Är Olaplex bra eller dåligt för håret? (Recension)

  Inlägget innehåller annonslänkar.

  - Annons -

  Olaplex är en otroligt hypad produkt i frisörvärlden just nu, den reparerar svavelbindningarna i håret och gör att man t.ex. kan bleka brunt hår helblont utan att det blir skadat. Men är Olaplex bra eller dåligt för håret?

  Jag har testat det på mitt hår och fick ett supermjukt och härligt resultat! Min frisör Monica Werner använder det alltid när hon bleker hår och blekte en kund i flera timmar (6 tror jag det var) och håret kvalité kändes till och med bättre efter blekningen, galet!

  Men jag har även pratat med frisörer som tycker att håren blir hårda och sträva efter olaplex, och jag läste i kommentarerna på Elin Johansons frisörblogg att en person fått sitt hår förstört av det, varav Elin svarade att hon hört det från fler frisörer och skulle ha ett möte med Olaplex om detta, och att hon faktiskt slutat med produkten tills vidare av den anledningen.

  Efter min hårologiutbildning så har jag funderat en hel del på detta, samt har pratat med en av Sveriges Olaplex-tekniker angående vad det här kan bero på.

  olaplex bra för håret?

  - Annons -

  Vad är svavelbindningar och hur kan man reparera dom?

  Svavelbindningarna sitter i hårets andra skikt, alltså inuti håret och det är där inne som man gör kemiska behandlingar så som färg och permanent. Dessa svavelbindningar består av aminosyror, och man kan reparera skadade svavelbindningar genom att tillsätta just rena aminosyror för en uppbyggande effekt.

  Aminosyror är protein och gör håret starkt och tåligt.

  Fungerar Olaplex?

  Olaplex reparerar också dessa svavelbidningar, dock inte med aminosyror, men det funkar alltså! Dels länkar Olaplex ihop skadade bindningar, samtidigt som de förhindrar att proteinerna i håret ”äts upp” under behandlingar.

  Varför fungerar inte Olaplex lika bra på vissa hår?

  Det finns två typer av hår, hydrofilt och hydrofobt. Det är det som hårologi handlar mest om. Hydrofilt hår innehåller mycket fukt, men är mer elastiskt än starkt och blir därför ganska svagt. Det behöver mer styrka, och varifrån får man styrka till håret? Protein! Sönderblekta hår är ofta hydrofila, och behöver mycket mer styrka, då är Olaplex en bra idé.

  Hydrofoba hår däremot, dom har mer styrka än elasticitet (alltså mer protein än fukt) och behöver fukt och inte protein. Alltså, har man många och starka svavelbindningar så kan håret kännas styvt och stramt. Det behöver nödvändigtvis inte vara någonting fel med det.

  Gör man då en Olaplex-behandling på ett fobt hår, vad händer då? Jo det kan vara så att håret får ännu fler svavelbindningar och styrka och kan därför kännas hårt efteråt.

  Hänger ni med? Har du ett hår som har lite protein (styrka) så fungerar olaplex bra. Men har du redan ett proteinrikt hår som redan är starkt, så kan det kännas hårt efter olaplex.

  Hur ska man veta om man har ett hydrofilt eller hydrofobt hår?

  Det går inte att se/känna på håret för att avgöra detta, eftersom det sitter inuti håret. Utan man måste göra ett hårtest med en apparat som man kan göra på salonger som arbetar med Hårologi.

  FILIntensiveCure

  Hårologi Intensive Cure är en hårinpackning som bygger upp kemiskt behandlat och skadat hår med hjälp av silkesaminosyror, RNA och vitaminkomplex. Och med denna reparerar man alltså svavelbindningarna i håret, den är superbra!

  - Annons -

  Har ni testat Olaplex, och hur upplevde ni det? På mig fungerade det som sagt jättebra, och jag har hydrofilt hår.

  Olaplex finns att köpa på t.ex. Eleven.se (adlink)

  Hojta till om ni har några frågor! ♥

  Läs även: Permanenta håret före och efter

  - Annons -
  Föregående artikel
  Nästa artikel
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  21 KOMMENTARER

  1. Jag har använt olaplex shampo och balsam och olja. Jag har tunnt hår. Jag tycker att jag får fett hår efter 2 dagar vilket jag inte haft innan. Hur kommer det sig?

  2. Mitt hår blev ett stelt, spikrakt och oelastiskt hår efter första behandlingen. Helt platt och elektriskt. 1000:- i sjön, men nu har jag provat iallafall. Hoppas jag får ordning på det igen!

  3. Hej
   Jag har mycket håravfall. Jag har köpt Olaplex no 4 och 5 men har inte använt dem ännu. Är de bra för håravfall också?
   MVH
   Roya

   • Hej! Om ditt hår släpper från ditt hårbotten så hjälper inte Olaplex mot håravfall. Men om du tappar hår för att det går av pga att det är skört (t.ex. pga blekning) då kan Olaplex hjälpa! :)

  4. Jag har naturligt ganska fint hår med tunna ljusbruna strån; klassiskt ”nordiskt” hår, dock något lockiga. Jag skulle sätta slingor när min frissa föreslog en olaplex behandling och eftersom det let vårdande och bra för håret körde jag på. Hårkvaliten har aldrig varit så dålig sedan dess. Det känns stramt och strävt och all elasticitet är borta. Jag har super svårt att reda ut håret; det ”klumpar” sig (lite dreadlock aktigt) och jag behöver borsta länge för att reda ut det. Det känns hemskt! Eftersom jag är ömhårig och har tunt hår var olaplex behandlingen och blekningen katastrofalt för mig. Jag är rädd att jag behöver klippa bort håret. Försöker nu tämja det med inpackningar och att endast borsta när det är blött. :( tänker aldrig mer färga håret.

   • Du behöver göra en keratinkur med K18 hos en frisör, för det är keratinet i ditt annars friska hår som behöver fyllas på. Ditt hår verkar ha varit friskt från början och då gör olaplex det motsatta, istället för att hjälpa så stjälpte det. Klipp inte av ditt hår, gå till frisör och gör en K18 behandling, kostar ca 300 kr att göra så ska du se att ditt hår blir som förr.

  5. Hej!
   Jag har blekt mitt hår så gick halva mitt hår av. Så nu måste jag vårda mitt hår tills jag kan göra något mer med mitt hår. Jag har nu köpt hem olaplex 3,4, och 5 hem. Har nu använt det två gånger. På en vecka. Första gången. Blev det mjukt och med lite glans.Men den andra gången blev det torrt o frissigt i topparna. Nu vågar jag inte använda det längre. Rädd att mitt hår ska förstöras ännu mera :(

   • Hej Sofie! Om ditt hår är så skadat av blekning att det går av så kan du behöva smygstarta med stärkande produkter. I alla fall om vi pratar så pass stärkande som Olaplex eller Hårologi. För om håret är såå svagt så kan det kännas hårt av att tillsätta massor av styrka på en gång – även fast det egentligen är just styrka som håret behöver. Vi säljer inte Hårologi på creativemakeup.se längre, men jag skulle rekommendera dig att gå till en hårolog och göra ett hårtest. Hade det varit mitt hår så hade jag 1. djuprengjort håret från silikoner 2. vårdat håret med både fukt och proteiner (lite mer proteiner) i början och 3. först när du fått upp hårklavlitén lite till så kan du tillsätta mer proteiner i håret för att bygga upp styrkan igen. Lycka till! :)

  6. Hej! Undrar om Olaplex kan göra nytta för mitt hår som är obehandlad? Jag är gråhårig och med lite självfall.Den ät torr och verkar slitet fast jag använder inte värme när jag torkar och har slutat färga sedan några år tillbaka. Använder schampo och balsam utan sulfater och lite skum ibland. Har använd Olaplex 3 då jag hade blonderat hår men nu när den är obehandlad så vet jag inte. Tacksam för lite tips

   • Hej! Det är omöjligt att svara på till 100% utan att testa ditt hårstrå. Men eftersom det är obehandlat och du beskriver det som torrt så tror jag inte Olaplex gör någon nytta, för då behöver du fukt och inte styrka :)

  7. Hej Helena,
   Tycker att mitt hår har blivit mycket mer torrt än tidigare innan Olaplex. Jag har mörkbrunt/svart hår och har på senare år varit blond/ombre. Detta med hjälp av Olaplex. Men undrar nu om jag kan fortsätta? Mitt hår är som sagt super torrt, längderna är numera typ som dreadlocks (kan inte förklara bättre) Har du något förslag vilka produkter jag ska använda mig av? troligtvis behöver jag mer fukt om jag förstog rätt vad du skrev tidigare? Tack! /

   • Hej! Ja du har förstått helt rätt, har håret mycket mer styrka än fukt så blir det torrt. Det jag rekommenderar allra mest är att skicka ditt hårstrå till Creative Makeup för analys, så att man kan se att det verkligen är fukt som håret behöver. Du kan läsa mer om det här https://creativemakeup.se/harologi-2/

    Men för att akut-lösa på en gång så rekommenderar jag en hårolja UTAN silikoner :) Det flesta håroljor innehåller mestadels silikoner, köp gärna en med naturliga oljor t.ex. Infinatura Cura oil. Applicera oljan efter duschen men även i torrt hår varje dag efter behov. Men för att få upp fuktvärdet i grunden behöver du fuktgivande produkter i duschen.

    Hör av dig om du har fler frågor!

  8. Mitt hår har gått av runt om hela huvudet . Jag gjorde endast en ola-plexbehandling hos frissan och då kändes det bra. Hemma fortsatte jag med 3,an men efter ett par månader så gick håret av precis så som en tjej ovan beskriver (Linda Marie).
   Jag sa till på Fb till en annons dom hade och fick prata med först en säljare och sedan en Caroline som var någon sorts kemist men hon sa att det inte berodde på Ola-Plex. Vågar inte använda mer.

   • Då kan det hända att du fått för mycket svavelbindningar i håret, var försiktig när du borstar håret det när håret är torrt. Man kan jämföra det med spagetti, när hydrofobt hår är torrt så är det som okokt spagetti men blir mer elastiskt så fort det blir blött. Om du borstar det när det är torrt går det därför av lättare. Borsta ut tovor när håret är blött, gärna med balsam eller inpackning i håret. Använd produkter som ger mycket fukt!

  9. Jag har fått mitt hår förstört av Olaplex. Min frisör använde det som inpackning efter att hon blekt mitt hår. Och mitt hår har aldrig haft så dålig kvalité som efter det. Jag har väldigt fint hår och har alltid behövt vara försiktig med balsam då det tar för bra och håret blir jätte glansigt. Men efter Olapex behandlingen så var mitt hår jätte strävt och frissigt och balsam eller hårinpackningar tog inte alls! Jag förstod inte först att det var olaplex behandlingen för man hade ju hört så mycket bra om den, så jag hann göra en till Olaplex behandling innan jag förstod sambandet.
   Det jag tyckte var hemskt dåligt och gör att jag aldrig skulle lita på de som står bakom Olaplex är att när min frissa hörde av sig till dem så ville de inte ta på sig något ansvar alls! Olaplex vara endast bra, punkt!
   Min frissa däremot gav mig en Keratinbehandling och kreatin produkter och efter den så blev mitt hår som innan. Så Olaplex och personerna bakom har noll förtroende från min sida, verkligen dåligt att inte ens kunna försöka utreda vad som blev fel.
   Det jag tycker är jobbigt nu är att jag har märkt att många frisörer använder sig utav Olaplex utan att fråga kunden om det är OK. Vilket gör att jag verkligen måste vara super noga att säga till om att det inte får använda det på mig.

   • Hej Pernilla! Verkligen tråkigt att höra! Det är ju en sak att olaplex inte passar alla, men dålig kundservice finns det inga ursäkter till. Hoppas att ditt hår fortsätter hålla sig i skick efter keratinbehandlingarna. Vill du skicka in ditt hårstrå till oss för analys för att se vad ditt hår behöver för att bli bättre? Vi testar hårets protein och fuktvärden i en apparat från Hårologi. Du kan läsa mer på vår hemsida https://creativemakeup.se/skicka-harstra-for-analys/. Hör av dig om du har några frågor :)

  10. Jag har just nu en del av håret rött (min egen färg på utväxt) och 3/4 av håret blekt typ en 12:a. Det blekta var väldigt slitet redan från början, men det som hände var att det blev ännu mer förstört av olaplex! Har gjort det 3 ggr nu med förhoppning att det ska bli bättre, men nu vågar jag inte mer. Håret blir superrisigt/frissigt och efter varje behandling har jag fått klippa av hundratals hårtoppar som varit brutna/kluvna långt upp på strået.
   Helt galet!

   • Oj herregud, låter jätteskumt! Vi hoppas på att inom några veckor (helst bara 2 veckor) ska sälja hårologi i webshopen och göra hårkonsultationer online – där man kan skicka in sitt hårstrå till oss för gratis testning för att sedan bli rekommenderad produkter. Då kan du skicka in ditt hårstå till oss så får vi se vad du har för värden. Eller komma förbi Creative Makeup om du bor nära Uppsala? :)

  11. Jag har använt Olaplex 4 ggr med en veckas mellanrum och fick sluta pga ur konstig kvalité på håret.
   Tänker istället investera i en bra inpackning.
   Men fram tills nu har det funkat utmärkt. Plötsligt blev håret gummi liknande och ostyrigt.

   • I sådana fall är det nog ett tecken på att du har hydrofobt hår = behöver fukt och inte styrka. Ett hydrofobt hår är ofta svårt att forma och när man tvättar det så känns det lite som att hälla vatten på en gås :) Gå till en hårologi-frisör och testa ditt hår, så vet du sedan vad du ska använda för produkter :)

  12. Superbra inlägg, väl förklarat varför Olaplex förmodligen funkar på en del men inte andra. Nu vågar jag kanske testa.
   Vet du om det är vanligt att hårologer också använder sig av Olaplex?

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish