Jag nämner komplementfärger lite då och då och förklarar snabbt i vissa inlägg. Men nu tänkte jag ”gå till botten” med det här i ett detaljerat inlägg! :)

Steg 1 – Färgcirkeln visar hur färgerna hänger ihop, och att grönt övergår till blått som övergår till lila är kanske inte jätteintressant, men färgcirkeln är faktiskt ett jättebra hjälpmedel!

Steg 2 – Komplementfärger är färgerna mitt emot varandra i färgcirkeln. Exakta nyanser är lite diffust, men ni ser att exempelvis de blåa tonerna ligger mitt emot de gula, orangea tonerna. Alltså är blått komplementfärgen till gul/orange. Grönt är komplementfärg till lila/lilarosa, men en grön ton åt det blåa hållet är även komplementfärg till rött.

färgcirkel

 

Steg 3 – Att framhäva en annan färg gör man genom att lägga två komplementfärger bredvid varandra. Exempelvis:

Blåa ögon framhävs av gult, orange, guld, och bronziga nyanser.
Gröna ögon framhävs av lila/lilarosa.
Bruna ögon framhävs av kalla nyanser så som blått. Detta beror på att brunt inte finns med i färgcirkeln utan är en blandning av flera färger, men eftersom motsatsen framhäver och brunt är en varm färg, så framhävs den av kalla färger.

IMG_5580_111-814x1024
Orange sminkning som framhäver mina blåa ögon, se tutorial här!

Steg 4 – För att neutralisera en färg så används också komplementfärgerna, men då appliceras dom  varandra istället för bredvid och resultatet blir då neutralt.

Detta beror på att om man blandar de tre grundfärgerna rött, blått och gult så blir det alltid brunt/neutralt (de andra nyanserna i färgcirkeln får man genom att blanda färger, men rött blått och gult kan man aldrig få fram genom en blandning) Så vill du neutralisera den ena grundfärgen, så måste du lägga till de två andra!

Exempelvis:
Blå ringar under ögonen – neutraliseras av rött och gult (=orange)
Röd finne – neutraliseras av blått och gult  (=grönt)

Och här ser ni också att blått neutraliseras av komplementfärger orange, och rött neutraliseras av komplementfärgen grönt.

concealer
Det är därför grön concealer är så bra för att täcka finnar och röda områden!

Slutsats
Komplementfärger   varandra – Neutraliseras.
Komplementfärger bredvid  varandra – Förstärks.

Hoppas ni blev lite klokare! :)

1 KOMMENTAR

  1. Hej Helena,

    Bra beskrivning, hamnade här när jag sökte på komplememtfärger.och ditt inlägg fick mig att fatta varför komplememtfärger matchar bra. Jag tror dock att det finns ett litet fel i det teoretiska. Du pratar om grundfärgerna, vilket jag antar är samma som ibland kallas primära färger. Dessa är Röd Grön och Blå (RGB). Gult är inte primär utan sekundär, och den får man genom att blanda röd och grön. Förutom gult finns ytterligare två sekundära i färghjulet: cyan (turkos) och magenta (lila). Färghjulet har alltså tre primära och tre sekundära. Blandar man två primära får man en sekundär, blandar man två sekundära får man en primär. Rött(primär)+grönt(primär)=gult(sekundär) respektive cyan(sekundär)+magenta(sekundär)=blått(primär). Logiken här är alltså att om man blandar två primära så får man en sekundär färg som samtidigt är komplementfärgen till den tredje primära. Röd+grön=gult som är komplement till blått. /Robin

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here