Den perfekta sotningen

  - Annons -

  Det finns inte en specifik sotning som man kan kalla för den bästa eller perfekta. Den perfekta sotningen handlar om att anpassa sminket till ögonformen samt vad det är just du känner dig snygg och bekväm i.

  Den perfekta sotningen för mig kanske inte alls passar en annan person, om man gör exakt likadant.

  Men här kommer mina 10 bästa tips för att få till den perfekta sotningen för just dig! :)

  Steg 1 – Mörkhet
  Trivs du i väldigt mörka och intensiva sminkningar, eller känner du dig lätt översminkad?

  Om du trivs i mörkt så rekommenderar jag att använda dig mycket av svart kajal utöver den svarta ögonskuggan. Med kajalen längs vattenlinjen, ner på undre fransraden samt ganska brett på övre fransraden så får man enkelt den där kolsvarta riktigt intensiva känslan! Du kan även sminka svart i ögonvrån för att verkligen rama in hela ögat.

  - Annons -

  IMG_8796_111-670x972
  Steg för steg på denna sminkning finns här!

  Om du däremot lätt känner dig för  mörk runt ögonen, så försök att ljusa upp innerst på ögat – det kan vara så mycket som innerst på ögonlocket eller kanske till och med hela undre fransraden, men bara lite ljust skimmer i ögonvrån gör faktiskt mycket också om man inte vill ta bort den där intensiva känslan man får genom att sota runt hela ögat.

  IMG_6219-1024x527Steg för steg på denna sminkning finns här!

  Steg 2 – Använd ögonskuggsprimer
  Vissa säger att en sotning blir mer mjuk och lätt att sota om man skippar primer, och det stämmer ju eftersom ögonskuggorna inte fäster lika bra och inte blir riktigt lika starka, då blir looken lite mer ”soft”. Men har man som mig väldigt oljiga ögonlock (det har de flesta, även om man inte är oljig i övriga ansiktet) så kommer ögonskuggan lägga sig i veck på ögonlocket efter några timmar, vilket syns extra mycket när man har mörka ögonskuggor.

  Min favoritprimer är Lumene Eye Shadow Primer, ca 115kr.

  Steg 3 – Effekt
  Det kan vara väldigt svårt att titta sig själv i spegeln och sedan titta på någon slags mall och säga ”sådana här ögon har jag, då ska jag ha en sådan form på min sotning”. Det jag istället brukar tänka på är vad vill jag uppnå för resultat? Vilken effekt vill jag att sminkningen ska ge? Vill jag lyfta upp blicken mer, få ögonen att se större ut, eller bara rama in ögonen?

  Jag visar två exempel, på Karin och Linda:

  nyårssminkning-40-plus-670x491

  På Karin ville jag göra en sotning som lyfter hennes ögon (som med åldern har börjat hänga lite, lite i yttre ögonvrån) samtidigt vill jag öppna upp blicken och få hennes ögon att se större ut.

  Därför valde jag att markera undre fransraden ganska starkt, så att man får den intensiva känslan. Sedan jobbade jag upp den svarta skuggan längs globlinjen så att ögat liksom ”följer med uppåt” i halvcirkeln. Det gör så att ögat inte ser ut att gå så mycket neråt som det gör.

  - Annons -

  Sedan valde jag relativt ljusa ögonskuggor på resten av ögonlocket och i ögonvrån, för att öppna upp blicken så att ögonen ser stora och pigga ut.

  Untitled-1111-670x470

  På Linda som har lite mindre ögon valde jag istället en mer utdragen cat eye-form som lyfter upp och ”drar ut” blicken lite mer. Jag har även valt att ljusa upp i innerkanterna för att ögat ska se mer öppet ut. Själva ögonlocken är väldigt små, men eftersom hon har stor yta under brynet så ska man inte vara rädd för att sota upp mycket över den riktiga globlinjen!

  Den största skillnaden på deras ögonformer är att Karins är mer runda medan Linda har väldigt mandelformade. Det enklaste är därför att göra en mer utdragen form på mandelögat och en mer rundad form på det rundade ögat. Vill man däremot att ens runda ögon ska se mer mandelformade ut, eller att en mandelformade ögon ska se mer runda ut – då gör man tvärtom!

  Steg 4 – Anpassa efter ögonformen
  Som ni förhoppningsvis har förstått så finns det inte enbart en form som är rätt för ett öga, det beror på vad man är ute efter för resultat och vad man trivs i.

  Men det finns en riktlinje som man kan ta hjälp av oavsett, för att få sotningen anpassad efter sitt eget öga! Det jag pratar om är lutningen på undre fransraden, följer man den när man suddar utanför ögat så får man automatiskt en form som passar just ditt öga. Detta gäller både om du gör en cat eye-form eller en mer rundad sotning.

  den perfekta sotningen

  Hoppas ni ser vad jag menar!

  Steg 5 – Slipp pandaögonen
  Anledningen till att många får typiska pandasotningar som bara ser ut som två stora hål, är för att man inte anpassar den sotade formen efter ögat. Jag pratar dels om tipset ni fick i ”steg 4”, men det finns ett till knep man kan använda sig av för att få en mer ”formad form”.

  * Antingen kan man sota bredare i ytterkanterna och lite smalare i mitten, för att få ett mer mandelformat öga.
  * Eller så kan man sota högre i mitten av ögonlocket, och lägre i mitten av undre fransraden, för att öppna upp ögat mer.

  - Annons -

  den perfekta sotningen ögonformerHoppas ni förstår mina prickbilder! Så här får man i alla fall till en tydligare form som passar ögat bättre och ger ett mer harmoniskt intryck.

  Steg 6 – Sminkborstar
  Alla använder sig av olika sorters borstar, det är väldigt mycket smaksak. Till just sotningar brukar jag bara ha mjuka fluffiga borstar, det som skiljer dom åt är storleken.

  Applicering – Mellanstor mjuk sminkborste.
  Suddning – Stor, mjuk och fluffig sminkborste.

  perfekta sotningen sminkborstar

  Steg 7 – Teknik
  Hur man ska använda borstarna när man gör en sotning är inte så lätt att veta. Så här brukar jag göra:

  1. Dutta på svart ögonskugga på hela ögonlocket med den mindre borsten. Det är viktigt att du duttar och inte drar, och att du applicerar ordentligt med ögonskugga så att du mättar primern och får ett jämnt svart resultat.
  2. Sudda sedan kanterna genom att dra fram och tillbaka mitt på linjen mellan hudenoch den svarta ögonskuggan. Använd den större borsten till detta. Du ska bara sudda kanten, inte ögonlocket.

  Ta gärna lite ögonskugga i taget om du är osäker, det är lättare att lägga dit extra än att ta bort.

  Steg 8 – Framhäva
  Det finns tusentals sätt att variera en sotning, hur man framhäver och matchar med resten av sminket.

  Svart sotning och röda läppar är klassiskt, men många säger att man antingen ska satsa på ”mycket ögon” eller ”mycket läppar” och att därför nude-läppar är bättre till en sotning. Annars blir det dels väldigt mycket smink samtidigt som man stjäl fokus från ögonen. Jag själv håller bara delvis med, för samtidigt som ljusa läppar såklart framhäver de intensiva ögonen mer, så får man mer balans i ansiktet om inte allting hamnar på samma ställe i ansiktet.

  Gör som du vill säger jag, men min grundregel är:
  Mörka ögon och färgstarka läppar – Väldigt lite rouge.
  Mörka ögon och ljusa läppar – Mer rouge / shading & highlighter.

  Hur man än gör då så får man ändå balans i ansiktet, utan att bli översminkad! Och är man osäker kan man ju alltid välja en mellanfärg på läpparna så har man löst problemet :)

  Man kan också lägga till lite färg i en sotning, exempelvis för att matcha kläderna eller för att framhäva ögonfärgen. Guld om man har blå ögon, blått och man har bruna och lila och man har gröna. Eller tillexempel silverglitter om du har på dig silversmycken.

  den perfekta sotningen tips

  Nicolins sminkning (längst till vänster) har jag matchar sotningen med röda läppar. Dock har jag bara sotat ganska diskret på undre fransraden, för att inte få en jätteskarp look.

  På Fridas sotning (längs till höger) har jag lagt till lila ögonskugga för att framhäva hennes gröna ögon!

  Steg 9 – Svårt att få till en snygg uttoning?
  Tanken med en sotning är att det ska vara så uttonad så att man inte ser var ögonskuggan slutar och hudfärgen börjar. Detta kan vara lite svårt i början när man inte är van, då kan man applicera lite brun ögonskugga precis i övergången när man sotar. Det är enklare att få en brun ögonskugga att smälta ihop med huden, än en svart.

  Du kan även ta din rougeborste eller foundationsborste som fortfarande har lite smink på sig och dra med den lite lätt precis i övergången.

  Steg 10 – Videotutorial
  Man kan läsa hur mycket som helst om sminkningar, men det allra bästa är ju att verkligen se det framför sig. Därför bjuder jag nu på en tidigare videotutorial där jag visar hur jag gör just svarta sotade ögon!

  Hoppas att inlägget har varit till hjälp! Jag har knåpat på det hela morgonen, det är därför dagen första inlägg publiceras lite sent :)

  Kram på er och ha en supertrevlig fredag!

  - Annons -
  Föregående artikel
  Nästa artikel
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  7 KOMMENTARER

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish