Feber & frossa – När har man feber? + Hur lindrar jag det? (7 tips)

    - Annons -

    Feber och frossa är så jobbigt. När har man feber och hur lindrar jag det? Här kommer mina 7 tips för egenvård!

    Jag är nämligen en självutnämnd expert på feber och frossa, haha. Eller febervård är nog ett bättre ordval. Det är nämligen så att jag i 2,5 års tid har haft halsfluss 26 gånger med över 39 graders feber och feberfrossa. Nästan varje månad alltså (men inte regelbundet).

    Men ingenting ont som inte för någonting gott med sig ;) Så fort någon i min närhet får feber så ger jag mina febertips. De tipsen blir otroligt uppskattade och till stor hjälp!

    Därför tänkte jag, varför inte dela med mig av dessa i ett blogginlägg? Kanske kan jag hjälpa fler! Så är inte mina halsflussar helt förgäves ;)

    Att vårda grundproblemet är också viktigt, eftersom feber är ett symptom och inte en sjukdom. Detta inlägg fokuserar bara på att “överleva feberperioden” på ett så bekvämt sätt som möjligt och med snabb återhämtning!

    - Annons -

    när har man feber? 38 grader 38°C, 38,5, bästa termometer, febertermometer, ta tempen, barn termometer, panna, öron, mun, under armen

    När har man feber?

    Vad räknas som feber? På 1177 står det att över 38 grader räknas som feber.

    När jag var på Infektionsmottagningen så sa dom att man har en temp över 38,5. Alltså 38,5 = inte feber, men 38,6 = feber.

    När jag började få problem med halsen, feber och frossa så var jag ganska förvirrad över detta, jag kände mig febrig så fort termometern visade 37. Var jag känslig? Var jag ovanligt lågtempad? Det hör man ju många säga “jag har väldigt låg temp”.

    Men nu har jag lärt mig att det handlar framför allt om hur/var du tar tempen. När jag kände mig febrig vid 37 så tog jag tempen under armen.

    Du har också lägre temperatur på morgonen än när du ska sova (både normaltemp och vid febertemperatur). Det kan man också ha med i beräkningarna.

    feber, frossa, feberfrossa, febertemperatur, vad räknas som feber, må dåligt, egenvård, tips, hur ska man göra

    Här låg jag och tyckte synd om mig själv, förra gången jag hade halsfluss med hög feber och frossa. Stackars liten :)

    Feber temp – Termometer & ta tempen (tips 1)

    Hur ska man ta tempen? Under armen? Munnen? Örat? Pannan? Rumpan?

    Första frågan är, vad är syftet? Mäter du din febertemperatur för att du själv ska ha koll? Eller för att du ska söka vård och vårdpersonalen behöver veta vilken kroppstemperatur du har?

    Söka vård:
    - Annons -

    Ska du prata med vårdpersonal så skulle jag rekommendera en örontermometer, alternativt att du även berättar hur du tagit tempen.

    Det är nämligen så att din kroppstemperatur är olika på olika delar av kroppen. På vårdcentraler och mottagningar (i alla fall de jag varit på) så tar de tempen i örat.

    Vad är skillnaden på olika termometrar? Enligt min egna efterforskningar så är det såhär:

    Tempen under armen visar 0,5 grad lägre temp jämfört med i munnen.
    Tempen i munnen visar 0,5 grad lägre temp än i örat.

    Exempel: Senast jag var på vårdcentralen så hade jag 39,4°C med deras örontermometer. 38,9°C med min egen klassiska termometer i munnen (under tungan). Och under armen hade jag bara 38,4°C.

    Svar ja, jag är så nördig att jag hade med min egen termometer och testade direkt efteråt bara för att se skillnaden. Har gjort det flera gånger och det skiljer alltid exakt 0,5°C.

    Det vill säga: det skiljer en hel grad under armen jämfört med i örat (obs enligt min termometer och mina tester!). En grad är väldigt mycket om vårdpersonal bedömer att du har feber om du har över 38,5. Om jag mätt under armen och sagt “jag har 38,4” så hade dom svarat att det inte ens är feber, men enligt deras egna mått så hade jag 39,4.

    Med så hög feber och frossa som jag hade då, så hade jag blivit jätteledsen om dom sa “nej du har inte feber” haha. Jag blir så himla känslig när jag har feber också, kan börja gråta av allt.

    Ta tempen för att själv ha koll:

    Om syftet däremot bara är att du vill kolla din febertemperatur för din egen skull så är det enkla svaret: det spelar ingen roll hur du tar tempen, så länge du mäter likadant varje gång. Då kan du jämföra din normaltemp (när du är frisk) med din febertemperatur.

    För även fast det skiljer sig på olika delar av kroppen så är höjningen, alltså mellanskillnaden, mellan normaltemperatur och febertemperatur densamma. Det gäller dock att du vet vad din normaltemperatur är på ett ungefär, så ta tempen när du är frisk en gång så att du vet.

    - Annons -

    Jag brukar numera ta tempen i munnen. Hade dock ingen bild på det så bjuder på denna istället då jag hade haft feber och frossa i flera dagar. Med svullna ögon men glad för att jag var på bättringsvägen :)

    Hur febertemperaturen skiljer sig i rumpan har jag ingen egen efterforskning på då jag inte tagit tempen så, varken själv eller på sjukhus.

    Bästa termometern för barn?

    En termometer som mäter i pannan är enkelt på småbarn. Snabb och smidig grej att ha hemma för att ha koll på “feber eller icke feber”.

    Den kan dock (åtminstone den som jag har testat) vara ganska missvisande. Man kan få ganska olika resultat, ofta åt det högre hållet. Så man ska inte åka till akuten även om den visar 42 grader, utan då skulle jag ta en vanlig termometer och dubbelkolla febertemperaturen med en som är mer pålitlig innan du söker akutvård för ditt barn. Svar ja, det har hänt haha.

    Annars är en örontermometer att föredra, det använde dom på barnakuten också. Det går snabbt det också, även om det inte är riktigt lika smidigt som pannan. Men allt är ju svårt om barnet vägrar sitta still.

    Återhämta sig snabbare efter feber (tips 2)

    Vissa förespråkar inte febernedsättande eftersom kroppen har feber och frossa av en anledning. Att den läker bättre då. Jag vet ingenting om det, det stämmer säkert! Men det är svårt att stå emot för det är ju effektivt.

    Dessutom hjälper febernedsättande tabletter mig att både dricka, få i mig någonting att äta och framför allt att sova! Jag kan inte somna när jag har frossa och hög feber. Jag är helt slut och det snurrar i hjärnan, men jag somnar inte.

    Så det handlar inte bara om att “må bättre för stunden” utan att inte bli allt för sliten under tiden. Då blir återhämtningstiden mycket snabbare sen när man börjar bli frisk, eftersom kroppen inte har brist på både vätska, näring och sömn samtidigt.

    Däremot ska du inte äta för mycket heller. Om du har massa mat i magen så har kroppen fullt upp med att smälta maten. Nu måste du fokusera på att få i dig näringsämnen genom mat som är lätt att äta. Utan febernedsättande tabletter får jag inte i mig någonting, inte en droppe, men när tabletterna har sin pik så passar jag på. Miska brukar laga olika grönsakssoppor, spenatsoppa eller göra sallader till mig då.

    dricka, feber, vätska, näring, morotsjuice, citron, c-vitamin, immunförsvar

    Att jag har en så fin pojkvän som gör egen juice med bl.a. morot, citron, mynta och probiotika till mig när jag är sjuk ♥ Han är verkligen den bästa personen. Mycket näring och lättsmält, så försöker jag tänka!

    Febernedsättande tabletter, blanda Alvedon och Ipren (Tips 3)

    Det finns många olika febernedsättande tabletter att välja på. Säkert olika skolor om vad som är bäst också. Dessa tips är helt utifrån mina personliga preferenser:

    Paracetamol och Ibuprofen får man blanda. Med andra ord, du får blanda t.ex. Alvedon och Ipren. Att blanda dessa är det mest effektiva tycker jag, en Alvedon och en Ipren ger mer effekt än två Alvedon.

    Obs detta är bara min erfarenhet. Men jag googlade nu och hittade faktiskt en artikel från Janusinfo Region Stockholm med “kommersiellt obunden läkemedelsinformation riktad till läkare och sjukvårdspersonal”. Där presenterar de en jämförelse av receptfria läkemedel, resultatet blev att en kombination av paracetamol och ibuprofen ger bäst smärtlindring. Så jag är inte helt ute och cyklar ;) Jag recenserar inte bara skönhetsprodukter utan tabletter också, haha.

    Två Alvedon och en Ipren är det bästa. Om jag tar det samtidigt så känner jag mig nästan frisk efter 1,5 timme. Det “farliga” med detta är att man kan utföra saker som kroppen egentligen inte orkar, så det är viktigt att ta det lugnt och vila ändå. Om du utan febernedsättande inte ens kan stå raklång, då ska du inte göra någonting fysiskt bara för att du ätit febernedsättande.

    Detta säger jag också utifrån egen erfarenhet. I början när jag fick dessa feberperioder så struntade jag nämligen totalt i det. Jag knaprade tabletter och körde sedan skottkärror med ved tills lungorna brände. Usch det va inte hälsosamt. Kanske därför mina halsinfektioner till slut inte kunde läka sig själva :(

    När du måste orka, trots feber

    Jag måste jobba samtidigt som jag är sjuk, för jag är sjuk så ofta så det är liksom inte ett alternativ att vara ledig varje gång. Jag har lärt mig att leva med det! Då är två Alvedon och en Ipren räddningen! Obs: jag jobbar då hemifrån och sitter framför datorn hela tiden. Så fysiskt är det inte mer ansträngande än att titta på film.

    Det finns också de som har barn som är sjuka samtidigt och bara måste orka. Till er säger jag bara: två Alvedon och en Ipren samtidigt, you will not regret it.

    Vilken tid ska jag ta febernedsättande?

    Tänk på tiderna! Du får ta mer Alvedon och Ipren efter 4-6 timmar. Men du får inte ta mer än två alvedon på 6 timmar och inte mer än 3 Ipren per dygn. Jag brukar tänka “2 Alvedon var 6:e timme, 1 Ipren var 8:e timme”

    Om jag har någonting viktigt inplanerat (t.ex. ett videomöte) då tajmar jag in så att jag tar två Alvedon och en Ipren samtidigt ungefär 1,5 – 2 timmar före mötet.

    Men annars så brukar jag sprida ut det så att jag aldrig är helt tablett-fri. T.ex såhär:

    Kl. 7.00 Ipren
    Kl. 11.00 Alvedon
    Kl. 15.00 Ipren
    Kl. 17.00 Alvedon
    Kl. 23.00 Ipren
    Kl. 04.00 Alvedon

    Detta är dock när jag har ordentligt med feber. Om jag istället har mild feber så tar jag tabletter vid behov. T.ex. en Alvedon 3-4 gånger på en dag bara, inget mer. Man ska inte äta i onödan.

    Måste också understryka att när jag pratar om Alvedon i antal så pratar jag om den lilla storleken 500 mg. Om du har tabletter på 1000 mg så får du bara ta en tablett var 6:e timme.

    Maxdos Alvedon: Högst 8 tabletter per dygn (rekommenderat 1-2 tabletter var 4-6 timme)
    Maxdos Ipren: Högst 3 tabletter per dygn (var 8:e timme om du vill sprida ut det på ett dygn).

    feber, febernedsättande tabletter, blanda alvedon och ipren, paracetamol, ibuprofen, blanda tabletter, tips för feber, egenvård feber

    3 tips för att sova bättre när du har feber (tips 4, 5 & 6)

    Vad är problemen när man ska sova? 1. frossa. 2. du somnar inte 3. nattsvettningar.

    1. Tablett-planering

    Planera dina febernedsättande tabletter så att du tar det ungefär en timme innan du ska sova. Om det egentligen är “dags” att ta tablett tidigare så brukar jag hellre stå ut och vänta lite längre, så att jag fyllt på lagom till natten.

    Varför? Det är bra av flera anledningar. Dels får du frossa när febern ökar, men så fort tabletterna börjar verka så blir du istället varm. Att somna med frossa är näst intill omöjligt, man blir kall fast man är jättevarm. För mig som hatar att frysa så är frossa extremt jobbigt.

    Det hjälper dig också att somna. Jag vet inte om alla har det problemet, men jag kan inte somna när jag har hög feber. Om jag somnar så sover jag jättedåligt. Nästan så att jag bara halvsover. Men efter febernedsättande så somnar jag som en stock.

    2. Sov i frotté

    Sov i frottébadrock! This is the best ever. Om du inte äger någon och din feber är en engångsföreteelse, då kan du lägga en stor handduk på lakanet och ha en stor handduk mellan dig och täcket. Men inget slår en frottébadrock, att du är helt omsvept av frotté, även armarna.

    När jag har frossa så svettas jag ingenting, men när febertemperaturen och feberfrossan går ner tack vare tabletter så känner kroppen “oj vad varm jag är” och sen vaknar på natten och är helt blöt av svett. Jag menar inte bara lite fuktig, utan som att någon duschat mig i sömnen. Att vakna sen när “värmeböljan” är över, med då kalla och superblöta (!) sängkläder. Alltså det är HEMSKT. Usch. Förbered med frotté! Skulle du inte svettas så är det inte värre än så, men om du febersvettas som mig då är det guld värt för att kunna sova natten ut.

    3. Vatten och febernedsättande tabletter bredvid sängen

    Förbered tabletter och ett glas vatten bredvid sängen. Dels ifall du blir törstig. Men främst för att om du har hög feber så räcker inte de febernedsättande tabletterna en hel natt. Jag vaknar då runt 4-tiden med frossa igen. Vet ni vad som är hemskt när man har frossa och dundrande huvudvärk samtidigt? Att ta av sig täcket och ställa sig upp för att gå till köket!

    Fyll på med febernedsättande så att du mår lite bättre och inte har någon frossa, lagom tills du vaknar på morgonen. Det handlar om tajming :)

    feber, frossa, feberfrossa, febertemperatur, sova, sömn, nattsvett, nattsvettningar, sova i frotté, frottébadrock, tips

    Här är jag efter en natt med frottébadrock och 39 graders-feber. Mådde skit men tack vare mina permanent makeup-tatueringar så ser jag ändå ganska pigg ut (?) haha.

    Feberfrossa (tips 7)

    Feberfrossa innebär att du fryser jättemycket fast du är jättevarm. Du har frossa medan febern stiger, jag upplever att den går över när febern nått sin topp. Det minns jag att mamma sa när man va liten “du fryser när febern går upp, och svettas när febern går ner”.

    Eftersom jag haft kontakt med vården angående detta så vill de veta hur hög feber jag får varje gång. Då låter jag såklart alla febernedsättande tabletter gå ur systemet först innan jag tar tempen. Hur vet jag då när febern nått sin topp och inte kommer stiga mer?  Jo för att frossan börjar avta.

    Så, för att bli av med frossan kan du antingen äta febernedsättande tabletter, eller vänta tills febern slutar stiga.

    Under tiden är värmemadrass mitt bästa! Hade jag haft badkar så hade jag nog lagt mig där faktiskt. När man fryser så mycket att man bara skakar liksom.

    Och värma händerna i handfatet! När jag har feberfrossa så är jag ju ändå jättevarm om kroppen, fast jag fryser. Däremot blir mina händer och fötter kalla på riktigt. Isbitar!

    Det är som att kroppen stänger av blodcirkulationen i lemmarna för att prioritera de andra organen (?) haha, det kanske inte funkar så men det känns så. Då brukar jag fylla upp handfatet med varmvatten och värma upp händerna.

    Innan dom fått upp värmen helt så ser dom alltid ut såhär:

    feberfrossa, frossa, kalla fingrar, kalla händer, kalla fötter, kalla tår, iskalla, blåa naglar, värma händerna i vatten

    Hälften röda och hälften blå haha. Stackars små fingrarna :)

    Man kan även ha frossa utan feber, då fungerar mina tips om värmemadrass och handbad också såklart.

    Detta inlägg är nog bra även om man tar hand om ett febrigt barn. Så att man har mer förståelse. T.ex. var jag en gång med och tog hand om ett barn med feber, hon hade tidigare haft frossa men ville nu ta av sig tröjan och mamman sa “nej du måste ha den på dig, det är kallt och du är sjuk”. Så frågade jag “när gav du Alvedon?” vilket var 1,5 timme tidigare. Då kunde jag förklara att hon säkert känner sig supervarm nu när Alvedonen värkat ordentligt. Jag som vet hur det känns när svett-vallningarna efter Alvedonen kommer, haha. Så fick hon ta av sig tröjan och blev nöjd direkt :)

    Detta inlägg är som sagt mina egna tips om feber. Du kan läsa mer om feber och råd på 1177.

    Hoppas mina feber-tips kan hjälpa någon mer! Kanske någon som sladdat in här via en Google-sökning eller så :) Titta gärna runt på resten av bloggen också i sådana fall, jag bloggar inte så mycket om hälsa egentligen utan främst om makeup, entreprenörskap och lite privat också ♥

    Kram på er!

    Läs även: C Vitamin – Kosttillskott, Serum & Mat

    - Annons -
    Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
    Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

    Skriv en kommentar! :)

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Relaterade inlägg

    Senaste inläggen

    sv_SESwedish