När jag började skriva detta inlägg så tänkte jag skriva ”5 tips till unga entreprenörer” för jag har en bild av att äldre drivna människor inte kan ta till sig tips från en 24-åring haha.

Men jag ändrade mig snabbt, för även fast tipsen kanske inte är så inspirerade för er som redan har stora och framgångsrika företag, så gäller dom alla åldrar och branscher samt om man är nystartad, inte startat än eller har ett företag sedan lång tid tillbaka.

Efter att jag började blogga om min businessvecka varje söndag så har det börjat trilla in lite mail från andra företagare som frågar om tips och råd. Så här tänkte jag dela med mig av mina 5 bästa tips som entreprenör! De 2 första är lite mer abstrakta och de 3 sista är mer praktiska :)

Hoppas ni tycker det är kul läsning!

TIPS 1 –  Följ inte alla andras råd
Att bolla idéer med personer omkring är viktigt, speciellt om du är ensam i företaget, man kan utveckla sina idéer och få nya synvinklar. Och vissa personer kan vara en riktig inspirationskälla att prata med!

Men att bolla idéer och faktiskt följa andras råd är inte samma sak. Är man ensam i företaget (som jag började) så är det jättelätt hänt att bli påverkad av personer omkring. Hade jag följt allas råd så hade jag aldrig varit där jag är idag.

Hade jag lyssnat på andra så hade jag först och främst inte levt utan lön så länge, att jobba hemifrån i 2 år och inte ta ut någon lön = ledig anser många. Och hade jag inte gjort det så hade jag inte heller byggt upp företaget så stadigt från grunden som jag har gjort nu. Jag hade antingen tagit extrajobb på dagis eller ICA, vilket hade gjort att jag inte kunnat lägga lika mycket tid och energi på företaget. Det var ett regelbundet tips jag fick ”jag hörde att dom söker extra på dagis, du kan säkert få lite timmar där!”. Jag har bloggat lite om detta förut om ni vill läsa det i detta inlägg :)

Och jag hade absolut inte vågat starta upp Creative Makeup som salongen ser ut idag om jag hade lyssnat på andra, även fast Creative Makeup redan fanns så gjorde vi det så mycket större att det fortfarande var en stor risk och mycket jobb. Alla råd som ”kan ni inte få plats i Annikas nuvarande salong på 47 kvm istället?” eller ”kan du inte fråga Annika om hon kan anställa dig istället?” eller bara allmänna kommentarer som ”hur hög hyra är det inte där det kan väl aldrig funka!” o.s.v.

Alla ger råd för att vara snälla och för att dom tycker om att hjälpa till, och man ska absolut vara öppen för ibland kommer andra med riktigt bra idéer! Men det är jätteviktigt att inte låta sig påverkas av andras tankar för om du själv är väldigt driven och nytänkande och påverkas av personer som tänker mer inside the box så kommer du aldrig nå lika långt som om du hade gått din egen väg. Dessutom ger folk dig råd för att dom bryr sig om dig vilket direkt resulterar i att alla råd är ganska ”safe”, ingen vill utsätta någon man tycker om för en risk. Och ju större risk desto högre avkastning som ni vet ;)

Här är jag när jag sminkar på Annikas första salong när jag jobbade hemifrån + gjorde några frilans-jobb som makeupartist. Redan här fick jag tipsen om att höra med Annika om en anställning, men det var inte det jag ville, jag ville ju också vara företagare! :)

TIPS 2 – Våga! Våga! Våga!
Våga drömma, våga vara annorlunda och våga ta risker.

Att våga gå sin egen väg och ta lite annorlunda val som folk tycker är riskabla eller ibland rent av knasiga, det är en jätteviktig del i drivet! När jag för 5 år sedan sa meningen ”jag ska blogga,  starta en egen webshop och jobba hemifrån på obestämd tid” vintern 2012 och var sådär överexalterad så tyckte många jag var helt knäpp. ”Ska du sälja till kompisar typ?” minns jag att det var en som sa. Men det var ju inte så himla knäppt egentligen, det var ju knappt en risk, vad hade jag att förlora då liksom? I dagsläget är det fler som lever på sociala medier och egna varumärken i och med det, men det var inte lika vanligt 2012, speciellt inte eftersom jag inte var en av dom stora bloggarna.

Att våga satsa på det man tycker är roligt är faktiskt inte en så himla stor risk. Annika brukar ofta säga ”vad är det värsta som kan hända?” och när man funderar på det så blir det ganska tydligt vilka risker som är värda att ta och vilka risker som kanske inte ens är ”risker” utan bara lite läskiga.

Det är värre att misslyckas om du har lagt ner flera år på någonting du inte trivs med, än om du misslyckas med någonting du tycker om.

Jag pratade om detta med Miska här om helgen och jag är såå glad att vi delar samma värderingar kring detta. Han vågade säga upp sig från en fast tjänst för att börja i företaget med mig, många frågade ”men vad ska han göra i sminkbranchen?” och ”hur ska det gå att jobba med sin partner, ni kanske tröttnar på varandra” men jag hade nog stupat för länge sen om inte Miska hade varit med mig kan jag säga! :)

Jag och Miska på Blog Awards 2014 då jag var nominerad till Årets Beauty Blogg! :)

Och här är vi på vår första kickoff med företaget förra sommaren, då vi presenterade vårt första mål och målbild! Ni kan läsa om vår senaste kickoff i detta inlägg :)

När vi skulle slå ihop oss med Annika och Creative Makeup så sa Annika ”vad är det värsta som kan hända?” och vi kom fram till att det värsta som kan hända är att vi får gå tillbaka till att jobba som vi jobbar nu (alltså som vi jobbade då). Att däremot inte ta denna chans var för Annika en större risk, för hade hon varit ensam i sitt företag mycket längre till så hade hon nog gått in i väggen till slut – och det hade varit en katastrof på riktigt!

Men det är inte bara att våga ta risker utan jag vill även poängtera vikten av att våga vara annorlunda. Där är Annika en stor inspiration för mig, hon har alltid gått sin egen väg och kommer med många idéer som inte är så jantelag om man säger så och jag och Miska är inte sena på att haka på! Hon hoppade av gymnasiet och hennes kompisar blev oroliga, en sa till och med ”du kommer bli uteliggare” haha. Så fel dom hade ;)

Att våga starta en 367 kvm stor salong, gå all in på vitt och lyxig inredning, hyra en värsting-massage-fotölj bara som service till kunderna, anställa flera personer för att vi ska kunna jobba mer med att utveckla företaget istället för att ta alla kunder själva, göra en stor investering när kontot går plus minus noll o.s.v. Allt kan verka dumdristigt, vi hade kunnat ha en mycket mindre salong, haft färre anställda och fått mycket mer vinst över i slutet av dagen, men vi väljer att strö lite pengar på pricken-över-i-sakerna och det betalar tillbaka i slutänden! :)

Här hade vi precis fått tillgång till lokalen, Miska håller på att dra ut spikar ur väggarna som skulle spacklas och målas :)

Jag i vårt första kontor! Vi fyllde inte ut all space först så vi hade ett enormt kontorsrum! I dagsläget är detta ett behandlingsrum, nu har vi ett litet rum som kontor.

Så här ser det ut när man kommer in i vår entré, kristallkronan var dyr men ett måste haha och tavlan på mig och Annika är målad av duktiga Kattis Palmnäs!

För alla kunder som har tid under bedövningen innan permanent makeup eller som kommer tidigt innan deras bokning får slappa i vår massagefotölj som scannar kroppen och ger en massage anpassad efter personens mått!

TIPS 3 – Två budgetar, en optimistisk och en break even
Ekonomi är a och o för ett lyckat företag, det spelar ingen roll hur duktig du är på att jobba för om du inte har koll på ekonomin så kan företaget gå under ganska snabbt.

Man hör ofta att man ska ha låga kostnader framför höga intäkter, när man gör budget ska man överdriva kostnader och underdriva intäkterna, att det är enkelt att räkna sig rik men att det ofta inte blir lika i praktiken.

Alltså jag håller med om allt det, men vet ni vad? Jag får aldrig ihop min budget. Jag lider inte av ångest men det närmaste jag kommer dom känslorna är fasen när jag sitter med min budget och inser att företaget omöjligt kan överleva och tänker ”hur kan vi inte ha gått i konkurs redan” haha. Men sen i slutet av månaden så har vi gått plus igen och trots att all skatt har betalats in och alla har fått sin lön så har vi några hundra tusen kvar på företagskontot. Jag blir lika överraskad varje månad och har blivit det i två års tid nu haha.

Jag gjorde en budget innan vi öppnade salongen men då hade jag noll vetskap om hur det är att driva en salong. Och det är jag faktiskt glad för om jag ska vara helt ärlig, jag hade nog aldrig vågat om jag hade haft de budget-kunskaper jag besitter idag haha.

När jag gör budget i dagsläget så gör jag först en plus-minus-noll-budget, alltså vad vi måste dra in för att alla kostader ska täckas. Sen gör jag en optimistisk budget med topp-siffror som går att nå men som inte alltid känns så realistiska när man sitter och skriver in dom. Det hjälper mig väldigt mycket! För det är viktigt med en budget som tänjer på gränserna, men det är också viktigt att kunna se tydligt vad som är minimum-intäkter och max-kostnader för att ha en överblick över ekonomin och snabbt kunna vidta åtgärder innan det går åt skogen.

Här firade vi ett år på nya salongen! Jag freakar fortfarande över budget och ekonomi ibland, fast det går bra för oss nu, men då brukar jag lugna mig med att om vi överlevde första året så som allt såg ut då så har vi ingenting att oroa oss över nu haha.

TIPS 4 – Bygg ett starkt team
Många är rädda för att anställa, och det förstår jag för i dagens samhälle så har anställda så sjukt mycket rättigheter vilket såklart är bra men för ett litet företag kan det också ge förödande konsekvenser om man råkar anställa fel person.

Det jag har lärt mig under mina 2 år med anställda är att det finns inga genvägar till en stark sammanhållning. Bara för att personerna är drivna så kan du inte bara slänga in dom i företaget och förvänta dig att allt ska funka problemfritt. Och som chef är det en balansgång mellan att vara snäll och för snäll. Man ska vara lyhörd, öppen, ödmjuk och bry sig om och lyssna på kollegorna men samtidigt inte glömma bort att vara rättvis, alltid tänka på företagets bästa i första hand och komma ihåg att tydlighet inte är samma som att vara elak.

Kommunikation och strukturer är det bästa vi gjort för företaget. Alla är delaktiga, alla har koll på hur det går i företaget, alla vet vad vi har för målbild, vi har samma värderingar, riktigt bra teamwork och även öppna kort om någonting inte funkar som det ska. Det är bättre för alla! Detta är ett dagligt arbete och inget man gör en gång och blir färdig med, utan det måste underhållas, men jag kan med handen på hjärtat säga att jag är så extremt stolt över vårt team på Creative Makeup nu! ♥ Jag, Miska och Annika har klappa oss på axeln över allt vi byggt upp men nu har vi kommit så långt att personalen också ska klappa sig själva på axeln, utan deras driv så hade vi aldrig haft ett så bra företag som vi har idag!

TIPS 5 – Fokusera på det DU är bra på
Att jämföra sig med andra och göra samma sak men försöka bli bättre än dom, det är i många fall som är skjuta sig själv i foten. Man kommer då alltid ligga ett steg efter och det blir ingenting unikt. Det är såå viktigt att fokusera på det just du är bra på, sätt din egen prägel på företaget, skapa en relation med kunderna och tänk på vad ditt varumärke står för. Då kommer du bli konkurrenskraftig!

Vi märker så tydligt att Creative Makeup är ett varumärke som kunderna känner förtroende för, dom litar på oss, känner en relation till oss och vet att vi gör allt med hög kvalité. Nu ska vi satsa ännu mer på att forma vad varumärket står för: Pricken över i, vardagslyx, välmående (skönhet är friskvård!) och självkänsla :)

Vår logga står för att vi är pricken över i. Själva loggan innehåller ett C som i Creative Makeup och på texten under så är den loggan bokstavligt talat pricken över i ;)

Jag slänger in ett litet bonustips också som jag inte ska bli så ingående på, och det är att drömma stort! Jag pratar ofta om min karriär som att den knappt har börjat och då reagerar folk med ”men du har ju kommit såå långt!” för många hade varit nöjda med en stor salong, webshop och flera anställda. Men jag har verkligen precis bara börjat! Jag vet inte exakt vart jag kommer styra skutan framöver men det är en hel del trådar och idéer som jag nystar i, hur det hela slutar beror på vilka av idéerna som får vingar och vilka möjligheter som uppenbarar sig på vägen. Och det vet man aldrig :)

Hoppas ni tycker detta inlägg var lite roligt!

Har ni några frågor eller funderingar om entreprenörsskap så är det bara att kommentera eller maila mig på info@imakeyousmile.se.

Kram på er! ♥

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here