C Vitamin (Askorbinsyra) – Kosttillskott, Serum & Mat

  - Annons -

  Älskade C-vitamin! I detta inlägg går jag igenom vad C Vitamin är bra för, pratar lite om C Vitamin Serum, kosttillskott, mat och allt annat runt ämnet!

  Jag hoppas att ni gillar mina mer hälsoinriktade inlägg, skönhet är friskvård och tvärtom – mår man bra så syns det utåt också :)

  Visste ni förresten att askorbinsyra och C vitamin är samma sak? Askorbinsyra är alltså rent C Vitaminpulver.

  C Vitamin (Askorbinsyra) i kosttillskott, serum och mat

  Innehållsförteckning, klicka på länkarna för att hoppa till olika delar av inlägget:

  1. Vad är det bra för och varför behöver vi det?
  2. Skyddar det mot Coronavirus (Covid-19)?
  3. Hjälper det mot förkylning?
  4. Hur mycket per dag bör man få i sig?
  5. Överdos & symptom, är det farligt?
  6. Vad innehåller mest av vitaminet?
  7. Vilket Kosttillskott ska jag välja?
  8. Serum till ansiktet, varför?
  9. Kan man göra en avfärgning av håret med Askorbinsyra?

  c-vitamin mat, dryck, serum, kosttillskott

  - Annons -

  Min nya vardagsrutin: C-vitamindryck! Alltid i finglas, men inte alltid i spabadet ;)

  Vad är C Vitamin bra för och varför behöver vi det?

  C vitamin hjälper kroppen att ta upp järn från maten och fungerar även som en antioxidant som behövs för att bygga upp kroppens ben- och broskvävnad. Dessutom ger det ett skydd till kroppens övriga celler.

  Brist på C Vitamin kan i början ge trötthetssymptom, svaghet och irritation. Vid allvarlig brist kan det vid sällsynta fall ge skörbjugg med symptom som inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet.

  Jag minns när jag gick i skolan så sa min lärare ”om man bara äter nudlar så får man skörbjugg, men äter man nudlar med ketchup så klarar man sig” haha.

  Skyddar C Vitamin mot Coronavirus (Covid-19)?

  Med mycket annat så dyker det upp uppgifter om att C Vitamin minskar risken för Coronavirus (COVID-19). Men det finns för närvarande inte tillräckligt med stöd för det.

  Dock tyder mycket på att låga nivåer av C vitamin troligtvis kan öka risken att smittas av Covid-19 och leda till ett svårare sjukdomsförlopp. Det kan dock ha en så enkel förklaring som att vid all vitamin, mineral och näringsbrist så försvagas kroppen generellt och gör den då även mer mottaglig för sjukdomar.

  Dock tyder vissa studier på att väldigt höga doser av C Vitamin kan vara bra för att behandla svårt sjuka personer.

  För mer info om det, läs denna medicinska artikel från National Institutes of Health och forkningsstudien av ZhiYong Peng, Zhongnan.

  Hjälper C Vitamin mot förkylning?

  C Vitamin är en antioxidant och har en viktig roll för immunförsvaret och vi behöver det för att bilda antikroppar. Enligt studier så tycks lite högre intag än de rekommendera vara bra mot sjukdom, men att äta för mycket vitamintillskott under längre perioder kan vara skadligt. Mer om det kan du läsa i sektionen ”Överdos & Symptom”.

  Från en artikel från Harvard Health Publishing där de undersöker sambandet mellan C Vitamin och immunförsvaret:

  - Annons -

  Extremt aktiva människor, så som t.ex. maratonlöpare och styrketränare som tog minst 200 mg C-vitamin varje dag tycks minska risken för att bli förkyld med ca. 50%. För ”vanliga” människor så fanns inte ett lika tydligt samband.

  Men att ta minst 200 mg C-vitamin per dag tycks minska varaktigheten av förkylningssymtom med i genomsnitt 8% hos vuxna och 14% hos barn, ungefär en mindre sjukdag. Förutsatt att man då får i sig den mängden varje dag.

  Källa – Harvard Health Publishing & Cochrane Library

  Så om man ofta är sjuk så kan det vara bra att se över sitt vitaminintag och öka det vid behov, antingen med kosttillskott eller genom kosten. Ofta räcker det nog att bara lägga till lite frukt & grönt till sina måltider. :) Frukt är bättre än ketchup i alla fall, haha!

  c-vitamin immunsystemet, corona, cover, förkylning

  Som ni vet så kämpar jag på med mina halsflussar, men dricker nu dessa brustabletter Immune support från Life varje dag med både C-vitamin och zink. Det smakar supergott och är rosa, vad mer kan man be om? ;)

  Hur mycket C Vitamin per dag bör man få i sig?

  Rekommenderade intaget av C Vitamin varierar beroende på ålder, enligt livsmedelsverket så ser de dagliga rekommendationer ut enligt listan nedan:

  • Spädbarn 6-11 må., 12-23 må. – 20, 25 milligram
  • Barn 2-5 år, 6-9 år, 10-13 år – 30, 40, 50 milligram
  • Vuxna – 75 milligram
  • Gravida & Ammande – 85, 100 milligram

  Äter man en varierad kost så får man i sig behovet av vitaminer och har inget att oroa sig för, det är även ovanligt i Sverige att ha brist på C vitamin. Men om man vet med sig att man äter för ensidigt och inte får i sig frukt & grönsaker så kan det vara bra att ta extra kosttillskott eller börja äta lite nyttigare helt enkelt! :)

  C Vitamin överdos & symptom, är C Vitamin farligt?

  Det är inte speciellt farligt att överdosera C Vitamin eftersom det är en vattenlöslig vitamin och kan inte lagras i kroppen utan överskott följer med urinen. Man bör dock vara lite försiktig om man har vissa sjukdomar som t.ex. njursten, utöver det så kan även höga doser orsak t.ex. diarré enligt livsmedelsverket.

  Har dock hittat en studie av Alicja Wolk från Karolinska Institutet, där de undersöker sambandet mellan grå starr och C Vitamintillskott. Studien har kunnat visa att kvinnor som äter högre doser C-vitamintillskott (500-1000 mg+) har en ökad risk för att få åldersrelaterad grå starr. Du kan läsa studien på Researchgate.

  - Annons -

  Multivitaminer, som ger ett dagligt intag av alla vitaminer visade dock inte på ökad risk för grå starr hos kvinnor. Det tycks vara doseringen som är viktig.

  Hon har även gjort en studie med liknande resultat fast för män och njursten. Samma gäller där, att multivitaminer inte hade samma samband som att ta höga doser av C-vitamintillskott.

  Det finns även ett visst samband mellan Kosttillskott och Cancer (finns att läsa på Cancerfonden.se). Detta främst för att antioxidanter skyddar cellerna och detta gäller även cancerceller. Så vitamintillskott (A, E & C) ger nödvändigtvis inte cancer men kan hjälpa den att utvecklas om man väl har det.

  Vad innehåller mest C Vitamin?

  Bästa sättet att få i sig C Vitamin är i kosttillskott och i maten vi äter. Speciellt frukt, bär och grönsaker är en fantastisk källa för vitaminer!

  Några bra källor för C Vitamin är Paprika (speciellt gul paprika är fullproppad och kanske den bästa källan till det). Vilket är bra för jag ÄLSKAR paprika! Grönkål, Kiwi, Havtorn, Guava, Vinbär, Blåbär, Broccoli, Papaya, Jordgubbar, Blomkål & Citrusfrukter.

  Hur mycket C Vitamin innehåller en paprika?
  • Gul paprika innehåller 183,5 milligram per 100 gram, röd och grön något mindre.
  Vilken frukt innehåller mest C vitamin?
  • Den frukt som innehåller mest C Vitamin är Kiwi, med sina hela 92,7 milligram per 100 gram.
  Hur mycket C Vitamin i en apelsin?
  • En apelsin innehåller 53,2 milligram C Vitamin per 100 g.
  Hur mycket C Vitamin innehåller en citron?
  • En citron innehåller i stort sätt samma mängd som en apelsin, 53 milligram per 100 gram.
  Hur mycket C Vitamin innehåller svarta vinbär?
  • Innehållet i svarta vinbär kan skilja sig lite och är från 122,4 – 193.2 milligram per 100 gram.

  Drömmen är att ha en trädgård med svarta vinbär, det är ju så himla gott. Det ska jag ha sen när vi bor i Spanien ;)

  Vilket Kosttillskott med C Vitamin ska jag välja?

  Det finns flera olika alternativ av kosttillskott att välja bland. Det bästa är om du ändå är ute efter vitamintillskott att ta ett med flera olika vitaminer och mineraler. Jag använder just nu ”multi woman” från Life. Den innehåller 12 vitaminer och 8 mineraler och 80 mg C Vitamin, vilket är 100% av det rekommenderade dagliga intaget. Sen tar jag som sagt även en Immune Support brustablett (drinken) som innehåller 200% av det rekommenderade dagliga intaget, så jag ligger på lite överskott.

  C-Vitamin serum i ansiktet, varför?

  C-vitamin är en antioxidant och stoppar eller hindrar miljö- och solskador på celler. Man kan också dra fördelarna av C Vitaminet genom att ha det direkt på huden med serum!

  När vi äter och dricker C-vitamin så får huden bara en liten fraktion. Att då använda det som serum på huden också gör att huden absorberar vitaminet på ett mer effektivt sätt.

  C Vitamin på huden har många fördelar och kan bland annat minska rynkor, skydda kollagenet och öka produktionen, bättre sårläkning, hjälper till att skydda mot solskador och minskar hyperpigmentering, jämnar ut hudtonen, skyddar mot föroreningar och andra fria radikaler.

  Kan man göra en avfärgning av håret med C Vitamin?

  Om du med tiden får grönt hår eller gröna skiftningar i håret så kan du få bort dessa med hjälp av Askorbinsyra! Jag har gjort ett helt inlägg om detta, du hittar det här: Grönt hår? Bästa tipsen mot gröna skiftningar i håret!

  Sammanfattningsvis så är det alltid bättre att ha the real deal, alltså naturligt C Vitamin från frukt, bär och grönsaker. Men man har inte alltid tid att se till att få i sig allting alltid och då kan det vara bra att ta multivitamintillskott för att balansera upp behovet.

  Inte alltid och inte för mycket, men under vissa perioder t.ex. under en del av vinterhalvåret när allt är så kallt, blött, mörkt och deprimerande redan! :)

  c-vitamin kosttillskott dryck brustablett

  Och välmående överlag är viktigt! Här ligger jag i spabadet med vitamindryck en vanlig tisdag eftermiddag. Man ska unna sig!

  Hoppas mitt stora vitamininlägg har varit till hjälp för dig och att du hittade den informationen du sökte efter! Om du har några frågor, funderingar eller egna erfarenheter att dela med dig så kommentera gärna här nedan.

  Läs även:

  Tillbaka till toppen ⤴

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish