Denna vecka har varit väldigt produktiv! Jag har jobbat hemifrån två dagar och fått mycket av min ”ordinarie to-do-list” gjord, samtidigt som jag jobbat mycket med att utveckla salongen, personalen och webshopen vilket känns som en riktigt bra kombo!

Permanent makeup-bilder
Det är jag som klipper och klistrar ihop alla före- och efterbilder som tas på salongen och publicerar i våra sociala medier. Men det blir inte så mycket av Annikas behandlingar fast hon fotar mycket då hon inte har fått in en smidig rutin på att skicka bilderna till mig.

Efter många om och men har hon äntligen fått sin dropbox att fundera och jag har blivit bombarderad med blider i en mapp som hon döpt till ”före och efter-kaos” som jag har satt tänderna i i vecka och börjat rensa upp.

Så här ser det ut i mappen och detta är en bråkdel av alla bilder, man bara scrollar ner och ner och det tar aldrig slut typ haha.

Men snart kommer det mycket mer permanent makeup-bilder i våra kanaler i alla fall så det är ju toppen!

Ordna upp bland mina beauty guides i webshopen
När jag började med beauty guides i webshopen så hade jag inte så mycket tid att sitta och pyssla, det bästa hade varit att lägga in en i taget och gjort varje inlägg välarbetat och bra direkt. Men det var tillräckligt med jobb att bara öppna nya hemsidan och flytta in webshopen från byher.se till creativemakeup.se så detta gjordes så snabbt som möjligt. Så det är kopior av blogginlägg som är inlagda bara, inte så mycket struktur helt enkelt.

Nu måste jag börja ordna upp där! Jag har redan kategoriserat alla inlägg till 1. Produkter (swatch-bilder m.m) 2. Get the look (steg för steg-sminkningar som helt är gjorda med produkter i webhopen) och 3. Sminktips (T.ex. sminka ögonen större, framhäva kindbenen, täcka akne m.m).

Men nu ska jag gå igenom allting grundligt och göra mer tydliga rubriker o.s.v. så att det är lätt att hitta dom tipsen man söker snabbt! Och därefter producera nya inlägg som jag tycker saknas.

Det är ett tidskrävande jobb och jag fastnade redan vid det första beslutet: hur ska framsida-bilderna till varje inlägg se ut när man bläddrar bland beauty guides? Det ska vara tydligt, stilrent men ändå lockande att vela gå in och läsa mer.

Det här alternativ 1:

En rubrik över varje bild. Detta tycker jag är fint för att det får bilden att synas bra utan att texten ligger mitt på bilden, men jag tycker det var finare i photoshop när jag såg en bild i taget än på hemsidan när det bara är massa rubriker överallt.

Här är alternativ 2:

Det här gillar jag för att det är mer stilrent och att ögat läser rubriken samtidigt som man ser bilden, så det blir lite mer lättöverskådeligt när man bläddrar. Men för att texten ska synas på alla typer av bilder måste jag mörka ner bilden vilken jag inte riktigt gillar, det ser lite dassigt ut.

Jag gjorde en film på insta story där jag visade båda varianterna och frågade vilken som är finast + mest klickvänlig och fick över 100 som svarande, men det var ändå inte så mycket till hjälp för här är resultatet:

Otroligt jämnt haha! Jag kollade inte resultatet innan det försvann helt från insta story som försvinner efter 24 timmar, men jag tror att den andra förslaget, alltså mörkare bilder och rubriken mitt på bilden, var det som vann med några få röster mer till slut :)

Just nu håller jag och Miska på att se över om man kan ha en funktion som gör att när man håller pilen på bilden så blir den ljus (som orginalbilden) och utan rubrik. Då skulle jag vara helt nöjd med alternativ 2!

Vad tycker ni? :)

Pussmöten och ansvarsområden
Det som har tagit mest av min tid denna vecka är planering och slutförande av ansvarsområden och arbetsuppgifter på salongen som ska tilldelas all personal. I dagsläget kan inte jag och Miska vara lediga samtidigt utan att hela webshopen stannar av, inga beställningar görs och ingen vet vad man ska göra när vi får förfrågningar på olika special-bokningar, om internet slutar fungera m.m.

Det är ett av våra mål till juni 2018, att salongen ska vara helt självgående praktiskt och ekonomiskt även om ledningen (jag, Miska och Annika) inte skulle vara på plats.

Så pussmötena (personliga utvecklingssamtal) denna månad hade mest fokus på ansvarsområden och arbetsuppgifter. Jag har tidigare sammanställt en lista med alla områden som behöver läras ut och detta har alla fått läsa igenom och kommit med respons på vilka områden de helst vill ansvara över.

Därefter gick jag igenom listan och bestämde vilka som ska göra vad samt gjort ett upplägg för hur det ska fungera, t.ex. att man alltid är reserv åt en person om den är ledig eller sjuk. T.ex. är Ämma och Ida reserv för varandra, så vi ska matcha deras scheman så att det alltid är någon av dom på plats och så får vi planera in semestrar så att dom inte har semester samtidigt. Då är salongen självgående även när folk är sjuka, vabbar, har semester m.m. Bra va? :)

Det hela tar tid eftersom vi vill göra det så himla noga och grundligt, men det kommer vara värt det! Nu har vi kommit så långt att alla har godkänt sina områden och jag ska börja skriva drivkatter (vårt positivare ord för lathundar haha) och lära upp alla personer!

Så här ser mapparna ut i vår pussmötes-mapp, alla har en varsin mapp som är låst så det är bara jag och den personen som kommer åt infon. Där i har vi nulägesbild, feedback, personlig to-do-list och allt sånt som vi går igenom på mötet! Ordning och reda :)

En anställd som enbart jobbar hemifrån
I fredags jobbade jag hemifrån och var bland annat över till min syster Malin och lärde henne hur man gör alla kampanjbilder varje månad. Vet inte om jag har skrivit det i tidigare business-vecka-inlägg (?) men Malin är anställd på deltid i mitt företag och jobbar enbart hemifrån med allt möjligt för webshopen och marknadsföring! Det har hon gjort i två år nu så det är ingenting nytt :)

Att hålla alla kanaler uppdaterade tar så mycket längre tid än man kan föreställa sig, att göra själva blogginlägget med steg för steg-sminkningar med kollage, länkar, taggar, kategorier o.s.v tar lika lång tid som att göra själva sminkningen. Och samma med att lägga in nyheter i webshopen, ändra nyanser, redigera menyer, prislistor m.m allt det är så många fler steg än man kan tänka sig!

Därför är det så bra att vi har anställt Malin :) Hon gör allt som är tidskrävande och kräver ett öga för vad som är snyggt men som inte nödvändigtvis jag själv måste utföra. Vi har en gemensam to do list i ett program som heter Quip där jag fyller på med massa punkter och hon checkar av dom varje kväll hon jobbar när barnen gått och lagt sig. Riktigt duktig! :)

Som ni vet så gör jag kampanjbilder för Creative Makeup varje månad, det är 4 temat i 4 olika format = 16 bilder som ska göras till hemsida, sociala medier, TV i skyltfönster (liggande format) och TV i butik (stående format). Det är ett riktigt pussel och ibland har jag funderat på om det är värt tiden, hur mycket kunder drar dessa bilder in som marknadsföring och är det ekonomiskt försvarbart med tiden som läggs ner? Men samtidigt så tycker jag att det är otroligt viktigt med en levande hemsida och sociala medier att just den punkten inte är någonting man ska snåla in på, man kan liksom inte bara kolla på antal klick utan det handlar om att skapa en känsla och att folk ser hur extremt seriösa vi är. Vi är inte en vanlig salong liksom, vi är bäst!

Så nu kommer Malin att hjälpa mig med dessa bilder, jag skickar material till henne och så färdigställer hon och skickar tillbaka till mig. Det kommer bli SÅ himla nice! :)

Här satt vi vid Malins köksö med varsin dator framför oss och jobbade med lite skumtomtar och bubbelvatten som gottis :)

Drömmar och mål om 2018
Igår startade jag dagen med två katter och en dator i famnen och en kaffekopp i handen (yes det gick haha) samtidigt som jag läste årshoroskop (Helenas horoskop-blogg är bäst tycker jag) och skrev min årliga lista på vad som kommer att hända nästa år! ”Mitt år 2018” heter dokumentet och jag blev färdig på typ en kvart haha, förra året hade jag riktigt svårt att veta vad jag skulle skriva men detta år var sprang fingrarna som en duracell-kanin på tangentbordet.

Jag har gjort detta sedan 2014 och det är lika roligt varje nyår att läsa förra årets text. Vissa saker är skrämmande hur lika det blev och vissa saker har tagit en helt annan vändning och stämmer inte alls.

Det viktiga är inte att varje punkt ska slå in, drömmar och mål ändras på vägen, men det viktiga är att sätta dom! Om man skriver ner sina mål så har man mycket större chans att nå dom. Dessutom känns det extra mycket i själen när man nått dom, flera saker man skriver ner känns så självklart året efter att man inte ens reflekterat över att man uppåt flera av sina drömmar.

På jobbet jobbar vi mycket mål men det jag pratar om nu är mer personligt och känslomässigt och handlar även om hemmet, nöjen, hälsa privatekonomi m.m. Och jag blandar konkreta punkter som ”det här saldot ska jag ha nått på mitt sparkonto” till mer abstrakta punkter som handlar om välmående och relationer.

Mina nyårstexter är hemliga och jag tillåter inte ens mig själv att läsa dom under året efter att jag skrivit dom, och nästa nyår kommer jag aldrig ihåg vad jag skrivit så det är alltid lika spännande när jag öppnar dokumentet haha. Men efter nyår kanske jag kan dela med mig av vilka saker som stod på förra årets lista som faktiskt slog in! :)

Nu ska jag fortsätta att pyssla i huset, sista rummet blev färdigmålat igår och nu kan vi äntligen börja ta in lite saker, pynta julgranen och fixa fint inför jul!

Vi firar jul hemma hos oss så det behöver vara både praktiskt och fint här hemma då, inte som nu då vi äter på Mias gamla balkongmöbler och kokar kaffe i vardagsrummet eftersom halva köket är inplastat som värsta dexter-rummet eftersom vi spraymålat väggar och tak haha.

Sen ska jag tända ett ljus för mamma också ♥ Hon fyller år idag och runt jul märks hennes frånvaro extra mycket. Ingen kunde julpynta som mamma, hela huset blinkade av färgglad fiberoptik och vart man än gick sattes det igång julmusik och god jul-önskningar av prylar med rörelse-sensor haha. Jag ska nog dra fram lite extra julpynt idag känner jag, more is more!

Önskar er alla en fantastisk 3:e advent idag! ♥

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here