Trots att jag är självlärd inom smink, så får jag ofta frågor om olika makeup utbildningar.

Jag har ju verkligen ingen aning om vilka som är bra och inte, men jag har ändå erfarenhet av att sitta och googla andra sorters utbildningar, samt vet hur branschen fungerar, så jag kan ändå komma med lite tips!

b1Bild på mig när jag sminkar en modell inför plåtning, foto av Elina Meuller.

Mina tips:
* Google är din bästa vän. Kolla inte bara skolornas hemsida, utan googla kursen och olika sökord så som ”elever” och liknande, så hittar du säkert bloggar som har skrivit vad de tycker om kursen och även info om hur det har gått för eleverna efteråt.

* Hör av dig till gamla elever du hittar på google/bloggar, och ställ eventuella frågor och be hen att berätta lite allmänt om sin åsikt om skolan.

* Våga satsa! Du kanske inte känner att skolan som är närmast din bostad känns bra till 100%, välj inte den då. Sök lägenheter som hyr ut i andra hand eller personer som söker inneboende en period, och flytta dit favorit-skolan ligger! Det känns säkert meckigt i början, men när du gått utbildningen du önskar och fått massor av nya kompisar och kontakter på andra orter, då kommer du inte att ångra dig!

* Kontakter är jätteviktigt, så välj en skola med erfarna lärare och gärna mycket gästföreläsare och praktik! Som makeup artist får man inga jobb serverade på silverfat, man måste vara beredd på att jaga jobb i början! Ta gärna kontakt med nyblivna fotografer och stylister samtidigt som du går utbildningen också, man kan enkelt jobba fram en win-win situation där man fixar en plåtning där ingen får betalt, men alla får snygga bilder till sin portfolio – sedan när någon i gruppen får ett betalt jobb så kan hen kanske fixa in de andra på det jobbet också! Hjälp andra, så får du hjälp tillbaka :)

rXCAOU0LZTm8lAqIFbz7

Min Makeup Artist-tips:
Jag hittade även en checklista på minmakeupartist.se (en superbra hemsida för makeupartister som både ska utbilda sig, och som har utbildat sig och söker jobb och uppdrag!)  och här är deras tips:

–  Vad är det egentliga priset? Slå ut på antal timmar så får du en bättre bild. Glöm inte att räkna med anmälningsavgiften som ofta är hög.
–  Ingår produkter? På vissa utbildningar ingår produkter för tiotusentals kronor. Det kan bli kostsamt om du själv ska köpa på plats.
–  Vad innehåller utbildningen? Det kan vara en bonus om du också får kunskaper inom hårstyling och mask/teater
–  Ingår portfolio? Ett stort plus när du kommer ut som nyexaminerad artist är att ha några referensbilder färdiga.
–  Erbjuder skolan praktik? Det här är en viktig del av utbildningen. Skolor som förmedlar bra praktikföretag och samarbetspartners kan ge dig ett ovärderligt kontaktnät inför framtida jobb och en möjlighet att lära av de bästa.

Hoppas inlägget var till hjälp för någon som är sugen på yrket! :)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here