På salongen får vi jätteofta frågan vad som är skillnaden på microblading, maskintatuering och 3D-ögonbryn. Det finns flera olika tekniker och märken idag, och många begrepp som är svåra att veta vad dom betyder.

Vad är skillnaden på allt? Idag tänkte jag reda ut begreppen! :)

3D-ögonbryn

Vad är det för skillnad på metoden ni gör och 3D-ögonbryn, och vilket blir snyggast?” är en jättevanlig fråga på vår salong. Men 3D är inte en metod, 3D är ett resultat. Alla som gör hårstråteknik får ett 3D-resultat, sen om det är snyggt eller inte beror på vem som tatuerar och exakt hur hen placerar alla hårstrån och har öga för att se vilken form och storlek som passar till personens ansikte.

Förr tatuerade man ögonbryn som en helt ifylld “kaka”, senare kom den sk. hårstråtekniken, där man istället tatuerade små strån för att få ett naturligare resultat och en mer tredimensionell effekt. För 7-8 år sedan kom någon på begreppet 3D-ögonbryn, och började lansera det som en “helt ny metod”.

Vad finns det för olika metoder?

Metoden bestäms av vilket redskap man använder, dvs om man tatuerar med maskin eller manuellt. Tatuering med maskin är det vanligaste nu för tiden, eftersom det är säkrare och mer effektivt. Inom kroppstatuering är bambumetoden mest känd av de manuella varianterna. Där fäster man nålar på en bambupinne och knackar in färgen för hand. I fattigare länder är manuella tatueringsmetoder betydligt vanligare än i Sverige.

Den mest kända manuella metoden för kosmetisk tatuering är Microblading. Där använder man flera nålar som sitter tätt ihop på en lång rad, vilket får det att ser ut ungefär som en skalpell. Man fäster nålen (kniven) på en speciell penna och sedan ristar / skär man in streck (hårstrån) i huden. Det finns även manuella metoder/redskap där man istället för en nål-rad skär med ett riktigt knivblad, tex Diamond blading.

På Creative Makeup använder vi maskin. Annika som grundade Creative Makeup har 10 års erfarenhet av permanent makeup och är den som nu lär ut detta till våra lärlingar.

3D-bryn – same same, but different

Man kan alltså göra 3D-ögonbryn med antingen maskin, microblading, knivblad eller knackande med bambupinne. Redskapet har mindre betydelse, det viktigaste att tänka på är vem som utför behandlingen.

3D-ögonbryn har lika många stilar och utseenden som det finns utövare. När Annika gick sin utbildning fick hon lära sig ett speciellt mönster för hur hårstråna skulle ligga. Det såg såklart bättre ut än den tidigare helt ifyllda kakan, men det är få personer som har hårväxt “enligt mallen”, vilket ändå kunde göra att det såg onaturligt ut. Därför har hon förbättrat 3D-brynen mer och mer och har utvecklat ett eget sätt att placera stråna för ett så naturligt och snyggt resultat som möjligt, och exakt hur stråna appliceras anpassas efter kundens egna ögonbryn.

Tatuering med maskin

Nålen går upp och ner och trycker ner pigmentet i huden samtidigt som man drar linjen. Det är alltså nålen som gör jobbet, och man behöver inte trycka särskilt hårt för att färgen ska fästa. Både tryck och färgmatning blir jämnare och mer precist med en maskin, och med rätt bedövningsmedel är det så gott som smärtfritt.

Det finns flera olika typer av nålar. Förutom singelnålar finns det också nålar där flera nålar sitter ihop i knippen på olika sätt.

Inom kroppstatuering pratar man ofta om olika linjenålar och skuggnålar. Nålarna kan antingen sitta tätt ihop bredvid varandra på en rad (lika som vid microblading), i en rund eller avlång form med olika täthet.

För permanent makeup brukar det oftast finnas upp till 9, men inom kroppstatuering har jag sett att det finns upp till 36 nålar i samma.

permanent-makeup-nalar

Jag fotade några av Annikas nålar för att visa er, hon har även några microblading-nålar (den röda till vänster) som hon fick på en mässa. Microbladning-nålen och maskintatuerings-nålen är som ni ser samma princip och väldigt lika, skillnaden är att maskinen matar nålen upp och ner (som en symaskin brukar jag tänka haha) medan microblading-nålen skär i huden genom att dra en linje.

Microblading

Vid microblading skär man streck i huden och lägger på extra färg i efterhand så det får sjunka ner i snittet.

Det gör ondare och gör större skada på huden eftersom “kniven” egentligen är en rad med nålar och därför mer liknar en såg. Det blir mer som att man sprättar upp huden (nu pratar vi på mikroskopnivå), och linjerna “flyter ut” oftare och blir tjockare än vid tatuering med maskin. Ju renare snitt desto smalare linjer och bättre läkning. Därför är blading med diamantkniv eller skalpell ett bättre alternativ om man ska välja en manuell metod. Många kunder får små ärr efter snitten efter microblading och det är även vanligt att färgen antingen försvinner väldigt snabbt, eller att den sätter sig väldigt djupt. (När färgen kommer för djupt får den ett grålila-aktigt utseende.)

Fördelen med microblading är att det innebär en lägre uppstartskostnad för nya utövare, eftersom de inte behöver investera i en dyr maskin. Perfekt för att öka antalet oseriösa utövare i branschen! Låt er inte luras av ett billigt pris!

Observera att det finns många skickliga tatuerare som använder sig av microblading och får snygga resultat och nöjda kunder, om man hittar rätt. Men Annika har dels testat utföra metoden själv (på mässa) och får varje månad kunder som gjort microblading hos oseriösa tatuerare och inte varit nöjda, så ärrbildning, grådassighet, linjer som flyter ut, färg som försvinner snabbt o.s.v. är detaljer som vi sett med egna ögon och talar från erfarenhet.

Andra begrepp

Powder brows är också en ”ny-gammal” grej som vi får frågor om, och det är helt enkelt att man tatuerar som en kaka fast lite mer transparent. Lite som en skuggning kan man säga. Man kan även blanda powder brows och hårstråteknik, att man gör en ljus skuggning på hela brynet och sedan mörkare hårstrån på det. Blir inte så naturligt dock.

Ombré brows är mer en sminkmetod men som även börjar smyga sig in i tatueringsvärlden, ofta när man talar om powder brows. Det är helt enkelt att man gör ljusare i innerkanten och mörkare i ytterkanten på brynet, vilket dels gör innerkanten mildare vilket är snyggt men det blir också mer balans i brynet eftersom ytterkanten är smalare så kan den ibland upplevas ljusare. Detta brukar Annika göra även med sin tatueringsmetod.

Taffy är ingen metod utan ett specifikt märke för microblading som även har egna utbildningar. Så alla som gör detta är utbildade inom märket och använder samma färger.

img_9479_instagram

På sista bilden ser ni en brynkund som Annika tatuerade för några veckor sedan, fint va?

Jag hoppas att ni som funderat över detta fick lite mer klarhet :) Kom ihåg att det allra viktigaste är alltid att gå till en person som är konstnärlig och noggrann, bara för att man använder ett specifikt märke eller hypad metod så betyder inte det att man kan göra en snygg form som passar ditt ansikte eller symmetriska bryn.

Hojta till om ni har fler frågor 

Boka ögonbrynstatuering på Creative Makeup online på vår hemsida eller ring oss på 018 10 50 13 :)namnlogo

6 KOMMENTARER

  • Hej! Tråkigt att det kändes rörigt :)

   Det jag rekommenderar först och främst är att gå till en person som är riktigt duktig, får man metoden att fungera så kvittar arbetssättet.

   Däremot föredrar jag själv maskin eftersom det ofta är skonsammare mot huden (att färgen matas in istället för att man skär i huden) och det blir jämnare och mer hållbart på personer som är svårtatuerade. Vi har ibland kunder som gjort blading-metoder på andra salonger men där färgen antingen inte fäster alls eller så släpper det snabbt.

   Så jag skulle personligen rekommendera en duktig permanent makeup-artist som jobbar med maskin! Men det finns duktiga som jobbar med blading också.

 1. Hej jag har gjort något som heter shadow shade. Är så missnöjd!!!!:-( har haft det i 2 år. Vet du hur länge det sitter?
  Mvh Maria

  • Hej Maria! Det är omöjligt att svara på eftersom jag inte vet vad den salongen använt för färger, hur djup tatueringen är samt hur mycket färg man ”matat in” i huden. Det det är också individuellt och beror på hudtyp, ålder m.m. Men har tatueringen inte bleknat mycket på 2 år (?) så skulle jag gissa att den kommer hålla ett bra tag till. Det bleknar lite åt gången, det är inte så att det plötsligt försvinner massor.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here