C Vitamin (Askorbinsyra) – Kosttillskott, Serum & Mat

0

Älskade C-vitamin! I detta inlägg går jag igenom vad C Vitamin är bra för, pratar lite om C Vitamin Serum, kosttillskott, mat och allt annat runt ämnet!

Jag hoppas att ni gillar mina mer hälsoinriktade inlägg, skönhet är friskvård och tvärtom – mår man bra så syns det utåt också :)

Visste ni förresten att askorbinsyra och C vitamin är samma sak? Askorbinsyra är alltså rent C Vitaminpulver.

C Vitamin (Askorbinsyra) i kosttillskott, serum och mat

Innehållsförteckning, klicka på länkarna för att hoppa till olika delar av inlägget:

 1. Vad är det bra för och varför behöver vi det?
 2. Skyddar det mot Coronavirus (Covid-19)?
 3. Hjälper det mot förkylning?
 4. Hur mycket per dag bör man få i sig?
 5. Överdos & symptom, är det farligt?
 6. Vad innehåller mest av vitaminet?
 7. Vilket Kosttillskott ska jag välja?
 8. Serum till ansiktet, varför?
 9. Kan man göra en avfärgning av håret med Askorbinsyra?

c-vitamin mat, dryck, serum, kosttillskott

Min nya vardagsrutin: C-vitamindryck! Alltid i finglas, men inte alltid i spabadet ;)

Vad är C Vitamin bra för och varför behöver vi det?

C vitamin hjälper kroppen att ta upp järn från maten och fungerar även som en antioxidant som behövs för att bygga upp kroppens ben- och broskvävnad. Dessutom ger det ett skydd till kroppens övriga celler.

Brist på C Vitamin kan i början ge trötthetssymptom, svaghet och irritation. Vid allvarlig brist kan det vid sällsynta fall ge skörbjugg med symptom som inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet.

Jag minns när jag gick i skolan så sa min lärare “om man bara äter nudlar så får man skörbjugg, men äter man nudlar med ketchup så klarar man sig” haha.

Skyddar C Vitamin mot Coronavirus (Covid-19)?

Med mycket annat så dyker det upp uppgifter om att C Vitamin minskar risken för Coronavirus (COVID-19). Men det finns för närvarande inte tillräckligt med stöd för det.

Dock tyder mycket på att låga nivåer av C vitamin troligtvis kan öka risken att smittas av Covid-19 och leda till ett svårare sjukdomsförlopp. Det kan dock ha en så enkel förklaring som att vid all vitamin, mineral och näringsbrist så försvagas kroppen generellt och gör den då även mer mottaglig för sjukdomar.

Dock tyder vissa studier på att väldigt höga doser av C Vitamin kan vara bra för att behandla svårt sjuka personer.

För mer info om det, läs denna medicinska artikel från National Institutes of Health och forkningsstudien av ZhiYong Peng, Zhongnan.

Hjälper C Vitamin mot förkylning?

C Vitamin är en antioxidant och har en viktig roll för immunförsvaret och vi behöver det för att bilda antikroppar. Enligt studier så tycks lite högre intag än de rekommendera vara bra mot sjukdom, men att äta för mycket vitamintillskott under längre perioder kan vara skadligt. Mer om det kan du läsa i sektionen “Överdos & Symptom“.

Från en artikel från Harvard Health Publishing där de undersöker sambandet mellan C Vitamin och immunförsvaret:

Extremt aktiva människor, så som t.ex. maratonlöpare och styrketränare som tog minst 200 mg C-vitamin varje dag tycks minska risken för att bli förkyld med ca. 50%. För ”vanliga” människor så fanns inte ett lika tydligt samband.

Men att ta minst 200 mg C-vitamin per dag tycks minska varaktigheten av förkylningssymtom med i genomsnitt 8% hos vuxna och 14% hos barn, ungefär en mindre sjukdag. Förutsatt att man då får i sig den mängden varje dag.

Källa – Harvard Health Publishing & Cochrane Library

Så om man ofta är sjuk så kan det vara bra att se över sitt vitaminintag och öka det vid behov, antingen med kosttillskott eller genom kosten. Ofta räcker det nog att bara lägga till lite frukt & grönt till sina måltider. :) Frukt är bättre än ketchup i alla fall, haha!

c-vitamin immunsystemet, corona, cover, förkylning

Som ni vet så kämpar jag på med mina halsflussar, men dricker nu dessa brustabletter Immune support från Life varje dag med både C-vitamin och zink. Det smakar supergott och är rosa, vad mer kan man be om? ;)

Hur mycket C Vitamin per dag bör man få i sig?

Rekommenderade intaget av C Vitamin varierar beroende på ålder, enligt livsmedelsverket så ser de dagliga rekommendationer ut enligt listan nedan:

 • Spädbarn 6-11 må., 12-23 må. – 20, 25 milligram
 • Barn 2-5 år, 6-9 år, 10-13 år – 30, 40, 50 milligram
 • Vuxna – 75 milligram
 • Gravida & Ammande – 85, 100 milligram

Äter man en varierad kost så får man i sig behovet av vitaminer och har inget att oroa sig för, det är även ovanligt i Sverige att ha brist på C vitamin. Men om man vet med sig att man äter för ensidigt och inte får i sig frukt & grönsaker så kan det vara bra att ta extra kosttillskott eller börja äta lite nyttigare helt enkelt! :)

C Vitamin överdos & symptom, är C Vitamin farligt?

Det är inte speciellt farligt att överdosera C Vitamin eftersom det är en vattenlöslig vitamin och kan inte lagras i kroppen utan överskott följer med urinen. Man bör dock vara lite försiktig om man har vissa sjukdomar som t.ex. njursten, utöver det så kan även höga doser orsak t.ex. diarré enligt livsmedelsverket.

Har dock hittat en studie av Alicja Wolk från Karolinska Institutet, där de undersöker sambandet mellan grå starr och C Vitamintillskott. Studien har kunnat visa att kvinnor som äter högre doser C-vitamintillskott (500-1000 mg+) har en ökad risk för att få åldersrelaterad grå starr. Du kan läsa studien på Researchgate.

Multivitaminer, som ger ett dagligt intag av alla vitaminer visade dock inte på ökad risk för grå starr hos kvinnor. Det tycks vara doseringen som är viktig.

Hon har även gjort en studie med liknande resultat fast för män och njursten. Samma gäller där, att multivitaminer inte hade samma samband som att ta höga doser av C-vitamintillskott.

Det finns även ett visst samband mellan Kosttillskott och Cancer (finns att läsa på Cancerfonden.se). Detta främst för att antioxidanter skyddar cellerna och detta gäller även cancerceller. Så vitamintillskott (A, E & C) ger nödvändigtvis inte cancer men kan hjälpa den att utvecklas om man väl har det.

Vad innehåller mest C Vitamin?

Bästa sättet att få i sig C Vitamin är i kosttillskott och i maten vi äter. Speciellt frukt, bär och grönsaker är en fantastisk källa för vitaminer!

Några bra källor för C Vitamin är Paprika (speciellt gul paprika är fullproppad och kanske den bästa källan till det). Vilket är bra för jag ÄLSKAR paprika! Grönkål, Kiwi, Havtorn, Guava, Vinbär, Blåbär, Broccoli, Papaya, Jordgubbar, Blomkål & Citrusfrukter.

Hur mycket C Vitamin innehåller en paprika?
 • Gul paprika innehåller 183,5 milligram per 100 gram, röd och grön något mindre.
Vilken frukt innehåller mest C vitamin?
 • Den frukt som innehåller mest C Vitamin är Kiwi, med sina hela 92,7 milligram per 100 gram.
Hur mycket C Vitamin i en apelsin?
 • En apelsin innehåller 53,2 milligram C Vitamin per 100 g.
Hur mycket C Vitamin innehåller en citron?
 • En citron innehåller i stort sätt samma mängd som en apelsin, 53 milligram per 100 gram.
Hur mycket C Vitamin innehåller svarta vinbär?
 • Innehållet i svarta vinbär kan skilja sig lite och är från 122,4 – 193.2 milligram per 100 gram.

Drömmen är att ha en trädgård med svarta vinbär, det är ju så himla gott. Det ska jag ha sen när vi bor i Spanien ;)

Vilket Kosttillskott med C Vitamin ska jag välja?

Det finns flera olika alternativ av kosttillskott att välja bland. Det bästa är om du ändå är ute efter vitamintillskott att ta ett med flera olika vitaminer och mineraler. Jag använder just nu “multi woman” från Life. Den innehåller 12 vitaminer och 8 mineraler och 80 mg C Vitamin, vilket är 100% av det rekommenderade dagliga intaget. Sen tar jag som sagt även en Immune Support brustablett (drinken) som innehåller 200% av det rekommenderade dagliga intaget, så jag ligger på lite överskott.

C-Vitamin serum i ansiktet, varför?

C-vitamin är en antioxidant och stoppar eller hindrar miljö- och solskador på celler. Man kan också dra fördelarna av C Vitaminet genom att ha det direkt på huden med serum!

När vi äter och dricker C-vitamin så får huden bara en liten fraktion. Att då använda det som serum på huden också gör att huden absorberar vitaminet på ett mer effektivt sätt.

C Vitamin på huden har många fördelar och kan bland annat minska rynkor, skydda kollagenet och öka produktionen, bättre sårläkning, hjälper till att skydda mot solskador och minskar hyperpigmentering, jämnar ut hudtonen, skyddar mot föroreningar och andra fria radikaler.

Kan man göra en avfärgning av håret med C Vitamin?

Om du med tiden får grönt hår eller gröna skiftningar i håret så kan du få bort dessa med hjälp av Askorbinsyra! Jag har gjort ett helt inlägg om detta, du hittar det här: Grönt hår? Bästa tipsen mot gröna skiftningar i håret!

Sammanfattningsvis så är det alltid bättre att ha the real deal, alltså naturligt C Vitamin från frukt, bär och grönsaker. Men man har inte alltid tid att se till att få i sig allting alltid och då kan det vara bra att ta multivitamintillskott för att balansera upp behovet.

Inte alltid och inte för mycket, men under vissa perioder t.ex. under en del av vinterhalvåret när allt är så kallt, blött, mörkt och deprimerande redan! :)

c-vitamin kosttillskott dryck brustablett

Och välmående överlag är viktigt! Här ligger jag i spabadet med vitamindryck en vanlig tisdag eftermiddag. Man ska unna sig!

Hoppas mitt stora vitamininlägg har varit till hjälp för dig och att du hittade den informationen du sökte efter! Om du har några frågor, funderingar eller egna erfarenheter att dela med dig så kommentera gärna här nedan.

Läs även:

Tillbaka till toppen ⤴

Fendi Solglasögon – Prova glasögon online

0

Jag har gjort nått jättekul! 1. Valt ut ett par Fendi solglasögon (beslutsångest deluxe) och 2. prova glasögon online!

Om ni tror att jag ska shoppa filtar, värmeljus och coronakarantän-tofflor i denna Black Friday-yra? Nej, nej!

Vet ni vad jag behöver allra mest just nu? Blicka framåt! Så på väg hem till mig just nu är inte mindre än ett par sprillans nya solglasögon från Fendi ♥

Fendi solglasögon

Japp ni hörde rätt! Det är höst (snart vinter) och man får inte åka utomlands, men jag är ändå så glad över denna leverans att jag nästan spricker!

Inget gör mig lika inspirerad som att tänka på våren. Då tar vi vår egenbyggda camper van till Spanien för första gången! Vad ska jag ha på mig då? En mönstrad kaftan, massor av läppstift och gröna (!) Fendi solglasögon *spinner som en katt*.

För 4,5 år sedan så gjorde jag ett samarbete med SmartBuyGlasses och även då valde jag ett par solglasögon från Fendi. Och vet ni? Jag använder dom fortfarande! Älskar deras solglasögon! Kolla hashtagen #fendieyewear på Instagram, ögongodis!

Kolla så snygga dom är:

fendi solglasögon smartbuyglasses sunglasses

Jag tröttnar aldrig, dom är använda!

Solglasögon med hög kvalité

Hur många har solglasögon i 4,5 år utan att dom går sönder? Här pratar vi kvalitét för oj vad jag inte varit rädd om dom. Det ska man ju vara så det är pinsamt att erkänna, men mina har absolut konstant legat löst i diverse väskor och byrålådor.

Jag har dom aldrig i fodral. Det ingick ett fodral såklart men det är long gone, hehe.

fendi eye wear sunglasses solglasögon

Nu finns ju inte dessa i lager längre men däremot har SmartBuyGlasses massor av nya Fendi solglasögon och många, många fler märken!

Dels lyxmärken så som Dior, Rayban, Victoria Beckham, Chloe, Linda Farrow, Gucci, Tom Ford m.m.

Samt prisvärda märken så som Komono, Silhouette och SmartBuy’s egna kollektion som också har många väldigt fina bågar!

Fendi solglasögonen som är på väg hem till mig nu är den gröna modellen Fendi FF 0242/S. Nej men skjut mig så snygga! Jag dreglar :)

Prova glasögon online – virtuell spegel

testa glasögon online

Så här skulle dessa feta bågar från Gucci se ut på mig om jag klickade hem ett par. Mums!

Bland det roligaste på Smartbuyglasses.se är att man kan testa glasögonen online. Perfekt för att se storlek och form på sitt eget ansikte. Det är ju faktiskt jättesvårt att handla glasögon online annars?

Den virtuella spegeln känner av dina ansiktsdrag och ger tips också. T.ex. om du har smalare käke än panna o.s.v. För mig rekommenderade den lite kantiga bågar vilket jag kan hålla med om :) Jag kan ha runda om dom är stora!

Man kan prova glasögon online genom att använda antingen selfie-kameran i mobilen eller webcam på datorn. Det är väldigt enkelt!

prova glasögon online

Och såhär hade jag sett ut i dessa från Dior. Nej men, hur balla? Ge mig! :)

Det går inte att göra virtuell spegel på exakt alla bågar dock. De har så många olika bågar och färger. Så mina Fendi solglasögon finns inte i virtuell spegel, men jag visar er bilder så fort jag får hem dom!

prova solglasögon online

Här är två olika lite runda. Ett par från Chloe och ett par från Versace.

Så himla kul! Och farligt, man vill ju ha allihop ;)

Erbjudanden under Black Friday och Cyber Monday:

SmartBuyGlasses har inte bara solglasögon, de har även vanliga designerglasögon och kontaktlinser online.

Passa på NU:

 • 12% RABATT på hela sidan
 • 15% RABATT på glas ytbehandlingar (blåljus blockering är ett måste!)
 • 30% RABATT på progressiva glas
 • köp 1, få 1 erbjudande från Arise Collective glasögon.
 • Andra fantastiska Cyber Monday-erbjudanden inkluderar upp till 70% rabatt på glasögon- och solglasögon och 40% rabatt på slipade glas från SmartBuy Collection under en begränsad tid från och med den 27 november.

Gå in på SmartBuyGlasses.se för att prova glasögon online och unna dig ett par nya vanliga glasögon, eller passa på att fynda billigare märkes-solglasögon! Så har du som jag någonting att se fram emot till våren :)

Jag brukar faktiskt alltid handla sommarkläder på REA på vintern. Det är sånt som många pratar om att man ska göra, men typ ingen gör det? Förutom jag, haha!

Samma med solglajjor, passa på nuu!

Så fort mina Fendi solglasögon kommer så ska jag visa er ♥

Kram, kram!

Läs även: 5 sminktips till glasögon

Sminkning för nybörjare (snabb och enkel)

0

Här kommer en sminkning för nybörjare (snabb och enkel), som är lika fin oavsett om du är nybörjare eller proffs! Samt till vardags eller till finare tillställningar. Ett säkert kort helt enkelt!

En mening jag upprepar jag vet inte hur många gånger till mina kunder är “smink måste inte vara så svårt”. 1. Det måste inte se avancerat ut, fint och avancerat är inte samma sak och 2. dessutom kan även en mer avancerad sminkning vara enkel om du vet hur du ska göra på det lättaste sättet.

Exakt samma ögonsminkning kan vara jättesvår att göra, men kan också vara enkel att göra.

Vanliga sminkmisstag:

 • Du sminkar dig i dåligt ljus
 • Du har borstar som inte är anpassade till det du ska göra. Vanligaste är att ha en för stor och fluffig borste, då har man noll precision.
 • Du har slitna borstar. En sliten borste tar inte upp ordentligt men pigment och kan vara svår att göra fina uttoningar för att den är t.ex. hård och spretig.
 • Du skippar ögonprimer. Många tror detta är en onödig produkt, men en eye primer förenklar hela sminkförloppet enormt!
 • Du har inte kunskapen om var du ska lägga ögonskuggan, vilket gör dig osäker. Osäkerheten i sig försvårar eftersom du lätt blir för försiktig, vågar inte lägga ögonskuggan tillräckligt högt upp på globlinjen t.ex.

Men hur ska man göra då? :) I det här inlägget visar jag steg för steg en sminkning för nybörjare, sminktips och vilka produkter och verktyg jag använt. Läs även inlägget 8 enkla sminktips för nybörjare (steg för steg) för att fördjupa dig ännu mer!

sminktips nybörjare enkel snabb makeup

Produktlista bas, bryn, läppar:

Alla produkter som används finns att köpa i min webbshop Creativemakeup.se.

Mineralfoundation – glo Skin Beauty Pressed Base Foundation
Rouge – Paese Powder Blush (nyans 55)
Brynpenna + bryngel – Pixi Natural Brow Duo (Natural Brown)
Ljus penna runt läpparna – glo Skin beauty Precision Eye Pencil (Peach)
Ljus skugga under ögonen & på haka, överläpp & näsa – Paese Kashmir Eyeshadow (667)
Färgat läppbalsam – Pixi Shea Butter Lip Balm  (Natural Rose)

sminkning för nybörjare steg för steg

Den här ögonsminkningen går att göra med vilka färger som helst. Både ljusare, mörkare, glittrigt eller färgglatt. Men för en sminkning för nybörjare så rekommenderar jag en färg som inte är allt för långt ifrån din egen hudton är det lättaste att jobba med när man är ovan.

sminkning för nybörjare steg för steg

Produktlista & steg för steg, ögon:

Alla produkter som används finns att köpa i min webbshop Creativemakeup.se.

 1. Ögonprimer, Pixi Eye Bright Primer
 2. Dutta brun ögonskugga på hela ögonlocket och upp på globlinje-vecket så att du ser ögonskuggan fast du tittar rakt fram, Paese Glam Eyeshadow (nyans 205)
  Jag har applicerat med borsten Nanshy Tapered Crease Brush som är kompakt, rundad form och lagom liten/stor.
 3. Samma ögonskugga under ögat, applicerat med den mindre Nanshy Pencil Brush.
 4. Tona ut med en lite större mjukare borste, Nanshy Eye Crease Brush.
 5. Ljus ögonskugga i ögonvrån och upp lite mot ögonlocket, Paese Kashmir Eyeshadow (nyans 667)
 6. Ljus kajalpenna längs vattenlinjen, glo Skin Beauty Eye Pencil (Peach). Min inliner är tatuerad ljus, därför gör pennan inte så stor skillnad på mig utan jag använde den bara för att visa detta steg.
 7. Svart eyeliner med en ögonskugga istället för flytande, Paese Kashmir Eyeshadow (nyans 602)
  Applicerat med penseln Nanshy Angled Detailer Brush.
 8. Mascara på alla fransarna, Santhilea Magnetic Lash Mascara.

Klart!

Fler bilder på resultatet av denna snabba sminkning:

enkel färg på läpparna färgat läppbalsam naturligt läppsmink

Världens bästa läpprodukt ♥ Jag är beroende, på ett bra sätt ;)

snabb och enkel sminkning för nybörjare

Det här är en sminkning för nybörjare eftersom den är gjort med få basprodukter och en ögonsminkning som är snabb och enkel att göra. Men visst ser slutresultatet ändå inte ut att vara på nybörjar-nivå?

Om man följer sminktips som förenklar, så blir man bättre på att sminka sig själv utan att det behöver ta lång tid eller kräver en enormt investering med nytt till sminkväskan.

bli bättre på att sminka sig själv, sminkkurs nybörjare online distans

I mitt inlägg 8 enkla sminktips för nybörjare (steg för steg) så går jag igenom den här sminkningen ännu mer detaljerat, vilket är till för dig som vill fördjupa ännu mer. Varför jag valt mineralfoundation, hur du applicerar rougen, varför denna brynpenna är bra för nybörjare, vad du ska tänka på när du applicerar primern och fler tips för att applicera ögonskugga. Och så vidare. Tips, tips, tips! :)

Dessutom erbjuder jag sminkkurser och konsultationer online! Gå in på Helena Amiley Academy of Makeup för att läsa mer.

Läs även: Svart kajalpenna för en intensiv blick

D vitamin – Vad är det bra för & vad händer vid brist?

0

Vad är D Vitamin bra för och hur mycket D Vitamin per dag är nyttigt? I detta stora inlägg tänkte jag gå igenom hur man får i sig det, att ta tillskott, biverkningar, brist, överdos och allt annat runt denna ”solvitamin”.

För vet ni vad jag är? En riktig D-vitamin-nörd! :) Jag har dock inte behövt ta det som kosttillskott förrän nu eftersom jag brukar sola två “perioder” per år. Först på sommaren och sen en utlandsresa på hösten/vintern.

Jag tror det är en stor bidragande effekt till varför jag är så välmående överlag (förutom mina halsproblem). Men pigg, glad och alert känner jag mig nästan jämnt!

För 1,5 år sedan tog jag blodprov på werlabs (som en hälsokoll) och då hade jag faktiskt högre mängd D-vitamin än referensvärdet. Det kom bara från solen! Obs inte dåligt högt, men lite över det normala.

Vad är D Vitamin bra för?

Innehållsförteckning: Klicka på länkarna nedan för att komma till specifika delar av inlägget. :)

 1. Vad är det bra för och varför behöver vi det?
 2. Kan det skydda mot Coronavirus (Covid-19)?
 3. Hur mycket per dag är rekommenderat?
 4. Överdos symptom, är det farligt att ta för mycket?
 5. Hur får man i sig det och var finns det?
 6. Sola solarium, kan man få det i solarium?
 7. Vitamin D2 eller D3, vilken ska jag välja?

d vitamin mat kosttillskott

Jag har inte ätit kött/fågel alls på flera år, däremot äter vi fisk ibland. Två gånger i månaden kanske. Det är en bra källa till D-vitamin, mer om det längre ner i inlägget :)

Vad är D Vitamin bra för och varför behöver vi det?

D vitaminet hjälper till att reglera mängden kalcium och fosfat i kroppen. Dessa näringsämnen är nödvändiga för att hålla ben, tänder och muskler friska.

Lindrig D vitaminbrist kan vara svår att upptäcka, då symptomen ofta är diffusa. Tidiga symptom som är vanliga är trötthet, saknad av energi, eller att känna sig allmänt låg.

Och det vill ju ingen ;)

Brist på D vitamin kan leda till bendeformiteter såsom rakitis “engelska sjukan” hos barn, vilket visar sig som missformat och mjukt skelett. Vuxna upplever istället benvärk orsakat av ett tillstånd som kallas osteomalacia (Benvävsuppskjutning).

Kan D Vitamin skydda mot Coronavirus (Covid-19)?

Det har rapporterats om att D Vitamin minskar risken för Coronavirus (COVID-19). Men det finns för närvarande inte tillräckligt med bevis eller studier på att ta Vitamin D kan förebygga eller behandla Coronavirus.

Dock tyder forskning på att låga nivåer av vitaminet troligtvis kan öka risken att smittas av Covid-19 och kan också leda till ett svårare sjukdomsförlopp med allvarligare symtom och komplikationer.

Ni kan läsa mer om näring och immunfunktion i förhållande till Coronavirus (COVID-19) om ni vill nörda ner er. Klicka här för att läsa hela rapporten.

Hur mycket D Vitamin per dag är rekommenderat?

Det dagliga rekommenderade intaget av D Vitamin varierar beroende på ålder, hud och hur mycket man vistas ute i solen.

Livsmedelsverkets dagliga rekommendationer ser ut enligt nedan:

 • Spädbarn och barn under 2 år – 10 mikrogram (ug)
 • Barn och vuxna under 75 år – 10 mikrogram (ug)
 • Vuxna med lite eller ingen solexponering – 20 mikrogram (ug)
 • Vuxna över 75 år – 20 mikrogram (ug)

Det är viktigt att tänka på att få i sig mer D Vitamin under det mörka vinterhalvåret då vi dels är mindre utomhus men också får väldigt lite sol. Dels för att solen inte är uppe lika länge men också för att vi har på oss mer kläder.

Att tänka på för personer med mörk hud: Mörk hud hämmar bildningen av Vitamin D, vilket gör det extra svårt för personer med mörk hud att bilda vitaminet från solen.

D Vitamin överdos symptom, är det farligt att ta för mycket?

Risken med att äta för mycket kosttillskott med D vitamin under lång tid kan orsaka att för mycket kalcium byggs upp i kroppen (hyperkalcemi). Detta kan försvaga benen och skada njurarna och hjärtat. Om du väljer att ta D vitamintillskott räcker det för de flesta med 10 mikrogram (ug) om dagen.

Ta inte mer än 100 mikrogram (4000 IE) vitamin D om dagen eftersom det kan vara skadligt. Detta gäller vuxna, gravida och ammande kvinnor och barn i åldern 11 till 17 år.

Barn i åldern 1 till 10 år bör inte ta mer än 50 mikrogram (2000 IE) om dagen. Spädbarn under 12 månader bör inte ta mer än 25 mikrogram (1000 IE) om dagen.

Du kan inte överdosera D vitamin genom exponering för solljus, men om du har bra nivåer av D-vitamin tack vare solen så kan du skippa kosttillskotten helt.

d vitamin sol

Free the nipple! ♥ Jag solar alltid topless sedan några år tillbaka. Så skönt att slippa sollinjer av bikinin. Och så har jag alltid hög spf och smörjer hela kroppen, flera gånger per dag. Viktigt, viktigt :)

Hur får man i sig D Vitamin och var finns det?

Bästa sättet att få i sig D Vitamin är från solen, i kosttillskott och i vissa livsmedel.

Spendera tid utomhus i solen är det vanligaste sättet, men viktigt att inte överdriva! Det är fortfarande viktigt att skydda sin hud med kläder och/eller solskydd för att minska risken för hudcancer och hudskador. Bränn dig aldrig! Jag är inte bara D-vitamin-nörd, jag är solskyddsnörd också.

Jag hade för bara 2 veckor sedan en kund som opererat bort en stor bit av låret p.g.a. hudcancer och hon får aldrig mer sola. Inte ens med solkräm. Var rädda om er ♥

Under sommaren räcker det med att vistas ute i solen i t.ex. bara armar ett par gånger i veckan för att tillgodose sitt behov. Vitaminer lagras också i kroppen, så det som bildas på sommaren kan tillgodose en del av ditt behov under vinterhalvåret.

Det är dock bra att fylla på extra under vinterhalvåret och det kan man göra genom kosttillskott eller att äta mer av den maten som innehåller D vitamin.

Kosttillskotten som jag äter nu på hösten / vintern innehåller även gurkmeja och ingefära, vad det är bra för kanske jag lägger till i ett senare inlägg så att detta inte blir för långt och spretigt.

Ingefära är ju det alla pratar om när det gäller att hålla sig frisk, men jag hatar ingefära. Bra att det finns i formen av kosttillskott istället ;)

kosttillskott vintern

Miska är en riktigt bra kock! Här är röding med en supergod sallad till. Och så extra D-vitamin på burk på det ;)

Vilken mat innehåller D Vitamin?

Du kan även få i dig D Vitamin genom maten du äter. Speciellt rik på vitaminet är fet fisk t.ex. lax, röding, tonfisk, makrill och sardiner men det finns även i andra livsmedel så som svamp, kött och ägg.

Sola solarium, kan man få D Vitamin i solarium?

Sola solarium är inte en speciellt bra metod. Det är för att solarium har högre andel UVA-strålning än den från solen. UVA-strålning är en typ av UV-strålning och den bidrar inte till D-vitaminproduktionen.

UVB-strålningen gör att man blir brun, men UVA-strålningen är bara dålig.

Jag är överlag anti solarium! Det går emot alla mina var-rädd-om-huden-och-hälsan-principer. Vill du verkligen inte vara vinterblek, använd brun utan sol istället, eller bronzer! Själv använder jag bronzer :)

Vitamin D2 eller D3, vilken ska jag välja?

Det finns olika former av D Vitamin. Vitamin D3 bildas i vår egna hud när vi vistas i solen och finns bland annat i fisk, kött, ägg och vitaminberikade livsmedel.
Vitamin D2 finns i bland annat svampar, vissa växter och vitaminberikade livsmedel. Bioaktiviteten är något lägre för Vitamin D2 än Vitamin D3, så vitamin D3 är att föredra. Men om man får i sig vitaminer regelbundet så finns det ingen anledning för oro.

Hoppas ni gillade mitt inlägg och att ni fyller på era depåer med vitaminer nu till vintern! Om ni har några frågor, önskemål eller input, så lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet här nedan! :)

Brukar ni ta några kosttillskott och känner ni någon effekt? Eller äter ni bara bra nyttigare för att fylla på med vitaminer och mineraler? :)

Läs även:

Tillbaka till toppen ⤴

Split Ender Pro – för slitet hår och kluvna hårtoppar

2

Här kommer en recension av Split Ender Pro som är en apparat för slitet hår och kluvna hårtoppar. Den är cool!

Ibland sitter man i ett sådär perfekt ljus att man ser hur mycket kluvna hårtoppar man har. Då bara måste jag hämta saxen och så sitter jag och småklipper. Mycket oeffektivt ;)

För problemet med slitet hår är ju att det inte bara är längst ner man har slitna och kluvna hårtoppar. Jag har massor av strån som är kortare än så och därför inte klipps även om jag skulle kapa flera centimeter.

Här är lösningen! :)

Split Ender Pro – Recension

split ender pro recension kluvna hårtoppar slitet hår

Annika har köpt den här fiffiga apparaten på hemmafrisoren.se och jag har lånat den av henne :)

Detta ingår:

 • Snyggt quiltat fodral
 • En bredtandad kam
 • Adapter
 • 2 klämmor
 • 2 olika distanser, 1/8″ och 1/4″. Med dessa kan man ställa in hur lång del av topparna som ska klippas.

Jag har använt distansen 1/4

Hur kan man klippa bara hårtopparna i hela håret?

klippa bara hårtopparna i hela håret

Jag fotade denna bild för att demonstrera vad som händer inne i den elektriska saxen. För det var inte så lätt att fota insidan av apparaten.

Maskinen är som en vågtång, när slingan glider på toppen av vågen (som på mitt långfinger på denna bild) så sticker de små hårtopparna ut. Det gör så att maskinen kan klippa enbart hårtopparna.

På så vis kan du toppa håret utan att klippa av en lång bit! Det resulterar i ett hår som är lika långt som innan men alla kluvna hårtoppar är borta :)

Hur använder man Split Ender Pro?

sax som klipper hårtopparna maskin

1. Tvätta håret

2. Föna håret eller vänta tills det är helt torrt. Det bör inte vara fuktigt alls.

3. Borsta håret ordentligt.

4. Dela upp håret. Jag satte en mjuk tofs på huvudet och började med underhåret.

ställ in riktningen på split ender pro

5. Klicka på en av pilarna för att välja riktning. Det är smaksak hur man vill hålla den, därför kan man välja :)

hur använder man split ender pro, recension

6. Ta en tunn slinga, kläm ihop och dra maskinen ganska sakta neråt. När du trycker ihop så börjar maskinen automatiskt klippa. Du märker det för den brummar ganska högt :)

7. Man ska göra tre drag per slinga, har du väldigt slitet hår så kan man dra 4-5 gånger per slinga.

Jag själv delade upp håret i väldigt tunna sektioner och drog bara 2 gånger, eftersom jag kände att det räckte för mitt hår. Man ska inte jobba i onödan :)

Fungerar Split Ender Pro?

kluvna hårtoppar och slitet hår, slitna längder

Om den gör! Split Ender Pro fungerar SÅ bra! Kolla alla toppar som fastnat där inne i behållaren.

kluvna hårtoppar i en hög

Satisfying!

Helst ska man tömma behållaren efter varje användning, främst därför att den kan läcka hår. Jag hade inte problem med det när jag klippte mig själv, då la jag den i knät när jag tog fram en ny hårslinga.

Men när jag klippte Miskas hår med denna så la jag maskinen på bordet bredvid och då läckte den ganska mycket.

tömma split ender pro

Det kommer med en liten pensel så att man kan borsta den ren på insidan :) Man måste vara lite försiktig och akta knivarna där inne bara.

Resultat

Jag kollade håret noggrant efteråt och hittade inga kluvna toppar alls! Min recension går egentligen att förkorta till “jag älskar den!” haha.

Man både såg och kände skillnad på håret också. Miska sa “har du klippt dig?” fast det inte var kortare alls. Jag ba “how did you know?” haha. Det såg helt enkelt väldigt välvårdat ut :)

Jag har dels börjat ha slarvig knut nästan varje dag och (typ) slutat med Hårologis produkter, därför var mitt hår ovanligt slitet nu. Jag brukar annars ha fin kvalité. Måste köpa nytt från Hårologi!

Boka Split Ender Pro på salong

Vissa frisörer och salonger har den här maskinen och erbjuder som behandling, vilket är jättebra om du vill göra detta som en engångsgrej!

Men ska du göra det regelbundet så rekommenderar jag att köpa maskinen själv. Den är ganska dyr (3699:- i skrivande stund) men i längden är det värt det. Även fast det tar en del användningar innan det är schysst “ppa / pris per användning” som stylisten Tove Castor skulle ha sagt :)

För det tar ju lite tid att gå igenom hela håret, så om frisören har schysst timlön (aka högt timpris) så kommer det kosta en slant per gång. Beroende på hur tjockt och långt hår du har såklart.

få mer välvårdat hår, bli av med slitet hår, kluvna hårtoppar

Summa summarum: Det tar lite tid att gå igenom hela håret ordentligt och den kostar ju en slant. Men har du slitet hår och problem med kluvna hårtoppar så är den helt klart guld värd!!

Rekommenderar varmt! :)

Läs även: Grönt hår? Bästa tipsen mot gröna skiftningar i håret

Du kanske även gillar...

Blå ögonskugga steg för steg

0
Jag tittade på alla mina ögonskuggor och tänkte "det var länge sen jag hade blått!" så det blev en superblå sminkning idag :) Riktigt snyggt...

Black Glam

Du kanske även gillar...

Favoritsminkning?

29
Här kommer ett kollage med några av mina senaste sminkningar! Vilken är er favorit? :) ♥

Sunset Rose

Partylördag

Silver Cat Eye

sv_SESwedish