Media är oftast väldigt bra, när dåliga saker uppmärksammas o.s.v. Men man får inte glömma att media skriver saker för att sälja, och väldigt ofta kommer det skrämselnyheter där alla omständigheter inte alltid nämns.
Därför har många ingredienser blivit lidande av detta, t.ex. parabener som många produkter skriver att dom inte använder. Det står ”fri från parabener” på många produkter, men det står ingenting om de ingredienser som man har använt istället.
Samma negativa klang har silikoner fått, och det är för att ja det finns dåliga, billiga silikoner som man inte ska ha på huden! Men igår på airbrush-utbildningen så fick jag lära mig den stora skillnaden mellan silikoner och silikoner, och att det finns hur många olika typer av silikoner som helst.
Detta tänkte jag ta upp med er i ett inlägg, jag utgår från vad jag lärde mig på utbildningen (det är en hel djungel med info!) och sedan får ni skapa er en egen uppfattning :)
En bild från utbildningen, flaskan innehåller silikonet Cyclopentasiloxane som ser ut som vanligt vatten!
Två av de vanligaste silikonerna i kosmetika är Cyclopentasiloxane och Dimethicone, som ofta används tillsammans. Dimethicone är allmänt omskrivet för att täppa till porerna, men det finns olika former av Dimethicone, och alla gör alltså inte det!
Cyclopentasiloxane avdunstar till och med från huden och har försvunnit helt efter ca 14 timmar, så har du t.ex. en silikonbaserad foundation så behöver du inget puder över för det finns liksom ingenting som behöver fixeras. Puder används då bara på oljig hy för att suga upp överflödig olja.
Positiva egenskaper med (bra) silikoner:
* De håller kvar fukten i huden samtidigt som huden andas, och används därför ofta tillsammans med fuktgivande ingredienser för ett återfuktande resultat.
* Det tål både värme och fukt bra, vilket får att sminket håller sig bra i de flesta miljöer, även när det är varmt, och man kan till och med bada med det (inte superlänge).
* Silikoner reagerar inte med huden, och det är därför det används även i medicinsk syfte som t.ex. på brännskador och inplantat.
* De är otroligt effektivt i grundsmink och gör huden silkeslen, fyller ut rynkor och ger ett hållbart resultat.
Missförstå inte mitt inlägg nu, jag förespråkar naturliga (och ekologiska) ingredienser och använder det själv så mycket som möjligt. Men jag drar inte heller slutsatsen att ”allt naturligt är bra, och allt syntetiskt är dåligt” utan försöker alltid att tänka steget längre.
Slutsats – Det finns dåliga silikoner som man bör undvika, och det finns silikoner som inte gör någonting negativt för huden alls utan bidrar bara med positiva egenskaper! Det är en djungel det här, så välj produkter utifrån eget sunt förnuft och inte p.g.a. av allt du hör och läser. Jag använder hud och hårvård utan silikoner, men min ansiktsprimer som jag har använt i mer än ett år nu, den är silikonbaserad och räddaren i nöden för min hy! :)
Och vet ni vad jag fick veta här om dagen då jag träffade en supertrevlig kille som jobbar med att tillverka Aco’s produkter? Nästa år blir det förbjudet att marknadsföra sig genom att berätta vad produkterna inte innehåller, man får alltså bara skriva om ingredienser som finns i produkten vilket jag tycker är superbra!
Då slipper konsumenterna luras att ”den här produkten är bra för den innehåller inte det, och det och det” utan att få veta allt skit som den faktiskt innehåller. Bra va? :)
Kram på er!