Naglar – 14 tips mot räfflade, sköra & randiga naglar (Nagelvård)

0

Mina bästa tips mot spröda, räfflade, randiga eller sköra naglar! Tipsen hjälper även om du fått spruckna eller förstörda naglar efter gelnaglar / byggda naglar (been there done that). Dessa tips kommer stärka dina naglar och ge dig långa, friska & starka naglar!

Mina naglar har potential att vara jättebra, men så fort jag missköter dom så blir dom total katastrof. Så jag vet vad som funkar (åtminstone för mig) så att de blir både långa och starka! Samt hur illa dom kan bli riktigt snabbt – och varför :)

Frågor & SvarBästa tipsenNagelsjukdomarBra produkter

Räfflade naglar, randiga naglar, sköra naglar, skivar sig, delar sig, starka naglar, långa naglar, växa, snabbare

Räfflade, sköra eller randiga naglar?

Att ha spröda, räfflade, sköra eller randiga naglar som skivar sig kan ha flera orsaker, det kan vara allt ifrån vitamin- & mineralbirst, slitage på naglarna av arbete & kemikalier, uttorkning av naglarna & nagelbanden, nagelsvamp & andra sjukdomar eller biverkningar av mediciner eller hårt leverne. Det är inte kul att ha dåliga naglar eller naglar som delar sig, men det finns mycket tips som faktiskt hjälper!

Man kan också få slitna naglar av nagelprodukter, t.ex. hade jag en period då jag gjorde gellack hemma och var inte så noggrann när jag tog bort det. Såhär slitna såg de ut redan efter första användningen:

ta bort nagellack skadligt räfflade, sköra, randiga naglar

Läs vidare för att ta del av mina bästa tips till att sköta om naglarna och slippa sköra, randiga & dåliga naglar.

Varför får man vita fläckar på naglarna?

Vita fläckar på naglarna är oftast leukonyki, det är det medicinska namnet för vita fläckar eller ränder på naglarna och har många olika orsaker.

Den vanligaste orsaken för vita fläckar på naglarna är fysisk skada på nageln eller nagelbandet, dvs. att du klämt nageln eller slagit i dig någonstans. Det kan dock ha många andra orsaker också så som vitamin- eller minerabrist (specifikt zinkbrist), leverskador, njurskador, nagelbitande, biverkning av mediciner och läkemedel osv.

Om du är orolig för dina vita fläckar på naglarna eller om de inte försvinner om du följer mina tips och istället blir fler, så kan det vara smart att uppsöka läkare för en hälsokontroll.

Vad består naglar av & hur fort växer naglar?

Naglarna består av keratin och är en utväxt av döda celler, vi har dem för att skydda den annars mjuka fingertoppen. Naglarna växer ca. 3-4 mm per månad, det skiljer sig från person till person och leverne.

Om du vill få naglarna att växa snabbare så kan du följa mina enkla råd! :)

Hur får man starka naglar?

För att få starka naglar så finns det många olika saker att tänka på, denna fråga har inte bara “ett” svar. Här nedan har du mina bästa tips för att ta hand om svaga naglar så att även du kan få långa, friska & starka naglar!

Dessa råd får naglarna att växa snabbare, växa ut starkare samt tips på hur du vårdar nageln som redan vuxit ut.

nagelbädd, välmående naglar, friska naglar, modellnaglar, optimala naglar, perfekta naglar, naturliga naglar, Räfflade naglar, randiga naglar, sköra naglar, skivar sig, delar sig, starka naglar, långa naglar, växa, snabbare

Hur ser välmående naglar ut då? En bra måttstock är att nagelbädden är lika långt ut som fingret (se den prickade markeringen). Nagelbädden är alltså den del av nageln som sitter fast i huden. Ofta släpper nageln från huden tidigare, t.ex. för att man använder sina naglar som verktyg eller petar med vassa föremål under naglarna. Då börjar den “ljusa tippen” längre in på nageln.

12 tips mot sköra, randiga naglar

1. Smörj in naglarna & nagelbanden med olika oljor

Min nagelterapeut sa till mig på skarpen att börja med nagelolja för några år sedan, oj vilken skillnad det blev! Alltså inte bara vårdade och fina nagelband utan när man använt det en längre period så blev naglarna så mycket bättre kvalité – friska nagelband bildar starkare naglar.

För att stärka naglar & nagelband så rekommenderar jag att du smörjer in torra naglar och nagelband med en olja med små molekyler, så att oljan effektivt kan tränga in i nageln och stärka naglarna på alla skikt.

Man måste ha tålamod, det tar ju ganska lång tid för naglarna att växa ut så man märker skillnaden. Ha nageloljan bredvid sängen eller någonstans så att du kommer ihåg att applicera, minst en gång om dagen men helst 2-3 gånger.

Vissa oljor är bättre än andra och beror även mycket på hur de är framtagna och processade. Exempel på oljor som du kan testa är avokado-olja, kokosolja, mandelolja, sesamolja och jojobaolja. En olja som jag verkligen gillar är Loelle 100% Argan Oil (adlink) som alltså är ren arganolja. Mycket bra! Jag recenserade denna här i bloggen redan 2014 faktiskt! Går att använda till hår, ansikte och kropp också.

Det finns även specifika nageloljor att köpa som är riktigt bra. Det bästa med nageloljor som är framtagna för just nagelbanden är att dom ofta har smidig applikator, t.ex. en pensel eller udd. Detta tips är extra bra om du har räfflade, randiga och sköra naglar, då är det viktigt att boosta nagelhälsan i början så att du snabbt får friska naglar.

Ett bra tips är att starta dagen med ett ordentligt lager nagelolja. Det hjälper till att ge dig starka naglar! :)

nagelolja, recension, nagelband, nagelbandsolja, smörka in, torra, spruckna

2. Sluta bita på naglarna för att ge dem tid att läka

Att bita på naglarna är förstås väldigt dåligt för naglar men kan även vara direkt hälsofarligt. När du biter på naglarna så är risken stor att man sliter upp små sår runt nageln som riskerar att bli infekterade och göra stor skada för nageln, fingret eller hälsan.

Jag har en bekant som bet upp ett litet sår runt nageln som sedan utvecklades till blodförgiftning (!), som utan behandling skulle ha varit direkt livshotande.

Tips för att sluta bita på naglarna och undvika trasiga naglar är att alltid se till att man klipper sina naglar i tid, på det sättet finns det inga naglar att bita på. :)

Jag har faktiskt gjort ett helt inlägg om detta, läs det här: Hur kan man sluta bita på naglarna? (10 smarta tips). Som en tidigare läpp-bitare utan dess like så vet jag hur svårt det kan vara!

bita på, tips, hur slutar man

3. Använd en cuticle cream för att stärka naglarna

Massera naglarna & nagelbanden med en cuticle cream, dessa är oftast fullpackade med vårdande ämnen som gör underverk för dina naglar och nagelband!

Du kan t.ex. applicera en cuticle cream på kvällen och en nagelolja på morgonen, eller tvärtom. Helst dagligen men annars ett bra tillägg när man behöver extra nagelvård.

Jag kan varmt rekommendera Trind Cuticle Balsam (adlink). Otroligt bra!

Har du spröda, räfflade, randiga eller sköra naglar så rekommenderar jag att varje dag innan läggdags rikligt smörja in naglarna och nagelbanden med Trind Nail Care Keratin Nail Restorer (adlink) som får verka under natten. Den appliceras inte bara på nagelbanden utan på hela nageln också.

Jag har testat fler produkter från Trind sedan flera år tillbaka och kan intyga att produkterna verkligen gör märkbar skillnad! Ett mycket bra märke som jag rekommenderar varmt :)

trind, trind cuticle balsam, nail restorer, keratin, Räfflade naglar, randiga naglar, sköra naglar, skivar sig, delar sig, starka naglar, långa naglar, växa, snabbare

Detta är även en perfekt “on the go” produkt som lätt får plats i handväskan och kan användas när man känner att nagelbanden håller på att spricka upp.

På denna bild ser ni att även jag har randiga naglar, vissa har mer eller mindre men att ha helt släta är inte jättevanligt. Lite räfflade naglar är helt naturlig!

4. Må bra & ät hälsosammare för att få i dig rätt vitaminer & mineraler

“Må bra” är ett konstigt tips kanske, men faktum är att naglarna växer snabbare och blir starkare när vi mår bra. Min nagelterapeut märker tydligt att många kunders naglar växer snabbare på sommaren, men det beror inte nödvändigtvis på solen och värmen utan att vi mår bättre. Mindre stress och mer bär och grönsaker :)

När man äter dåligt och har vitaminbirst eller mineralbrist så märks det tydligt på hår, hud och naglar. Det är viktigt att få i sig en varierande kost med mycket nötter, frukt, bär & grönsaker.

Viktiga vitaminer & mineraler för naglarna är bland annat A-vitamin (betakaroten), biotin (Vitamin B7), keratin, selen, zink och järn.

Ett dagligt intag av nötter, frukt, bär & grönsaker i sin kost kommer göra både kroppen och naglarna mycket starkare och motståndskraftigare mot sjukdomar. Så om du vill ha starka naglar så är det viktigt att äta bra mat! :)

Jag och Miska har haft en period i två månader då vi ätit ovanligt hälsosamt och nu börjar det synas på både hans och mina naglar! Jag har fått så “tjock” tipp liksom, dom kan annars vara ganska tunna.

välmående, hår, hud, mat, kost, vitaminer, c-vitamin, kosttillskott, tips

5. Undvik acetonbaserade & starka nagellacksremover

Att använda skonsamma och milda produkter på hud och naglar är A & O, det säger sig självt att om man använder starka medel så kommer naglar och huden torka ut eller riskera att skada den naturliga balansen.

Jag rekommenderar att använd en mild nagellacksremover istället. En skonsam nagellacksborttagning för att ta bort gammalt nagellack är Depend Dip-in Nagellackremover (adlink). Den är acetonfri och effektiv för att vara acetonfri måste jag säga.

Jag tycker dip-in nagellacksborttagningar är såå otroligt smidiga! Den här gillar jag för att den inte luktar starkt samt är effektiv (de med aceton är lite snabbare ändå men denna går snabbt också). Man blir lite blöt om fingrarna efteråt dock, så ha lite papper bredvid eller tvätta händerna direkt så att du slipper kladda runt. Men förutom det så får den bra betyg av mig! Skulle köpa igen :)

dip in nail polish remover, acetonfri borttagning, skonsam, recension, bäst i test, depend

Man bara stoppar fingret i burken och rör runt. Det är som en svamp inne i burken som är dränkt i nail polish remover. Mycket smidigt att slippa bomull och stark lukt!

6. Öka vitamin- & mineralintaget med ett dagligt multivitamintillskott

Om man inte får i sig allt från kosten så kan det vara bra att testa att ta ett dagligt multivitamintillskott. Dessa innehåller oftast en liten mängd av det man behöver få i sig i vitamin- & mineralväg.

Att överkonsumera kosttillskott för att rädda trasiga eller sköra naglar är heller inte bra, så det räcker med att ta det dagliga rekommenderade dosen och äta bättre mat! :)

Läs även mina andra inlägg om C Vitamin & D Vitamin.

c-vitamin, zink, immunförsvar, kosttillskott, kost, hälsa tips

Här är en bild på min dagliga vitamindryck med C-vitamin och Zink. För mina multivitamintabletter har precis tagit slut (ska köpa nya!) så kunde inte fota dom hehe.

7. Överanvänd inte handdesinfektion & återfukta naglarna direkt efter

Det är lätt att i dessa tider med corona att folk blir helt maniska med handdesinfektion, vilket slutar med att man skadar balansen i huden och naglarna. Detta i sin tur gör så att man får torra nagelband som spricker samt spröda och sköra naglar, typ corona-naglar?

Kom ihåg att smörja naglarna och nagelbanden direkt efteråt med t.ex. Loelle 100% Argan Oil (adlink). Konsumera olja lika mycket som du konsumerar handsprit, nästan ;)

Det finns också bättre/sämre handdesinfektioner att välja. Jag har inte testat denna själv men har hört gott om Skintology Stockholm The Basics Hand Sanitiser (adlink) som fått fina recensioner! Den innehåller 70% alkohol (vilket är en bra mängd) och även återfuktande ingredienser.

återfuktande handsprit, handdesinfektion, hand sanitiser, skonsam, mild 70%, tips recension

8. Använd en skonsam & mild handtvål när du tvättar händerna

Många handtvålar riskerar att torka ut dina händer och också naglarna och nagelbanden. Använd därför en skonsam och mild handtvål när du tvättar händerna. Det är speciellt viktigt nu när corona kommit och alla tvättar sina händer oftare och längre.

Jag rekommenderar Urtekram – Hand Soap (adlink), den använder jag själv hemma. Den doftar härligt av citrongräs! :)

mild och skonsam handtvål för sköra & randiga naglar och nagelband

9. Använd inte nagellack dagligen utan låt naglarna vila

Även om det kan vara snyggt med nagellack så kan själva processen skada naglarna och ge dig spröda, randiga och sköra naglar. Inte enbart nagellacket utan snarare hela processen med att gammalt nagellack slits av och användandet av starka medel för att få bort nagellacket och sedan måla på igen. Risken är större att man får förstörda naglar efter byggda naglar så som gelnaglar & gellack.

Låt naglarna vila mellan varven så att du kan smörja in dem med oljor eller krämer för att få friska och starka naglar. Om du har nagellack på hela tiden så kan du inte smörja in naglarna då du har ett lager mellan nageln och oljan, vilket i sin tur ökar risken för spröda och sköra naglar.

nagellacksremover för räfflade, sköra & randiga naglar

Vill dock understryka att byggda naglar kan på rätt sätt faktiskt skydda naglarna och får de att bli starkare! Men det gäller då att du går till en duktig nagelteknolog som både bygger naglar av bra kvalité och tar bort det gamla på ett skonsamt sätt.

När jag gjorde mina naglar på salong så hade jag väldigt bra kvalité under hela tiden. När jag gör på mig själv så sliter det ganska mycket :)

10. Se till att du inte är uttorkad & att du får i dig rätt mängd vätska

Att vara uttorkad en längre stund kommer påverka hud, hår och naglar negativt. De flesta har inte problem med detta, men man ska ändå komma ihåg att dricka ordentligt med vatten. Speciellt om man vet med sig att man ofta stressar genom dagen och känner sig uttorkad på hud, läppar eller naglar.

Ett tips kan vara att bära med sig en vattenflaska för att påminna sig själv om att dricka lite vatten under hela dagen.

dricka vatten, mängd, hur mycket, vattenflaska, vätska, torr, torrhet

Här står jag och posar med en vattenflaska, men jag lever inte som jag lär när det gäller detta tips faktiskt haha. Är otroligt dålig på att dricka vatten!

11. Använd handskar när du städar, diskar eller utför trädgårdssysslor & använd inte naglarna som verktyg

Jag har listat 14 tips i detta inlägg, men kortfattat skulle jag säga att de tre viktigaste tipsen är 1. smörj in nagelbanden med olja/kräm. 2. må bra och 3. använt inte naglarna som verktyg!

När jag har dåliga nagelperioder så är det alltid någon av dessa tre som jag missköter.

Att använda sina naglar som verktyg är väl det vanligaste problemet, dom är ju smidiga när man ska öppna saker och pilla på grejer och sådär ;) Du måste ha riktigt starka naglar i grunden om dom ska klara av mycket slitage!

Om du handdiskar disken så utsätts naglarna för vatten och diskmedel som torkar ut och riskerar att skada naglarna och nagelbanden. Även vid städning när man t.ex. dammar av eller skurar så kan naglarna utsättas för vatten ev. kemikalier eller när man utför trädgårdssysslor eller liknande så riskerar man att slita på naglarna.

Då är ett enkelt tips att använda handskar för att skydda naglarna och händerna för att utsättas för onödig påfrestning.

Handskar är också bra för att undvika att behöva peta med vassa föremål under naglarna – vilket gör att du kortar ner nagelbädden (som jag visade i början av inlägget). Om du inte får t.ex jord under naglarna så behöver du inte peta så mycket heller.

handskar, kruka, växthus, trädgård, skydda, plantera, disk

12. Rengör med nagelborste – inga vassa föremål!

Långa naglar vill man ju ha, men det samlas lätt läskigheter där under. Viktigt att rengöra naglarna!

Som sagt så bör du inte peta med vassa föremål för att rengöra under naglarna, även om du råkat doppa händerna i jord eller liknande ;)

Ha alltid en nagelborste på sidan av handfatet, så kan du dagligen rengöra under naglarna på ett skonsamt sätt. Borsta inte för hårt!

nagelbädd, välmående, friska, smile, korrekt, optimal, perfekta modell

Nu publicerar jag denna bild på nagelbädden igen. Att inte använda naglarna som verktyg samt inte peta med vassa föremål under hjälper dig att få en lång nagelbädd. Ju längre nagelbädd desto enklare är det att rengöra under naglarna också, eftersom det bara hamnar på delen av nageln som sticker ut från fingertoppen – ingenting mellan nageln och huden som behöver borstas bort :)

13. Fila naglar på rätt sätt – Hur filar man sina naglar?

Att fila sina naglar på fel sätt kan vara skadligt för naglarna och göra dem skörare än de behöver vara. Det är bra att fila naglarna då och då för att förebygga svaga och flisiga naglar.

Hur filar man sina naglar på rätt sätt? Undvik att fila fram och tillbaka i samma drag. Använd snabba, korta drag mot samma riktning. Fila så lite som möjligt på nagelns yta, alltså undvik att hålla filen vinklad så att du filar på ovansidan av nageln och inte på kanten. Börja gärna på utsidan och fila in mot mitten.

Jag tycker att multi-filar är bra! Som har olika styrkor, både vanlig fil och polering. Även om jag inte polerar så att nageln blir tunn så är det trevligt att dra litegrann med den finaste sidan för en glansig yta. De mildare använder jag för att mjuka till kanterna. T.ex. är LYKO 6-Way Buffer (adlink) en sådan!

hur filar man sina naglar? sköra & randiga naglar

Såhär! :)

Ska man använda poleringsfil också? Alltså en sådan nagelfil som man använder på nagelns ovansida för ett mer glansigt resultat. Svaret på den frågan är att det beror lite på.

Jag rekommenderar inte poleringsfil för att få bort räfflade/randiga i naglarna. Speciellt inte om du har tunna och/eller sköra naglar.

Om du däremot har slitna ojämnheter, t.ex att nageln skivat sig och bildat en ful kant. Då kan man polera försiktigt för att jämna ut och släta till.

Alternativt bara använda den finaste sidan av filen, som ger glans men inte slipar ner så att nageln blir tunn.

fila, polera, rätt sätt, hur gör man, tips, recension, bra eller dåligt

Vissa ojämnheter kan ju uppstå som är trevligt att fila bort, men har du väldigt räfflade naglar så skulle jag undvika att fila bort dom.

14. Använd nagellack för räfflade naglar, istället för att fila med poleringsfil

Räfflade naglar är som längsgående hårda fibrer i nageln, som bildar långa upphöjningar vilket ger randiga naglar. Om du filar bort dessa hårda ränder så blir nageln tunn och i många fall väldigt skör. Det är inget du märker förrän delen du filat tunn växer ut och blir “tippen” på fingertoppen sen.

Det finns ett enklare sätt att bli av med räfflade naglar, nagellack! Vanliga nagellack fyller också ut bra, men det finns specifika nagellack för att få en mer jämn nagelbädd. Perfekt som underlack! Eller helt ensam, bara för en slätare yta.

IsaDora Rock Base Nail hardener & Ridge filler (adlink) tycker jag är jättebra!

isadora rock base, nail hardener, ridge filler, Räfflade naglar, randiga naglar, sköra naglar, skivar sig, delar sig, starka naglar, långa naglar, växa, snabbare

Titta så släta mina naglar var här :) Men naturligt har jag också lite randiga naglar. Detta är en gammal bild från en tidigare recension av denna produkt.

Det är inte alltid jag har såhär bra nagelperiod kan jag säga. Dessa tips gör verkligen skillnad! Men man måste fortsätta följa dom också, vilket jag gör i perioder ;) I skrivande stund har jag t.ex. renoverat hönshuset (med handskar men ändå påfrestande) och slarvat med nagelolja.

Sammanfattning räfflade & sköra naglar

Om du följer dessa tips så bör du få pli på dina räfflade & sköra naglar! Om inte så bör du kolla upp om det föreligger en sjukdom bakom eller om det kan handla om nagelsvamp. Då är det bra att sätta in rätt behandling för att få ordning på dina spröda och sköra naglar.

Det absolut bästa tipset som hjälper mot förstörda eller sköra naglar är att använda bra produkter och äta en bra & varierad kost!

Som jag skrev tidigare: 1. Smörj in 2. må bra och ät bra och 3. undvik att slita på naglarna.

Resten av tipsen är skyddande och förebyggande. Och som sagt, jag rekommenderar verkligen Trinds produkter (adlink) för sköra eller randiga naglar :)

naturliga naglar, fransk manikyr, hemma, på sig själv, fina, långa, växa

Här har jag gjort fransk manikyr på mina naturliga naglar :)

Vanliga nagelsjukdomar & symtom

Blånagel :

Blånagel är vanligt när du klämmer nageln eller slår i den kraftigt. Det kan även i vissa fall komma av att bära för trånga skor. Det finns risk att tappa sin nagel om man får blånagel, då lossnar nageln från huden efter ett par veckor. Läkningstiden varierar beroende på hur kraftig skadan är. Om du inte tappar din blånagel så växer den bort med tiden.

Du kan även få blåa naglar av nedkylning, dessa försvinner dock så fort du blir uppvärmd igen.

Leukonyki :

Som förklarat i början av inlägget så är Leukonyki när man får vita fläckar på naglarna. Det har många olika orsaker och kan bland annat komma från fysiska skador på naglarna, mineral- eller vitaminbrist, lever- & njurskador, genom att bita på naglarna, biverkningar av läkemedel & mediciner osv. Fläckarna växer bort med tiden.

Kartnagel :

Kartnagel är en kloliknande kraftigt förtjockad nagel som oftast kommer på stortån men kan även komma på andra naglar. Orsaker till kartnagel är bland annat tryck, slag eller inflammationer eller nagelsvamp, det kan även ha ärftliga faktorer. Kartnagel är oftast bestående men kan behandlas på olika sätt, uppsök en duktig fotvårdare för rådgivning.

Nagelsvamp :

Nagelsvamp är en vanlig svampinfektion som kan drabba både tånaglarna och fingernaglarna, nagelsvamp är ofarlig och går att behandla. Tånaglarna har större risk att drabbas av nagelsvamp! Detta då de växer långsammare, och är en bättre miljö för svamptillväxt om man ofta går med trånga skor och strumpor på.

Hjälpande tips för att bli av med nagelsvamp är att lufta fötterna mer! Det finns även olika receptfria svampmedel på apoteket som du kan testa. En huskur som hjälper mot nagelsvamp är att testa att smörja in naglarna med vitlök. Vitlök sägs ha svampdödande effekter.

Nageltrång :

Nageltrång orsakas oftast av felklippta naglar eller för trånga skor. Om du fått nageltrång så har kanten av nageln skurit in sig i huden och orsakat ett sår. I såret kan sedan bakterier eller svamp tränga sig in och orsaka nagelbandsinfektion. Det går att lindra själv genom att se till så att området är ordentligt rengjort, och att klippa till nageln rätt så att den inte skaver mot huden.

randiga naglar, räfflade naglar, välmående naglar, nagelbädd

Mina välmående naglar en bra period! Om än lite kort nagelbädd på vissa här ;) På denna bild syns det tydligt att jag naturligt har lite räfflade naglar. Det är som sagt helt naturligt, det är få som har helt släta naglar.

Bra produkter mot räfflade, randiga & sköra naglar

Dessa produkter använder jag själv och rekommenderar för dig som har torra, sköra eller randiga naglar. Här nedan har du min lista på bra produkter för att ta hand om sina sköra naglar och stärka naglarna och nagelbanden.

Alla länkar är adlinks (annonslänkar):

produkter, recensioner, tips, keratin, behandling, stärkande, skyddande, återfuktande, närande, vårdande

Hoppas att ni fått användning av mina tips mot förstörda & sköra naglar och jag hoppas att ni med hjälp av dessa tips slipper trasiga & randiga naglar. Det är aldrig kul när naglarna spricker eller att ha svidande nagelband.

Om ni har några egna tips som fungerar bra för er när ni har räfflade, sköra & torra naglar så lämna gärna en kommentar här nedan! Ni får jättegärna tipsa om bra produkter om man har sköra naglar eller om ni har tips på hur man får starka naglar! :)

Läs även mina andra inlägg om akrylnaglar och långa och friska naglar:

Kram, kram ♥

Brun Utan Sol » 15 Frågor & Svar om BUS (+ tips)

0

Jag har fått många frågor angående brun utan sol / BUS, därför har jag nu gjort ett inlägg med alla frågor & svar om just detta. Slänger även in några brun utan sol-tips!

Mitt tidigare inlägg fokuserar mer på produkterna jag använder och hur jag gör när jag applicerar. Ni kan läs det i sin helhet här: Ida Warg produkter + recension.

Det var efter det inlägget som alla frågor dök ner i inkorgen, som jag ska besvara nu! :)

brun utan sol, bus

15 Frågor & Svar om Brun Utan Sol (BUS) + tips

Innehållsförteckning:

 1. Hur gör man?
 2. Är det farligt?
 3. Kan man använda BUS under graviditet?
 4. Hur länge ska det verka?
 5. Vilken är BUS är bäst?
 6. Hur länge håller BUS?
 7. När ska man använda BUS?
 8. Fungerar BUS tabletter?
 9. Var kan man köpa BUS?
 10. Hur länge ska man vänta innan man duschar?
 11. Kan man applicera BUS utan handske?
 12. Måste man skrubba bort BUS?
 13. Kan man använda BUS i ansiktet?
 14. Hur får man bort BUS?
 15. Kan man sola med BUS?

brun utan sol, bus, före efter, tips, märken, bäst i test, användning, applicering, händer, fötter, ansikte, ögon, armhålor

1. Hur gör man?

Hur använder man brun utan sol egentligen? BUS appliceras enklast med en “tanning mitt”, jag har gjort ett större inlägg om hur jag applicerar BUS som ni hittar här: Hur applicerar man brun utan sol?

I det inlägget går jag även igenom dessa frågor:

 • Ska man skrubba huden före brun utan sol?
 • Hur applicerar man brun utan sol i armhålorna?
 • Hur applicerar man brun utan sol på händerna och fötterna?
 • Hur får man bort brun utan sol?

Samt tydliga steg för steg-bilder och beskrivningar!

vante, handske, användning, applicering, händer, fötter, ansikte, ögon, armhålor

2. Är det farligt att använda brun utan sol?

Nej, brun utan sol inte farligt. Det verksamma ämnet som gör huden brun är DHA som är en naturlig sockerart, vilket inte är farligt för varken hälsan eller huden.

Man ska dock alltid handla från pålitliga handlare för att minimera risken för förfalskade produkter, vilket i sig kan innehålla farliga ämnen då de kanske inte är godkända för att säljas inom EU.

3. Kan man använda brun utan sol om man är gravid?

Det går bra att använda BUS när man är gravid! (Se frågan & svaret över).

Det är betydligt viktigare att se över vad man äter och dricker när man är gravid, dvs. att man får i sig alla vitaminer & mineraler och äter i så stor utsträckning som möjligt naturlig mat.

4. Hur länge ska brun utan sol verka?

Brun utan sol verkar i ca. 3-4 timmar efter applicering, under denna tid ska du undvika att blöta ner de områden som du har använt BUS på. Det kan dock skilja sig lite från produkt till produkt, men det står tydligt i instruktionerna på förpackningen.

5. Vilken är den bästa brun utan sol?

Några populära märken av BUS är (adlinks) Tan Revel St Tropez, Cocoa Brown & Ida Warg, den senare har jag recenserat i detta inlägg: Ida Warg Brun Utan Sol (BUS)

Min syster använder Tan Revel och tycker dom är jättebra! Jag har testat ST Tropez förut och vill minnas att jag gillade dom också.

En av mina favoriter är Eco by Sonya (adlink), deras hudvårdsprodukter är riktigt bra också. Har tipsat min företagspartner Emma om detta märke och hon är extremt nöjd också och har i sin tur tipsat flera av sina kompisar :)

brun utan sol händer fötter steg för steg tips applicering användning

Här är en gammal bild på mina händer före- och efter Eco By Sonya. Jämn och fin även på händerna!

Om ni själva testat märken och fastnat för ett speciellt märke så lämna gärna en kommentar, det vore roligt att veta vilken ni tycker är bäst! :)

6. Hur länge håller brun utan sol?

Bus-resultatet håller generellt i ca. 5-7 dagar och beror på hur ofta man duschar, om man skrubbar sig mycket i duschen, hur långa och varma bad / duschar man tar m,m.

Så med andra ord får man räkna med att bättra på sin BUS ca. en gång i veckan.

I ansiktet kan det försvinna snabbare, då många har en mer gedigen rengöringsrutin av huden i ansiktet. Det kan därför vara en bra idé att ha en specifik brun utan sol för ansiktet, som man bättrar på med under veckan.

användning, applicering, händer, fötter, ansikte, ögon, armhålor

T.ex. tycker jag att Ida Warg Tanning Drops (adlink) är jättebra! Man blandar den med sin vanliga fuktkräm. Kan användas dagligen.

7. När ska man använda brun utan sol?

BUS är vanligt att använda på vinterhalvåret och speciellt på våren då man är mer lättklädd och huden inte hunnit bli naturligt brun av solen. Då kan man få en solkysst ton på sin vinterbleka hud i väntan på att få lite färg!

Men det går självklart att använda året om! Helst ska man inte sola så mycket och dessutom ska man vara noggrann med solkräm med hög SPF (30-50), då kan man behöva hjälpa solbrännan på traven ;)

Det går även bra att använda om man solat och blivit ojämnt brun och/eller vill bättra på sin naturliga bränna!

8. Fungerar brun utan sol tabletter?

Det finns många olika brun utan sol tabletter så det är svårt att ge ett generellt svar. Men många av dem innehåller betakaroten som bland annat finns i morötter och andra färgstarka grönsaker.

Betakaroten kan lagras i huden och om man “mättar” sina depåer av betakaroten så kommer det börja lagras och ge en brun / orange nyans i huden. Detta måste dock underhållas eftersom om du slutar att äta betakaroten så kommer den effekten att avta efter ca. 1 månad.

Samma effekt går att uppnå naturligt med att äta mycket morötter eller dricka morotsjuice dagligen, bästa effekten får man förstås i kombination med att sola.

**OBS! Man ska dock vara försiktig om man är rökare, då karotener är antioxidanter och det har i studier visat sig att rökare som tagit tillskott av betakaroten har i större utsträckning utvecklat cancer. (Detta verkar dock enbart gälla kosttillskott & rökare, en tes är att de som utvecklat cancer redan hade cancer som sedan växt till sig snabbare.)

betakaroten, brun, solbränna, orange, morot, bli brun

Här ser ni morotsjuice i bakgrunden! Miska dricker det mycket och har faktiskt fått en varmare ton i huden. På ett jättefint sätt! I handflatorna är han lite orange faktiskt, haha. Men det är inte så tydligt.

9. Var kan man köpa brun utan sol?

BUS finns att köpa i de flesta butiker & online som har skönhetsprodukter. Jag rekommenderar NordicFeel.se (adlink) som ofta har olika erbjudanden och rabatter!

10. Hur länge ska man ha brun utan sol innan man duschar?

De flesta BUS-märken rekommenderar att undvika vatten ca. 3-4 timmar efter applicering. Vilket betyder att du bör vänta med att duscha ca. 3-4 timmar, och inte skrubba dig, för att förlänga hållbarheten.

11. Kan man applicera brun utan sol utan handske?

Det går bra att applicera brun utan sol utan handske. Det kan vara lättare att få jämnt med en “tanning mitt” och man behöver inte vara lika försiktig med sina händer.

Kan även tipsa om mitt äldre inlägg om BUS & händer: Hur använder man brun utan sol på händerna?

12. Måste man skrubba bort brun utan sol?

Man måste inte skrubba bort BUS men vill man bli av med det snabbare så kan ett tips vara att skrubba bort det. Det lossnar annars naturligt när man duschar och tappar döda hudceller. Värm upp huden ordentligt i duschen innan du exfolierar.

Vissa bus-produkter försvinner på ett ojämnt sätt. Att man t.ex. blir lite fläckig på vissa områden. Då kan man med fördel ta en varm dusch och skrubba bort det sista, istället för att låta det försvinna naturligt.

13. Kan man använda brun utan sol i ansiktet?

Det går bra att använda BUS i ansiktet också, rengör och återfukta ansiktet innan bara! Många märken har även specifika BUS produkter för ansikte. T.ex. har Ida Warg en face lotion som jag har skrivit mer om i detta inlägg: Recension av Ida Warg produkter

“Hur applicerar man brun utan sol runt ögonen? Ska man göra det?” Var en av frågorna jag fick efter förra inlägget. Jag undviker huden runt ögonen, för den är så tunn så krämen “vandrar uppåt” lite ändå. Du får inte en skarp kant bara för att du skippar ögonområdet. Jag lägger också tunt på kindbenen, för att undvika en kant. Lägger du tjockt på kinden och ingenting alls under ögat, då kan det bli en kant såklart.

användning, applicering, händer, fötter, ansikte, ögon, armhålor

14. Hur får man bort brun utan sol?

Det mest effektiva sättet att få bort brun utan sol är att ta ett långt bad eller långa varma duschar och skrubba sig ordentligt. Det kan även vara bra att använda en enzympeeling, jag kan varmt rekommendera Ida Warg – Vitalizing Enzyme Body Peeling (adlink) den är superbra!! Jag använder den regelbundet.

Det viktigaste är att värma upp huden innan man skrubbar sig.

15. Kan man sola med brun utan sol?

Det går alldeles utmärkt att sola med brun utan sol! Man måste dock komma ihåg att även om huden är brun, så är den inte skyddad mot solen, så det är viktigt att fortfarande smörja in sig med solkräm! Många BUS-produkter innehåller även parfym & andra ämnen som kan vid längre vistelse i solen ge allergiska reaktioner och/eller ojämn pigmentering på huden.

Men är man medveten om detta och uppmärksam så finns det annars inga risker med att njuta av den riktiga solen! :) En parfymfri bus-produkt är också att rekommendera.

brun utan sol, bus, användning, applicering, händer, fötter, ansikte, ögon, armhålor

Här är resultatet av Ida Warg Self-Tanning Mousse på mina ben! Alla Ida Warg-produkter hittar du som sagt på Nordicfeel.se (adlink).

Hoppas ni fick svar på de frågor som ni sökte efter! Om ni inte hittar svaret på frågan eller vill tillägga något så kommentera gärna här nedan. Om ni har tips på produkter / märken eller andra tips & trix på hur ni gör så får ni gärna dela med er! :)

Kram!

Läs även: 

Lösögonfransar » 12 frågor & svar + fästa lösfransar (steg för steg)

0

I detta inlägg tänkte jag besvara de vanligaste frågorna om lösfransar & även visa hur man kan fästa lösögonfransar på sig själv på bästa sätt!

Jag själv använder inte lösögonfransar så ofta, men när jag väl gör det så känner jag mig riktigt pangsnygg! :)

Lösfransar kan vara mina nya dille känner jag nu. Jag är 100% periodare när det gäller vissa skönhetsattribut. För tillfället är det 1. skippa foundation (använder enbart produkter som neutraliserar rödhet) 2. fejk-skönhetsfläckar 3. brun utan sol och nu även 4. lösögonfransar!

just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

Lösögonfransarna i detta inlägg kommer från märket Just Lashes (adlink) som är grundat av makeupartisterna My Emilsson och Anna Kokotos. Vilka kan lösfransar bättre än två erfarna makeupartister? :)

Innehållsförteckning:

Fästa lösögonfransar · Frågor & Svar · Summering

Hur fäster man lösögonfransar på sig själv?

Här nedan kommer en steg för steg-beskrivning på hur man fäster lösögonfransar, samt lite tips och trix på hur man kan applicera lösfransar på sig själv på ett enkelt sätt.

lashliner, fransmarkering, eyeliner, sminktips

Ber om ursäkt för mitt brynstrå som sticker ut helt! Jag såg det inte förrän i slutet av sminkningen, så den är med på majoriteten av steg för steg-bilderna ;)

 1. Lashliner / fransmarkering innan lösfransar

Börja med att göra en lashliner / fransmarkering. Detta kommer få dina lösögonfransar att smälta in betydligt bättre med dina naturliga ögonfransar.

Här har jag använt en svart ögonskugga, som jag har applicerat med en pensel som är fuktad med fixing mist (ger längre hållbarhet än vatten). Men man kan använda vilken produkt som helst till detta; kräm-eyeliner, en smal kajalpenna, cake eyeliner o.s.v.

lashliner, fransmarkering, eyeliner sminktips, steg för steg

Jag gör detta genom att lyfta lite på ögonlocket och svärta ner precis i fransarnas “hårbotten” från undersidan. Alltså inte så långt in på ögat att du lägger längs övre vattenlinjen/slemhinnan, för då kommer det färga av sig under ögat när du blinkar. Utan bara precis på huden mellan ögonfransarna.

lashliner, fransmarkering, eyeliner sminktips, steg för steg

Detta sätt går också! Lägg en spegel på bordet under dig, eller vinkla spegeln uppåt om du använder en sån rund som man kan vrida på. Då ser du franskanten väldigt tydligt, så att du inte famlar i blindo :)

lashliner, fransmarkering, eyeliner, sminktips, steg för steg, ögonskugga

2. Eyeliner till lösögonfransar

Sedan målar jag eyeliner över fransarna också! Hur man gör denna eyeliner är 100% valfritt. Tjock, tunn, skarp, sotad, vinge, bred ytterst och smal innerst o.s.v. Helt valfritt!

Anledningen till att det är bra med eyeliner till lösfransar är för att det annars kan synas tydligt att du har lösögonfransar, eftersom det är precis över dina naturliga fransar som man fäster lösfransarna.

sotad eyeliner, smokey eyeliner, lashliner, fransmarkering, eyeliner, sminktips, steg för steg, ögonskugga

Jag sotade min eyeliner, för att visa det också! Men som sagt, vilken eyeliner du vill ha till dina lösögonfransar är helt valfritt.

just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

3. Lösögonfranslim (+ klipp lösögonfransarna om det behövs)

Det vanligaste misstaget när man applicerar lösögonfransar är att man inte klipper dom, eller att man klipper men inte tillräckligt. Alltså inte stråna, utan hur lång remsa man har. Det beror lite på vilken ögonform man har, men på de flesta så brukar jag inte fästa lösögonfransar ut till spetsen av yttre ögonvrån. För det kan “dra ner” ögat lite samt ser ganska onaturligt ut.

Klipp lösfransen litegrann i ytterkanten, lägg mot ögat (utan lim) och kolla om det ser snyggt ut. Sedan kan du klippa mer om det behövs.

Applicera sedan en jämn linje med lösögonfranslim på kanten av dina lösfransar. Inte för mycket, inte för lite. Jag använder det klassiska limmet Duo Adhesive (adlink). Ett lim som är vitt vid applicering men som blir helt genomskinligt när det torkar.

Låt torka en stund innan du applicerar! Så att limmet blir lite segt.

fästa lösögonfransar på sig själv, lösfransar, just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

4. Fästa lösfransar

Om man fäster lösögonfransar med fingrar eller pincett är 100% smaksak. Jag brukar lägga på lösfransen med fingrarna i mitten av ögat.

fästa lösögonfransar på sig själv, applicera lösögonfransar, just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

…Sedan tar jag en pincett om lägger lösfransen perfekt mot inre och yttre ögonvrån och ser till så att lösögonfransarna ligger så nära mina naturliga fransar som möjligt, längs hela fransraden.

Man kan också göra så som jag visade bild på angående lashliner: lägg en spegel på bordet under dig och titta neråt istället. Det tycker vissa är enklare för man får så tydlig överblick över franskanten då!

Nybörjare? Vad gör man om lösögonfransen hamnar fel? Det är inte svårare än att ta bort och börja om på nytt! Limmet lossnar enkelt genom att man drar bort det från lösfransens kant som ett litet gummisnöre typ.

Ibland inser man först efter applicering att man skulle ha klippt lösfransarna lite till, eller att man satte lösögonfransen för nära ögonvrån eller att den skaver någonstans. Det ska vara fint och bekvämt! Gör om och gör rätt tills du är nöjd. Det enda som händer är att du kan behöva bättra på din eyeliner litegrann mellan gångerna. Och att man kan bli frustrerad om man inte får till det ;) men övning ger färdighet!

Det viktigaste att komma ihåg är att man inte bara har “en chans”, så det är inte hela världen om det inte blir bra direkt.

just lashes,lösfransar, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

Såhär ser mina fransar ut med bara lösfransar och eyeliner! Dessa lösögonfransar är Just Lashes Aliya XS (adlink).

5. Tips för att lösögonfransarna ska hålla hela dagen

Efter att limmet har torkat så brukar jag, med en tunn eyelinerpensel, lägga lite lösögonfranslim i efterhand också. Liksom på skarven av lösfransarna. Speciellt i ögonvrån. Jag kan nämligen lätt få lite tåriga ögon under applicering och då fäster inte alltid limmet så bra, även om det inte syns direkt. Och då kan lösögonfransen släppa lite på dessa områden under dagen.

Så länge man inte kladdar med limmet på sina lösfransar så kan man lägga på ganska mycket utan att det ser konstigt ut. “Mycket” är ju en definitionsfråga, men ni förstår vad jag menar ;)

Ska man böja ögonfransarna innan lösögonfransar?

Om man har väldigt raka ögonfransar som är svåra att få upp med mascara, eller att de till och med växer lite neråt, då skulle jag böja ögonfransarna innan. Men gör en så mjuk böj som möjligt, så att fransen inte blir som en L-vinkel rakt uppåt.

På mina fransar så böjer jag inte alls innan jag applicerar lösfransar.

Varför? Det är ganska lätt hänt att man böjer fransarna för mycket, då kommer de sticka upp genom/ovanför lösögonfransarna istället för att smälta ihop fint tillsammans med lösögonfransen.

Men om man inte kan få upp sina naturliga fransar utan att böja med tång, då rekommenderar jag att göra det innan man fäster lösögonfransarna. Så att man inte från sidan har två rader med fransar, först sina egna, sedan ett mellanrum och därefter lösfransar ovanför det :)

just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

6. Om det behövs: Fyll på / bättra på eyelinern

Jag la lite mer svart ögonskugga på eyelinern, eftersom limmet blev lite glansigt medan min eyeliner är matt.

Det kan också bli så att man ser någon ojämnhet eller liknande efter att lösfransen är på plats, då kan man jämna till eyelinern i efterhand.

mascara, böja ögonfransarna, styckfransar, just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

7. Mascara före eller efter lösögonfransar?

Det råder lite olika meningar om det faktiskt. Vissa föredrar att lägga mascara innan lösfransar, jag föredrar att lägga mascara efteråt – och så lite mascara som möjligt.

Det bästa (enligt mig) är lägga så försiktigt som möjligt med mascara, bara så att dina naturliga fransar blir svarta och går ihop med lösögonfransen. När jag tar bort lösögonfransarna på kvällen sen så ser jag att jag knappt har någon mascara alls – så lite använder jag. För lösfransarna är ju så fina i sig, så jag undviker att få mascara på lösögonfransen.

Ännu enklare är det om man färgar sina naturliga fransar innan! Då behöver man bara “få ihop” sina naturliga fransar med alla lösögonfransar, men de naturliga stråna är redan svarta.

En annan anledning till att inte kladda ihop lösögonfransarna och dina naturliga ögonfransar med massor med mascara, är för att det är svårare att dra bort lösögonfransen på kvällen då. Om du har kladdat ihop dom så måste du först lösa upp mascaran, men det behöver inte jag med denna minimala mängd mascara.

fästa lösögonfransar, applicera lösögonfransar, just lashes, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

Klart! Här har jag också lagt lite ögonskugga runt omkring för lite balans, inte bara lösfransar.

12 frågor & svar om lösögonfransar:

1. Vilka olika typer av lösögonfransar finns det?

Kortfattat kan man säga att det finns 3 olika typer av lösögonfransar:

1. Helrad / Remsor (strip lashes)

“Klassiska lösögonfransar”. Detta är den vanligaste typen av lösfransar och förmodligen enklast för nybörjare. De går att hitta antingen som hela fransar eller i remsor som klipps till för att passa ditt öga.

2. Individuella Styckfransar (cluster/flare/individuals)

Styckfransar är oftast 2-3 strån i ett knippe och kan användas för att fylla i glesa områden och bygga volym. Vissa använder dessa för att fästa i ögonvrån där man kan ha svårt att få det bra med klassiska lösögonfransar remsa. Antingen har man ett “singelknippe” men det finns också varianter med 2-3 knippen på en kort liten remsa. Den typen föredrar jag, då det är lite klurigt att fästa singel-knippen på sig själv.

3. Individuella Singelfransar (singel)

Singelfransar används oftast i fransförlängningar och är som namnet tyder en enda frans. Dessa fästs individuellt frans för frans för att bygga upp de egna fransarna. Denna typ av lösögonfransar är ovanligt att använda i sminkningar.

Men det finns såklart massor av olika stilar på lösfransar; långa, korta, glesa, fluffiga.. Samt olika sätt att fästa de på, t.ex. magnetiska lösögonfransar!

just lashes, lösögonfransar, lösfransar, styckfransar, naturliga ögonfransar, eyeliner med vinge, individuals, individuella fransar, singelfransar, cluster, flare

Här är resultatet av styckfransar med två “knippen” vilket gör de enkla att applicera. Dessa lösögonfransar är Just Lashes Alora Individuals (adlink). Så, så, så bra!

Se hela denna sminkning, produktlista och steg för steg i inlägget; Eyeliner och lösögonfransar (styckfransar) Steg för steg.

just lashes, lösögonfransar, lösfransar, sminktips, vackra ögonfransar, fransar, sminkblogg, beauty influencer

Här är resultatet av en hel remsa i en ganska diskret och naturlig storlek. Jag känner mig jättefin i dessa! De gör stor skillnad, men är ändå naturliga. Dessa lösögonfransar är Just Lashes Aliya XS (adlink)

Se hela denna sminkning, produktlista och steg för steg i inlägget; Naturlig sminkning med lösögonfransar (steg för steg)

fästa lösögonfransar på sig själv, lösfransar, applicera lösögonfransar, smokey eyes, smokey eyeliner, festsminkning, party makeup,

Här är också lösögonfransar på remsa/helrad, men en större storlek och lite “fluffiga”. Passar bra till sminkningar med lite mer ögonskugga, gärna sotat! Dessa lösfransar är Just Lashes Alyssa M (adlink).

Se hela denna sminkning, produktlista och steg för steg i inlägget; Smokey eyes med lösögonfransar (steg för steg)

2. Kan man ha lösögonfransar varje dag?

Rent teoretiskt går det att ha lösögonfransar varje dag om man vill, däremot kan det med tiden slita på sin naturliga fransar om man har känsliga ögonfransar. Vissa kan ha det varje dag utan att märka någon skillnad på de naturliga.

Om man vill ha lösfransar varje dag så rekommenderar jag ändå att hoppa vissa dagar om möjligt för att låta fransarna vila mellan varven.

3. Kan man vara allergisk mot lösögonfransar?

Det är osannolikt att man är allergisk mot lösögonfransar i sig, däremot om du fäster med lim så kan limmet framkalla en allergisk reaktion. Vanligast är nog latex-allergi och att man använder lim med latex. Man kan med fördel fästa lösfransar med latexfritt lim.

lösögonfranslim, latexfri, applicering, sminktips, steg för steg

Jag använder limmet Duo Adhesive (adlink) som är det vanligaste lösögonfranslimmet. Den finns också i en latexfri variant, Duo Adhesive Latex Free (adlink) som jag inte har testat själv men det har fått mycket bra recensioner så den är nog lika bra!

4. Sliter lösögonfransar på de naturliga fransarna?

Lösfransar sliter inte speciellt vid enstaka användningar, men det är en liten påfrestning för de naturliga fransarna. Använder man lösögonfransar ofta så kan det börja märkas genom att man får färre och sämre naturliga ögonfransar.

Det beror också på hur försiktig man är när man ska tvätta bort sminket och ta bort lösögonfransarna. Och hur mycket du “kladdat in” lösfransarna i mascaran. Om dom sitter fast mycket med dina naturliga fransar och du drar bort lösögonfransarna oförsiktigt, då kan du råka slita med naturliga fransar samtidigt också.

5. Hur sätter man på singelfransar?

Singelfransar fäster du enklast med pincett och doppar i lim för att sedan fästa frans för frans.

6. Kan man sova med lösögonfransar?

Det är klart att det går att sova med lösögonfransar men INGET jag rekommenderar då detta kan slita mycket på de egna fransarna. Det är ohygieniskt som attan dessutom.

just lashes, fästa lösögonfransar på sig själv, lösfransar, applicera lösögonfransar,

Vänligen, tjejen som alltid tvättar bort sitt smink på kvällen! Mycket slarvar man med i livet, men inte detta ;)

7. Går det att klippa lösögonfransar kortare?

Att klippa lösögonfransar kortare på “bredden”, alltså själva remsan, går enkelt och är att föredra för att de ska passa dina ögon så bra som möjligt. Det är enkelt gjort med en sax! :)

Om det är stråna som är långa så är svaret; ja det går, men var försiktig och klipp varje strå i lite olika längder. Det blir ett “avkapat” utseende om du klipper alla lösfransar i samma längd. Har du tjocka strån på dina lösögonfransar så rekommenderar jag det inte alls, för då blir det också en “avhuggen” topp på strået. Bör enbart göras vid akutfall, om du t.ex. råkat köpa för långa lösögonfransar och inte har några andra.

8. Vilka är de bästa lösögonfransarna för nybörjare?

De bästa lösögonfransarna för nybörjare är (enligt mig) är styckfransar med 2-3 knippen på en kort remsa.

Eftersom styckfransar som är som ett “singelknippe” är lite svårt att applicera på sig själv. Det är lätt hänt att man råkar vinkla den knasigt och då spretar alla knippen åt olika håll. Men om du har två knippen på en kort remsa, då lägger du remsan mot fransraden och får rätt vinkel på dina lösögonfransar direkt!

Styckfransar är enklare än lösfransar på en helrad/remsa eftersom man fäster en del i taget, vilket gör att man får en snabb och enkel applicering längs hela fransraden. Än att få en och samma remsa att sitta perfekt hela biten från innerkanten till ytterkanten.

just lashes, individuals, lösfransar, individuella, styckfransar, flare, cluster, knippen, applicering, steg för steg, nybörjare, sminktips

Se hela denna sminkning, produktlista och steg för steg i inlägget; Eyeliner och lösögonfransar (styckfransar) Steg för steg.

9. Kan man återanvända lösögonfransar?

Du kan återanvända lösögonfransar, men kom ihåg att rengöra dem ordentligt så att det inte gror massa smuts och bakterier i dem! Jag rengör mina lösfransar med makeupremover och förvarar dom sedan i en liten låda.

10. Hur länge sitter lösögonfransar?

Lösögonfransar som är korrekt applicerade ska sitta hela dagen eller tills du tar bort dem. Ögonfransförlängning sitter längre och de flesta bättrar på en gång i månaden. Ca. 4-8 veckor innan de faller av helt och beror på din naturliga franscykel.

11. Kan man fästa lösögonfransar utan lim?

Det finns självhäftande lösögonfransar som håller ihop fransarna med magnet istället för lim. Så om man är allergisk eller bara inte vill använda lim till sina lösfransar så kan magnetfransar vara något att testa! :) Jag har inte testat själv, men är otroligt nyfiken!

Det finns också eyeliners med någon typ av magnetism, så man målar först eyeliner och sen fäster lösögonfransen där man målat. Inte testat det heller!

12. Vad är lösögonfransar gjorda av?

Lösögonfransar är antingen gjorda av syntetiska material eller äkta hår (djurpäls). Materialet som används bör alltid stå på produkten och om du handlar online i samband med produkten, så att det tydligt framgår. Jag rekommenderar syntetiska material, dels håller det längre (plast håller bättre än ett skört hårstrå) och dessutom känns det otroligt onödigt att använda animaliska produkter till skönhet när man kan göra så bra lösfransar (och andra produkter) veganskt.

just lashes, lösögonfransar, lösfransar, bästa, smokey eyes, fästa lösfransar på sig själv, applicera lösfransar

Summering, naturliga eller lösfransar?

Ni som följer mig vet att jag i princip alltid har mina naturliga ögonfransar, jag använder sällan lösögonfransar. Jag tycker det är fint med “lagom” med fransar. Jag har ganska bra fransar själv som jag tycker räcker, jag brukar använda ganska så sparsamt med mascara också.

Men om jag vill ha mycket effekt så tycker jag personligen att det är finare (på mig själv) med lösfransar än med jättemycket mascara :) Men det är en smaksak!

Det tar ju dock inte bort det faktum att man känner sig så otroligt pang-snygg de dagar man gör en snygg sminkning med lösögonfransar! Det är ju så otroligt snyggt!

lösögonfransar, lösfransar, smokey eyes, snygg fest sminkning, vackra ögonfransar, bra mascara, sotade ögon, sminktips, steg för steg

Hoppas ni blev inspirerade! Har du några frågor om lösfransar så tveka inte att hojta till!

Alla lösögonfransar i inlägget är som sagt från Just Lashes (adlink) och jag kan verkligen, verkligen rekommendera dom! Så fina och så bra!

Läs även:

Eyeliner och lösögonfransar (styckfransar) Steg för steg

0

Dagens tips, styckfransar med två knippen! Hur man gör eyeliner och lösögonfransar på ett enkelt sätt (relativt enkelt i alla fall!) med hjälp av styckfransar och eyeliner gjord med fuktad pensel och ögonskugga. Det ska ni få se steg för steg i detta inlägg! :)

Missa inte mitt blogginlägg med tips och steg för steg på hur man fäster lösögonfransar: Lösögonfransar » 12 frågor & svar + fästa lösfransar

just lashes, lösögonfransar, styckfransar, flare, cluster, individuals, naturlig sminkning, eyeliner med vinge, enkel sminkning

Dessa lösögonfransar som snart finns att köpa online på Lyko.se är från Just Lashes Alora Individuals (adlink) och är individuella styckfransar (cluster/flare) som kommer med två knippen på varje. Fransarna finns redan nu att köpa på justlashes.se 

Styckfransar med två (eller fler) knippen är mycket, mycket enklare att fästa än de klassiska styckfransarna med ett knippe på varje. De med ett knippe är inte lika enkelt att få “rätt vinkel” på, om man råkar fästa lite snett så spretar dom tokigt. Men dessa styckfransar har en liten kort remsa som man lägger mot fransraden = man lägger lösögonfransen perfekt direkt! Och så går det dubbelt så snabbt att applicera två åt gången också :)

Dessa styckfransar /individuella fransar är perfekta för en diskret sminkning, men som ändå gör stor skillnad! Jag har lagt 5 stycken per öga (10 knippen totalt per öga alltså) vilket är nästan en dubblering av mina naturliga fransar. Men man kan lägga 2-3 styckfransar bara i ytterkanterna också eller om man har någon “lucka” någonstans där man saknar naturliga fransar.

Enligt mig är styckfransar de bästa lösögonfransarna för nybörjare! Men funkar såklart för alla som önskar ett naturligt resultat och enkel applicering.

Märket Just Lashes är grundat av makeupartisterna My Emilsson och Anna Kokotos. Imponerad!

just lashes, lösögonfransar, styckfransar, flare, cluster, individuals, naturlig sminkning, eyeliner med vinge, enkel sminkning

Styckfransar blir som ni ser otroligt naturligt, men ändå har man massor med fransar!

Produktlista bas, bryn & läppar:

Alla produkter finns i min webbshop Creativemakeup.se!

Puder som neutraliserar rödhet glo Skin Beauty Redness relief powder
Puder – Paese Bamboo Silk Powder
Contouring – Paese Contouring Palette (2)
Rouge – Paese Powder Blush (57)
Fixing Mist – Pixi Makeup Fixing Mist
Fräknar & brynskugga – Paese Kashmir Eyeshadow (604)
Bryngel (+ vårdande) – Refectocil Styling Gel

Läppstift – glo Skin Beauty Cream Glaze Crayon (Chiffon)

Man ser inte ens att jag har lösögonfransar! Det är lite, lite mellanrum mellan mina styckfransar, så jag har använt mer mascara än jag brukar till lösögonfransar för att måla till mina naturliga strån också.

Eyeliner & styckfransar – steg för steg:

Alla produkter (förutom styckfransar & lim) finns i min webbshop Creativemakeup.se.

 1. Ögonprimer, Pixi Eye Bright Primer
  Ljusbrun ögonskugga på hela ögonlocket, Paese Kashmir Eyeshadow (609)
 2. Tona ut i globlinjen
 3. Samma skugga under ögat
 4. Mörkbrun skugga ytterst på ögonlocket och undre fransraden, Paese Kashmir Eyeshadow (604)
 5. Svart eyeliner, gjord med den svarta ögonskuggan Paese Kashmir Eyeshadow (602) och penseln Nanshy Lip Pencil som jag fuktat med Pixi Makeup Fixing Mist.
 6. Fäst alla styckfransar (jag har använt 5 knippen per öga), Just Lashes Alora Individuals (adlink) med limmet Duo Adhesive (adlink)
  Svart ögonskugga längs undre fransraden också
 7. Svart mascara för att svärta ner de naturliga stråna och få de att smälta in med alla styckfransar, glo Skin Beauty Water Resistant Mascara

Klart!

Min vattenlinje är tatuerad ljus, så för exakt lika resultat så kan du även komplettera med glo Skin Beauty Precision Eye Pencil (Peach) längs vattenlinjen för en mer “klar” blick.

just lashes, flare, cluster, individuals, naturlig sminkning, eyeliner med vinge, enkel sminkning

Det är så himla fint med eyelinervinge ihop med styckfransar!

just lashes, flare, cluster, individuals, naturlig sminkning, eyeliner med vinge, enkel sminkning

just lashes, lösögonfransar, flare, cluster, individuals, naturlig sminkning, eyeliner med vinge, enkel sminkning

Hoppas ni blev inspirerade av denna sminkning med eyeliner och styckfransar!

Läs även:

Smokey eyes med lösögonfransar (steg för steg)

0

Sotade ögon / smokey eyes med lösögonfransar, blir man mer fulländad än så? :) Jag kände mig så himla snygg i den här festsminkningen – som du nu ska få se steg för steg!

Missa inte mitt blogginlägg med tips och steg för steg på hur man fäster lösögonfransar: Lösögonfransar » 12 frågor & svar + fästa lösfransar

festsminkning, smokey eyes med lösögonfransar, partymakeup, smokey eyes, sotade ögon, lösfransar

Smokey eyes med lösögonfransar – Produktlista bas, bryn & läppar:

Alla produkter finns i min webbshop Creativemakeup.se!

Ansiktsprimer med täckning – glo Skin Beauty Tinted Primer SPF 30 (Medium)
Concealer – glo Skin Beauty Under Eye Concealer (Golden)
Puder som neutraliserar rödhet glo Skin Beauty Redness relief powder
Puder – Paese Bamboo Silk Powder
Contouring – Paese Contouring Palette (2)
Rouge – Paese Powder Blush (57)
Fixing Mist – Pixi Makeup Fixing Mist
Fräknar & brynskugga – Paese Kashmir Eyeshadow (604)
Bryngel (+ vårdande) – Refectocil Styling Gel

Läppstift – glo Suede Matte Crayon (Monogram)

Dessa lösfransar som snart finns att köpa online på Lyko.se är är från Just Lashes i storleken Alyssa M (adlink) och är helt perfekta för en smokey eyes med lösögonfransar! Du hittar dom redan nu på justlashes.se

De är ganska stora för mina ögon, jag klippte bort 3 knippen från lösfransen för att de skulle passa mig och då blev de helt otroligt snygga :) Men det finns två mindre storlekar och två större också. Så det finns varianter för alla ögon, smaker och tillfällen kan man säga!

Märket Just Lashes är grundat av makeupartisterna My Emilsson och Anna Kokotos. Imponerad!

Smokey eyes med lösögonfransar – steg för steg:

Alla produkter (förutom lösögonfransar & lim) finns i min webbshop Creativemakeup.se.

 1. Ögonprimer, Pixi Eye Bright Primer
 2. Guldbrun skugga på hela ögonlocket, Paese Opal Eyeshadow trio (Golden Brown)
 3. Tona ut i globlinjen
 4. Samma skugga under ögat
 5. Svart lashliner & eyeliner, gjort med svart ögonskugga Paese Kashmir Eyeshadow (602) och fuktad pensel med Pixi Makeup Fixing Mist.
 6. Samma svarta ögonskugga sotat på ögonlocket
 7. Sota till eyelinern och gör en skarp kant i ytterkanten, lite som eyelinervinge men som smälter ihop med sotningen på ögonlocket :)
 8. Fäst lösögonfransarna, Just Lashes i storleken Alyssa M (adlink) med limmet Duo Adhesive (adlink)
 9. Svart mascara (bara litegrann) för att svärta ner de naturliga stråna och “få upp” dom ihop med lösögonfransen, glo Skin Beauty Water Resistant Mascara

Klart!

Min vattenlinje är tatuerad ljus, så för exakt lika resultat så kan du även komplettera med glo Skin Beauty Precise Eye Pencil (Peach) längs vattenlinjen för en mer “klar” blick.

festsminkning, smokey eyes med lösögonfransar, partymakeup, smokey eyes, sotade ögon, lösfransar

En relativt diskret smokey eyes med lösögonfransar ändå, som är lätt att bära upp även för den som inte är van vid tunga ögonmakeuper. Tack vare att det inte är jättemycket svart, utan mycket guldbrunt också.

just lashes, sminktips, sotade ögon, steg för steg, partysminkning, festmakeup

just lashes, sminktips, sotade ögon, steg för steg, partysminkning, festmakeup

Hoppas ni blev inspirerade av denna smokey eyes med lösögonfransar!

Läs även:

sv_SESwedish