D vitamin – Vad är det bra för & vad händer vid brist?

  - Annons -

  Vad är D Vitamin bra för och hur mycket D Vitamin per dag är nyttigt? I detta stora inlägg tänkte jag gå igenom hur man får i sig det, att ta tillskott, biverkningar, brist, överdos och allt annat runt denna ”solvitamin”.

  För vet ni vad jag är? En riktig D-vitamin-nörd! :) Jag har dock inte behövt ta det som kosttillskott förrän nu eftersom jag brukar sola två ”perioder” per år. Först på sommaren och sen en utlandsresa på hösten/vintern.

  Jag tror det är en stor bidragande effekt till varför jag är så välmående överlag (förutom mina halsproblem). Men pigg, glad och alert känner jag mig nästan jämnt!

  För 1,5 år sedan tog jag blodprov på werlabs (som en hälsokoll) och då hade jag faktiskt högre mängd D-vitamin än referensvärdet. Det kom bara från solen! Obs inte dåligt högt, men lite över det normala.

  Vad är D Vitamin bra för?

  Innehållsförteckning: Klicka på länkarna nedan för att komma till specifika delar av inlägget. :)

  - Annons -
  1. Vad är det bra för och varför behöver vi det?
  2. Kan det skydda mot Coronavirus (Covid-19)?
  3. Hur mycket per dag är rekommenderat?
  4. Överdos symptom, är det farligt att ta för mycket?
  5. Hur får man i sig det och var finns det?
  6. Sola solarium, kan man få det i solarium?
  7. Vitamin D2 eller D3, vilken ska jag välja?

  d vitamin mat kosttillskott

  Jag har inte ätit kött/fågel alls på flera år, däremot äter vi fisk ibland. Två gånger i månaden kanske. Det är en bra källa till D-vitamin, mer om det längre ner i inlägget :)

  Vad är D Vitamin bra för och varför behöver vi det?

  D vitaminet hjälper till att reglera mängden kalcium och fosfat i kroppen. Dessa näringsämnen är nödvändiga för att hålla ben, tänder och muskler friska.

  Lindrig D vitaminbrist kan vara svår att upptäcka, då symptomen ofta är diffusa. Tidiga symptom som är vanliga är trötthet, saknad av energi, eller att känna sig allmänt låg.

  Och det vill ju ingen ;)

  Brist på D vitamin kan leda till bendeformiteter såsom rakitis ”engelska sjukan” hos barn, vilket visar sig som missformat och mjukt skelett. Vuxna upplever istället benvärk orsakat av ett tillstånd som kallas osteomalacia (Benvävsuppskjutning).

  Kan D Vitamin skydda mot Coronavirus (Covid-19)?

  Det har rapporterats om att D Vitamin minskar risken för Coronavirus (COVID-19). Men det finns för närvarande inte tillräckligt med bevis eller studier på att ta Vitamin D kan förebygga eller behandla Coronavirus.

  Dock tyder forskning på att låga nivåer av vitaminet troligtvis kan öka risken att smittas av Covid-19 och kan också leda till ett svårare sjukdomsförlopp med allvarligare symtom och komplikationer.

  Ni kan läsa mer om näring och immunfunktion i förhållande till Coronavirus (COVID-19) om ni vill nörda ner er. Klicka här för att läsa hela rapporten.

  Hur mycket D Vitamin per dag är rekommenderat?

  Det dagliga rekommenderade intaget av D Vitamin varierar beroende på ålder, hud och hur mycket man vistas ute i solen.

  - Annons -

  Livsmedelsverkets dagliga rekommendationer ser ut enligt nedan:

  • Spädbarn och barn under 2 år – 10 mikrogram (ug)
  • Barn och vuxna under 75 år – 10 mikrogram (ug)
  • Vuxna med lite eller ingen solexponering – 20 mikrogram (ug)
  • Vuxna över 75 år – 20 mikrogram (ug)

  Det är viktigt att tänka på att få i sig mer D Vitamin under det mörka vinterhalvåret då vi dels är mindre utomhus men också får väldigt lite sol. Dels för att solen inte är uppe lika länge men också för att vi har på oss mer kläder.

  Att tänka på för personer med mörk hud: Mörk hud hämmar bildningen av Vitamin D, vilket gör det extra svårt för personer med mörk hud att bilda vitaminet från solen.

  D Vitamin överdos symptom, är det farligt att ta för mycket?

  Risken med att äta för mycket kosttillskott med D vitamin under lång tid kan orsaka att för mycket kalcium byggs upp i kroppen (hyperkalcemi). Detta kan försvaga benen och skada njurarna och hjärtat. Om du väljer att ta D vitamintillskott räcker det för de flesta med 10 mikrogram (ug) om dagen.

  Ta inte mer än 100 mikrogram (4000 IE) vitamin D om dagen eftersom det kan vara skadligt. Detta gäller vuxna, gravida och ammande kvinnor och barn i åldern 11 till 17 år.

  Barn i åldern 1 till 10 år bör inte ta mer än 50 mikrogram (2000 IE) om dagen. Spädbarn under 12 månader bör inte ta mer än 25 mikrogram (1000 IE) om dagen.

  Du kan inte överdosera D vitamin genom exponering för solljus, men om du har bra nivåer av D-vitamin tack vare solen så kan du skippa kosttillskotten helt.

  d vitamin sol

  Free the nipple! ♥ Jag solar alltid topless sedan några år tillbaka. Så skönt att slippa sollinjer av bikinin. Och så har jag alltid hög spf och smörjer hela kroppen, flera gånger per dag. Viktigt, viktigt :)

  Hur får man i sig D Vitamin och var finns det?

  Bästa sättet att få i sig D Vitamin är från solen, i kosttillskott och i vissa livsmedel.

  - Annons -

  Spendera tid utomhus i solen är det vanligaste sättet, men viktigt att inte överdriva! Det är fortfarande viktigt att skydda sin hud med kläder och/eller solskydd för att minska risken för hudcancer och hudskador. Bränn dig aldrig! Jag är inte bara D-vitamin-nörd, jag är solskyddsnörd också.

  Jag hade för bara 2 veckor sedan en kund som opererat bort en stor bit av låret p.g.a. hudcancer och hon får aldrig mer sola. Inte ens med solkräm. Var rädda om er ♥

  Under sommaren räcker det med att vistas ute i solen i t.ex. bara armar ett par gånger i veckan för att tillgodose sitt behov. Vitaminer lagras också i kroppen, så det som bildas på sommaren kan tillgodose en del av ditt behov under vinterhalvåret.

  Det är dock bra att fylla på extra under vinterhalvåret och det kan man göra genom kosttillskott eller att äta mer av den maten som innehåller D vitamin.

  Kosttillskotten som jag äter nu på hösten / vintern innehåller även gurkmeja och ingefära, vad det är bra för kanske jag lägger till i ett senare inlägg så att detta inte blir för långt och spretigt.

  Ingefära är ju det alla pratar om när det gäller att hålla sig frisk, men jag hatar ingefära. Bra att det finns i formen av kosttillskott istället ;)

  kosttillskott vintern

  Miska är en riktigt bra kock! Här är röding med en supergod sallad till. Och så extra D-vitamin på burk på det ;)

  Vilken mat innehåller D Vitamin?

  Du kan även få i dig D Vitamin genom maten du äter. Speciellt rik på vitaminet är fet fisk t.ex. lax, röding, tonfisk, makrill och sardiner men det finns även i andra livsmedel så som svamp, kött och ägg.

  Sola solarium, kan man få D Vitamin i solarium?

  Sola solarium är inte en speciellt bra metod. Det är för att solarium har högre andel UVA-strålning än den från solen. UVA-strålning är en typ av UV-strålning och den bidrar inte till D-vitaminproduktionen.

  UVB-strålningen gör att man blir brun, men UVA-strålningen är bara dålig.

  Jag är överlag anti solarium! Det går emot alla mina var-rädd-om-huden-och-hälsan-principer. Vill du verkligen inte vara vinterblek, använd brun utan sol istället, eller bronzer! Själv använder jag bronzer :)

  Vitamin D2 eller D3, vilken ska jag välja?

  Det finns olika former av D Vitamin. Vitamin D3 bildas i vår egna hud när vi vistas i solen och finns bland annat i fisk, kött, ägg och vitaminberikade livsmedel.
  Vitamin D2 finns i bland annat svampar, vissa växter och vitaminberikade livsmedel. Bioaktiviteten är något lägre för Vitamin D2 än Vitamin D3, så vitamin D3 är att föredra. Men om man får i sig vitaminer regelbundet så finns det ingen anledning för oro.

  Hoppas ni gillade mitt inlägg och att ni fyller på era depåer med vitaminer nu till vintern! Om ni har några frågor, önskemål eller input, så lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet här nedan! :)

  Brukar ni ta några kosttillskott och känner ni någon effekt? Eller äter ni bara bra nyttigare för att fylla på med vitaminer och mineraler? :)

  Läs även:

  Tillbaka till toppen ⤴

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish