Oavsett om vi pratar jobb, företag eller privatliv så är orden ”vad, hur, varför” väldigt viktiga att fråga sig själv regelbundet.

T.ex:
1. Vad: Jag vill bli riktig vass på makeup
2. Hur: Jag ska göra en ny look varje gång jag sminkar mig och utmana mig själv med svårare tekniker och färgkombinationer. Tre sminkningar i veckan på ett år är totalt 156 stycken, efter det kommer jag vara grym på detta!
3. Varför: Smink är roligt men det är mycket roligare om man är duktig på det! Och jag vill starta varje dag med en rolig stund framför sminkspegeln som meditation och egentid.

Och det är just det sistnämnda ordet – varför – som jag vill puscha extra mycket för idag!

Jag har nämligen själv hamnat i den ”fällan” att jag gör saker av fel anledning utan att jag ens reflekterar över det själv! Det är så mycket som jag vill göra, vill ha och vill förändra när jag tänker på det ytligt, tills jag kommer till varför-fasen och inser att ”när jag tänker på det så vill jag ju faktiskt inte ens det här!”.

T.ex:
1. Vad: Vi ska göra Creative Makeup till en skönhetskedja! Kul!!
2. Hur: Vi hyr lokaler i Stockholm och Göteborg, anställer makeupartister och lär upp dom på vårt sätt att utföra behandlingar, permanent makeup och vårt produktsortiment.
3. Varför: Ehh, det vore coolt? Det skulle bli stor ekonomisk vinst. Men det blir sjukt mycket jobb också.. Vid närmare eftertanke så vill jag ju inte göra fler kopior av den arbetsplats jag har idag, jag vill göra den arbetsplatsen helt stabil och lägga min tid på nya projekt istället!

Kan ett otydligt ”varför” leda till psykisk ohälsa?
Nu kanske ni tycker jag hamnar på väldigt långa sidospår :) men tänk om vi hade gjort Creative Makeup till en salongskedja, jobbat svinhårt och bränt ut oss på kuppen – och sen inser vi att vi har gjort det av helt fel anledning. Om man verkligen vill en sak och vet varför man kämpar så är det lättare att ta sig igenom motgångar (nått skit kommer ju hända, det är det enda man vet – som Mikael Arnt sa så bra i ett avsnitt av Businesspodden haha). För alla problem och motgångar blir så mycket tuffare om man inte har ett tydligt ”varför” i allting man gör.

Man ”ska” så himla mycket hela tiden. Du ska ha råd med så mycket, jobba så mycket och samtidigt ha mycket tid över till att umgås, träna, städa, gå till frisören och allt vad det är.

Det är såå lätt att känna press och stress när man tittar på andras liv (speciellt i sociala medier) och så vill man ha allting som alla andra har. Men hade du bara stannat upp och tänkt efter ”varför vill jag ha det här?” så hade du väldigt ofta insett att du inte ens vill det egentligen. Jag tror verkligen att vi föder så mycket onödiga hjärnspöken som vi hade kunnat slippa om vi bara ställde oss frågan ”varför” lite oftare.

Alltså: Det handlar inte om att alla måste bli bättre, utvecklas och bli framgångsrika. Utan om du ställer dig själv frågan ”varför” så kanske du inser att du faktiskt är nöjd med det du har och till och med kan släppa all press och stress tack vare detta! Egentligen kanske inte du inte vill ha mer prylar eller större boende utan är nöjd med din lön som den är = du kan tacka nej till den där heltidstjänsten och istället lägga den tiden på att umgås med din familj eller rentav bara ligga i soffan och kolla på serier förutsatt att det är vad just du mår bra av :)

Vad kan vi chefer göra åt psykisk ohälsa?
Det skrämmer mig hur mycket psykisk ohälsa det finns i samhället idag. Och det är inte bara drivna entreprenörer som blir utbrända utan det är precis alla branscher! Jag blir livrädd när jag tänker tanken att min personal eller någon annan jag bryr mig mycket om ska bränna ut sig.

Vad kan vi chefer göra då? Man kan vara en stöttepelare och man kan underlätta med det man kan, men ska jag vara helt ärlig så tror jag inte att det finns mycket mer som man kan göra. Vet ni varför? För jag tror att det i 90% av fallen inte beror bara på arbetsplatsen i sig, utan ”livspusslet” överlag.

Har man en dålig arbetsplats så kan man självklart bränna ut sig bara p.g.a. det, men jag tror verkligen att det är så många fler komponenter som spelar in så som relationer, familj, boende, vila, ekonomi – kortfattat balansen i livet, blandat med att press man sätter på sig själv.

Våga tänka utanför normen
Det är så många som gör saker bara ”för att man ska”, för att samhället ser ut så och man inte ens reflekterar över det – och när man sedan står där utbränd med en hjärna som inte fungerar längre så förstår man inte ens hur man hamnade där. Var det värt det?

Jag tror stenhårt att om man bara vågar gå liiiite utanför normen så blir man en lyckligare människa. Eller våga tänka utanför normen är kanske en mer korrekt definition, för det är inte alls fel att leva som normerna är men risken om man inte ens tänker utanför är just att man gör saker ”för att man ska” och inte ”för att man vill”.

Hur hittar man sitt varför?
Att behöva ha ett ”varför” till allt man gör kan ju också kännas lite stressigt haha. Jag menar, varenda grej kan ju inte vara så himla betydelsefull i livet för då kan man ju inte göra någonting alls till slut.

Jag tror det handlar mycket om att ta sig tiden att lyssna på sin magkänsla. Man måste göra saker som man mår bra av och inte stirra sig blind på andras åsikter. Vill du lägga dig i badkaret och äta glass? Gör det! Vill du äntligen ta steget och starta eget företag? Gör det! :)

Vad är mitt varför?
Jag själv tänker ofta ”varför” i min vardag, det kanske är därför jag har en ganska bra balans mellan driven företagare och livsnjutare haha :)

Jag jobbar hårt eftersom jag vet varför jag jobbar och vad jag ska göra sen. Jag tänker inte ”nu sitter jag och har ett möte med min personal” utan jag tänker ”nu sitter jag och bygger världens bästa arbetsplats!”.

Jag sparar pengar eftersom jag vet vad jag vill använda dom till och varför det kommer ge mig mer livskvalité. Om jag köper en bil så vill jag ha bluetooth så att man kan lyssna på musik och poddar via telefonen och en knapp på nyckeln så att man kan starta motorvärmaren medan man är kvar inne i huset – hellre än ett lyxigt och dyrt märke som imponerar på folk! Ni förstår poängen :)

Jag tar också långa bad, strecktittar på serier som en hösäck i soffan, älskar tofflor och ansiktsmask och försöker vara ganska ”mañana”. Varför? För att jag njuter av att vara hemma i mitt hus och mår jättebra av egentiden!

Jag värdesätter mjuka värden och jag älskar livsstilen att ha eget företag! Det handlar verkligen inte om någon typ av prestige eller för att kunna sitta på en hög med pengar. Jag ser absolut ingen tjusning i det utan vill ha kul på både på jobbet och privat, ha ekonomisk trygghet och friheten att leva mitt liv precis som just jag vill leva det.

 

Hoppas ni tyckte det var lite kul att läsa någonting annat denna söndag än bara hur min jobbvecka har sett ut :) Vi lever loppan i Spanien i en vecka till vi!

Kram på er ♥

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here