga upp en snygg nyans. Dutta borsten i rougen/solpudret och slå sedan skaftet lätt mot handflatan så försvinner allt överflödigt pulver som hade lagt sig ojämnt på huden.

Blev din rouge/shading ojämn så är det ganska enkelt att rätta till med din kabukiborste, massera alla ojämna kanter med den så brukar det jämna ut sig. Är det extremt ojämnt så kan du även ha lite mer foundation på kabukiborsten.

5. Kant mellan hals/ansikte
Den största orsaken till detta är fel nyans på sin foundation. Men trots rätt nyans så blir det ju alltid lite olika på ansikte och hals eftersom att en sminkad hy har lite annorlunda yta och reflekterar ljuset annorlunda. Därför bör man alltid sminka ner lite på hals och dekolletage om man vill ha det perfekta resultatet – glöm inte öronen om du har kort frisyr/uppsatt hår!

Dessutom är det en bra idé (både om man sminkar med foundation ner på halsen eller inte) att applicera sin shading där också. Om du shadar käkbenet och ner på sidorna av halsen, och kanske nyckelbenen också, så blir det så många olika nyanser ihopblandade att man inte lika mycket tänker på att det blir ett ”streck”, utan då blir det mer som naturliga skuggor.

6. Sminket ”fastnar” i ansiktsfjunen
Mitt bästa tips när det gäller detta, är att på de ställen man har mycket fjun applicera sminket i fjunstrånas riktning. Då lägger de sig ner och blandas ihop i sminket lättare än om man rufsar till dom med sminkborsten och får sin foundation att lägga sig som en tub längs stråna istället för på bara en sida. Att spraya sminket med en face mist är också att rekommendera, då kommer den pudriga känslan kring stråna att försvinna!

Det blev ett långt inlägg, hoppas ni orkade läsa och att tipsen var till hjälp! :)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here