12 enkla sminktips för nybörjare + Sminkning (steg för steg)

Inlägget innehåller annonslänkar.

- Annons -

Det finns jättemycket enkla sminktips för nybörjare som får din sminkning att se välgjord och fin ut – utan att det är särskilt svårt rent tekniskt. En mening jag upprepar jag vet inte hur många gånger till mina kunder är “smink måste inte vara så svårt” :)

Det behöver inte vara så svårt att sminka sig själv. Man kan göra det jättesvårt för sig, men det kan också vara enkelt!

Jag har även gjort ett inlägg med en sminkning steg för steg för nybörjare som både är enkel och snabb, klicka här för att komma till inlägget om sminkningen.

I dagens inlägg tänkte jag därför dela med mig av 12 enkla sminktips för nybörjare som går snabbt att göra och är enkelt, förutsatt att du har bra produkter och verktyg :) Alla produkter som används i inlägget finns att köpa i min webbshop Creativemakeup.se!

Sminkning & Sminktips för nybörjare

Inlägget är uppdelat i dessa 12 enkla sminktips för nybörjare:

 1. Mineralfoundation
 2. Rouge i neutral ton
 3. Enkel brynpenna
 4. Skippa inte ögonprimer
 5. Samma ögonskugga runt hela ögat
 6. Ljusa upp kring ögonen
 7. Ljus kajalpenna längs vattenlinjen
 8. Ljusa upp kring läpparna
 9. Svart ögonskugga istället för eyeliner
 10. En bra mascara som inte kladdar eller smular
 11. Färgat läppbalsam
 12. Vikten av bra produkter

1. Mineralfoundation:

- Annons -

foundation för nybörjare

Här ser ni resultatet av mineralfoundation på ena ansiktshalvan.

En riktigt bra mineralfoundation passar alla hudtyper, är du torr i huden så är det bara extra viktigt att du återfuktar huden ordentligt innan. Att grunda med en ansiktsprimer innan blir pricken över i också.

Varför är mineralfoundation så bra?

 • Det går snabbt att applicera
 • Du väljer täckningsgraden själv. Tunt i hela ansiktet, heltäckande i hela ansiktet, eller heltäckande bara på vissa områden genom att dutta på extra bara där.
 • Det går att skippa både concealer och puder eftersom foundationen går att få heltäckande, samt ger en matt finish som ej behöver fixeras med puder = 1 steg istället för 3.
 • Om det inte är jättesoligt ute så kan du även skippa solskydd, då mineralfoundation naturligt har SPF i sig (om du inte lägger allt för tunt).

Så gör jag:

mineralfoundation applicering

1. Dutta/buffra mineralfoundationen på huden med en mjuk men ganska kompakt borste. Är den för fluffig så får man inte upp så mycket pigment. Jag använder Nanshy Buffed Base brush. Jag lägger tunt i hela ansiktet, sen duttar jag lite extra runt näsan där jag är lite rödflammig.

Mineralfoundationen är glo Skin Beauty Pressed Base Foundation och jag har nyansen Golden Medium. Det är ett pressat puder vilket gör det hela ännu smidigare jämfört med mineralfoundation i löspuderform.

mineralfoundation concealer

2. Jag duttar med en mindre borste (spelar inte så stor roll vilken) på finnar. Så slipper jag concealer.

- Annons -

Bonustips! Har du en blemma eller liknande som är svår att täcka, dutta på lite brun ögonskugga eller ögonbrynspenna och gör den till ett födelsemärke/skönhetsfläck istället.  Lite diskret räcker, inte nödvändigtvis mouche á la Marilyn Monroe. Det går snabbare och även får basen att se mer “osminkad” ut :)

Läs mitt inlägg Sminka fräknar steg för steg där jag använder samma princip/teknik.

Tillbaka till toppen ⤴

2. Rouge i en neutral ton:

rouge som contouring

Här har jag lagt rouge på ena halvan, men inte den andra. Gör stor skillnad men är både enkelt och snabbt gjort.

Jag älskar i vanliga fall att göra contouring med 1-2 mörka skuggor, en matt ljus, en skimrig ljus och sen rouge på det. Med andra ord en hel drös med produkter, varken enkelt eller tidseffektivt. Inget sminktips för nybörjare om man säger så ;)

Istället kan man välja en rouge i en mer neutral ton, som man kan lägga mest på kinderna men även litegrann i resten av ansiktet också. Det resulterar i mer färg och form i ansiktet (man kan annars se lite platt ut med bara täckande produkter) men tack vare att rougen är en neutral ton så ser man inte rödmosig ut heller.

Vad är en neutral ton? Det beror lite på vilken hudton man har.. För mig funkar en mild rougenyans som går åt varm aprikos/persika. Alltså inte bronzer-brun men inte heller stark rosa. Välj en färg som är lite mörkare och lite mer färgad än din egen hudton, utan att vara knallig.

Så gör jag:

applicera rouge borste

- Annons -

1. Svep med en mjuk borste från äppelkinden och upp mot ovansidan av örat. Inte för högt upp på kinden. Här kan man lägga på lite extra färg!

Borsten är Nanshy Blush Brush.

Rougen är Paese Powder Blush i nyansen 55. Kan även rekommendera glo Skin Beauty Blush i nyansen Rosebud om man vill ha en mer röd, samt Sandalwood om man vill ha en ton som går mer åt brunt.

rouge för nybörjare

2. Svep ett tunnare/mer diskret lager upp mot tinningen, gärna lite på sidorna av hakan också.

Med andra ord, grunda huden på det sättet som din hudtyp/hudtillstånd behöver (hudvård och ansiktsprimer). Sen är det bara att svepa på mineralfoundation och rouge, så är hela basen färdig!

Tillbaka till toppen ⤴

3. Enkel brynpenna:

brynpenna enkel nybörjare

Det finns brynpennor som gör det svårt att fylla i brynen och så finns det pennor som gör det väldigt enkelt!

Att framhäva brynen lyfter blicken och ramar in ansiktet vilket gör stor skillnad även om man gör ett väldigt naturligt bryn.

En brynpenna med trekantig spets gör det enkelt att fylla i brynen naturligt, eftersom du jobbar med en bred kant istället för en spetsig udd.

Brynpennan jag använder, Pixi Natural Brow Duo, har också en bryngel i andra änden vilket framhäver brynen extra! Dels tack tack vare att stråna lägger sig välkammat och fint, men också för att den ger en glossy effekt vilket framhäver dina hårstrån.

Kortfattat är det alltså dessa anledningar till att denna penna är ett bra sminktips för nybörjare:

 • Enkel att jobba med
 • Ger ett naturligt resultat
 • Framhäver dina brynstrån också = mer effekt med ett enkelt steg

Så gör jag:

lätt brynpenna

1. Fyll i brynet med pennan. Jag brukar först fylla i nederdelen av brynet och därefter jobba med små lätta drag i samma riktning som stråna växer.

I inlägget Pixi Natural Brow Duo Video + Instruktioner visar och förklarar jag allt om denna i en video!

sminka ögonbrynen naturligt

2. Applicera bryngel med den lilla borsten i andra änden av pennan.

När den kom in som nyhet på salongen så började både kunderna och våra makeupartister referera till den som “mirakelpennan” för att den är så enkel att använda. Kan vara produkten vi säljer mest av på salongen!

Tillbaka till toppen ⤴

4. Skippa inte ögonprimer!

varför ögonprimer

Många tror att ögonprimer är ett onödigt eller avancerat steg. Hur stor skillnad gör ögonprimer? Jättestor skillnad!

Varför behöver man en ögonskuggsprimer även som nybörjare?

 • Enklare och snabbare applicering
 • Ögonskuggan blir mer pigmentrik
 • Gör ögonsminkningen mer hållbar (både ögonskuggan, eyelinern och mascaran)

Utan primer så har många problem med att ögonskuggan faller ner under ögonen, lägger sig ojämnt på ögonlocket och ska man använda två färger så dammar dom bara ihop med varandra istället för att bli en fin övergång.

Och om man får till en fin sminkning utan primer, så slutar det ofta med att ögonskuggan ligger som två streck på ögonlocket när man blinkat i några timmar. Och det är ju inte roligt!

Dessutom kan mascaran hålla bättre om du använder ögonprimer. Många har nämligen ganska oljiga ögonlock, det får man av att huden producerar sebum/talg. Oljan löser upp mascara och eyeliner (även vattenfasta mascaror, för vattenfast är inte oljefast) vilket gör att mascaran färgar av sig under ögonbrynen under dagen. Men med primer så håller du oljan i schack!

Så gör jag:

ögonskuggsprimer varför

Applicera primern på hela ögonlocket. Inte för snålt, men inte tjockt hela vägen upp till brynet heller. Lagom :) Och dutta sedan ut krämen jämnt över ögonlocket och upp mot brynbenet.

Här har jag använt Pixi Eye Bright Primer som är en bra primer för nybörjare och för neutrala sminkningar! Det beror på att den är lite mer krämig snarare än blöt, vissa primers kan vara mer fuktiga i formulan. Ju blötare primer desto mer pigment fäster det, vilket är bra för t.ex. metalliska skuggor eller när man vill ha riktigt starkt pigment. Men till neutrala vardagssminkningar är det enklare med en krämig primer som är lite mindre “limmig” :)

Tillbaka till toppen ⤴

5. Samma ögonskugga runt hela ögat:

enkel sminkning för nybörjare

Klicka här för att se denna sminkning i steg för steg.

De flesta sminkningarna som man ser steg för steg är gjorda med ögonskuggor i 3 färger. Ljust, mellan och sen mörkt i ytterkanten. Det är jättefint! Men det går att göra ännu enklare.

Vill du ha en snabb och enkel sminkning så fungerar det faktiskt precis lika bara att välja enbart en färg och lägga den runt hela ögat. Oavsett om den är diskret, mörk, färgglad eller glittrig.

Jag tänkte nu visa er ögonskuggan Paese Glam Eyeshadow i nyansen 205 runt hela ögat. Vill du se swatchbilder jag fotat på alla nyanser av dessa ögonskuggor så kan du läsa detta inlägg.

Så här gör jag:

ögonskugga för nybörjare

Använd en mjuk borste (gärna rundad) och dutta på hela ögonlocket.

Jag använder Nanshy Tapered Crease Brush.

En rundad och kompakt borste är enklare än en platt, för med en platt får du en skarp linje som du behöver tona ut jättemycket. Med en rundad blir kanten lite mjukare och är enklare och snabbare att tona ut.

enkel ögonsminkning

Använd en mindre borste under ögat, en lite rundad är enklast. Dutta under ögat och “bind ihop/möt” ögonskuggan på ovansidan i yttre ögonvrån. Svep lite med borsten fram och tillbaka om det behövs tonas ut extra.

Jag använder Nanshy Pencil Brush. Perfekt storlek!

snabb ögonmakeup

Använd en lite större och mjukare (men ej för fluffig) borste och tona ut över globlinjen. Svep med borsten fram och tillbaka på kanten du vill tona ut (sidleds).

Jag använder Nanshy Eye Crease Brush.

Tillbaka till toppen ⤴

6. Ljusa upp kring ögonen:

Med ljust menar jag några steg ljusare än din egen hudton. Sen om det innebär en ljus benvit färg eller en ljusare brun det beror på vilken hudton du har :)

piggare ögon

Dutta ljus ögonskugga i ögonvrån och upp litegrann på ögonlocket.
Samt under ögonbrynet.

Jag använder den matta ögonskuggan Paese Kashmir Eyeshadow (667)

piggare blick

Och samma ögonskugga under ögat för att ljusa upp skuggan som de flesta av oss får där (mer eller mindre).

Tillbaka till toppen ⤴

7. Ljus kajalpenna längs vattenlinjen:

sminka ögonen större

En ljus kajalpenna längs vattenlinjen gör enorm skillnad! Min är tatuerad, lyx! Läs mer om tatuerad inliner i detta inlägg.Det gör ögat och sminkningen lite “renare” då man får bort rödhet samt piggare då det öppnar upp blicken.

Men här använder jag glo Skin beauty Precision Eye Pencil i nyansen Peach som är en ljus kajalpenna i en perfekt benvit/beige ton. Har man en för kall eller för vit penna så kan det se lite onaturligt ut till en neutral sminkning.

Tillbaka till toppen ⤴

8. Ljusa upp kring läpparna:

framhäv läppformen

Man kan också lägga en matt ljus ögonskugga på amorbågen på överläppen, för att framhäva läpparna extra. Detta gör jag med samma ögonskugga som kring ögonen.

läppsmink för nybörjare

Och/eller som jag gör varje sminkning – lägger den ljusa kajalpennan runt läpparna också! Det framhäver läppformen fint utan att man behöver sminka med en skarp kant med läppsmink.

Att ljusa upp under ögonen och kring läpparna såhär kan man tänka sig inte kvalar in som “sminktips för nybörjare” men rent tekniskt är det inte svårt alls. Det är framför allt enklare än att t.ex. applicera concealer under ögonen eller göra en skarp läppkontur med en läppenna :)

Tillbaka till toppen ⤴

9. Svart ögonskugga istället för eyeliner:

eyeliner för nybörjare

Vill du rama in blicken extra? En skarp kolsvart eyeliner tycker många är svårt och tidskrävande, speciellt när det blir fel.. Lägg då hellre lite svart ögonskugga med en smal pensel, då får du en mjuk eyeliner (nästan lite sotad effekt), det går snabbt och kräver inte lika mycket precision!

Jag använder ögonskuggan Paese Kashmir Eyeshadow i nyansen 602. Den är riktigt bra till detta eftersom den är kolsvart och väldigt pigmenterad.

Samt penseln Nanshy Angled Detailer Brush. Penseln Nanshy Lip Pencil Brush funkar också bra om man föredrar en sådan variant.

kajal enkel

Jag rekommenderar även att måla lashliner/fransmarkering. Alltså mellan ögonfransarna. Läs mer om hur du gör lashliner i detta inlägg.

Även den är tatuerad på mig, jag är så bortskämd ;) Läs mer om permanent makeup på min salong Creative Makeup i Uppsala.

Tillbaka till toppen ⤴

10. En bra mascara som inte smular eller kladdar:

bra mascara som håller vattenfast

Sen på med mascara! Denna är Santhilea Magnetic Lash Mascara. Den är vattenresistent, smular inte, kladdar inte och är lätt att tvätta bort så länge du har varmvatten!

Bra vardagsmascara helt enkelt, sitter bra hela dagen men tar inte lång tid att tvätta bort på kvällen.

Tillbaka till toppen ⤴

11. Färgat läppbalsam:

läppstift nybörjare

Ett färgat läppbalsam försvinner på ett diskret sätt eftersom det inte är heltäckande. Det gör att du inte behöver tänka så mycket på läpparna under dagen eftersom det aldrig ser konstigt ut ifall du behöver fylla på.

Dessutom kräver det ingen precision när man applicerar vilket gör att detta steg i sminkrutinen går snabbt. Dessutom behövs ingen en spegel ifall du bättrar på i farten under dagen!

Bra komplement när man framhävt läppkonturen med ljus kajalpenna innan ;) Läppbalsamet jag använder är Pixi Shea Butter Lip Balm och det är helt amazing! Jag använder den hur mycket som helst och har alltid en i handväskan. Detta är nyansen Natural Rose men den finns i fler färger också.

Klart!

Tillbaka till toppen ⤴

12. Vikten av bra produkter:

Vill understryka också att anledningen till att denna sminkning är enkel är dels tack vare att den är gjort med enkla tekniker, men också med bra produkter!

Om du t.ex. ska applicera ögonskugga med en sliten och kanske för stor sminkborste, samt skippar ögonskuggsprimer, ja då kommer det vara kämpigt att få det fint.

Eller om du ska göra en svart eyeliner med en ögonskugga med blaskigt pigment som bara blir grådassig. Då är det svårt.

Eller har en foundation som inte alls lägger sig fint eller en brynpenna i helt fel färg, då kommer du inte heller bli nöjd.

Men har man hittat (eller fått hjälp att hitta) den perfekta sminkrutinen med bra produkter och verktyg – då kommer det gå både snabbt och enkelt och du blir lika nöjd varje gång! :)

Produkterna jag använt i denna sminkning:

 

Och här är alltså slutresultatet av mina 12 enkla sminktips för nybörjare:

enkla sminktips för nybörjare steg för steg

Kan man göra någonting mer för att bli bättre på att sminka sig själv? Ja! :) Jag har nämligen en sminka dig själv-kurs på Helena Amiley Academy of Makeup. Nivån är nybörjare/medel och riktar sig till alla privatpersoner oavsett ålder, hudtyp och färger (ögonfärger, hårfärger, undertoner, hudtoner osv).

Du behöver inga förkunskaper alls för att gå sminkkursen då den främst riktar in sig på produkter, steg och sminktips för nybörjare, men om du lär dig alla tips och steg så är din sminkning långt från nybörjarnivå.

Hoppas att inlägget om sminktips för nybörjare var inspirerande och till hjälp!

Läs även:

Kram på er ♥

- Annons -
Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

Relaterade inlägg

Senaste inläggen

sv_SESwedish