CamperVan – Köpa & Bygga en Plåtis / Husbil (+Före & Efter)

  - Annons -

  Äntligen tänkte jag visa er vår egenbyggda campervan / plåtis / husbil! Passar även på att svara på vad man ska tänka på när man ska köpa & bygga campervan.

  Vill ni följa vår vanlife-resa närmare så hittar ni oss på instagram @helenaamiley (jag) & @miskaamiley (min pojkvän som i princip byggt hela vår campervan!)

  Bakgrund: Vi är fulltime vanlifers som reser i Europa. Vi har bott i vår egenbyggda husbil ett tag nu och kan därför även recensera våra olika lösningar, samt jämföra med andra plåtis -och campervans vi mött upp på vägen :) Ett sådant inlägg som jag själv hade velat läsa medan vi planerade vårt bygge!

  Vi arbetar med våra företag på distans. Jag är makeupartist och är med och utvecklar ett nytt sminkmärke på marknaden.

  camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, bakdörrar, europa, resa, köra

  - Annons -

  Det är inte en full guide med varenda liten detalj, eftersom jag ville rymma allt det viktigaste i ett och samma inlägg istället för att göra flera superdetaljerade. Men svarar hemskt gärna på frågor om ni har mer detaljerade funderingar :) Antingen kommentera eller maila helena@imakeyousmile.se.

  Obs: Detta är vårt första van-bygge och vi gjorde mycket research men det kan såklart finnas bättre lösningar på saker och ting! Vi har gjort vårt bästa men om någon gör likadant och det inte går bra så avsäger vi oss ansvaret haha :)

  Innehållsförteckning:

  Vill du enbart läsa om vissa delar om bygget av vår husbil så tryck på den länken i innehållsförteckningen nedan så hoppar sidan automatiskt till den delen av inlägget:

  1. Köpa eller bygga själv?
  2. Bästa bilen att bygga på?
  3. Vilka regler för bygget?
  4. Bo i husbil/campervan, att tänka på
  5. Före- & efterbilder
  6. Isolering
  7. Reglar & Planel
  8. Tacklucka, takfläkt & ventilation
  9. Bygga egen duschrum med toalett
  10. Bygga en egen toalett med separett
  11. Dragning av vatten
  12. Solpaneler & el
  13. Dieselvärmare
  14. Gasol i camper
  15. Smart förvaring
  16. Bestäm layouten
  17. Vad kostar det?

  Köpa färdig Campervan eller bygga själv?

  Det är en fråga om budget, tålamod, önskemål & förmåga. Vi ville bygga en plåtis själv då fabriksbyggda campervans inte känns så ”vi” och för att vi ville ha en som vi designat helt själva! Bygget är också en del av resan, innan man kan börja leva vanlife :)

  Man kan också köpa egenbyggd plåtis (ej fabriksbyggd) av privatpersoner men då måste man vara beredd på skavanker här och var. Vår husbil är väldigt välgjord enligt mig (jag kan säga det och samtidigt vara ödmjuk eftersom det inte är jag själv som byggt den, utan min pojkvän haha) men både i vår och i alla campervans vi mött så finns det såklart misstag och småskavanker här och var.

  Man måste också komma ihåg att det är väldigt tidskrävande att bygga husbil själv. Det kostar en hel del beroende på önskemål och kan bitvis testa ditt tålamod ordentligt!

  MEN du kommer lära dig otroligt mycket med tidens gång och det kommer vara väldigt givande att ha åstadkommit något så stort som att bygga ett litet hus i en bil.

  camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, taklucka, takfläkt, ventilation, max air fan

  ”Inte bara glada miner” kallar jag denna bild, hahaha.

  Tillbaka till toppen ↑

  - Annons -

  Bästa bilen att bygga Campervan på?

  Vilken som är den bästa bilen att bygga campervan på beror på vad man har för förutsättningar och önskemål. När du vet vad du behöver så blir det lättare att veta vilken som är den bästa bilen att bygga campervan på för dig! :)

  Frågor du bör ställa dig är:

  • Ska man kunna stå i den? Välj i sådana fall en skåpbil som är hög nog för att kunna isoleras och panelas men fortfarande ge dig ståhöjd. Miska är 180 och efter all inredning så är vår ståhöjd 185 cm.
  • Är bredden viktig för dig? Vissa skåpbilar är lite smalare eller smalnar av upptill mer. Vår plåtis är bredare än många vilket har underlättat mycket! Vi kan sova på bredden (Miska är 180 och sängen är 188) och ha breda köksbänkar (60 cm) men ändå en rymlig gång i mitten.
  • Är längden viktig för dig? Vi valde 6 meter lång skåpbil eftersom det är enklare att parkera. Samt att ju längre bil desto tyngre är den även fast maxvikten är detsamma = du har mindre lastvikt vilket försvårar bygget mycket. Men bara en meter extra gör enorm skillnad i layout! Hade vi haft en meter till så hade vi kunnat ha både en fast säng, badrum och en mer ordentlig sittplats med bord. Och om du är för lång för att sova på bredden så tar sängen väldigt stor plats också, om du behöver bygga den på längden. Då kan det vara värt med en längre bil ändå.
  • Kan du mecka bilar? Äldre bilar brukar behöva mer omvårdnad, med det sagt så är det ingen garanti att inte en nyare bil även får mycket problem med tiden. Vi har inte så mycket meck-kunskaper, så vi valde den nyaste bilen som passade budget. En Citroen Jumper årsmodell 2015. Rekommenderar också varmt (!!) att köpa från bilhandlare istället för privat om du inte kan mecka själv. Bilen var inne på verkstad vid flertal gånger efter köpet men vi betalade inte en krona för det. Bara massa nya, fräscha delar! :)
  • Automat eller manuell? Det är i regel lättare att hitta manuella bilar och de är oftast billigare. Vi valde manuell och har också backkamera vilket är väldigt hjälpsamt!
  • Under eller över 3,5 ton totalvikt? Bilar under 3.5 ton i totalvikt får framföras med bara B-körkort. Om du går över så måste du har C1-körkort. Vi har maxvikt 3,5 pga har enbart B-körkort samt ville ha mycket lastvikt jämfört med bilar som har maxvikt 3 ton.

