Jag började döpa om dessa inlägg till söndagsinlägg istället för ”min businessvecka” för mer och mer har jag flikat in med personliga saker som inte rör mitt företagande.

Idag var jag skriv-sugen så det är ett typiskt ”söndagsinlägg” kan man säga :)

Fler sätt att få mat på bordet

I måndags jobbade jag hemifrån hela förmiddagen och sen var jag sugen på att ta en lunchpromenad i skogen, men lunchrasten blev visst 2,5 timme lång för vi hittade så mycket svamp att jag inte kunde sluta plocka! :)

Vi har det lite skralt i företagskassan efter semestertiderna så jag och Miska tog inte ut någon lön. Så i skogen sa jag ”detta är jobb också kan man säga för det är ju också ett sätt att få middag på bordet” haha.

Dessutom hade jag få inbokade grejer den här veckan och kunde flexa lite, så jag tog eftermiddagen ledigt utan dåligt samvete faktiskt! ”Ja du jobbar ju hela tiden annars så du om någon kan ju passa på när du har chansen” sa Miska. Så go :)

Kolla vad fin han är min Miska! ♥ Bästa sällskapet i svampskogen :) Vi är ju nästan alltid med varandra eftersom vi jobbar ihop också, men det blir ju inte kvalitetstid på samma sätt som det här.

Miska ska börja med permanent makeup!

Jag har en nyhet som jag inte skrivit ut tidigare för vi ville berätta för alla kollegorna först (vilket vi gjorde på kickoffen i onsdags) och det är att Miska ska bli nästa lärling för permanent makeup!

Många kanske tänker ”hur kommer det sig plötsligt?” men för oss som känner Miska så känns det väldigt naturligt. Annika frågade honom för länge sedan om han ville börja för han är enormt duktig på att rita och måla och har ju varit i skönhetsbranschen i flera år nu, även fast han inte utfört behandlingar själv :)

Man brukar oftast öva på fejkskinn eller frukt innan man börjar på hud, men Miska hade inte tålamod så han började med det vi hade hemma – potatis!

När vi hade en större salong så var Miskas dagar fullspäckade, men nu är salongen mer självgående och kollegorna sköter produktbeställningar, fakturor, svarar på mail, skickar webshopspaket m.m och det funkar jättesmidigt – så nu har Miska mer tid över! För att bli duktig på permanent makeup så behöver man nämligen tid, man måste öva jättemycket och plugga jättemycket! Det är inte bara hur man tatuerar strån och formen utan färgval, hastighet med maskinen, hur djupt man ska gå o.s.v.

Så det är en blandning av att han alltid haft det i bakhuvudet och nu har möjligheten, men också för att han vill utvecklas och testa någonting nytt! Förut trivdes han bra med sin roll i företaget, men alla behöver ju förändring!

Och vet ni? Det visade sig att han är värsta naturbegåvningen på det här med bryn!! Direkt när vi pratade om det så ritade vi upp ett varsitt bryn i hårstråteknik på ett papper och mitt såg ut som ett skämt jämfört med hans och jag som jobbat aktivt med bryn i flera år. Förnedrande, utbrast jag! Haha :)

Miskas första banantatuering haha!

Här övade han allmänt på maskinen och lekte loss :) Han är jättesugen på att erbjuda vanliga tatueringar också (som inte är semipermanenta alltså) för man kan göra så fint och smalt med permanent makeup-nålarna! Typ ”fine line tattoo”. Olga som också gör permanent makeup hos oss blev också sugen! Så det kanske kommer upp på prislistan snart!

Och här är hans första bryntatueringar på fejkskinn!

Snart får ni se hans första tatueringar på riktig hud också! Vi söker för övrigt testmodeller till det (gratis i början) maila mig på helena@creativemakeup.se om ni är intresserade.

Kickoff på salongen

I onsdags kom dagen som jag förberett länge, vår årliga kickoff där vi under flera timmar har presentation och möte med kollegorna om hur företaget ser ut. Både möjligheter för framtiden men också problem som vi har just nu.

Samt ny målbild och vad vi ska ha för fokus för att nå målbilden :)

Vi gick igenom allt från marknadsföringssatsningar och att Miska börjar med permanent makeup till förslag om att byta till provisionslön – om dom vill. Vi vet ju själva hur mer taggad man blir när man kan påverka själv! Vi har räknat ut ett sätt så att det blir win-win för dom samt företaget och dom blev suuuperpeppade! :) Jättekul!

Kollegorna har också visat mycket intresse i ekonomiska frågor det här året vilket jag tycker är jätteroligt! Att dom försöker förstå hur ekonomin fungerar visar verkligen att dom bryr sig om företaget. Så när det redan under första presentationen kom upp frågor om detta så var det så kul att jag kunde svara ”jag har faktiskt förberett en separat presentation om det som kommer sen” :)

Här är en del av ekonomi-presentationen!

Vi sätter olika nyckeltal (siffror vi mäter specifikt för att se att ekonomin ligger på en bra nivå) och tidigare har vi inte riktigt förklarat varför vi satt just de siffrorna. Det kanske har verkat som att vi satt hittepå-siffror typ ”det vore trevligt om vi sålde för x tusenlappar” men jag har lagt ner mycket tid och energi på att räkna ut siffrorna :)

Ska man få 1000:- i lön efter skatt så kostar lönen ca 2200:-, men man måste ha högre försäljning i kassan än så eftersom kunderna betalar moms också. Så för varje 1000-lapp i lön så måste vi ha en försäljning på ca 2800:- Men om vi har exakt det så går vi ändå i konkurs. Varför? För lönekostnad är inte den enda kostnaden vi har. Intäkterna ska även täcka hyra, material, betalnings- och bokningssystem, städgrejer m.m. Och lite till för att lägga på sparkonto till semestertider eller oväntade händelser.

Och så har dom ju inte bara 1000:- i lön heller ;) Så hur mycket måste vi minst ha i intäkter för att täcka löner, kostnader och även få en slant över till sparkonto varje månad? Det är våra mätetal! Vi har alltså tyvärr inte möjlighet att sätta drömsiffror utan räknar helt enkelt på vilka intäkter och kostnader vi behöver ligga på för att ha ett tryggt företag :)

Vi hade mycket att hinna prata om så jag fotade ingenting från själva kickoffen förutom en liten selfie på mig när jag väntade på att alla skulle komma haha.

Sen åkte vi hem med en skön känsla i kroppen ♥ Att få prata igenom allting med förstående och kloka kollegor som ger en positiv energi det är värt guld!

Tips för hur man släpper besvikenhet och ilska?

Jag undrar om jag har några kloka och/eller flummigt andliga personer som har tips på hur man ska hantera känslorna när man är arg och besviken på någon? Jag har så svårt att bli arg så när jag väl blir det så vet jag inte hur man gör haha. Och även – tror ni att det kan vara undertryckt ilska/att jag inte sagt ifrån som gör att jag blir sjuk ofta? Mina halsinfektioner och feber fortsätter i vanlig ordning, jag har bara slutat skriva om dom för att jag inte orkar tjata om det längre :)

Jag började bli sjuk vid samma tidpunkt som en person i mitt liv började trampa på mig. Jag lät mig trampas på och tänkte ”det är inte personligt mot mig” innan jag insåg att det visst var personligt och all negativ energi som personen bar inom sig riktades mot mig. Jag är ingen terapeut men det är säkert vanligt att man hittar en syndabock att lägga sin energi på istället för att ta tag i sina egna problem?

Det eskalerade hur som helst och gick så långt att jag varje dag tänkte ”jag vill bara spola fram mitt liv och försvinna härifrån”.

Nu är jag i den framspolade tiden som jag drömde om då, men fortsätter få käftsmällar (på omvägar) och i veckan var det så tydligt att personen medvetet försöker trycka på min svaga punkt – att jag lätt får dåligt samvete. Det fick jag dock inte men däremot blossade jag upp och blev arg och bara tre timmar senare var jag dunderförskyld! Det kan ju vara bara en slump men det kändes nästan som en direktreaktion från kroppen.

Och det är just det som stör mig – att någon fortfarande har makten över mig såhär. Att jag blir arg och sjuk påverkar ju bara mig. Frågan är alltså, hur ska jag hantera detta? Det finns inget jag kan göra åt situationen utan jag kan bara påverka mina egna känslor.

Mina tankar liksom krockar med varandra:

Ena sidan av mig har accepterat läget och bearbetat det som varit. Jag har en del hopp om framtiden, för det är inte första gången personen blivit såhär och det gick ju över den gången. Men samtidigt vet jag att folk inte förändras..

Men en annan del av mig kan inte släppa känslan av hur besviken och arg jag är. Det här är ju en person som jag brytt mig om och det påverkar fortfarande andra personer som jag älskar över allt annat! Så att det inte ska röra mig vore ju omänskligt?

Jag har inte råd att gå i terapi och min kropp orkar inte vara sjuk mer (om det nu är detta som ligger bakom) så vad kan jag göra? Gärna konkreta tips! :) Någon av er kanske har bra övningar i bagaget om ni själva gått i terapi eller så? Jag är också helt öppen för flum så som olika visualiseringsmetoder eller häx-ritualer haha.

Jag testar allt! :)

Den mest passande bilden jag kunde hitta i galleriet hahaha!

Hemmajobb

Som sagt så har jag jobbat mycket hemifrån i veckan, vad har jag gjort då? :)

Min to do-list efter den här kickoffen är ganska saftig! Bland annat har jag gjort flera uträkningsdokument till förslaget om provisionslön där kollegorna kan skriva in siffror och räkna själva.

Vi har två olika alternativ varav det ena innebär att man sänker sin grundlön och det andra är mer som en bonus helt utan risk :)

Alla är ju olika och vi har insett att det därför är viktigt att erbjuda olika lönesystem som dom får välja fritt utan press. Vissa behöver tryggheten medan andra vill ha möjligheten att lägga i en extra växel och ha större makt att påverka sin privatekonomi.

Jag är så ju själv också, jag värderar möjligheten att påverka själv så högt att jag ibland inte har lön alls haha. Mina kollegor är ju i alla fall garanterade en grundlön ;) Men jag vet att jag kan bli rik imorgon om jag jobbar tillräckligt hårt idag! Det är liksom det jag lever på haha.

Dokumentet är typ ett excel-dokument (fast gjort i Quip) så dom behöver bara fylla i de två gula rutorna så räknas allt annat ut automatisk. Svar ja, det tog en stund att göra ;)

Men jag håller också på att grotta in mig i alla regler kring semesterersättning, sjuklön m.m så att allting är solklart i förväg! Mycket att tänka på!

Efter kickoffen så hade vi också en hel drös med anteckningar från mötet, diskussioner blandat med att-göra-grejer. Så jag rensade listan och gjorde en separat to-do-list med vad som ska göras de närmaste två veckorna och vem som ska göra vad.

Och mest punkter satte jag visst på mig själv haha! Så nu är det bara att kavla upp ärmarna!

Men först ska jag ha en ledig söndag ♥

Kram på er!!

2 KOMMENTARER

  1. Hej, har en fråga om Ögonbrynstatuering. Har färgen påverkan på amningen om man ammar?
    Jag har hört du inte ska göra tatueringen om du är gravid eller ammar, och undrar varför? Är det farligt skadligt för barnet?
    Mvh
    Malin.

    • Hej! Det finns inga kända risker, men inte heller forskning som bevisar att det är helt ofarligt – därför väljer många att ta det säkra före det osäkra. Har hört att man inte forskar på sådant här ”oviktigt” när det gäller bebisar eftersom det gills som oetiskt. Jag tänker också att det är skillnad om man gör en hel ryggtavla utan bedövning eller om man gör några streck i brynen med bedövning :) Vi har inga restriktioner på detta mer än att informera om ovanstående, samt att det kan vara obekvämt att ligga på rygg länge om man är gravid och är man väldigt känslig så kan smärta stressa barnet – men vi använder bedövning och de flesta tycker inte att det gör ett dugg ont. Majoriteten tycker det gör ondare att plocka brynen. Det är bara att hojta till om du har fler frågor! :)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here