Fransmarkering / Lashliner – Så går det till!

- Annons -

Lashliner, eller fransmarkering som det också kallas, är det sminktipset som uppskattas mest när man pratar smink med andra. När jag t.ex. har sminkkonsultation med en person som inte har tänkt på det här tidigare, så blir hen alltid oerhört glad när man visar det! Inte bara för att tipset är så användbart, utan även för att det är så himla enkelt :)

Varför en fransmarkering / lashliner?

  • När man är “osminkad” och vill se piggare ut
  • Till mascara för att få fransarna att se fylligare ut
  • Istället för eyeliner – perfekt för personer med hängiga ögon och hooded eyes, samt personer mer korta fransar. Har du en bred eyeliner så ser fransarna kortare ut.
  • Med eyeliner för att få eyelinern mer intensiv (annars kan det lätt bli mellanrum mellan fransarna och eyelinern, där huden lyser igenom)

Det är superbra helt enkelt!

Fransmarkering / Lashliner före och efter:

Fransmarkering / Lashliner före och efter

Men det finns en återkommande fråga angående lashliner som jag ofta får, senast igår då jag fick denna kommentar:

“Bland annat du, har tipsat om att ögat får en annan fin inramning (?) om man applicerar kajal/liknande i övre fransarna (alltså i ‘övre fransarnas vattenlinje’) vad man nu kallar det haha. Blir stor skillnad men på mig hamnar färgen sedan på nedre vattenlinje & hela ögat blir svart…”

- Annons -

Och därför tänkte jag reda ut det nu :)

1. Vilken produkt kan man använda för att göra fransmarkering / lashliner?

Jag använder en svart ögonskugga när jag gör lashliner, och det håller jättebra för mina ögon. Men har man problem med hållbarheten så kan man behöva en mer hållbar produkt, då rekommenderar jag en vattenfast gelliner, det är det lättaste efter ögonskugga, men man kan använda alla sorters eyeliner, och även mascara (på en pensel) om man föredrar det. Det är lite av en smaksak, förut använde jag alltid cake eyeliner.

2. Appliceringen – fransraden och vattenlinjen är olika saker

Men den allra största orsaken till varför fransmarkeringen kladdar är oftast inte produkten du använder, utan den största boven i dramat är ett missförstånd kring var fransmarkeringen ska appliceras – det heter fransmarkering och lashliner för att det appliceras i fransarnas hårbotten, precis där stråna sitter fast, och inte längs övre vattenlinjen som jag har förstått att många gör.

På nedre vattenlinjen kan man sminka och få det att hålla hela dagen (dock inte med bara ögonskugga), dels för att vattenlinjen där inte rör sig så mycket som ögonlocket, samt för att det inte kommer synas så mycket om den färgar av sig på övre vattenlinjen. För även om en produkt hålls på plats länge, så kan den ändå lätt färga av sig, inte minst så nära ögat där det både är fuktigt och rör sig.

Det kan så klart skilja lite på ögonformer, men de flestas ögon får ett exakt lika fint resultat av fransmarkering enbart i fransarnas hårbotten, som om man målar hela vägen ner på övre vattenlinjen. Det ser likadant ut när man tittar rakt fram, skillnaden är att det ena sättet kladdar, men inte det andra :)

fransmarkering / lashliner

När man tittar upp så ser man skillnaden tydligt, ser ni skillnaden mellan den som kladdar och den som inte kladdar?

Jag har ju tatuerat en lashliner så jag är inte helt utan på före-bilden, men jag målade i lite extra sen för att visa er tydligare.

fransmarkering-kladdar kopia

- Annons -

Här ser ni pilar som visar vad jag menar, på lashlinern som inte kladdar av sig på undre fransraden så är övre vattenlinjen helt osminkad, och det är alltså så jag rekommenderar att man gör. På den högra bilden så är hela vattenlinjen sminkad också, men det började kladda på undersidan av ögat direkt för mig.

Och som sagt så kan man applicera med olika produkter, men så här brukar jag göra:
1. Använd en snedställd pensel, t.ex. Nanshy Angled Detailer
2. Doppa penseln i kolsvart ögonskugga, ingen med mesig pigmentering. Jag använder Paese Kashmir eyeshadow (602)
3. Se till att inte ha överflödig skugga på borsten, dutta lite med penseln på handen innan, så att ev. överflödig skugga inte faller av och hamnar på kinderna när du sminkar dig.
4. Lyft lite på ögonlocket med fingret, och dutta fast skuggan mellan fransarna, precis i fransarnas hårbotten.

IMG_1689_111

Sen är det klart!

Hoppas att inlägget om fransmarkering / lashliner var till hjälp, och har ni några följdfrågor så vet ni att det bara är att hojta till, lämna en kommentar! :)

Kram ♥

- Annons -
Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

4 KOMMENTARER

  1. Åå, tack så jättemycket för att du svarade på min fråga! Och nu förstår jag lättare hur man egentligen ska applicera. Hoppas det funkar bättre nu. Men tusen tack!

    Kram! :)

  2. Tack! Har varje gång fått problemet med att det kladdar men ska försöka bli bättre på detta nu. Som du skriver, det gör jätteskillnad när man får färg även kring fransrötterna.

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

Relaterade inlägg

Senaste inläggen

sv_SESwedish