  Jag är jättenöjd med vårt bilval! Framför allt att den är bred och har mycket lastvikt till bygget, det har verkligen underlättat. Även fast jag ibland drömmer om att ha en meter extra att bygga på ;) Men hade jag behövt välja det ena eller det andra så föredrar jag faktiskt bredare istället för längre!

  vanlife, vanlife sverige, jobba, entreprenör, företag, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, val av bil, citroen jumper, årsmodell

  En vanlig torsdag när man lever vanlife ;) I Bergamo, Italien. Som ni ser på bilden så bor även vår katt Viktoria med oss och hon är fortsatt utekatt trots att vi bor i husbil / plåtis.

  Tillbaka till toppen ↑

  Vilka regler gäller när man ska bygga Campervan / Plåtis / Husbil?

  Reglerna för att bygga en campervan skiljer sig beroende på om den ska omregsitreras till Lätt lastbil med bodel eller Husbil. (Den måste registreras om rent lagligt om man bygger om den).

  Det absolut viktigaste att tänka på är att hålla sig till vikten och fördela den jämnt över hela bilen.

  Det är mindre regler i att registrera om till Lätt lastbil med bodel än om man registrerar till Husbil. Detta eftersom husbil bland annat ska ha fasta anordningar för t.ex. spis och kylskåp.

  Reglerna är upp för tolkning av besiktningsingenjören, så det är smart att ringa till den station du ska besikta bilen hos och kolla vad som gäller. Vår plåtis gick igenom direkt, vi registrerade om den till Lätt lastbil med bodel.

  - Annons -

  bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, val av bil, citroen jumper, årsmodell

  Tillbaka till toppen ↑

  Att bo i en Campervan, vad ska man tänka på?

  Det viktigaste är att tänka på vad du vill ha för bekvämligheter i din husbil och exakt hur och var du ska använda den.

  Eftersom vi bor i van på heltid så ville vi ha alla bekvämligheter som en liten stuga kan ha. Toalett, dusch, varmvatten, kök med spis & kylskåp, värme, bra med förvaring, stor säng & el. Samt att den ska vara enkel att bo i även i kallt väder. Vi vill inte bo i bilen i vinterklimat men låt säga april-november ska ändå vara fullt möjligt utan problem.

  Men det är mycket jobb och pengar i onödan om man inte behöver dessa bekvämligheter! Ska du bara campa på helgerna så behöver du inte lika dyrt el-system. Ska du bara bo i varmt klimat så räcker en utedusch. Ska du bara bo på campingar så behöver du varken toalett eller dusch.

  camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, kök, planlösning, layout, diskho, kran, överskåp, kakel, laminat, klinker,

  Här kommer min erfarenhet och tankar kring de detaljer som skiljer sig mest på olika campervan byggen:

  Fast säng eller inte?

  Antingen kan man ha en fast säng, eller en säng som kan konverteras (möbleras om) till bord och sittplatser.

  Jag skulle säga att det sistnämnda är vanligast men vi valde ändå en fast säng eftersom det för oss har mer fördelar än nackdelar:

  • Mycket mer förvaringsplats i garaget (utrymmet under sängen kallas garage på en husbil).
  • Vi har också byggt sängen ganska hög vilket ger oss massvis med förvaring under! Förutom garaget som nås från bakdörrarna så har vi klädförvaring i halva sängen (bild finns längre ner i inlägget) samt en stor korg som även den nås från insidan.
  • I en icke-fast säng så behöver man förvara sängkläderna någonstans när den inte är i sängläge, vilket tar förvaringsutrymme som man hade kunnat använda till andra saker.
  • Jag har varit gäst i ett flertal campervans nu och det är väldigt ofta sängen är i säng-läge istället för bordsläge och så hänger man allihopa i sängen i alla fall. Vi har också haft gäster i vår säng, 6 personer som satt och spelade spel och åt godis. + en katt. Det gick jättebra det också :)
  • Vi har ändå plats för en sittbänk och ett litet utfällbart bord, så vi är inte helt utan det ändå (bild på detta längre ner i inlägget)

  Men med det sagt så är det ju väldigt skönt med ett ordentligt bord och sittplatser också!

  vanlife, sverige, spanien, europa, söderut, säng, fast säng, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Sängkläder i linnetyg är bekvämt i både varmt och kallt väder och spetsgardinerna extraknäcker också som myggnät :)

  Dusch i husbil – nödvändigt eller inte?

  Jag har mött andra vanlifers som bor heltid i sin campervan som inte tycker att dusch är viktigt alls. De använder en bunke och sopp-slev för hårtvätt, baby wipes, tvättar armhålorna i diskhon eller letar upp duschar på t.ex. gym.

  Jag skulle klara mig så också om jag alltid befann mig i varmt klimat. Men när vi var i Tyskland i november hade jag inte velat duscha utomhus. Vi har stor användning av vår byggda dusch, jag är tacksam att vi byggde ett fullt utrustad badrum i vår campervan!

  camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,, dusch, duschrum, toalett, dra vatten, vattendragning

  Toalett i husbil – vilken bör man ha?

  Vi har bara erfarenhet av vår egenbyggda kompost-toalett så jag kan inte yttra mig supermycket om andra varianter. De flesta vi mött har porta potti-toaletter men använder de i princip inte alls utan besöker naturen och offentliga toaletter i så hög utsträckning de kan. Jag har ingen erfarenhet av porta potti själv men tycker det säger ganska mycket att personerna som har en porta potti hellre väljer naturen eller offentliga toaletter framför sin porta potti.

  Val av toalett var området jag researchade allra mest innan bygget och komposttoalett är det som jag personligen tycker låter smidigast. Vi byggde som sagt vår toalett själva (mer om det längre ner) och jag väljer alltid min egen toalett i första hand! Så det är en bra recension i sig :)

  camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,, dusch, duschrum, toalett, dra vatten, vattendragning, porta potti, mulltoa, kompsttoalett, bygga egen mulltoa

  Duschrum / Badrum i campervan – nödvändigt eller inte?

  Vissa har både dusch och toalett i sin plåtis, men inte alltid inbyggt i en avskilt badrum. Utan t.ex. inuti en del av köksbänken.

  Vi har ett separat badrum och jag är glad för det eftersom det är tillräckligt krångligt att bo på liten yta som det är. Skönt att inte dessutom behöva ta fram/tillbaka toaletten vid varje användning.

  Samt att badrummet också är förvaring! Vi hänger handdukar och småpåsar med skönhetsprodukten där inne, samt blöta badkläder.

  Och jag som är en väldigt bekväm person gillar också att det känns lite mer som hemma. För mig är det viktigt att sköta hygien så som handtvätt, dusch och toalettrutiner på ett enkelt och bra sätt! :) Jag må bo i en bil och älskar natur, men är faktiskt ingen friluftsmänniska egentligen haha.

  vanlife, katt, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, fulltime, heltid

  Tillbaka till toppen ↑

  INREDA EN CAMPERVAN / PLÅTIS:

  Ombyggd campervan före- & efterbilder:

  Vi köpte vår Citroen Jumper från en bilhandlare i Uppsala (BG MOTOR), vilket vi är tacksam för eftersom bilen har strulat en del. Vi har fått väldigt mycket hjälp av dem, så köpet har hela tiden känts tryggt! Hade vi köpt den privat hade vi lämnats åt vårt öde.

  Här ser ni lite före- & efterbilder på vår ombyggda campervan. Längre ner går jag igenom alla stegen vi gjort med den, från tom skåpbil till husbil! :)

  före efter, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Jag kan inte förstå själv att detta är samma bil !!

  före efter, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Det känns fortfarande overkligt att vi rodde detta i land :)

  före efter, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  När jag gick runt i detta tomma skåp för första gången så kändes det helt orimligt att vi skulle få plats med både säng, kök, badrum och sittbänk. Det kändes så himla litet då!

  Tillbaka till toppen ↑

  Isolering av vår plåtis:

  Vi började med att ta bort mellanväggen, riva ut allt som fanns i skåpet och rengjorde, täppte till gamla skruvhål och åtgärdade små rostfläckar. Efter det så hade vi på självhäftande ljuddämpning som minskar vibrationerna i plåten och därefter isolerade vi med XPS-skivor, fogskum och där man ev. kan i framtiden behöva komma in eller hade delar i rörelse (som t.ex. dörrarna) isolerade vi med stenull.

  Här ser ni bilder på när vi isolerade vår campervan:

  golv, isolering, xps, armaflex, reglar, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Armaplex, xps och reglar på golvet.

  golv, isolering, xps, armaflex, reglar, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Efter dessa steg så la vi plywood på hela golvet och sedan fint laminatgolv enbart i mittengången. Så laminatgolvet ligger helt löst.

  Vi rekommenderar att ha golvet löst om man använder laminatgolv, för om någonting händer är det enkelt att byta ut. En annan campervan som vi träffade råkade välta sin porta potti-toalett och fick gammalt kiss över hela golvet. Hennes golv hade behövt bytas ut men hon kunde inte det för det satt fast under alla platsbyggda köksbänkar och liknande.

  fogskum, stenull, frigolit, säng, golv, isolering, xps, armaflex, reglar, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, balkar, fästa, limma

  Många detaljer i samma bild!

  1. Stenull i balkar
  2. Xps (det blåa) som är effektiv och ganska tjock isolering
  3. Isoleringen vid sängen (det vita) är tunn frigolit för där byggde vi inte lika tjocka väggar = längre säng. Bild på detta längre ner i inlägget!
  4. Fogskum i skarvar och för att fästa isoleringsskivorna + extra tätt.

  Efter detta klistrade vi på ett lager armaflex också. Detta är väldigt bra isolerat – många som bygger plåtis väljer mellan xps eller armaflex. Vi har båda.

  Sedan gjorde vi likadant i taket.

  golv, isolering, xps, armaflex, reglar, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, dörr, panel, sidodörr, bakdörr, vikt

  På bildörrarna är det en blandning av stenull (på viktiga områden man måste kunna komma åt om mekaniken i dörren går sönder), xps samt armaflex (det svarta).

  Att isolera sin plåtis ordentligt har fördelar även om man använder den mest i varmt klimat. Fast det är varmt ute så har vi behaglig temperatur i bilen (jätteviktigt eftersom vi har katt) och även för ljud utanför bilen.

  Tillbaka till toppen ↑

  Reglar & panel i bilen:

  Efter att isoleringen och golvet blev klart så började vi regla upp badrummet och vid väggarna för att kunna fästa panel. Eftersom ingenting är rakt i en plåtis så var det lite av ett pussel för att få till så mycket utrymme som möjligt och samtidigt får panelen och reglarna bra och hållbara.

  Vi gjorde:

  • En 140cm bred säng och isolerade lite tunnare i väggen vid sängen för att få den 188cm lång så att även Miska kunde ligga där utan problem (Han är 180cm lång).
  • Under sängen har vi ”garaget” där vi har vår färskvattentank, batterier & ”el-central” samt förvaringslådor.
  • Två bänkskivor på båda sidorna (”köket”), ena sidan för vatten och andra för kylskåp & spis för att fördela tyngden lite och hålla el och vatten separerade på varsin sida.
  • Två överskåp.
  • Sittplats vid främre delen med ett fällbord.
  • Toalett & Dusch vid främre delen bakom förarsätet.

  Lite bilder på detta:

  duschrum, dusch, reglar, stomme, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, bil, skåpbil

  Reglar för badrummet.

  reglar, isolering, panel, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, trä, vikt

  Här var nästan all panel och reglar på plats och man kan se börja layouten. Det börjar bli en husbil !!

  bakdörrar, gömma, snyggt, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Att göra en snygg lösning på sidan av dörrarna är inte det lättaste! Vi löste detta genom att sätta fast panel som sticker ut litegrann från väggen, så att det blir ett mellanrum bakom där gardinen kan hänga.

  bakdörrar, sidodörrar, gömma, snyggt, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Här ser ni tydligt att det är ett mellanrum bakom. Det enda man måste komma ihåg är att man inte bör luta sig mot denna del när man chillar i sängen :) Men det är inga problem.

  Det blev ganska mycket skarvar så vi fogade och målade sedan fogen.

  camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, bakdörrar, panel

  Visst blev det bra? :)

  Jag var ansvarig för färgvalen och ville inte ha en vit husbil som de flesta har, för jag är så himla trött på vitt. Det blev en egenblandad aprikosfärg som är utspädd med vatten för att bevara den fina träpanelen.

  Älskar det! Det är som att ha solnedgångsljus hela tiden :)

  Tillbaka till toppen ↑

  Taklucka, takfläkt & ventilation i en camper:

  Det är viktigt med ventilationen i en husbil som man tänkt bo i längre stunder för att undvika fukt och mögel. Vi har löst det genom att ha en stor ”sky light” (taklucka) över sängen med ventilation, samt en taklucka (MaxxAirfan) i främre delen. Jättebra kombo för att kunna ventilera ordentligt och även vid varma dagar ha en behaglig luft inne i bilen.

  Man känner tydligt att det blir ett svalt drag när dessa är på samtidigt, även om det är varmt ute. Vi har aldrig känt att vi behövt en ac faktiskt.

  camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, takfönster, såga, taklucka, maxxairfan

  Miska efter att ha sågat det första hålet i bilen, läskigt!

  taklucka, skylight, sky light, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Takluckan på plats! Efter att vi betsat taket vitt satte vi på ramen på undersidan, för att gömma skarvarna.

  camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, takfönster, såga, taklucka, maxxairfan

  Samma med takfläkten!

  Vi har även satt in mindre ventilation nertill i bilen, dels för att om det uppstår en gasol-läcka så rinner gasolen ut (eftersom den är tung) och minskar riskerna för oss. Samt att det är bra med mycket ventilation generellt men också när man bränner gasol.

  Bild på detta längre ner, under gasol-rubriken :)

  Tillbaka till toppen ↑

  Bygga dusch & toalett i en campervan:

  Detta steg var ett måste för att vi (läs jag, haha) skulle kunna vara bekväma i husbilen, men ett steg som kändes ganska stort till en början. Det är liksom inte varje dag man bygger ett badrum och speciellt inte i en skåpbil!

  Såhär gjorde vi:

  • Vi reglade upp först och byggde ”ramen”, sedan gjorde vi väggarna med plywood.
  • Därefter fogade vi igen alla små springor och hål som var kvar för att göra allt så stabilt som möjligt. (Vi använde en limfog som har 25% rörelseförmåga).
  • Efter fogningen så målade vi våtrumstätskikt över hela och la våtrumsfolie i hörn och kanter så att inte tätskiktet skulle riskera att spricka med tiden.
  • Slutligen så målade vi allt med våtrumsfärg och la klinker på golvet.

  Eftersom takfläkten är precis utanför badrummet så duschar vi med öppen dörr och har ett duschdraperi för dörrhålet. Fungerar hur bra som helst! Och oftast är hela sidodörren helt öppen också, när man parkerat vid havet och kliver ut och soltorkar efter duschen ;)

  dusch, badrum, duschrum, toalett, klinker, avlopp, gråvattentank, gråvatten, dra vatten, vattendragning, plywood, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Här ser ni tydligt hur avloppet är draget! Det går ut på sidan av badrummet och kopplas ihop med vattnet från diskbänken. Som sedan rinner ut i en gråvattentank under skåpbilen.

  dusch, badrum, duschrum, toalett, klinker, avlopp, gråvattentank, gråvatten, dra vatten, vattendragning, plywood, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Miska byggde en inbyggd badrumshylla längst in för att jag ska kunna ställa upp mina skönhetsprodukter där :) Han är SÅ snäll! Detta var inte enkelt pga väldigt sneda vinklar haha. Han kämpade på, för min skull. Det är kärlek det!

  dusch, badrum, duschrum, toalett, klinker, avlopp, gråvattentank, gråvatten, dra vatten, vattendragning, plywood, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Badrummet är en av få området där jag kunde hjälpa till (jag är helt oduglig för det mesta) men allt som har med fog, kladd och färg att göra är min grej! Jag la våtrumskladdet (kan ej det riktiga ordet? haha) lite ojämnt för att få en cement-känsla. Tycker det blev ganska bra! Köpt från Bauhaus.

  dusch, badrum, duschrum, toalett, klinker, avlopp, gråvattentank, gråvatten, dra vatten, vattendragning, plywood, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Ljusgrön, matt våtrumsfärg på det. Fint! Från Jotun Lady Aqua.

  dusch, badrum, duschrum, toalett, klinker, avlopp, gråvattentank, gråvatten, dra vatten, vattendragning, plywood, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Detta hexagon-klinker på golvet är en av de finaste detaljerna i hela bygget tycker jag. Märket är Lhådös och vi körde till Enköping bara för att jag så gärna ville ha detta.

  Återigen ett tecken på hur snäll Miska är som gör mina idéer till verklighet. Mycket pill med hexagon-form i liten utrymme med avlopp och sneda vinklar. Han ångrade sig för en stund, men var också nöjd när det var färdigt :)

  Tillbaka till toppen ↑

  Dra vatten i en egenbyggd husbil:

  Bara för att man bygger sin egen campervan så måste man inte göra varenda steg själv.

  Vi hade en idé hur det skulle fungera med vatten i husbil, men det blev faktiskt bättre än vi hade tänkt! Detta steg fick vi hjälp av en rörmokare och nu i efterhand är vi överens om att vi inte kunde ha gjort det lika bra! :)

  Vårt vattensystem består av:

  • 150 liter färskvattentank (vi var rädda att den skulle vara för stor, men i efterhand är vi jättenöjda med denna storlek!)
  • Automatisk tryckvattenpump (Den slår på om trycket i rören går ner för att pumpa in vatten och stängs av när det är tryck igen. Dvs. om du öppnar kranen så släpper du trycket och pumpen går.)
  • Ackumulatortank (En liten tank efter pumpen som är till för att hålla konstant tryck i vårt vattensystem.)
  • Utedusch (Denna är inte kopplad till vårt varmvatten utan bara direkt efter ackumulatortanken och öppnas med en ballofix (som det heter, en liten spak inkopplad mellan röret och duschslangen)
  • Automatisk On-demand varmvattenberedare (Den har alltså ingen tank utan värmer vattnet direkt med gasol. Den är också automatisk och tänder om trycket sjunker.)
  • Köksblandare med diskho (Inget fancy, det är Ikea-grejer men vi ville ha en stor diskho.)
  • Dusch
  • Avlopp ner under bilen till gråvattentanken som har en säkerhetskoppling så att om vi fyller i för mycket vatten så rinner det ut istället för att fylla upp i bilen istället.

  Vårt vatten räcker i 1-2 veckor ungefär. Med disk efter varje måltid, handtvätt, koka mat (vi dricker vattnet från tanken) och dusch.

  dusch, badrum, duschrum, toalett, klinker, avlopp, gråvattentank, gråvatten, dra vatten, vattendragning, plywood, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Här ser ni alla vattenprylar i garaget under sängen!

  utedusch, dusch, badrum, duschrum, toalett, klinker, avlopp, gråvattentank, gråvatten, dra vatten, vattendragning, plywood, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Uteduschen löser ett av lyxproblemen man har när man lever vanlife, att skölja bort sanden mellan tårna efter strandhäng ;)

  Tillbaka till toppen ↑

  Toalett i campervan (komposttoalett/mulltoa):

  99,9% av vår husbil har Miska byggt, men jag är noggrann med att berätta att det är jag som byggt vår komposttoalett eftersom Miska inte är så imponerad över den, så slipper han skämmas över att folk tror att det är hans konstverk haha.

  toalett, separett, mulltoa, mulltoalett, komposttoalett, porta potti, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Det är en låda av reglar och plywood, som jag skruvat fast en toalettsits på. Det är även ventilationshål i botten och fyra klossar som fötter, så att den inte står direkt mot golvet.

  Sedan fogade jag alla skarvar och målade i blank, vit våtrumsfärg.

  separett, toalett, mulltoa, mulltoalett, komposttoalett, porta potti, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  På insidan har vi en dunk med en tratt samt en komposthink med ventilation och kolfilter. I hinken finns mull som vi fyller på efter varje användning. Mullen ligger i en påse som sedan kan slängas.

  Miska var mycket skeptisk till om detta skulle fungera i praktiken eller inte och hade inte ens testat den innan vi började leva vanlife på fulltid – men vi är positivt överraskade båda två :) Vi tycker det känns som det vanligtvis är i en fabriksbyggd husbil / plåtis.

  Tillbaka till toppen ↑

  Solpaneler & el i en campervan:

  Vi valde har två stycken solpaneler på taket av vår husbil / plåtis, det är 200w och ger väldigt mycket el under soliga dagar men också lite under molniga dagar! Med facit i hand önskar vi dock att vi hade minst 300w, eftersom vi arbetar från bilen och laddar datorerna stup i kvarten så går det åt ganska mycket.

  Miska kopplade in ett 230-uttag och två usb-uttag under ena överskåpet och vi laddar i princip allting förutom datorerna med usb (12 volt). Vi har en omvandlare som gör så att vi kan ladda apparater gjorda för 230V (Hushållsel) men den i sig drar också mycket el. Just nu laddar vi datorn med 230v-sladden men har precis beställt en usb-laddare istället. Det kommer nog göra stor skillnad på elförbrukningen!

  Vi har även ett skiljerelä kopplat från startbatteriet som slår på under körning så att alla batterier kan laddas när bilen är igång. Vi ska dock byta till dcdc-laddare istället för skiljerelä eftersom vårt relä krånglar så mycket.

  Batterierna vi valde är 2st Victron Energy deep cycle 110AH batterier, de är gjorda för att tåla djupurladdningar bättre och är relativt stora för den pengen. Så vi har alltså totalt 220AH kapacitet i bodelsbatterierna. Hade vi haft högre budget hade vi dock valt litiumbatterier.

  Vi är med det sagt väldigt nöjda med vårt elsystem, det funkar bra! Men går alltid att förbättra, det är bara en fråga om budget :) När man bygger en plåtis så är det mycket budget-prioriteringar som måste göras!

  solpanel, 200 watt, kit, limma, sätta fast, installera, el, elsystem, el-system, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Miska in action! Limmar fast solpaneler. Vi köpte ett kit från Amazon som innehöll allt man behöver :)

  el, el-system, 12 volt elsystem, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, batteri, inverser, konvertera

  El-central in the making. På denna bild har vi inte gjort klart allting än. Vår el-central har med tiden blivit lite av en ”soppa”, Miska har ju koll på allt men det kan se lite rörigt ut för en utomstående! :)

  Tillbaka till toppen ↑

  Installera dieselvärmare i egenbyggd plåtis:

  Detta steg drog lite ut på tiden, vi ville ha den dragen från bilens dieseltank och behövde därför hjälp tänkte vi. Men efter många vändor med personer som inte kunde hjälpa till så valde Miska att kolla på det själv istället. Då visade det sig att det redan var en slang dragen till motorvärmaren i bilen som han T-kopplade sig in i och installerade dieselvärmaren helt själv istället.

  Vi valde att ha dieselvärmaren helt under bilen för att minimera risken för avgaser, lukt  och ljud i bilen. Många som bygger egen plåtis väljer att installera den inne i bilen men vi har hört en del som har en diesellukt från värmaren som är påtaglig. (Kanske beror det på en läcka eller något? Men den risken ville inte vi ta iaf när vi ska spendera längre tider i bilen) :)

  Dieselvärmare under eller inne på bilen? TÄNK PÅ: Vi har ångrat detta val ibland eftersom vår kinavärmare strulat (t.ex. gick temperatursensorn sönder vilket är ett vanligt problem). Och varje gång någonting händer så måste vi krypa under bilen. Hade vi haft dieselvärmaren under sängen så hade problemen varit mycket mer lätt-fixade.

  Vi köpte en ”kina-värmare” eftersom att de är ganska billiga och gör sitt jobb. Det är många som bygger plåtis som använder sådana värmare så det finns mycket hjälp att få vid problem! (Antar att den heter ”kina-värmare” i folkmun för att den är tillverkad i kina och är märksefri.)

  När vår temperatursensor gick sönder så lyckades vi på Blocket hitta en som sålde reservdelar till dieselvärmare. Så det var snabbt fixat, jämfört med att beställa från Kina och vänta i flera veckor.

  dieselvärmare, kinavärmare, biltank, bilens tank, t-koppling, koppla in, under bilen, inuti bilen, göra själv, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  T-kopplingen till dieseltanken. Här ser ni hur Miska kopplade dieselvärmaren till bilens befintliga dieseltank.

  dieselvärmare, kinavärmare, biltank, bilens tank, t-koppling, koppla in, under bilen, inuti bilen, göra själv, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Dieselvärmaren under bilen.

  Tillbaka till toppen ↑

  Gasol i en campervan / egenbyggd plåtis:

  Vi har två stycken gasoltuber med oss, den större på 10kg har vi för spisen. Den lilla på 5kg har vi till varmvattenberedaren.

  Det finns inga regler vad jag vet för att ha gasol i bilen, för en privatperson så får man typ transportera över 300kg gasol. Däremot för din egen säkerhet så bör du koppla in ett gaslarm, stänga av gasoltuberna under körning, förankra dem väl och ha bra ventilation dels för att förbränningen av gasol kräver syre men också om en läcka uppstår så kan gasolen sippra ur bilen istället för att fylla den och ta död på dig. Det är inte att leka med, ta det säkra före det osäkra!

  gasol, ventilation, regler, varmvattenberedare, utan skorsten, vattenledningar, under diskbänk, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Skåpet under vår diskbänk! Här ser ni vattenkopplingar, gasol, vår varmvattenberedare samt ventilation. Det syns inte på bilden men vi har som sagt också ett gasol-larm inne i skåpet.

  Tillbaka till toppen ↑

  Bygga smart förvaring i husbil:

  En plåtis / campervan är inte stor men det finns mycket olika förvaringsideér!

  Förvaringslösningar är jätteviktigt tycker jag, inte för att få plats med så mycket grejer som möjligt utan framför allt för att hålla ordning och städat trots att man bor på liten yta. Det är inte många grejer som behöver ligga på fel ställe för att det ska kännas kaos-stökigt, haha.

  badrum badrumshylla, hygien, skönhet, smink, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, vanlife

  Nummer ett på listan är min badrumshylla haha! Jag ÄLSKAR denna. Jag har 10-15 produkter i denna hylla i skrivande stund. Skönt att slippa ha en kökslåda som ”badrumsskåp”.

  trådbackar, förvaring, lådor, ställ, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Under diskhon har ni redan sett, men vi har två skåp till som innehåller trådbackar!

  Det är en ställning med trådbackar (istället för skenor) så man behöver inte bygga skåpet för att passa exakt efter lådan, vilket är väldigt smidigt.

  vanlife, förvaring, garderob, säng, fast säng, garage, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, kläder

  Jag orkade inte städa lådan innan jag fotade haha, men detta geni-drag är vi mycket nöjda med! Vi lyfter upp halva sängen och har alla våra kläder där. Så smidigt, verkligen en fördel med att ha en fast säng!

  Ska du bygga en plåtis med fast säng så rekommenderar jag denna lösning varmt.

  korg, flätad korg, förvaring, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge, skor, sopborste, dörrmatta

  Under sittbänken har vi två stora korgar. Kommer från Brondsholm. I den ena ligger jobbgrejer jag använder dagligen.

  Den andra är till för kläder som man använder till och från – återigen för att hålla det städat. Ni vet, den där koftan man tar av och på under dagen, mjukisbyxor och lite sånt som annars ligger framme och skräpar :)

  Till höger hänger vår sopborste samt plats för skor! Två mycket viktiga detaljer för att hålla sin campervan / plåtis städad och fin :)

  Det finns lite utrymme bakom korgarna också. Där finns bland annat toalettpapper och vattenflaskor.

  Vi hade kunnat göra någonting platsbyggt under bänken men vill ha det öppet så att katten kan gå fram och tillbaka (hennes kattlåda är framme i kupén). Men jag gillar korglösningen! :)

  överskåp, vanlife, återvunnet material, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Överskåpen är byggda av virke från en förfallen träkoja i skogen som blivit sådär snyggt åldrat av solen :) Vi slipade bort det värsta ytskiktet och betsade pyttelite för att ljusa upp dom litegrann.

  Inte bästa lösningen om man behöver bygga sin plåtis med lätta material ;) Men vår hade som sagt väldigt mycket vikt att spela med!

  Tanken var också att utrymmet mellan väggen och överskåpet (till höger på bilden) skulle komma till användning för att t.ex. hänga upp stekpanna eller handdukar. I en liten plåtis så hittar man förvaringsmöjligheter lite här och var haha. Men vi har faktiskt inte använt det till någonting.

  Byggde även sidobordet med detta virke!

  förvaring, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Som sagt tycker jag det är viktigt att det ska vara enkelt att hålla städat, därför har vi denna låda (sitter fast med dubbelhäftande tejp) samt två förvaringspåsar bredvid sängen.

  Där i har vi alla sladdar till telefon, dator osv samt fjärrkontroller för dieselvärmaren, lamporna m.m. Sånt som annars ligger framme jämt. Perfekt! Bara att slänga ner :)

  förvaring, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Bredvid spisen har vi även denna korg för våra oljor, lök och frön. Allt som man använder regelbundet och inte behöver vara i skåpen sparar mycket plats åt annat! :)

  Tillbaka till toppen ↑

  Bestäm layout i plåtis:

  Val av layout gör stor skillnad för helheten. Detta kan vara det jag lagt mest tankeverksamhet på under bygget och vi ändrade plan ett flertal gånger!

  Jag är SÅ nöjd med vår layout utifrån våra förutsättningar :) Vad man har för förutsättningar beror dels på storleken på din plåtis samt hur avancerat bygge man vill/kan/har tid att göra.

  vanlife, jobba, distans, dator, internet, mottagning, företag, entreprenör, resande fot, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, företagande, influencer, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Att vi placerade sittbänken vid sidodörren är ett av våra bästa beslut! Det var inte planerat så från början nämligen. Det är SÅ mysigt att kunna sitta där med öppen sidodörr.

  Våra kuddar kommer förresten från Mixhuset.se. Är mycket nöjd med servicen och det jag handlat från den sidan!

  På tal om bra service (och att jag jobbar på bilden hehe) så vill jag också rekommendera lohelectronics.se där vi köpte en antenn för att få bättre mottagning. De var otroligt hjälpsamma! Jag kan ingenting men dom hjälpte mig med vad jag behöver köpa och svarade jättesnabbt på alla frågor jag hade även efter köpet. Vår antenn är Poyntning Puck-2 Rundstrålande 4G LTE Mimo 6dBi och den fungerar SÅ bra!

  kök, layout, planlösning, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Det som var viktigt för oss är att planlösningen är ganska öppen. Därför placerade vi badrummet bakom förarsätena istället för i mitten. Samt byggde överskåp enbart över köksdelen, istället för längs hela väggen som annars är vanligt när man bygger plåtis.

  kök, kylskåp, layout, planlösning, planering, köksbänk, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Vi valde ett lägre kylskåp för att få plats med en låda ovanför. Också bra storlek eftersom större kylskåp väger mer och drar mer el.

  Kylskåpet är ett kompressorkylskåp (12 volt alltså, det är också vanligt med gasolkylskåp men vi valde el). Köpt hos solarlab.se och är 70 liter. Men det finns även i 50, 90 och 120 liter. Vi är jättenöjda med det förutom att frysfacket inte blir tillräckligt kallt för att frysa glass eftersom vi inte vill ha resten av kylskåpet på kallaste effekt.

  När man bygger plåtis är det också vanligt med toppmatade kylskåp. Men i en husbil är det ofta större kylskåp.

  vanlife, sverige, europa, spanien, italien, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  Bordet är bara för en person men det gör ingenting för oss, en brukar äta i sängen. Men man skulle kunna göra en smart förlängning av den om man vill, lägga till en till del som går att vika åt sidan så att den blir bredare :)

  Tillbaka till toppen ↑

  Vad kostar det att bygga campervan?

  Detta är en vanlig fråga! Helt ärligt så har vi inte haft full koll på det. Vi byggde utspritt under 1 år och slutade räkna när det blev för psykiskt påfrestande haha.

  Vi köpte bilen för 100 tkr och har byggt och inrett för minst lika mycket. Vi gissar på 120 tkr. Så 220 tkr totalt? :)

  När man räknar på vad bygget av sin husbil ska kosta så tänker man bara på de stora sakerna som solpaneler, batterier och takfläkten typ. Men det dyraste är alla bäckar små, varenda gång man är på Bauhaus så kostar det 500:- även fast man bara behöver en liten metallbit typ. Det är min känsla!

  Med det sagt: Du kan komma mycket mer billigt undan om du planerar väl och jämför kostnader ordentligt. Eftersom vi är nybörjare så råkade vi ibland köpa grejer som inte kunde användas (men inte heller returneras) och jämför man varenda skruv så kan samma pryl ha väldigt olika priser i olika butiker. Men det tar otroligt mycket tid att jämföra priser på varenda sak. Men gör du det jobbet samt inte gör några inköpsmissar så kan du spara mycket pengar!

  Tillbaka till toppen ↑

  vanlife, camper van, campervan, plåtis, skåpbil, husbil, vanlife, bygga, egenbyggd, ombyggd, bygga själv, självbygge,

  I detta inlägg har jag lite snabbt gått igenom alla stegen vi tagit när vi bestämde oss för att köpa en van och omvandla den till en campervan & plåtis. Ni får jättegärna kommentera om ni har några frågor om något av stegen. Vi kan försöka hjälpa er så gott vi kan, om ni är i samma resa som vi varit och valt att bygga en egen husbil! :)

  Kommentera här eller maila helena@imakeyousmile.se om du har frågor!

  Läs även mitt första inlägg om när vi köpte vår plåtis: Vi har köpt en van!

  Och som sagt får ni gärna följa vår vanlife-liv på instagram: @helenaamiley (jag) och @miskaamiley (min pojkvän)

  Kram på er!

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  8 KOMMENTARER

  1. Jag instämmer – det är en trevlig och lättläst beskrivning av ert bygge. Och resultatet blev riktigt fint. Grattis!
   Har köpt en Ford Transit Custom som gått som färdtjänst, skolskjuts och taxi och därför redan är professionellt isolerad och inredd med en massa utrustning. En hel del av den behöver jag inte. Anledningen till att det blev just en Ford med 2,3 Tdci-motor är att den är mycket pålitlig och kan chiptrimmas av BSR från 125 till 180hk för under 5000kr. (Har mycket god och flerårig erfarenhet av sådan trimning av min Ford Focus med 1,6 Tdci från 90 till 138hk.) Nu beter den sig nästan som en personbil fast man bör inte köra fortare än 120 för då drar den ju för mycket diesel. Ska först fylla den med en massa flyttgods till den extra bostad jag bygger om/till nere på Gran Canaria.
   Därefter tänker jag bygga om den till plåtis. Själv är jag en generation äldre än ni och har tänkt använda min plåtis inte bara till att bo i utan även som bruksbil och kunna transportera skrymmande gods även framgent. Har därför tänkt skippa toa och dusch inne i bilen och istället använda en liten spade eller faciliteter längs vägen. Men sängen är ju ett problem. Funderar på om man skulle kunna ha en skiva (längs bilen) som man på ett enkelt sätt kan hissa upp i taket när den inte används. Vad tror ni? Har ni sett någon smart sådan lösning?
   Och detta med en gråvattentank under bilen. Förstår inte hur det gått till med tanke på att det inte är långt ner till marken. Hur/var fick ni plats med den? Hur byggde ni den och i vilket material? Antar att färskvattentanken på 150L är måttbeställd och placerad inne i bilen.

   • Tack snälla du! Vi träffade flera som reste runt och klarade sig utan dusch och toalett, så det fungerar bra det också :)

    Jag har sett sådan lösning med sängen, men dom tyckte att det var så mycket nackdelar med det så dom byggde om den till en fixerad säng istället. Men jag har inte så mycket mer erfarenhet än då tyvärr.

    Vi tog hjälp av en svetsare som satte fast gråvattentanken med metall-balkar (använder säkert fel term, hoppas du förstår). Vi lyckades hitta en plats under bilen där gråvattentanken fick plats utan att hamna för nära marken. Men vi var tvungna att buckla in ena hörnet för att det skulle fungera, den var liksom nästan för stor.

    Färskvattentanken var inte måttbeställd men ja den var placerad under vår platsbyggda säng. Det fungerade jättebra! Lätt att fylla på och vi kopplade också på en liten utedusch vid bakdörrarna. Kanske kan vara en bra idé för dig som inte kommer ha dusch inuti bilen :)

  2. Fantastisk bra beskrivet om Er fina Van,
   Eftersom vi som ni vet har en lite större fabriksbyggd husbil så är ju intresset stort för van/husbilsliv.
   Vi önskar Er 🥰 en fortsatt skön övervintring i varmare klimat , och God Jul 🎅🏼🌲 och ett Gott Nytt År 🥂 från oss 🥰

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish