Om jag skulle sammanfatta den här veckan med två ord så skulle jag säga ”kreativitet” och ”slita mig själv i håret och banka huvudet i bordet” hahaha.

Jag startade veckan med KANONhumör och massor av energi! Men sen har det gått upp och ner med snabba vändningar under veckan och hade jag skrivit mitt söndagsinlägg på en vardag så hade det kunnat bli två helt olika inlägg beroende på vilken tidpunkt jag hade skrivit det haha.

Men just nu är jag glad och inspirerad igen, så det är ett inlägg med mycket text denna vecka :) Och inte jättemycket bilder för jag har mest jobbat hemifrån.

Självkänsla och nytaggning
Jag har alltid sett mig som en entreprenör som kommer jobba med fart och fläkt, stora utmaningar och nya äventyr hela tiden. Men just denna vecka hamnade jag i en svacka, jag har redan kommit ur den känslan men just då ville jag bara vara ensam, kreativ och inte ha ansvar över någonting. Bo ödsligt i bergen i Spanien, sy mina egna kläder, tillverka mina egna smycken, odla min egen mat och tjäna pengar på att jag och Miska skriver, måla tavlor samt riktigt lyckade aktieinköp där vi får ränta på ränta-effekten ;) Typ så.

Jag vet egentligen inte om det är min självkänsla som tryter, jag känner mig ju glad och värdefull som person o.s.v. :) Men det är inte fel på självförtroendet heller, jag vet att jag är duktig med allt jag tar på mig och är inte rädd för att jobba! Men kan man kalla det självkänslan på jobbet kanske? För det är inget konkret utan plötsligt led jag av salongen-skulle-gå-bättre-utan-mig-tankar.

Vi gjorde salongen självgående för att ha ett tryggt företag, men bara för att det är lugnare nu så blir jag plötsligt medveten av mitt eget värde på ett annat sätt.

Från att vi slog ihop min enskilda firma med Creative Makeup och startade en ny salong och webbshop med anställda m.m, så jobbade jag och Miska från tidig morgon till sen kväll varje dag + helger och tog ändå inte ut lön på två hela år. Jag behövde inte ens skatta i deklarationen. Så rent krasst skulle jag kunna sluta jobba i två år och ändå anse mig vara värd min lön nu haha.

Men ändå slås jag av tanken att; vad bra företaget skulle må om jag och Miska hoppade ur helt (obs vi ska inte göra det och det ilade till i magen av att bara skriva orden, nu var det mina hjärnspöken som pratar). Men rent praktiskt så är det ju så, nu har vi gjort grovjobbet med att bygga upp en välfungerande salong och då kan Annika ta över företaget ensam igen och med två lönekostnader mindre och så blir hela företaget väldigt tryggt ekonomiskt. För det går verkligen jättebra för oss! Det är bara det att 2/3 av intäkterna går till personalkostnader och den sista tredjedelen räcker inte riktigt till alla andra kostnader också. Så i veckan när vi fick rapporter för vårt företagsår juli-mars så har vi gått minus. Men om jag hade räknat bort mig och Miska + hyressänkningen vi gjort i och med flytten så hade vi haft superbra vinst!

Meen dessa negativa tankar var inte långvariga, ibland måste man få tänka dom och få utlopp för sina känslor för att få motivationen att förändra. Så jag satte mig ner och gjorde en lista och vips så hade jag mer motivation igen!

1. Vad är min plats i företaget? Back to basics
Jag startade inte salongen för att jag ville jobba på en salong, utan för att kunna jobba med det jag tyckte var roligast och ändå tjäna bra på det. Det krävdes bara några år med uppstart för att få det så. Så vad var det jag ville jobba med? Jo skönhetsskribent, webshopen och marknadsföring. Och nu kan jag ju det!

Jag funderar på att minska på kreativa sminkningar i olika kombinationer och istället lägga den tiden på fler ”skönhetsartiklar” till webshopen, så som ”10 tips för —–” o.s.v. Sånna matnyttiga inlägg som vi kan lägga ut på Facebook som en sponsrad artikel.

Skulle vara kul att använda mer övningsmodeller också, t.ex. sminka hängiga ögon o.s.v.

Det vore en ganska stor vändning för mig, att inte göra ”dagens sminkning” på samma sätt. Men förut var det viktigt att öka antalet följare och jag tänkte mycket på att göra sminkningar som ”drar uppmärksamhet”. Men jag behöver nu inlägg som marknadsför vår hemsida, produkter och behandlingar, inte som bara är ”kul att titta på”. Och om jag ska göra både sådana sminkningar och välarbetade skönhetsartiklar så blir bara den delen ett heltidsjobb (och annat måste ju fortfarande göras också) så jag känner att jag måste välja det ena eller det andra nu.

Vad tror ni?

2. Övrigt – Prioritera mer saker som syns
Förutom mina sminkningar så består allt mitt jobb av massor av småsaker som till slut fyller en hel arbetsdag. Sånt som behövs men som inte syns att man gjort liksom. Jag behöver göra mer saker som märks för att känna att jag bidrar! T.ex. uppdateringar på hemsidan och sådana saker. Projekt som inte är akuta och därför ska göras ”någon dag när jag har tid över” men jag får ju aldrig tid över om jag alltid prioriterar alla smågrejer först.

Oj vad långt jag skrev om det här nu, vet inte om det blev intressant för er men jag var tvungen att få det ur mig haha.

Här sitter jag och antecknar om mina hjärnspöken och lyssnar på musik. Viktigaste halvtimmen på hela veckan tror jag :)

Planering av höstschema
Det som har tagit absolut störst del av min tid denna vecka är att det nu är dags att planera höstschemat.

I januari när vi bytte salong så ändrade vi våra scheman och öppettider helt. Jag gjorde mitt bästa då, men det har uppstått två betydande problem som jag inte kunde förutspå:

 1. Eftersom salongen är ganska liten så har makeupartisterna jobbat två och två och har passbyte kl 14, så alla fyra jobbar varje dag men inte samtidigt. Alla är nöjda med det men det innebär också att om en kollega är sjuk eller ledig så jobbar den andra personen ensam hela sitt pass.
 2. Vi ökade arbetstiderna på två makeupartister så att vi har mer personal än 2018, men kunderna har inte ökat så vi har nu på gränsen med kunder för att täcka upp personalen.

= Summan av dessa är att ingen vill jobba ensam när en kollega är borta, men vi har inte heller råd att ta in extrapersonal vid dessa tillfällen (som blir ganska ofta) utan måste kunna klara oss på de fyra makeupartister vi har.

Och jag vill ju absolut inte minska på personal, så jag gjorde ett schema med fokus på att öka antalet kunder samt lägga schemat så att dom jobbar tre personer samtidigt mer (så att när en person är borta så är den andra inte ensam hela passet).

Det tog tid ska jag lova er, jisses vad jag har pusslat. Sen gjorde jag också ett supertydligt dokument och exempelschema till personalen så att dom skulle se och förstå alla förbättringar. Bara det var ett stort projekt!

Dessutom la jag in schemalagd tid utan kundboknigar på totalt 9 timmar/vecka (2,5 timme i veckan per person) så att dom ska ha tid till övrigt arbete (städning, beställningar m.m) även om dom är fullbokade. Det är många kunder man går miste om i månaden om man hade haft bokningar då istället, men att rutinerna på salongen fungerar bra är viktigare! :)

Här sitter jag och gör ett exempelschema så att dom skulle se hur dagarna blev.

Det blev dock inte jubel och applåder som jag hade förväntat mig haha, så nu måste jag ändå göra om allting. Men man lär sig av sina misstag och det är ju alltid bra :)

Kreativitet!
Det är bara under hösten jag varit en stressad människa, men i flera år har jag haft så fullt upp att jag inte haft varken tid eller inspiration att vara kreativ. Men nu när vi haft en lugn vår så har det verkligen kickat igång – med råge! :) Vilket kreativt flow jag haft i veckan!

Jag är nästan rädd för att minska på kreativa sminkningar till bloggen (som jag skrev om högre upp i inlägget att jag funderar på) för om jag inte får utlopp för min kreativitet i sminkhörnan flera gånger i veckan så kanske det exploderar på andra områden istället haha!

Förra helgen satt jag i Annikas syrum en hel dag och gjorde en bebis-hoodie till Mileya! Den var egentligen inte så komplicerad med det tog tid med smådetaljer och så sydde jag vitt foder i hela också (även ut i ärmarna) så den är väldigt välgjord :)

Vad tycks? Annika har sytt byxor i samma stjärnmönster också som matchar!

Dessutom har jag gjort fyra ringar av snäckor som jag hittade i Thailand förut! Så himla kul att göra egna smycken!!

Pimpade händer, eller hur :) Jag beställde ringstommar i roséguld till de runda stenarna, och den på lillfingret är en rund snäcka som jag filat ett hål i med en nagelfil. Dessa tre är mina och sen gjorde jag en rund till Frida också!

Och idag tänkte jag försöka hinna sy några barnbyxor också. Så kul!

Stina – Ny fransstylist på salongen!
Nu har jag precis skrivit att vi inte har råd med extrapersonal haha, men det gäller höstschemat bara för på sommaren och på lördagar så har vi alltid massor av kunder så då fylls schemat upp ändå! :)

Min och Annikas resa började med att jag hade praktik hos henne och trots att det var andra praktikanter där hela tiden så såg hon min ambition och hur mycket jag ville lära mig! Och det är starten på vår resa. Nu har vi en ny ”praktikant-Helena” på salongen som heter Stina och går makeuplinjen på gymnasiet. Jag var ju inte varit där lika mycket i början av året men det var ett himla prat om den här Stina ;)! Så nu efter ett halvår så har hon fått extrajobb hos oss!

För personer som är lagom framåt så är vi nog en tråkig praktikplats för då finns det inte jättemycket att göra, tvätta sminkborstar, putsa testers o.s.v. Men sen finns det vissa guldkorn som är hos oss varje vecka i ett halvår som lär sig svara i telefon m.m och då är det både roligt och till hjälp! Dessutom är vi väldigt generösa med material om dom vill testa behandlingar och sminka på kompisar.

Men för första gången så har vi nu en person som verkligen tagit tillvara på sin praktik och gjort såå mycket övningsbehandlingar, kommit in fler dagar (ofta lördagar) och övat, övat, övat och hjälpt till och visar verkligen både hur talangfull hon är och hur mycket hon vill och kämpar. Ett riktigt guldkorn!

Så nu kan man boka lash lift hos henne och till sommaren kommer hon vara bokningsbar för ögonbrynsplock och färg också :)

Så kul med drivna människor, åh vad jag njuter av det!

När man vaknar av jobbdrömmar kl. 03.47
I torsdags vaknade jag kl 4 på morgonen av att jag drömde om scheman, tider m.m och kunde inte somna om för att hjärnan gick på högvarv. Så 04.40 tröttnade jag och klev upp istället.

Först skrev jag på min bok (kul!!) och sen sminkade jag mig och var färdig redan innan frukost.

Ändå lite skönt att få en superlång dag sådär. När jag slutade jobba kl 18 på kvällen så kändes det som midnatt :)

Bokföring, månadsslut & Annikajobb
Annika tar ju kunder måndagar och torsdagar nu men i torsdags så var Miska bebisansvarig ensam för jag jobbade hemifrån. Det hade gått bra! Han sköter räkningar och underlag till bokföringen som skulle lämnas in nu som han fixade samtidigt som han vaggade Mileya i famnen haha.

Jag själv har också gjort mycket ”månadsslutsjobb” i veckan med rapporter, statistik och löner som ska betalas ut den 25:e maj.

Att skicka in lönerna är bara supertråkigt, komptider, semester, övertid m.m. Så det är man bara glad när det är gjort. Däremot är rapporterna lite roliga för när man har koll på ekonomin och sammanställer statistik så är det väldigt roligt att få lägga in en ny månad och se hur det rör sig närmare bokslut :) I juni så tar vårt räkenskapsår slut (alltså företagsåret, eftersom vi startade företaget 1 juli så blir vårt företagsår alltid juli-juni) och då kan man jämföra med tidigare år!

Och allt detta gör vi medan Annika skapar magi på kunder på salongen! Denna bryntatuering gjorde hon på en kvinna med alopecia som inte har några egna brynstrån själv. Så fint! :)

Ja nej nu är denna vecka över och det får vara slut på hjärnspöken på ett tag… Nu ska jag sy och gratta min svärmor på finska Mors Dag och imorgon är jag taggad på en ny arbetsvecka igen med nya friska tag! Ett nytt schemaförslag ska pusslas ihop och en ny arbetsstruktur för lilla mig ska jag finslipa på.

Kram på er och ha en fantastisk söndag! ♥

5 KOMMENTARER

 1. Heeeej Helenizzzz! Jag röstar för välarbetade skönhetsinlägg, låter spännande! :D Vore även så himla kul med en ”grön” flik på er webbshop – som gör det enkelt att hitta produkter som är ett bättre alternativ för miljön! Alternativt artiklar som inriktar sig på det ämnet. Är det något av märkena i shopen som är mer klimatsmarta? Så himla coolt vad ni byggt upp under dessa år! Häftigt att salongen är självgående nu. Stor KRAM!

 2. Hej Helena!
  Jag är definitivt inte i närheten av att ha läkarkunskaper, men har egen erfarenhet av utmattningssyndrom och depression.
  Jag har kommenterat förut om att du kanske har för högt tempo för ditt eget bästa. Det är nog lite svårt att förstå när man älskar sitt jobb…
  Tänker lite så här: Nu när du har sänkt tempot, så kanske allt ”kommer ifatt”.
  Kroppen och hjärnan har presterat så mycket, så länge att nu när det är lugnare, så fattar de ingenting. ”Vad hände”, liksom…
  Har hört nån artist (Robbie Williams, tror jag) säga nån gång att, så länge man står på scen, och publiken skriker efter en, så ÄR man någon. Men när man kommer hem till lugn och ro i ett tomt, tyst hus – vem är man då? Det är då man känner sig värdelös och ensam, och tar till droger och alkohol för att orka…
  Nu är det ju inte riktigt samma sak för dig, men jag tolkar ditt inlägg som att du tappat bort din plats, på nåt sätt, nu när du sänkt tempot.
  Men du verkar vara en MYCKET klok person, med sunda värderingar och stor självinsikt. Hoppas du hittar din plats i företaget igen, och I LIVET framför allt…
  Kramar

  • Herregud… Jag önskar att det fanns en knapp så man kunde radera sina egna kommentarer.🙈
   Nu när jag läser ditt inlägg igen, och min kommentar på det, så låter min kommentar så fel.
   Det jag tror att jag vill säga är att, när man har jobbat så mycket som du gjort, och haft det kämpigt privat dessutom, så är det nog väldigt lätt att tappa fotfästet litegrann.
   Hoppas allt ordnar upp sig iallafall…🤗

   • Heej! Haha :) Du är så himla go som läser och bryr dig, jag blir så varm i hjärtat <3 Du har nog helt rätt, att allting kommer ifatt mig nu. Det är väl lite som när man haft mycket att göra en dag och inte hunnit tänka, då kommer tankarna när man slappnar av och ska somna istället. Sen kan det kanske låta värre i mina söndagsinlägg också för att jag skriver om alla nyanser på spektrat, det är viktigt att inte bara visa den bra sidan, men känslan är inte konstant under en hel vecka :) Kram, kram!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here