Jag har alltid varit väldigt noggrann med mitt hår, jag har väldigt sällan stylat det med värmeverktyg (bara om jag ska på fest vilket inte är speciellt ofta) och har alltid varit både försiktig med att inte slita på det samt vårdat det med bra produkter.

Det enda jag gör (som jag också blivit bättre på sen jag blev lite mörkare blondin) är att bleka håret, det gillar inte mitt hår alls! Jag har väldigt lätt att få slitet hår, så jag måste vara ordentlig på alla andra punkter för att det inte ska gå av.

Med andra ord har jag testat en heel del när det gäller hår, jag är en riktigt hårvårdsproduktsnörd ;) och tänkte därför dela med mig av exakt hur mina rutiner ser ut idag, för jag känner lite att jag har hittat hem i hårvårdsdjungeln!

IMG_7165_11

Först och främst, de produkter man använder oftast är viktigast att prioritera. Ditt hår kommer tacka dig mer av att bli lite omhändertaget varje dag än om du slarvar i en månad och sedan köper en jättedyr hårinpackning. Med andra ord, investera i ett bra schampo och balsam som ditt hår gillar! Många har en spärr när det gäller just schampo och balsam, eftersom det finns så mycket billigt som ändå gör jobbet, men det blir dyrare i längden med fler frisörbesök och dyra produkter som reparerar håret. Och resultatet kommer inte bli lika bra heller.

Jag började älska Sanctum redan efter första användningen, jag hade inte tagit in det i shoppen annars för schampo och balsam är ju ganska ”tråkiga” produkter som jag förut inte har tänkt på att ta in, men dessa älskar jag! Håret blir riktigt lent och framför allt gillar jag att det känns så himla lätt och luftigt utan att bli flygigt. Jag kan liksom inte sluta ta på det efter duschen :) Mitt hår har annars en tendens att både kännas strävt och se ut som en slickad katt utan volymprodukter, men det problemet har jag inte längre!

shampo

Sanctum Schampo finns att köpa här.
Sanctum Balsam finns att köpa här.

balsam

Dessutom känns det bra i hjärtat också att med gott samvete spola ner produkterna i avloppet, det är 100% naturliga ingredienser varav mellan 82%-95% är ekologiskt certifierade! Bland annat innehåller produkterna aloe vera som binder fukt, men här är några fler av ingredienserna och vad dom gör för håret (ingredienserna varierar lite beroende på produkt och hårtyp)

Sockerrör som rengör hårstråna på djupet och ger schampot sin skummande effekt.
Jojobaolja som slätar ut frissigt hår och ger dig kontrollen över kluvna hårtoppar.
Citronolja är bakteriedödande, lugnande och uppfriskande.
Arganolja som är en lyxig mirakelolja som ger fukt och näring till hår och hårbotten, samt hjälper skadade hårstrån att bli mjuka och hanterbara.
Kamomill som är vårdande och lugnande för skalp och hår.
Sojaprotein som stärker hårstråna.
Limeolja som är bakteriedödande, lugnande och uppfriskande.
Guargummi som utvinns ut guarväxten och ger volym till tunna hårstrån.

recension-sanctum-schampo-och-balsamFick grymma recensioner av Mia som tidigare fastnat för Macadamia men ändå ville testa Sanctum – och älskade det! :) Ni kan läsa recensionerna här och här om texten på bilden är för liten för att läsa.

Jag duschar håret ca var 4:e dag, och då tvättar jag håret 2 gånger med schampo då hårstråna inte är helt öppna vid första användningen, men rengörs på djupet andra gången. Jag masserar hårbotten mycket medan jag schamponerar, men är ganska försiktig med att inte rufsa till längderna. Sedan applicerar jag balsamet och då rufsar jag inte alls i håret utan arbetar in det med nedåtgående handrörelser. Balsamet låter jag sitta i några minuter medan jag tvättar kropp och ansikte.

Efter duschen smörjer jag in håret med arganolja, 100% ren arganolja gillar jag mest men det blir lite dyrt för håret så oljor som mest innehåller arganolja fungerar också superbra. Waterclouds arganolja och Nashi Argan Oil är mina favoriter!

hårolja-argan

Sen låter jag håret självtorka om jag har möjlighet, men ska jag gå och lägga mig så fönar jag det innan. Håret mår inte bra alls av att sova med det blött mot kudden. Om jag fönar håret så har jag i värmeskydd också, just nu är det LCC The Heat Is On som jag använder, men brukar skippa om jag kan då jag inte vill ta bort den psykiska känslan av att bara ha naturliga ingredienser i håret.

Jag sover alltid med håret på samma sätt, torrt och i en fläta!

När jag vaknar på morgonen så släpper jag ut håret, har eventuellt i mer hårolja om jag tycker att det behövs, sedan borstar jag igenom det och sen är jag klar :) Mitt löshår från Hair Talk är superfint när det bara är vågigt från flätan.

Och är jag inte hyfsat nyduschad så använder jag torrschampo i hårbotten för att få bort den flottiga känslan och även få lite mer volym. Mina favoriter är LCC Good To Go och Bangerhead Fresh me Up, men jag vet fortfarande inte vilken jag gillar mest av dom utan kör lite olika dagar. LCC är billigare och jag älskar doften, men Bangerhead känns bättre för mitt känsliga hårbotten.

torrschampo

 

Övriga tips som jag tycker är viktiga:

* Borsta försiktigt! Håll i håret samtidigt som du borstar, så finns det mindre risk att du sliter ur hårstråna ur hårbotten (också viktigt för mig med löshår). Börja nerifrån och upp, det är mycket lättare att få bort tovor från ovansidan av håret om du redan har rett ut allting i längderna. Se inte detta som ett snabbt moment du bara vill få överstökat på tre snabba drag, om du sliter på håret så kommer du bara få mer tovor i längden.

* Många skippar att borsta håret helt och det är inte heller bra om man vill ha ett välvårdat hår, tovorna ska bort direkt om det inte ska slita på håret.

* Använd hårvårdsprodukter som är anpassat efter din hårtyp, då kommer du se bäst resultat. Jag använder för behandlat hår då jag bleker det.

* Använd tofsar utan metallspännen, metallen sliter på håret!

Är det någonting annat ni undrar så hojta till! :)

4 KOMMENTARER

    • Råka klicka på skicka innan jag var klar ;). Men iaf så är det ju viktigt att ta hand om det speciellt om man vill ha det långt. Får nog ta en närmare titt på det när mitt nuvarande shampo å balsam är slut. Tack för tipset :)

  1. Jag har också letat som en tok i hårvårdsdjungeln, och har äntligen hittat det schampo och balsam som funkar toppen på mig! Jag använder Tigi Bed Head Urban Recovery.2. Till och med min frisör reagerade på hur friskt och fylligt mitt hår hade blivit! =) Testade lite andra märken efter det, men nu har jag återgått till favoriten då den funkar absolut bäst på mitt hår! =)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here