Fransmarkering / Lashliner – Så går det till!

  Inlägget innehåller annonslänkar (adlinks).

  - Annons -

  Lashliner, eller fransmarkering som det också kallas, är det sminktips som uppskattas mest när jag hjälper personer med sminkkonsultation/produktrådgivning. Lashliner/ögonfransmarkering får ofta personen att titta sig i spegeln och säga “wooow” i lite chockad ton, eftersom det gör så stor skillnad trots att det är en diskret detalj! :)

  Varför en fransmarkering / lashliner?

  • När man är “osminkad” och vill se piggare ut
  • Till mascara för att få fransarna att se fylligare ut
  • