Jag har skrivit inlägg om hur man tvättar sina sminkborstar tidigare, men det dyker ofta upp frågor på det så jag tänkte skriva ett nytt inlägg om det nu! :)

Hur ofta ska man tvätta sina sminkborstar?
Borstar till krämprodukter – Jag vet att de flesta slarvar med detta, med sminkborstar som används till krämiga produkter så som flytande foundation och liknande, de bör tvättas efter varje användning! Bakterier älskar använda och fuktiga sminkborstar, och även om man blundar för bakterierna så kommer smutsiga borstar även att påverka resultatet på din sminkning då de inte är lika mjuka och fina längre.

Borstar till torra produkter – Ögonskuggsborstar och sådant som används till puder behöver man inte vara exakt lika noga med, även fast det bästa såklart är att tvätta så ofta som möjligt. En gång i veckan tycker jag i alla fall att man ska göra rent dom!

Lat? – Ett tips till dig som både är lat och hygienisk – investera i flera borstar istället, då kan du lägga dom smutsiga på hög och ta en ny varje dag, och sen bara tvätta alla samtidigt. Så gör jag :) Jag använder även en rengöring som man kan använda för att snabbtvätta borstarna mellan de grundliga rengöringarna, och det är Laura Mercier Brush Cleanser* som både tar bort smink och dödar bakterier.

IMG_0262_111

Hur rengör jag på bästa sätt?
Rengöringsmedel – Jag använder bara sminkborstar i syntethår, och de tvättas med vanligt diskmedel. Borstar med äkta hår ska behandlas som vanligt hår, med schampo, inpackning och balsam, men syntet är ju typ plast så de kommer aldrig torka ut eller liknande.

Rengöring – Tvätta med ljummet vatten, låt helst inte borstarna ligga i blöt innan. Massera borsten mot handflatan (försiktigt!) och skölj under kranen, upprepa tills du ser att skummet är helt vitt och borsten är ren. Det kan krävas några gånger med vissa borstar.

Var försiktig med stråna, speciellt om du har borstar med äkta hår, om du gnuggar på dom för mycket så kan toppen gå av och då är borsten inte lika mjuk längre! Dessutom kan de bli rufsiga och fula om man inte är försiktig, och det vill man ju inte :)

Tips för dig som tvättar många samtidigt – Jag brukar hälla upp en bunke med vatten och diskmedel, så doppar jag borsten i bunken, då går det inte åt onödigt mycket diskmedel.

Svårtvättade borstar – Om någon sminkborste är svår att få ren, exempelvis kan mascara och läppsmink vara svårt, då underlättar det att använda pyttelite makeup remover så lossnar det superenkelt! Jag använder min ögonmakeup-remover för vattenfast smink, funkar galant.

IMG_0247_111

Hur torkar man borstarna?
Tryck bort överflödigt vatten med fingrarna, rätta till stråna så att dom inte ligger rufsigt (och gör detta gärna medan borsten lutar med stråna neråt) och låt sedan borstarna torka liggandes! Om man torkar dom ståendes så finns en stor risk att vattnet rinner ner i skaftet och löser upp limmet.

Har du inte så många borstar så kan det vara bra att torka dom så att stråna inte rör någonting alls, genom att lägga dom på t.ex. bordskanten med stråna på utsidan.

Sen är det bara att vänta! Det tar ca en dag att få borstarna torra, men vissa torkar snabbare.

Har ni några frågor, eller kanske till och med egna tips, då är det bara att hojta till :)

1 KOMMENTAR

  1. Ja detta med att tvätta borstarna är inte det roligaste, men man känner sig duktig när det ä gjort. Jag har faktiskt tvättat en del av mina borstar idag. Jag har gjort precis som du skriver, köpt flera borstar så det inte blir lika ofta som man måste tvätta dem. ;-)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here