”Mineralsmink är naturligt och bra för huden” det är ungefär så kortfattat jag har analyserat detta med mineralsmink.

Men sen jag satte mig in i märket nudh mineral lite mer så har jag blivit intresserad av vad som egentligen menas med mineralsmink, och alla konstiga ord som står i innehållsförteckningen.

Frågan om man kan vara allergisk mot mineralsmink får oftast svaret ”det är som att vara allergisk mot sten”. Svårt att förstå, innan jag själv höll dessa i handen:

Det är alltså detta som vårt mineralsmink är gjort av!

 

Jag studerade innehållsförteckningen på nudh mineral-produkterna, och de vanligaste ingredienserna är Mica, Järnoxid, Titaniumdioxid och zindoxid. Vissa produkter innehåller bara dessa 4 ämnen, och vissa bara två av dom och inget annat. Så jag kollade upp dom på google!

Kopierade infon som jag hittade på denna sida:

”Mica är en glimmermineral som utvinns ur bergarter som granit, glimmerskiffer och gnejs. Glimmer är ett vattenhaltigt silikatmineral, som uppträder i packar av tunna plana starkt glänsande och ljusreflekterande blad. För att kunna användas i kosmetika renas och pulveriseras glimmern fint. Mica finns i alla tänkbara färger och grader av lyster.

Mikropigment, som titandioxid och zinkoxid, passar utmärkt för personer med allergibenägen hud. Fördelen med micropigment är dess utmärkta kompatibilitet med huden. Eftersom de fäster lätt på huden, reflekteras solstrålarna direkt på hudens yta och tränger inte in i huden.

De vanligaste järnoxiderna som används är gul, röd, brun och svart. De används främst i underlag men även för att mörka ner en formula som blivit för ljus eller i läppfärg. Alla järnoxider som används är godkända för färgning av kosmetika.”

 

Det låter ju hur bra som helst!

Andra spännande ingredienser i just nudh mineral är majsmjöl, ricinolja, sojavax och bivax. Ricinolja är det många som har tipsat om när jag tappade fransarna, och det finns i nudh minerals mascara!

Ett ämne man ska passa sig för i mineralsmink är Vismutoxidklorid, också kallad bismuth. Ämnet är i sig inte farligt, men är kemiskt lik arsenik vilket kan framkalla rodnad och klåda.

Nudh mineral är helt utan talk, olja, bismuth, konserveringsmedel och parfym.

 

Har ni lärt er någonting nytt? :)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here