Stora porer – 10 tips för förstorade porer & pormaskar

  2

  “Hur får man bort stora porer?” är en fråga jag får ofta! Inte nödvändigtvis med pormaskar eller svarta prickar, utan många vill reducera förstorade porer även om man inte också har problem mer pormaskar.

  Det finns olika sätt att minska porer, både med hudvård som kan krympa stora porer eller tar bort svarta pormaskar på näsan. Eller med smink som jämnar ut, t.ex. en primer för stora porer.

  Jag själv har stora porer p.g.a. av fet hy, samt både pormaskar och finnar. Därför har jag experimenterat med olika lösningar och produkter i över 15 år nu! :) Jag är också van att hålla sminkkonsultationer med personer med stora porer trots att de inte har fet hudtyp, viktigt att separera dessa områden tycker jag!

  I detta inlägg tänkte jag reda ut allting kring förstorade porer, pormaskar och hur man kan minska porer med både hudvård och smink.

  Vad är porer?

  förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer

  Min kind i närbild :)

  Synliga porer vs förstorade porer

  Synliga porer och förstorade porer är två olika saker. Det är viktigt att nämna i vår digitala värld som är fylld av filter och blurrad hy. Det finns personer som naturligt har väldigt slät hy, men på majoriteten av oss så är porerna synliga och det är helt normalt!

  Frågan “hur får man bort porer” har därför (om man tolkar frågan ordagrant) det tråkiga svaret att det går inte. Porerna kommer alltid finnas där och de syns de mer eller mindre!

  Så när jag skriver stora porer så menar jag förstorade porer och förstorade kan porerna bli av olika anledningar. Så det handlar inte om att få porerna att bli helt osynliga, det är mission impossible för de flesta av oss.

  förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer

  Men med det sagt så går det (som ni ser på denna bild) att minska porer väldigt effektivt! Jag har inte mycket förstorade porer, men med bra bassmink så blir de otroligt mycket mindre i alla fal!

  Bilderna ser nästan ut att vara i ofokus men de är precis lika skarpa som förebilden :)

  Varför får man stora porer?

  Många tror att stora porer enbart hör ihop med finnar, pormaskar och den typen av hudtyp. Det stämmer inte alltid!

  Faktum är att majoriteten av mina kunder som har stora porer i ansiktet, faktiskt är äldre personer. Oberoende av vilken hudtyp de har. Det är nämligen så att när man blir äldre så tappar huden sin elasticitet, vilket får porerna att “slappna av” och resultatet blir då förstorade porer.

  Det finns andra anledningar också, förstorade porer kan bero på väldigt fet hy, att man solat mycket och därmed fått en tjockare hy eller helt enkelt genetiskt – det är så din hy ser ut, du har stora porer naturligt helt enkelt.

  Vad är pormaskar och svarta prickar?

  Vid varje hårstrå finns det en talgkörtel. Talgkörteln producerar en typ av fett/olja/sebum, som kommer ut genom en öppning och det är den öppningen/hålet som kallas porer.

  Oljan som kommer ut ur porerna är till för att smörja och skydda huden, samt göra den spänstig. Så oljan är bra! Utan den så får man torr hy, dessutom håller den huden mer elastisk vilket också minskar uppkomsten till rynkor. Jag omfamnar min oljiga hy! Även fast den ställer till med en rad problem när det kommer till bassminket.

  Pormaskar bildas av ett överskott av talg, i kombination med döda hudceller och annat smått och gott ;)

  Dessa kan bli infekterade och då bildas en finne, men om den inte blir infekterad så blir det bara en pormask.

  Svart pormask eller ljus pormask är egentligen samma sak, förutom att en svart pormask har oxiderat p.g.a. syre, att de kommit i kontakt med luft.

  Vad är oren hy?

  Vill också understryka att när man slentrianmässigt pratar om oren hy (jag försöker sluta använda den termen) så menar man inte att huden faktiskt är oren. Oren hy handlar inte alls om att huden inte är ren. Det har inget med smuts att göra alls!

  Djuprengöring av oren hy är alltså helt enkelt bara rengöring som tar bort pormaskar och döda hudceller :)

  Minska stora porer med hudvård

  förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer, missha, missha bb deep cleasning oil recension

  1. Oljebaserad ansiktsrengöring

  Om dina förstorade porer beror på fet hy så rekommenderar jag verkligen en oljerengöring i din dagliga rutin! Varför? Fett löser fett :) Jag är väldigt oljig hy själv och att skippa oljebaserade produkter är inte alls the way to go, för min hy i alla fall.

  Missha M Perfect B.B Deep Cleansing Oil (adlink) är jättebra! Jag brukar dubbel-rengöra med denna. Först tvättar jag bort sminket (även ögonmakeup) genom att massera in oljan på torr hy, sköljd med vatten. Sedan torkar jag ansiktet och gör om processen igen, för att inte enbart tvätta bort sminket utan även rengöra huden.

  2. Kräm mot stora porer

  Det finns olika produkter som har en sammandragande effekt på huden, det vanligaste är olika typer av geler och ansiktsvatten.

  Jag personligen har inte hittat någon sådan produkt som ger synliga resultat på mina porer, men det kanske är mer effektivt för personer som har förstorade porer p.g.a. att de tappat elasticiteten i huden? Mina stora porer beror snarare på oljig hy.

  Hur som helst är en välrecenserad och lyxig produkt för detta Dr Brandt Pores No More Mattifying Hydrator Gel (adlink) som är en återfuktande gel med porminskande effekt. Jag personligen får inte mindre porer av denna, men den är välrecenserad på bland annat Sephora så vill ändå nämna den. Värt ett försök kanske?

  Få bort pormaskar

  Men mitt allra bästa hudvårdstips för stora porer är att djuprengöra huden en gång i veckan. Den dagliga rutinen är viktig också, men jag som har känslig hy vill inte vara för hård mot huden varje dag – jag djuprengör hellre med några dagars mellanrum!

  ansiktsbastu, facial sauna, djuprengöring, portömning hemma,

  3. Hur får man bort pormaskar hemma?

  Min favorit-apparat är faktiskt en ansiktsbastu! Det finns specifika ansiktsbastun, t.ex. Beurer Facial Sauna (adlink) men du kan även koka vatten i en kastrull och sedan hålla huvudet över. Värmen öppnar porerna och vattenångan löser upp oljan och pormaskarna.

  Obs – syftet är att värma upp huden under en längre tid för att öppna upp porerna, inte så hett som möjligt.

  Att spola huden med väldigt varmt vatten eller het vattenånga torkar nämligen ut huden, så håll huden så långt ifrån ångan att det är lagom varmt, inte hett.

  blackhead tool, skin care tool porklämmare, porklämma, klämma porer, tömma porer, portömning, hemma, förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer

  4. Klämma pormaskar

  När huden är uppvärmd och porerna öppna så är det väldigt enkelt att försiktigt dra en porklämmare över huden – så ploppar alla pormaskar upp ur porerna! Som att göra en portömning hemma kan man säga :)

  Jag kallar sådana här verktyg för porklämmare eller pormaskklämmare, men vet inte om det är korrekt. Blackhead tool heter det på engelska i alla fall! Finns i olika former och jag har testat en hel del, men någon typ av ögla tycker jag är bäst, som denna t.ex:   Tweezerman No Slip Skin Care Tool (adlink)

  “Man ska inte klämma finnar” nej det håller jag med om – men det gör man ju likväl… Och då är det bättre att ha en rent och skonsamt verktyg som man kan desinficera efter användning, istället för att klämma med vassa naglar :) Så tänker jag!

  ansiktsmask porer, lermask, indy beauty, förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer

  5. Ansiktsmask mot porer

  Att rengöra huden från döda hudceller och talg ger en direkt synbar skillnad, huden känns mer jämn och slät också!

  Det mest skonsamma för huden är att undvika manuell exfoliering (med skrubbande korn och annat). Lermasker och peeling med syra och/eller enzymer värkar genom att bara ligga på huden, du behöver inte skrubba den.

  Indy Beauty Clear Skin Mud Boosting Facial Mask (adlink) är otroligt bra!

  indy beauty fet hy, oljig hy, glansig hy

  6. Exfoliera med syra / enzymer

  Indy Beauty 3 in 1 Exfoliating Facial Mask (adlink) är en av mina favorit-exfolieringar.

  Det kan bli starkt för huden att använda båda dessa samma dag. Jag rekommenderar då lermasken de dagar du djuprengör med värme och porklämmare. Sedan är den exfolierande masken bra någon dag emellan! :)

  Minska porer med smink

  primer, ansiktsprimer, bassmink, oljig hy, fet hy, glansig hy, ojämn hy, utjämnande, utslätande, släta ut

  7. Primer för stora porer

  Mitt bästa knep är att använda en ansiktsprimer som fyller ut porerna. En av mina favoriter är Lumene Blur Longwear Primer (adlink) som effektivt slätar ut hudstrukturen och porerna blir betydligt mindre synliga direkt!

  utslätande foundation, mineralfoundation, närbild hud, fet hy, oljig hy, jämn basmakeup,

  8. Foundation för stora porer

  Om man väljer en flytande eller puderfoundation är lite av en smaksak. Men jag rekommenderar hur som helst att inte använda en för tung foundation, den kan då “trycka ner” ansiktsprimern djupare i porerna och får de att se lika djupa ut som innan. Ibland kan man då se hur sminket har samlat sig i porerna vilket framhäver de ännu mer.

  En lätt gel foundation eller mineralfoundation tycker jag fungerar bäst! Exempelvis Pixi H2O Skintint (adlink) eller glo Skin Beauty Pressed Base Foundation (adlink). Det är den från glo Skin Beauty jag har använt på dessa bilder.

  Men väldigt mycket hänger också på appliceringen! Jag rekommenderar starkt att applicera med mjuka runda/buffrande rörelser. Inte trycka för hårt – men ändå se till så att du får foundation ordentligt runt hela poren. Annars kan foundationen lägga sig som en ring runt varenda por, vilket framhäver porerna mer.

  förstorade porer, stora porer, pormaskar, pormask, vad är porer? porer på näsan, klämma pormaskar, hur får man bort pormaskar? pormasktömning, hemma, krympa stora porer, vidgade porer, porer i ansiktet, öppna, porer, tilltäppta porer, reducera stora porer, foundation, primer, bästa foundation, bassmink, kräm, borste, applicering

  9. Puder för stora porer

  Det finns också puder med utslätande effekt! Jag personligen lägger större fokus vid utslätande primer och puder, snarare än foundationen emellan.

  glo Skin Beauty Luminous Setting Powder (adlink) har en sådan “soft focus-effekt”. När man läser produktbeskrivningen så kan man tro att formulan är skimrig, men den innehåller så små och diskret lystergivande pigment att det inte blir en glow-effekt utan snarare en mer utjämnande effekt eftersom de ljusreflekterande partiklarna lägger sig i ojämnheter och ljusar upp skuggorna (t.ex. i porer och linjer).

  10. Övriga tips för stora porer

  Undvik produkter som är väldigt skimriga/blanka om du vill att porerna ska synas så lite som möjligt, eftersom blankheten kan framhäva ojämnheter.

  Titta inte för nära i spegeln, haha. Tråkigt tips men värt att nämna – dina stora porer kanske inte ens är särskilt stora men om man synar sina porer på näsan i riktigt bra ljus så kan de ju upplevas enorma!

  Det finns också mer aktiva produkter med syror och grejer men jag brukar vara försiktig med att rekommendera såhär över ett blogginlägg eftersom jag 1. inte är hudterapeut och 2. inte har koll på vilken hudtyp du som läser har. Så att det inte blir någonting tokigt med så aktiva produkter! Men överlag är det BHA du ska välja om du vill köpa en syra för pormaskar, även Niacinamide-produkter är bra om du vill minska porer.

  bassmink som jämnar ut, före och efter, närbild på hud, slätare hy, släta ut huden, blurrande primer, utjämnande primer, bästa primer

  Avslutar med alla sminkbilder efter varandra, så ser ni tydligare resultatet av att mitt sätt att minska stora porer med smink :)

  Produkter för stora porer och pormaskar

  Sammanställning av ovanstående reklamlänkar/adlinks:

  Hoppas tipsen har varit till hjälp! Det är bara att maila mig på helena@imakeyousmile.se om ni har några frågor! :)

  Läs även mina tidigare inlägg:

  10 tips för mer volym i håret! (Naturligt & med Produkter)

  6

  Här går jag igenom hur man får volym i håret, dels naturligt och med produkter, men även hur man får till det snyggt och får det att hålla hela dagen! Fluffigt hår eller volym?

  Längst ner har jag även inkluderat en lista med de bästa produkterna för volym i håret som jag själv använder. (Klicka här för att komma till listan)

  volym i håret, varmluftborste, babyliss, recension, produkt,

  Hur får man volym i håret? / Hur får man fluffigt hår?

  Förutsättningar

  Först och främst vill jag benämna det faktum att olika personer har olika hårtyper och hårkvalité och därav också olika lätt att få volym i håret. För vissa räcker det med bara en volymprodukt medan andra får jobba lite mer!

  De två svåraste förutsättningarna för att få volym i håret, enligt mina erafernheter, är 1: välvårdat och tjockt hår (när det blir sådär tungt och glansigt att det typ glider ur händerna) och 2. fett hår.

  När jag har nyblekt och tvättat hår så har jag ganska enkelt att få upp volym! Det är platt som en pannkaka om jag inte gör någonting alls, men det är då ganska enkelt att puffa upp det :)

  Men med utväxt (alltså välvårdat/ej slitet alls i hårbotten) och fett hår, då är det svårare!

  platt hår, tunt hår, fett hår, oljigt hår, hårbotten, torrschampo, tips, recension

  Utväxt och fett hårbotten, då är det platt må ni tro! Inget fluffigt hår här inte!

  Kan man få volym i tunt hår?

  Ja, det går även att få volym i tunt hår med de tipsen jag ger nedan!

  Är det någon skillnad om man är kille och vill ha volym i håret?

  Nej! Det är ingen skillnad alls på om man är kille eller annat, det är snarare hårkvalitén och längden som bestämmer vilken metod som är bäst för volym i håret.

  Mina 10 bästa tips som du kan göra hemma:

  Här kommer mina 10 bästa tips för att få mer volym i håret och som du kan göra hemma! Det är inte meningen att du ska göra alla steg samma dag, utan kan välja de steg som passar bäst för dig och din vardag.

  Jag har länkat alla produkter jag använder i varje punkt och även inkluderat en lista längst ner i inlägget.

  volymschampo, volymbalsam, fett hår, platt hår, oljigt hår, hårbotten,

  Dags för hårtvätt med andra ord!

  1. Tvätta håret med volymschampo & balsam:

  Det är viktigt med duschprodukter som vårdar ordentligt utan att bli tunga i håret.

  Schamponera håret minst två gånger, så att det blir helt rent. Första gången löser du upp allt fett, andra gången tvättar du rent. Det är mycket lättare att få volym i håret om det är rent från hårbottens naturliga oljor!

  Ska man ha balsam i hårbotten? Ja! Säger jag :) Många anser att man inte ska ha balsam i hårbotten om man vill ha volym i håret. Men balsam har ett lägre pH-värde än vatten vilket får hårstrået att stänga sig. Hårstråna har små fjällskikt och om fjällen står utåt (istället för att stängas av balsamet) så kommer det slita på håret.

  Använd istället ett lätt balsam som inte tynger ner, så kan du applicera det i hela håret utan att tynga ner!

  Jag har testat Höjd-serien från märket Björk som heter Volumizing Duo som är ett volymgivande schampo och balsam. Så bra! Framför allt gillar jag schampot, det tvättar verkligen rent även om man inte använder en jättestor mängd (vilket annars är ett vanligt problem för mig som har fett hår och använder mycket produkter, det går år så himla mycket schampo!). Balsamet är väldigt tunt och lätt och tynger inte ner alls. Har man väldigt torrt hår så kan man unna sig en hårinpackning i längderna alternativt en vårdande olja/kräm i längderna efter duschen :)

  Produkt använd i detta steg: Björk Höjd Volumizing Duo (adlink)

  volymspray, volym i håret, sebastian volupt spray recension, hårvård tips

  2. Volymmousse / Volymspray i blött hår:

  Jag använder alltid en volymmousse eller volymspray i hårbotten efter duschen, i blött hår. Snåla inte, men ta inte heller för mycket om du vill behålla den nytvättade känslan.

  Enligt min erfarenhet (OJ vad jag testat olika volymprodukter i mina dagar) så är mousse mer effektivt än spray. Alltså man får mer volym i håret av mousse än av sprayer. Men vilket som är bäst handlar också om smaksak, jag tycker det är skönare att spraya än att kladda ner hela händerna med mousse.

  Volym-hårmousser har jag testat en uppsjö av (!) och min personliga favorit är nog Maria Nila Volume Mousse. Mycket effektiv!

  volymspray, sebastian volupt spray recension, hårvård tips

  Just nu använder jag volymsprayen Sebastian Volupt Spray som dessutom har 5-stjärniga recensioner på Eleven.se! Väldigt trevlig, den är enkel att applicera och ger extra volym i fönat hår.

  Produkt använd i detta steg: Sebastian Volupt Spray (adlink) men kan som sagt också rekommendera Maria Nila Care & Style Volume Mousse (adlink).

  löwengrip level up volumizing lotion, recension, leave in, blött hår

  3. Volymgivande leave-in produkt

  Det är inte bara hårbotten som behöver volym utan många önskar även fylligare längder. Dessutom, att föna håret är det viktigaste tipset för mycket volym i håret och då ska man helst ändå använda en värmeskyddande produkt.

  Vad är då bättre än en volymgivande lotion som även har värmeskydd?

  Löwengrip Level Up Volumizing Lotion är en kräm som både har värmeskydd, förkortar torktiden samt tränger in i håret och ger en svällande effekt. Jag tycker den är väldigt bra! Jag har ganska tjockt hår i längderna så svårt att avgöra hur mycket tjockare det faktiskt blir, men den är otroligt trevlig i konsistensen och gör håret mjukt och härligt! Brukar använda den i torrt hår också när håret ser lite dassigt ut någon dag efter tvätt :)

  löwengrip level up volumizing lotion, recension, leave in, blött hår

  Jag tänker lite såhär, jag behöver ändå ett värmeskydd och kan jag få lite fyllighet samt en mjukgörande känsla samtidigt så är det bara extra plus!

  Produkt använd i detta steg: Löwengrip Volumizing Lotion (adlink) som nu har kommit i den nya varianten “Level Up” med annan färg på förpackningen. Vet inte om ingredienserna är samma men produktbeskrivningen är det i alla fall!

  varmluftborste, babyliss, recension, produkt,

  4. Föna håret med en rundborste / varmluftsborste:

  Att vända huvudet upp och ner och föna ger mycket mer volym i håret än om man låter håret självtorka eller fönar det platt mot huvudet.

  Man kan även använda en rundborste + hårfön, men tekniker där man behöver ha kontroll på två händer samtidigt tycker jag är svårt haha.

  Däremot – nu hörrni får ni ett bra tips – varmluftsborste! Som en blow dry hemma! En rund hårborste och hårfön i samma produkt. Geni! Det tar lite längre tid än att bara föna, men man kan forma håret samtidigt och får det där vackra frisör-svallet.

  Jag är ingen expert med jag brukar i alla fall dela upp håret i olika sektioner och börjar med att föna underhåret.

  volym i håret, varmluftborste, babyliss, recension, produkt,

  Ta en slinga, lägg borsten mot hårbotten och snurra borsten litegrann så att du lyfter slingan uppåt.

   varmluftborste, babyliss, recension, produkt,

  Föna slingan rakt neråt i längden, men när jag kommer till topparna så roterar jag lite på borsten igen. För att få håret att svänga lite snyggt inåt mot ansiktet.

   varmluftborste, babyliss, recension, produkt,

  Volym i håret och svallig form i längderna.

  volym i håret, varmluftborste, babyliss, recension, produkt,

  För att få bort håret lite från ansiktet och lite mer “stylad” frisyr så avslutar jag med att föna luggen snett åt sidan.

  Vill understryka att jag bara är makeupartist och när det kommer till hår så må jag vara utbildad hårolog (Hårologi) men är framför allt produktnörd. Jag är alltså inte frisör eller hårstylist alls. Om du vill lära dig bättre tekniker får att styla med varmluftsborste så finns det säkert massor av bättre guider på Youtube! :) Denna borste roterar också (om man vill) men det blir för svårt för mig! Jag roterar den litegrann själv bara.

  Produkt använd i detta steg: Babyliss Big Hair Dual Varmluftsborste (adlink) Gold Edition också, så himla snygg! Kommer också med två olika storlekar på borsten.

  krustång, våffeltång, recension, hh simonsen, midi rod vs6

  5. Volym i håret med krustång / våffeltång:

  Tips 4 & 5 har jag inte gjort i denna guide (skulle se ut som ett lejon om jag gjorde precis allt samtidigt hehe) men en våffeltång ger en väldigt hållbar volym i håret och blir jättefint om man gör det på ett bra sätt!

  De klassiska “Volym-kruset” som jag hade som tonåring är jag inte ett stort fan av. Krusiga fyrkanter i hårbotten, typ ;)

  MEN – En smal krustång och att inte hålla så länge utan dra ut slingan och håll den stramt, tryck en kort stund med våffeltången “dutt, dutt, dutt” – då blir det inte sådär tydligt krusigt men du får ändå mycket volym!

  Produkt använd i detta steg: HH Simonsen Midi Rod Vs6 (adlink) har jag haft i många år och älskar fortfarande :)

  tupera håret, stylingborste, hh simonsen styling brush recension

  6. Tupera håret i hårbotten:

  Att tupera är otroligt effektivt för hållbar volym i håret! Det viktiga är att tupera försiktigt, inga kråkbon! Så sliter man inte på håret i onödan. Helst ska man inte göra det dagligen heller, men perfekt knep vid speciella tillfällen.

  Samt att ha en bra borste som inte sliter mer än nödvändigt :) Jag har haft borsten HH Simonsen Styling Brush lika länge som den smala våffeltången och tycker den är klockren! Går inte att jämföra med att tupera med en vanlig plastkam, stor skillnad tycker jag.

  Produkt använd i detta steg: HH Simonsen Styling Brush (adlink)

  volym i håret, torrschampo, bäst i test, recension, tips, produkt, online

  7. Torrschampo ger volym i håret:

  Torrschampo är främst bra efter någon dag när håret börjar se lite oljigt / fett ut. Men jag brukar ha det direkt efter dusch och fön också, dels i förebyggande syfte men också för att få lite mer struktur och volym i håret. Innan det här steget så är mitt hår mest fluffigt och okontrollerat, men med torrschampo så får det lite mer stadga.

  Spraya, gnugga, klart! Upprepa under veckan. Jag brukar använda torrschampo ungefär varannan dag och tvättar håret en gång i veckan.

  Jag är ganska kräsen på torrschampon, men Lernberger Stafsing och Löwengrip är två av mina favoriter!

  Produkt använd i detta steg: Lernberger Stafsing Dryclean Dry Shampoo (Länk)

  texturspray, DS, parfymfri, hårvård, hårspray, volym i håret

  8. Texturspray för volym i håret:

  Har man inte fett hår så kan man använda texturspray istället för torrschampo!

  Jag personligen använder det för extra volym, tillsammans med torrschampo. Och obs jag gör som sagt inte alla dessa 10 steg samma dag, utan ibland använder jag texturspray, ibland tupering, ibland krustång o.s.v.

  Texturspray är också bra för att få stadga och hållbarhet i längderna. Jag använder texturspray istället för hårspray! Jag sprayar i luggen och längderna längst framme vid ansiktet, så är det enklare att få bort håret från ansiktet på ett snyggt och livfullt sätt :) Så att det inte bara hänger fram och är i vägen!

  Hade visst flaskan vänd så att märket inte syns på bilden, men detta är DS Texturizing Spray som är parfymfri vilket jag ÄLSKAR! Så trött på att varenda hårprodukt (jag som gillar att använda flera) ska dofta så himla mycket. Det blir en salig bladning och ett stort parfymmoln i badrummet. Min frisör tipsade mig om DS med parfymfria produkter och jag är hur nöjd som helst med denna spray!

  Produkt använd i detta steg: DS Texturizing Spray (adlink)

  9. Volympuder i torrt hårt:

  Ett annat klassiskt knep som är otroligt effektivt är volympuder! Det ger en ganska sträv känsla i hårbotten men OJ så effektivt. Dust it-pudret kan inte bara vara jag som blev beroende av när det lanserades för himla massa år sedan nu?

  Dutta LITE puder (lätt att överdosera och då kan man knappt dra fingrarna genom håret efteråt) i handflatan och gnugga i hårbotten med fingertopparna. Försök massera in det mest på hårstråna, inte själva huden i hårbotten. Du får massor av volym i håret!

  Produkt använd i detta steg: Osis+ Dust-it (adlink)

  hårolja, rufsigt hår, troll, hår, tips, hårvård, matt, dassigt, livlöst, bångstyrigt, vårda håret

  Efter volymschampo & balsam, volymspray, varmluftsborste, torrschampo och texturspray så är mängden volym inte ett problem längre om man säger så ;)

  Ganska fluffigt hår om man säger så! :P

  10. Hårolja för att ge håret mer liv:

  När man har massa volymgivande produkter så kan håret lätt se lite rufsigt och matt ut. Då är en olja jättebra för att få håret fint och glansigt samtidigt som det vårdas lite extra!

  Många håroljor innehåller snarare silikoner än oljor, vilket inte är helt dåligt precis i hårtopparna om du har kluvna hårtoppar – men silikoner vårdar inte håret. Jag brukar istället använda naturliga oljor! Gärna 100% naturliga :) Arganolja är en favorit!

  Produkt använd i detta steg: John Masters Organics Argan Oil (adlink) som innehåller 100% arganolja.

  Sen är det bara att borsta igenom håret och puffa upp med fingertopparna så mycket volym som man önskar!

  Håret känns fortfarande nytvättat och rent och volymen är mycket hållbar! Det räcker att bättra på med torrschampo eller texturspray varannan/var tredje dag så har du volym tills du tvättar håret nästa gång – även om du gör det lika sällan som jag (max en gång i veckan, det kan gå 8-9 dagar också!).

  Bästa produkter för volym i håret:

  Listan nedan är de produkterna jag testat och tycker är bra för volym i håret! Klicka på adlink-länkarna för att komma direkt till produktsidan och se pris & recensioner för respektive produkt.

  Värdefull lista! :)

  volym i håret, babyliss big hair recension, gold edition, hårvård, tips,Som en blow-dry hemma!

  Hoppas att inlägget var till hjälp! Om ni har egna tips om hur man får volym i håret hemma eller om ni helst gör det på salong, så får ni gärna kommentera nedan! Samma gäller om ni har några frågor eller funderingar! Har ni hellre platt eller fluffigt hår? :)

   

  Läs även mina andra inlägg:

   

  Foundation – 9 bästa tips (Använda & välja rätt nyans)

  0

  Att hitta rätt foundation online behöver inte vara så svårt, men det är mycket att tänka på! Nu tänkte jag gå igenom allt med foundation och även ge tips på vad du behöver tänka på för att välja rätt foundation :)

  Jag får nämligen frågor om bassmink och speciellt foundation, många har svårt att välja rätt nyans och vet inte riktigt hur de ska tänka för att välja en foundation som passar sin hudton och hudtyp.

  Och nästan ännu vanligare – frågor om olika problem som uppstår med bassminket och hur man löser dessa.

  Så här kommer ett gediget inlägg med mycket info! :)

  bassmink, smink, makeup,

  Hur väljer jag rätt foundation?

  Ursäktar i förväg för långt inlägg. Jag kan skriva en hel BOK om bassmink! På riktigt, ge mig en vecka så har jag 100 000 ord haha. Men – här kommer en innehållsförteckning så om du inte vill läsa hela inlägget så kan du enkelt hoppa till det avsnitt som du är nyfiken på!

  Innehållsförteckning för min foundation-guide:

  Ni kan klicka på länkarna i varje innehållsförteckning för att hoppa runt i inlägget och hitta det ni söker. Inlägget är indelat i 4 st huvudkategorier.

  1. Frågor & Svar
  2. Tips för att välja foundation
  3. Vanliga problem
  4. Min basmakeup

  5 Frågor & Svar

  1. Vad är foundation?
  2. Vilken foundation passar mig?
  3. Mineralfoundation vs flytande foundation?
  4. Hur använder man foundation?
  5. Vilken foundation är bäst?

  1. Vad är foundation?

  Foundation är en del i bassminket som jämnar ut hudtonen med hjälp av täckande pigment. Just ordet foundation betyder grund och är alltså en grund för hela sminkningen, lite som en jämn “duk” att måla på.

  Det finns otroligt många varianter på detta vilket kan göra folk förvirrade kring termen. Jag brukar för enkelhetens skull använda ordet “foundation” som samlingsnamn för alla typer av täckande produkter som man applicerar i hela ansiktet. Även färgad dagkräm, cc-cream och bb-cream. Dessa produkter är också foundations men som dessutom återfuktar huden, kan innehålla solskyddsfaktor, neutralisera rödhet o.s.v.

  Det finns alltså många faktorer som skiljer sig från foundation till foundation. Olika täckande foundation, vilken hudtyp de är anpassade för, appliceringsteknik (t.ex. om det är en flytande eller puderfoundation) och även olika finish så som lyster eller matt.

  (tillbaka till menyn)

  bassmink, smink, makeup, tips,

  2. Vilken foundation passar mig?

  Vilken foundation du ska välja beror på vilken hudtyp du har och vad du vill att din foundation ska göra för dig. 

  Eller (nu rättar jag mig själv) det handlar mer om hudtillstånd än hudtyp! Du kan ha oljig hy (hög sebumproduktion i huden) men fortfarande ha torra partier också. Då behöver du en foundation som passar både oljig och torr hy.

  Det handlar också om dina personliga önskemål.

  1. Hur täckande bas önskar du?
  2. Önskar du ett matt resultat eller mer lyster?
  3. Hur många fler produkter vill du använda?

  Om du t.ex. använder ansiktsprimer, concealer och puder också så behöver din foundation inte “göra” lika mycket för dig. Den behöver täcka lagom och hålla hela dagen.

  Men om du önskar att enbart använda foundation så ställs högre krav. Täcker den alla ojämnheter du vill täcka? Ger den rätt finish? Håller den hela dagen trots att du skippar ansiktsprimer?

  Att välja rätt foundation för just dig är jätteviktigt för att bassminket ska hålla! Du kan ha t.ex. ha en jättebra ansiktsprimer för oljig hy, men en opassande foundation ovanpå gör att din primer ändå inte fungerar.

  välja rätt foundation , glow highlighter, matt, bassmink, smink, makeup, tips, lyster, applicera

  Man kan också justera finishen i efterhand. Här har jag lagt en matt bas som passar oljig hy och avslutat med en lystergivande highlighter. Så slutresultatet har ändå en strålande glow samtidigt som basen håller bättre på min feta hy!

  (tillbaka till menyn)

  3. Mineralfoundation vs flytande foundation?

  Mineralfoundation är en typ av puderfoundation, men istället för vanliga puderingredienser så som rispuder, talk o.s.v. så är det baserat på olika mineraler.

  Mineralpuder ger en väldigt lätt och nästan krämig känsla på huden trots att det är en puderfoundation. Det blir dock i de flesta fall ganska matt, men spraya en fixing mist och lägg på lite highlighter så kan du få mycket glow ändå om du önskar det! :)

  Om du väljer en mineralfoundation eller flytande är en smaksak, vissa föredrar mineralfoundation medan andra föredrar flytande foundation.

  Fördelar med mineralfoundation:

  • Går snabbt att applicera
  • Du kan variera täckningsgraden. T.ex. lägga tunt i hela ansiktet och därefter dutta på mer på områden där du önskar mer täckande foundation.
  • Du behöver inte fixera med puder efteråt (som många kräm-foundations behöver om de ska hålla hela dagen)
  • Bra foundation för känslig hy. Det är få som reagerar på mineralfoundation (beroende på övriga ingredienser). Har du känslig hy så ska du dock kolla ingredienslistan så att inte Bismuth står högt upp (om det står under “may contain” så brukar det inte vara någon fara). Bismuth på svenska är Vismut. Bismuth är inte farligt på något vis, men molekylen är lite taggig vilket kan irritera huden. OBS ska inte blandas ihop med “Bismuth oxychloride” som är en mineralsalt som ofta tillsätts för att ge ljusreflekterande egenskaper. Bismuth oxychloride irriterar inte huden.
  • Passar alla hudtyper / hudtillstånd. Enda nackdelen med mineralfoundation enligt mig är att personer med torra partier behöver återfukta huden ordentligt innan och gärna använda en primer också. Mineralfoundation rakt på torr/icke återfuktad hy fäster inte lika fint.
  • Mineralfoundations ger i regel solskyddande effekt (runt spf15-spf20) eftersom mineralerna Zinc Oxide och Titanium Dioxide ger en solskyddande effekt.

  Fördelarna med mineralfoundation är alltså en hel del – men många föredrar ändå appliceringen av flytande foundations. Samt att flytande foundations finns i så många fler varianter!

  mineralfoundation, foundation, bassmink, smink, makeup, tips, vegansk, oljefri, hållbar

  Här har jag mineralfoundation på ena halvan och är helt osminkad på andra halvan.

  (tillbaka till menyn)

   4. Hur använder man foundation?

  Det är inte enbart viktigt att välja rätt foundation för dig, utan även att applicera den på ett bra sätt för att få ett fint och hållbart resultat!

  Applicera foundation:

  • Låt gärna din fuktkräm sjunka in ordentligt före du sminkar dig. Huden behöver inte vara helt torr, men om du har ett tydligt lager fuktkräm så kan det påverka resultatet och hållbarheten av din foundation.
  • Applicera din ansiktsprimer – om du använder en sådan. I de flesta fall kan man applicera foundationen direkt efteråt, utan att primern behöver torka emellan.
  • Mineralfoundation: Använd gärna en kompakt med mjuk borste och buffra in i huden. Viktigt att inte bara “svepa på” pudret på huden, utan jobba in den. Förslagsvis Buffing Borsten i Flawless Base Set (adlink) från Real Techniques.
  • Tjocka flytande/kräm foundations: Använd gärna en kompakt borste eller svamp så att du kan jobba in foundationen i huden. Exempelvis Complexion Blender Brush (adlink) från Real Techniques som fått otroliga (!) recensioner på Lyko! Denna typ av foundations kan nämligen få sämre hållbarhet om man lägger ett tjockt lager på bara ytan av huden utan att jobba in den.
  • Tunna/lätta foundations och gel foundations: Lätta formuleringar sjunker ofta in i huden bättre och du kan med fördel använda en mindre kompakt foundationborste eller dina fingrar. En för kompakt och stor borste kan nämligen suga åt sig väldigt mycket produkt om du har en tunn formulering, vilket gör att du slösar jättemycket foundation då det mesta fastnar inuti borsten. Ska du använda svamp så kan du med fördel fukta den innan, så att den inte suger åt sig onödigt mycket produkt. Förslagsvis den platta borsten ur Flawless Base Set (adlink) från Real Techniques :)

  Om fingrarna är bra eller inte att applicera med beror lite på din foundation samt är en smaksak.

  applicera foundation med fingrar, bra eller dåligt, verktyg foundationborste

  Personligen tycker jag att foundations där man kan bygga upp täckningsgraden fungerar bättre med ett verktyg istället för fingrarna. Men som sagt – det är smaksak!

  (tillbaka till menyn)

  5. Vilken foundation är bäst?

  Ibland får jag frågan “vilken är världens bästa foundation?“. Men den bästa foundation är den som löser det problem du tycker att du har samt ger dig den täckning du är ute efter.

  Det som däremot finns är foundations som passar ett större antal personer! Som t.ex. har alla dessa egenskaper:

  • Fungerar på fet hy samtidigt som de inte framhäver torra partier.
  • Ger lagom täckning som många trivs i – bara att komplettera med concealer på områden som behöver mer täckning.
  • Lätta att applicera, oavsett om man är nybörjare eller professionell
  • Passar känslig hy
  • Lägger sig inte i rynkor
  • Går att variera slutfinish – applicera puder för matt resultat eller komplettera med highlighter för glow!

  Du har alltså större chans att välja rätt foundation om du köper en som har många bra egenskaper på en gång.

  Jag har två rekommendationer som passar in på ovanstående kriterier:

  pixi h2o skintint, gel recension

  Först ut är Pixi H2O Skintint (adlink)

  Vattenbaserad foundation med gel-formula som sjunker in i huden och ger en återfuktad finish. Håller bra i rynkor hela dagen och trots att den inte är till för oljig hy så håller den bra även på oljig hy förutsatt att du kompletterar med ett bra löspuder ovanpå. Det är en lätt-täckande foundation som ger stor skillnad på hudtonen, det räcker för att bara behöva lite concealer på vissa områden.

  Ibland får jag frågan om en bra vattenfast foundation, Pixi H2O Skintint sägs inte vara vattenfast men däremot vattenresistent och tål fukt och svett väldigt bra utan att släppa från huden!

  Brasklapp: Det enda jag märkt med Pixi H2O Skintint är att den kan få bra primers för oljig hy att bli mindre effektiva. Om jag lägger primer på halva/halva ansiktet och sedan Pixi H2O Skintint så ser jag ingen skillnad på glansigheten under dagen. Men om jag lägger halva/halva med mineralfoundation ovanpå så ser man hur stor skillnad primern gör.

  glo skin beauty pressed base recension

  Alternativt: glo Skin Beauty Pressed Base (adlink)

  Jag har använt olika mineralfoundations till och från sedan jag gick i gymnasiet och denna måste jag ändå säga är bäst! Det är ett pressat puder vilket förenklar appliceringen (löspuder i burk är mer meckigt och tenderar att flyga runt = mycket svinn). Den är mycket täckande vilket gör att du behöver en väldigt liten mängd, vilket ger dig ett mer naturligt resultat. Har du inte oljig hy så behöver du inget puder över heller. Med andra ord mycket snabb-applicerad!

  (tillbaka till menyn)

  9 tips, använda & välja rätt foundation

  1. Välja rätt primer till din foundation
  2. Måste man ha puder på foundation?
  3. Välj täckningsgrad
  4. Välj rätt foundationnyans
  5. Välj rätt underton på din foundation
  6. Vilken foundation passar oljig och/eller torr hy?
  7. Foundation för mogen hy (eller snarare rynkor och linjer)
  8. Foundation för känslig hy
  9. Miljövänlig foundation

  1. Välj rätt primer till din foundation

  Jag har dedikerat hela detta inlägg till välja rätt foundation men ärligt talat så är det kombinationen av alla produkter tillsammans som är av största vikt! :)

  Vanligt exempel: Du älskar lyster och köper både primer och foundation som ger glow. Men din foundation är väldigt krämig och måste fixeras med mycket puder för att hålla. Hela ditt bassmink blir då ganska matt och hela poängen med en dyr glow-primer och glow-foundation försvinner.

  Välj då hellre en primer utifrån hudtillstånd istället för hur du önskar att slutresultatet av ditt bassmink kommer se ut. Behöver du extra återfuktning under mineralfoundation? Porutfyllande? Nedmattande?

  (tillbaka till menyn)

  primer, ansikte, fingrar, applicera, tips, bassmink, smink, makeup, makeupartist, röda naglar

  2. Måste man ha puder på foundation?

  Nej, alla flytande foundations behöver inte fixeras med puder, men många foundations lägger sig i veck under ögonen och från näsan till mungiporna om du inte fixerar med puder. Lägg ett tunt lager puder på åtminstone dessa områden, skulle jag rekommendera. Vissa upplever att det räcker att fixera med fixing mist / setting spray istället för puder.

  Har du oljig hy så är det viktigare med en primer och foundation som klarar oljigheten, snarare än vilken finish dessa har (men ska såklart ger ett fint och naturligt resultat!). För du bör ändå avsluta med ett absorberande löspuder för att sminket ska hålla hela dagen = finishen blir ändå relativt matt :) Viss glow kan skina igenom ändå om du använder ett bra puder, men bättre att fokusera på en hållbar bas och avsluta med highlighter för att få till bra glow istället.

  Har du torra partier så kan du använda puder över ändå, förutsatt att det är ett bra puder. Det finns silkeslena puder som inte framhäver torrhet, bara du applicerar med en bra borste och inte för stor mängd :)

  glow foundation, återfuktande foundation, bästa foundation

  Här t.ex. ser ni hur ett matt resultat snabbt får en strålande lyster med några snabba borstdrag med highlighter :)

  (tillbaka till menyn)

  3. Välj täckningsgrad

  Att välja rätt foundation handlar mycket om att vara nöjd med täckningsgraden!

  Jag brukar rekommendera att välja täckningsgrad utifrån vad du önskar i största delen av ansiktet om du önskar ett så naturligt resultat som möjligt.

  Sedan kan du komplettera med concealer och/eller produkter som neutraliserar rödhet på de områden som behöver det. Istället för en heltäckande foundation i hela ansiktet.

  concealer, bästa, bassmink, smink, makeup, tips,

  Här kan man lätt titta på förebilden och tänka “välj en heltäckande foundation” men se så stor skillnad det blir i hela ansiktet av att enbart applicera concealer! Då räcker en lätt täckande foundation som komplement :)

  (tillbaka till menyn)

  4. Välj rätt foundationnyans

  “Vilken nyans ska jag ha?” Är en fråga jag svarar på OFTA! :)

  Om du ska handla foundation online:
  Hemsidan Findation.com är ett bra verktyg för att välja rätt foundation! Inte alltid 100% korrekt eftersom alla nyanser inte är exakt samma från märke till märke, men man får ett hum! Där kan man jämföra t.ex. “jag har nyans X av märke Y, vilken nyans ska jag då ha av märke Z?

  Man kommer också långt genom att läsa om nyanserna, tycker i alla fall jag. Det kan ofta vara mer givande än att se swatchbilder eftersom färger skiljer sig från skärm till skärm. T.ex. “passar dig med ljus hudton med kall underton” är mer pricksäkert än att du själv ska avgöra vilken av bilderna som har kall underton.

  Om du ska testa foundation:
  Testa där du ska ha foundationen – i ansiktet. Om du testar nyansen på handen så kan det vara mycket missvisande.

  Men jämför mot hudtonen i dekolletaget/axlarna, brukar jag rekommendera! :) Om du t.ex. har mörkare hudton på överkroppen än i ansiktet och matchar foundationen med din hudton i ansiktet, då kommer det ändå se ut som att du har fel nyans på din foundation.

  Var försiktig med att matcha med hudtonen på din hals, den är oftare ljusare än både ansiktet och dekolletaget. Om du får en tydlig skillnad mellan ansiktet och halsen så är det bättre att sminka ner foundationen lite på halsen också, alternativt komplettera med bronzer på halsen.

  Om du velar mellan två nyanser:
  Kommer din hudton snart ändras pga årstid/klimat? T.ex i mars kanske det är bättre att välja den snäppet mörkare tonen, annars riskerar du att den är för ljus om någon månad ändå. Och tvärtom på vintern.

  Om du inte behöver tänka på klimatet så brukar jag rekommendera den ljusare nyansen om du ändå använder mycket contouring, bronzer osv i din övriga basrutin, då kan det vara trevligt med lite ljusare i mitten av ansiktet :) Och tvärtom välj hellre den mörkare av de två om du inte använder så mycket annat i ansiktet som ger färg. Du kan sminka ner litegrann på halsen för att undvika en stor kontrast.

  hitta rätt nyans, oxiderar, mörkare under dagen,

  En jättegammal bild på mig haha, men den var passande till inlägget :)

  (tillbaka till menyn)

  5. Välj rätt underton på din foundation

  Kall underton är hudtoner som går mer åt rosa och blålila än gult. Här är det ännu viktigare att kolla på dekolletaget än att kolla i ansiktet, rödhet i ansiktet är vanligt och betyder inte att du ska ha en kall foundation :)

  Neutral underton då är man varken är varm eller kall.

  Varm underton brukar jag dela in i två olika grupper: Vissa är mer gula och oliv (mer åt gulgrön än orangegul) medan andra snarare har en varm honungston.

  På lätt-täckande foundations så är underton mindre viktigt. Då går man efter hur mörk/ljus hudton man har. Dessa foundations har oftast inte en hel uppsjö med nyanser eftersom din egen hudton skiner igenom = du får rätt underton ändå.

  På foundations med högre täckningsgrad så är det däremot viktigt att välja rätt underton.   Det syns oftast tydligare om en person har fel underton än om nyansen är för mörk eller för ljus.

  välja rätt foundation , underton, bassmink, smink, makeup, tips,

  På den här bilden tycker jag man ser ganska tydligt vad jag menar att inte luras av rödheten i ansiktet. Jämför man med min ton på näsan så hade man inte valt en lika gul foundationsnyans, men mot halsen och dekolletaget så blir en gul underton jättebra!

  (tillbaka till menyn)

  6. Vilken foundation passar oljig och/eller torr hy?

  Det viktigaste att tänka på för att välja rätt foundation för din hudtyp är att fundera på: är du torr eller oljig eller både och?

  Foundation för oljig hy

  Mineralfoundation är ett bättre för oljig hy om man jämför med “fel” flytande foundation. En flytande foundation som inte passar oljig hy kan bli katastrof – huden blir snabbt blank och kladdig och sminket kommer släppa under dagen eftersom oljan löser upp ditt bassmink.

  Jag personligen tycker dock att en riktigt bra flytande foundation passar oljig hy bättre! Det gäller bara att hitta rätt :) En vattenbaserad flytande foundation är bättre än mineralfoundation enligt mina tester!

  Det beror på att mineralfoundation är matt men inte nödvändigtvis särskilt nedmattande/absorberande under dagen – som ett bra löspuder är. Jag föredrar att istället ha ett mycket absorberande löspuder och applicera det ovanpå en flytande foundation – eftersom jag då kan applicera en större mängd utan att få ett torrt resultat. Löspudret fäster bättre på en flytande foundation helt enkelt!

  Oljefri foundation efterfrågas ofta av personer med fet hy, men enligt mig handlar det inte främst om avsaknaden av olja – jag t.ex. använder hudvård med tunna oljor som sjunker in bra i huden innan jag sminkar mig. Men med det sagt så håller ändå vattenbaserade foundations huden oljefri längre jämfört med silikonbaserade eller oljebaserad foundations :)

  puder, porer, vattenbaserad foundation, före efter bassmink, smink, makeup, tips,

  Förebilden är med vattenbaserad foundation och efterbilder är efter puder :) Porerna ser mindre ut efter puder!

  Foundation för torr hy

  En återfuktande foundation är nice, oavsett vilken hudtyp man har! Det är dock inte ett måste, fokusera framför allt på en återfuktande dagkräm som passar dig. Sedan om din foundation är återfuktande eller inte det är snarare en bonus.

  Det som däremot är viktigt är att foundationen inte ska framhäva torra, fnasiga partier. Vilka som gör det och inte kräver ofta tester snarare än att lita på produktbeskrivningen. Är det någonting jag lärt mig efter att ha varit skönhetsskribent sedan 2010 är att man inte kan lita blint på produktbeskrivningarna, haha!

  välja rätt foundation, torr hy, hud, foundation, återfuktande, mineralfoundation, puderfoundation, fnasig textur

  Här t.ex. är en bild som är fotad samma dag. Jag hade varit på solsemester och fått väldigt torr hy (det var länge sedan, innan jag förstod vikten av solskydd och återfuktning när man badar hela dagarna i saltvatten). Ena bilden är en återfuktande kräm-foundation och den andra är en mineralfoundation (i puderform), båda applicerade på återfuktad hud men utan primer under.

  Nu TROR ni att jag skrivit fel, att den torra bilden är mineralfoundation, men det är det inte! Det torra resultatet är av den flytande foundationen som var framtagen för torr hy.

  Vad vill jag ha sagt med det här då? :) Jo, om din foundation är vattenbaserad, oljebaserad, silikonbaserad eller en puderfoundation spelar mindre roll. Läs recensioner (eller testa själv om du har möjlighet) för att veta om foundationen du funderar på ligger bra även på torra partier.

  Foundation för blandad hy / kombinerad hy (både torr och oljig)

  Att ha tydlig sebumproduktion (talg/olja) är väldigt vanligt! Men väldigt många av dessa har dessutom (ibland eller alltid) torrt hudtillstånd. T.ex. oljig T-zon och torra kinder, eller att man har fnasig hy på samma områden där huden också blir blank under dagen.

  Det viktigaste då är att använda produkter som passar oljigheten, för att få en hållbar bassminkning. Men samtidigt inte framhäva torra partier.

  Inte helt enkelt att välja rätt foundation då! Men mina produktförslag längre ner i inlägget passar även blandad hy, så läs vidare :)

  Att foundationen ska passa oljighet/torrhet är det viktigaste enligt mig. Men det finns andra hudtillstånd att ha med i beräkningarna också:

  (tillbaka till menyn)

  7. Foundation för mogen hy (eller snarare rynkor och linjer)

  Jag brukar sällan ge tips för bara “mogen hy” för alla över en viss ålder har inte automatiskt samma hudtyp och hudtillstånd. Dessutom kan många yngre också ha rynkor och linjer i ansiktet, jag t.ex. har alltid haft väldigt tydliga nasolabialveck (linjen från näsvingen till mungipan) och måste alltid ha bassmink som håller bra i rynkor. Annars blir den linjen jättedjup!

  Bästa foundation för rynkor är en som är lätt och sjunker in i huden, istället för att ligga som ett lager utanpå. Alternativt att du jobbar in den i huden väldigt bra! Om du har ett tjockt lager kräm på ytan av huden så kommer det med största sannolikhet att lägga sig i rynkor/linjer/veck under dagen.

  välja rätt foundation , foundation mogen hy, rynkor, linjer, bassmink, smink, makeup, tips, smink ögon

  Här sminkade jag Miskas mamma med foundationen Pixi H2O Skintint! :)

  (tillbaka till menyn)

  8. Foundation för känslig hy

  Det allra viktigaste är att undvika doftsatt smink. Jag skriver bara “doftsatt” för det handlar inte enbart om parfym, utan även naturliga eteriska oljor som tillsätts för att ge doft.

  En parfymfri/doftfri foundation kan ha en mer syntetisk lukt och nej det känns ju inte lika trevligt under appliceringen. Men har du känslig hy så är det värt det! :)

  (tillbaka till menyn)

  9. Miljövänlig foundation

  Många sätter likhetstecken mellan syntetiskt och dåligt för miljön. Det stämmer i vissa fall, men långt ifrån alltid!

  Ur miljöperspektiv och samhällsperspektiv så är det i många fall bättre med naturligt och ekologiskt! Men även där kan man inte sätta ett likhetstecken, det finns syntetiska ingredienser som i vissa fall är bättre alternativ.

  T.ex. naturlig mica vs syntetisk mica som används som skimmer i smink. Naturlig mica är kopplat till barnarbete och det är svårt för bolag idag att garantera att deras naturliga mica inte är kontaminerat med mica från gruvor med barnarbete. Syntetisk mica är inte alls dåligt för miljön (framför allt ett bättre alternativ än plastglitter) och framställs på ett säkert sätt.

  Det var bara ett exempel för att visa att detta är ett mycket komplext område och man kan inte dra t.ex. all mica över en kam. Det gäller att bolaget/varumärket verkligen bryr sig om miljön och samhällsfrågor och gör rätt val – för det är för svårt (i många fall omöjligt) för konsumenten att dra slutsatser utifrån en ingredienslista :)

  Min rekommendation här är att enbart handla smink och hudvård från bolag som du har förtroende för och som verkar ha schyssta värderingar!

  (tillbaka till menyn)

  välja rätt foundation, stippling brush, borste, foundation bassmink, smink, makeup, tips,

  8 Vanliga problem med foundation

  1. Foundation oxiderar
  2. Foundation krackelerar / spricker
  3. Foundation lägger sig i porerna
  4. Min foundation fastnar inte
  5. Foundation lägger sig i linjer
  6. Kakigt smink, t.ex. på näsan och under ögonen
  7. Välja rätt foundation som är tillräckligt ljus
  8. Välja rätt foundation som är tillräckligt mörk

  De allra, allra vanligaste frågorna är dock inte om vilken täckningsgrad man ska ha, hur man applicerar foundation eller vilken foundation passar min hudtyp. Utan att man upplever olika problem med sitt bassmink/basmakeup som i sin tur beror på sin foundation!

  1. Foundation oxiderar

  Vad betyder det att foundation oxiderar? Man säger att foundation oxiderar eftersom effekten är att den mörknar med tiden. På samma vis som äpplen blir mörka när de utsätts för syre. Men när det gäller foundation så är det inte syret som är problemet!

  Men det är ju mycket typiskt när jag tror att man lyckats välja rätt foundation – men sen blir det för mörk på huden under dagen!

  Varför oxiderar foundation? Den första saken att särskilja är att en flytande foundation ofta har en ljusare nyans innan den torkar. Ljuset bryts annorlunda när formuleringen är blöt. När du testar ut rätt nyans är det därför bra att låta foundationen torka innan du avgör om den är rätt för dig.

  Att foundationen mörknar under dagen beror dock oftast på olja. På samma sätt som att du får en mörk fläck på tröjan om du spiller en droppe olja, så kan även pigmenten i din foundation mörkna av oljan. Det kan vara att du använder mycket olja i din hudvård, men också bero på oljig hy – att den feta sebumet som huden producerar under dagen får din foundation att mörkna.

  Det är inte lika vanligt men förekommer också att puder oxiderar! Om du har en ganska fet bas och pudrar så kommer då pudret bli mörkt (inte foundationen). Eller om har fet hy och pudrar den oljiga ytan under dagen, då kan pudret också blir mörkt.

  Vad gör man för att foundation inte ska oxidera? Om du inte har oljig hy men ändå har detta problem så kan du testa att minska på oljor i din hudvård. Annars finns det inte så mycket du själv kan göra förutom att köpa produkter som inte oxiderar. Det finns! Läs recensioner innan du handlar om det inte redan står i produktbeskrivningen att produkten inte ska oxidera.

  puder oxiderar, foundation, blir mörkare under dagen, pigment, bassmink, smink, makeup, tips,

  Ingen charmig bild på mig för jag fotade den inte för att publicera haha! Katastrof. Men det slog mig nu att jag hade en bild i mobilen på ett oxiderande puder och var tvungen att lägga in den och visa :) Båda pudren (har ett puder på ena halvan och ett annat på den andra halvan) ska vara helt transparenta och båda är det också OM man inte applicerar ovanpå en fet foundation – för då blir det ena pudret såhär mycket mörkare!

  (tillbaka till menyn)

  2. Foundation krackelerar / spricker

  Att foundationen lägger sig ojämnt under dagen beror även det på den feta oljan i huden (även kallat talg/sebum). Oljan löser upp sminket och får det att glida runt på huden och kan nästan upplevas som att den rinner av.

  Många som inte har oljig hy själva säger ofta till mig (som har oljig hy) att det är så fint med glow och lyster, de vill också ha oljig hy! Men faktum är att det inte är den glansiga ytan som är det största problemet – utan att få sminket att hålla hela dagen.

  Det är faktiskt ett vanligt problem även fast man inte har jätteoljig hy :) Fler personer skulle få bukt på att sitt bassmink inte håller om de använde produkter för oljig och kombinerad hy. Du kanske inte stör dig på oljigheten eller ens reflekterar över den alls, men du upplever ändå problemen med bassminket som oljan orsakar.

  (tillbaka till menyn)

  foundation, bassmink, smink, makeup, tips, välja rätt foundation

  3. Foundation lägger sig i porerna

  Att foundationen lägger sig i porerna kan bero på två olika saker.

  1. Testa att applicera på ett annorlunda sätt. Vissa foundation behöver jobbas in i huden istället för att bara “svepas på” för att lägga sig finare i porerna.
  2. Om det inte fungerar så kanske du bör testa en annan foundation. Om man har stora porer så kan en del foundations lägga sig som små prickar i porerna. En porutfyllande primer kan i vissa fall hjälpa men oftast beror det enbart på att foundationen inte är lämpad för personer med stora porer.

  En bra porutfyllande primer (fyller ur porer) är Pixi Flawless & Poreless Primer (adlink).

  (tillbaka till menyn)

  4. Min foundation fastnar inte

  Om man inte har återfuktat huden ordentligt så kan man uppleva att mineralfoundation inte fastnar på huden. Torrt mot torrt fäster inte så bra, helt enkelt.

  Vad gäller flytande foundation så kan det tvärtom vara din återfuktning som gör att foundationen inte fäster! Ibland kan dina fuktkrämer och din foundation krocka med varandra, så att det känns som att foundationen bara “glider runt” på huden när du applicerar den.

  Testa att justera din hudvårdsrutin. Du kanske kan skippa serum på morgonen och använda det enbart på kvällen? Använda en mindre mängd av din fuktkräm? Man kan också låta fuktkrämen sjunka in en stund innan man sminkar sig och därefter dutta med en bit toalettpapper för att få bort den överflödiga.

  Det är åtminstone väldigt ovanligt att foundation inte fäster p.g.a. att den är “dålig” utan det beror på andra omständigheter. Om du inte köpt en av jättedålig kvalité vill säga :)

  (tillbaka till menyn)

  foundationsborste, platt borste, täckande foundation, bassmink, välja rätt foundation, smink, makeup, tips,

  5. Foundation lägger sig i linjer

  Mycket, mycket vanligt!!

  Varför lägger sig foundation i linjer? För att du har en stor mängd krämig produkt på huden.

  Hur får man foundation att inte lägga sig i linjer? Det finns två saker att tänka på:

  1. Fixera med puder. En vanlig fråga är “måste jag använda puder på min foundation?” och svaret är nej, alla foundations behöver inte pudras för att hålla. MEN just i vecken under ögonen osv så rör sig huden mycket när vi skattar och pratar under dagen så blir det väldigt stor påfrestning, huden runt dessa linjer och veck gnuggas mot varandra. Du får ett mycket mer hållbart resultat om du fixerar din foundation (och concealer om du använder det också) med puder. Ett tunt lager räcker.
  2. Använd mindre produkt! Detta tips vill jag VERKLIGEN slå ett slag för. Ett tjockt lager smink kommer med största sannolikhet lägga sig i rynkor och linjer under dagen. Använd hellre mycket liten mängd av en concealer med hög täckningsgrad än en större mängd av en mindre täckande concealer. Jobba alltid med tunna lager av krämprodukter.

  Ett tips är att ljusa upp under ögonen med en matt ljus highlighter, istället för ett tjockt lager concealer. För att ha mindre lager krämig produkt på områden med mycket linjer.

  välja rätt foundation, applicera, bassmink, smink, makeup, tips,

  På denna bild har jag ingen concealer alls, utan har ett tunt lager täckande foundation och har ljusat upp med en matt ljus highlighter under ögonen.

  (tillbaka till menyn)

  6. Kakigt smink, t.ex. på näsan och under ögonen

  Anledningen till att ditt smink blir kakigt är antingen för att du applicerar för mycket, för att dina produkter inte passar ihop eller att det helt enkelt blir för mycket täckning och matt finish samtidigt.

  Det handlar inte om att välja rätt foundation utan beror (oftast) på för tjockt och onaturligt lager helt enkelt :)

  Näsan är det “känsligaste” områden eftersom det är precis i mitten av ansiktet. Ser näsan inte naturlig ut så känns hela bassminket inte bra ut heller. Att få sminket att lägga sig fint på näsan handlar mycket om appliceringsteknik, ha inte för mycket på borsten utan jobba med tunna lager och jobba in produkten mycket. Det är lätt hänt att man applicerar för stort lager runt näsvingarna och det kan snabbt ge en kaxig finish.

  Området under ögonen blir ofta kakigt av anledningen att man applicerar för mycket smink. Många vill ha hög täckningsgrad under ögonen p.g.a. mörka ringar, påsar, blåhet o.s.v. Mycket concealer som sedan behöver fixeras med mycket puder. Men huden är så tunn under ögonen så ett tjockt lager makeup ser snabbt onaturligt ut.

  Det viktigaste tipset är att använda en concealer med hög täckningsgrad, så kan du applicera en liten mängd istället för ett tjockt lager. Du kan även avsluta med en uppljusande matt highlighter för att ljusa upp mörkheten, istället för att jobba upp 100% täckning. Mörkheten kan nämligen ofta bero på att det blir en naturlig skugga i påsen/djupet under ögonen och inte att hudtonen är mörkare och behöver täckas. Det försvinner genom att man ljusar upp, inte lägger mer concealer.

  ljusa upp under ögonen, mörka ringar under ögonen, mörk under ögonen, puder under ögonen

  Här ser ni uppljusning under ögonen med ljus highlighter (matt) istället för concealer.

  Du behöver inte vara rädd för puder sålänge du använder ett lätt och silkeslent sådant, samt även där jobbar med tunna lager. Ett bra puder ser inte “pudrigt” ut utan kan i många fall snarare blurra huden och ge ett ännu slätare resultat på både porer och linjer!

  Alltså: Jobba med tunna lager och bra produkter så slipper du kakigt resultat.

  (tillbaka till menyn)

  7. Välja rätt foundation som är tillräckligt ljus

  Många varumärken säljer enbart de allra vanligaste nyanserna, tyvärr! Ljusa nyanser säljer bra men de riktigt ljusbleka är inte lika vanliga. Mina ovanstående tips (Pixi H2O Skintint och glo Skin Beauty Pressed Base) har nyanser som passar även de ljusaste hudtonerna.

  vattenbaserad foundation, vattenfast foundation, gel foundation, pixi recension, h2o skintight

  Pixi H2O Skintint’s vanligaste ljusa nyans är Nude, men finns i tre ljusare nyanser: Cream, Fair och Porcelain.

  glo Skin Beautys vanligaste ljusa nyans är Golden Light. Även Natural light (som är ännu ljusare) är relativt vanlig också. Men det finns även en ännu ljusare – Natural fair!

  (tillbaka till menyn)

  8. Välja rätt foundation som är tillräckligt mörk

  Varumärken börjar bli bättre på detta (vilket glädjer mig!) men det är fortfarande en lång bit kvar. När jag började använda Pixi H2O Skintint så fanns bara nyanserna Cream, Nude och Warm, där Warm också är en ljus nyans. Så pass ljus att de som använt Nude innan sommaren var tvungen att byta foundation efter sommaren för att även Warm blev för ljus när de var solbruna.

  I skrivande stund har Pixi H2O Skintint 11 nyanser som är mörkare är Warm och totalt 19 nyanser i sortimentet. Det är väldigt mycket med tanke på att foundationen är semitäckande och undertonen spelar mindre roll.

  glo Skin Beauty har alltid varit duktiga på mörka nyanser och har alltid haft många att välja på. I skrivande stund har de 9 nyanser i olika undertoner i spannet medium-dark.

  foundation för mörk hy, hudton, underton, nyanser

  Ett vanligt missförstånd är att budget-märken inte har råd att ha många nyanser i sitt sortiment. Men det handlar snarare om hur mycket pengar man har i bolaget när man startar, inte vilket pris man har på produkterna. Många nya varumärken måste börja med färre antal nyanser eftersom man måste beställa så många av varje nyans.

  (tillbaka till menyn)

  Vad använder jag för bassmink?

  Min hudtyp är oljig med ganska synliga porer. Känslig på så viss att huden lätt känns stram, jag måste återfukta den ordentligt. Samt har en del rödhet kring näsan och alltid några blemmor, men i stora delar ganska jämn hudton.

  Jag använder oftast:

  1. Pixi Flawless & Poreless Primer (adlink)
  2. Pixi H2O skintint  (adlink)
  3. glo Skin Beauty Under Eye Concealer (adlink)
  4. Paese Bamboo Silk Powder (adlink)

  välja rätt foundation, bassmink, smink, makeup, tips, naturligt resultat, hållbar

  Hoppas att mitt inlägg om foundation har hjälpt dig så att du vet hur du ska välja rätt foundation för dig! Det kan vara lite svårare att hitta rätt foundation online men de flesta finns även i butiker som typ Kicks/Åhlens så att du kan gå och prova ut. Om det dyker upp några frågor eller funderingar så lämna gärna en kommentar här nedan.

  Läs även mina andra inlägg:

  Populäraste sminkmärken med foundation:

  Loreal, The ordinary, Bare minerals, Lumene, Max factor, Kicks, Fit me, Milani, Clinique, Sensai, Isadora, Lancome, Maybelline, Dior, Nyx, Nars, Clarins, Mac, Estee lauder, Dream urban, Anastasia, Ysl, Idun minerals, Urban decay, Smashbox, Dr hauschka, Armani, Make up store, Too faced, Tarte, Shiseido, It cosmetics, Chanel, Lily lolo, Wet n wild, La girl, Tikei mineral, Elf, Maria åkerberg, Bobbi brown, Rimmel, Makeup revolution, Kat von D, La mer, Vichy, Yves Rocher, HM, Beauty UK, The Body Shop, Exuviance, Dermacol, Zuii.

   

  Behöver er hjälp! Frågor om bassmink

  0

  Jag skulle bli såå tacksam om du vill svara på våra frågor om bassmink och hudtyper!

  Den går snabbt att svara på, är helt anonym och de personer som redan svarat har sagt att det är roliga frågor :)

  Tusen tack !!

  Skapa en egen enkät för användarfeedback

  CBD olja i hudvård – Recension

  0

  CBD olja i hudvård är en trend som växer! Jag ser cbd-produkter rekommenderas här och var i Sverige nu och det släpps också en hel den nyheter med cbd.

  Detta inlägg är ett samarbete med Cibdol.se med info + recension på 4 olika hudvårdsprodukter med CBD!

  cbd olja sverige, cad lagligt, cbd beauty, cbd hudvård, cbd skönhetsprodukter, cbd recension, fördelar, hudvård, budget, prisvärd, billig, återfuktande, tips, skönhetsblogg, ung entreprenör

  Vanliga frågor om CBD olja i Sverige:

  Vad är CBD olja?

  CBD är ett Cannabidiol-ämne som utvinns ur hampa. Alltså den omtalade Cannabis-växten!

  Kan man bli hög av CBD hudvård?

  Nej, alla hudvårdsprodukter med CBD är fritt från det aktiva ämnet THC som är den substans som ger den narkotiska effekten. Så det är bara att smörja på! :)

  Vad är CBD bra för? CBD Fördelar:

  De mjukgörande egenskaperna kommer från hampafröolja och sägs även ha en lugnande effekt på huden. Den rekommenderas också för personer med acne eftersom den är antiinflammatorisk.

  Det finns också CBD som ska tas via munnen eller inhaleras. Dessa används t.ex för att minska stress och ångest samt hämma inflammationer. Det är dock ett snårigt regelvärk kring den typen av produkter i Sverige.

  Är CBD olja lagligt i Sverige 2021?

  THC-fria skönhetsprodukter och hudvård med cbd olja är helt lagligt i Sverige!

  Produkter som däremot ska tas via munnen eller inhaleras är mer komplicerade. Det är i dagsläget lagligt att köpa och använda CBD, men inte att sälja. Så du behöver i sådana fall beställa från utlandet. Se dock till att produkten är helt THC-fri, annars är det klassat som narkotika!

  Lagarna kan komma att ändras då detta diskuteras och forskar flitigt om, håll dig uppdaterad på Läkemedelsverket.se :)

  CBD hudvård – recension

  Jag har testat det otroligt prisvärda kitet Cibdol CBD Natural Glow Beauty Pack som innehåller både dagkräm, nattkräm, ögonkräm och läppbalsam med cbd olja.

  Priset är 585:- för hela kitet men i skrivande stund är det -30%. Produkterna kostar därmed enbart en 100-lapp styck!

  Cibdol är baserat i Nederländerna men skickar även till Sverige! :)

  Cibdol CBD Day Cream SPF 15

  cbd olja sverige, cad lagligt, cbd beauty, cbd hudvård, dagkräm, spf, solkräm, solskydd, cbd skönhetsprodukter, cbd recension, fördelar, hudvård, budget, prisvärd, billig, återfuktande, tips, skönhetsblogg, ung entreprenör

  Produktbeskrivning: En dagkräm med SPF 15, C-vitamin, E-vitamin, ringblomma,  sheasmör och CBD olja.

  Förpackning: Burk med skruvlock. Använd spatel! Inga fingrar i burken :)

  Formula: En väldigt “rik” och dryg kräm för att vara dagkräm! För personer med normal/torr hy skulle jag säga att den är klockren! Jag som har oljig hy använder den sparsamt om jag ska sminka mig, men på sminkfria dagar använder jag en ordentlig klick och det fungerar jättebra! :) Den är “rik men inte fet” så den fungerar bra även på mig. Väldigt krämig och trevlig att smörja in :)

  Den har en väldigt mild doft, den är inte helt doftfri men inte heller “parfymig” enligt mig.

  Jag använder den även på dekolletaget vilket jag älskar! Huden ser verkligen återfuktad och fräsch ut!

  Cibdol CBD Night Cream

  nattkräm, läppbalsam, skönhetsprodukter, recension, fördelar, hudvård, budget, prisvärd, billig, återfuktande, tips, skönhetsblogg, ung entreprenör

  Produktbeskrivning: En mjukgörande nattkräm som förutom CBD olja även innehåller återfuktande Pentavitin, A-vitamin, argan olja och sheasmör.

  Förpackning: Burk med skruvlock. Använd spatel! Inga fingrar i burken :)

  Formula: En mycket dryg och rik nattkräm! Otroligt MYSIG att smörja in på kvällskvisten! Påminner ganska mycket om dagkrämen men känns eventuellt lite fetare. Jag smörjer även in dekolletaget vilket alltid får mig att känna mig så duktig och ordentlig haha.

  Den har en väldigt mild doft, den är inte helt doftfri men inte heller “parfymig” enligt mig.

  Cibdol CBD Eye Roller Gel

  ögonkräm, cbd olja sverige, cad lagligt, cbd beauty, cbd hudvård, cbd skönhetsprodukter, cbd recension, fördelar, hudvård, budget, prisvärd, billig, återfuktande, tips, skönhetsblogg, ung entreprenör

  Produktbeskrivning: Återfuktande ögonkräm med CBD olja, sheasmör och Panthenol.

  Förpackning: En roller med metallkula som rullar under ögonen. Älskar förpackningen! Jag är försiktig med denna typ av rollers annars, för förut fick jag nickel-utslag under ögonen av en ögonkräm från ett annat varumärke vars kula innehöll nickel (fick det bekräftat av företaget i efterhand också). Men denna har jag använt under en längre tid nu och får inte utslag! :)

  Formula: Formulan är väldigt lätt, huden ser lite blöt ut och det känns som ett serum mer än en kräm. Det kommer en lagom mängd på huden och den svala kulan är SÅ skön! I skrivande stund är det jättevarmt ute (och inne) så om jag är osminkad så brukar jag faktiskt rulla lite under ögonen mitt på dagen också. Så himla skönt :) Av alla 4 produkter så är denna min favorit faktiskt!

  Cibdol CBD Lip Balm

  läppbalsam, skönhetsprodukter, recension, fördelar, hudvård, budget, prisvärd, billig, återfuktande, tips, skönhetsblogg, ung entreprenör

  Produktbeskrivning: Ett återfuktande läppbalsam med CBD, fröolja från mango och antioxidanter som ska hjälpa mot torra och fnasiga läppar.

  Förpackning: Burk med skruvlock. Använd spatel! Inga fingrar i burken :)

  Formula: Väldigt mjuk och trevlig på läpparna. Jag är känslig för “kladd/klibb” på läpparna men tycker om denna formula mycket! :) Den har en liten svag doft som jag inte kan placera, det påminner om någonting men kan verkligen inte komma på vad det är!

  Sammanfattning – Recension av CBD hudvård

  Jag har använt dessa produkter med cbd olja i några veckor nu och är mycket nöjd! Om CBD-ingredienserna skiljer sig från annan hudvård kan jag inte svara på då jag inte har några direkta hudproblem att se skillnad på. Har ganska fast hud under ögonen, inga torra läppar, ingen torrhet i huden.

  Har har en del finnar/blemmor och det har varit lugnt på den fronten, men jag har alltid färre finnar på sommaren så det är svårt att säga om det kan bero på krämerna eller inte. Kanske! Det har åtminstone absolut inte blivit värre eller så! :)

  Huden ser helt enkelt mycket återfuktad ut och produkterna är väldigt trevliga! Mycket bra budget-hudvård skulle jag säga! :)

  cbd olja sverige, cad lagligt, cbd beauty, cbd hudvård, cbd skönhetsprodukter, cbd recension, fördelar, hudvård, budget, prisvärd, billig, återfuktande, tips, skönhetsblogg, ung entreprenör

  Handla produkter med CBD olja hos Cibdol.se här! Skickas från Nederländerna och jag fick hem produkterna väl paketerade och med snabb leverans.

  Hojta till om ni har några frågor!

  Läs även:

  sv_SESwedish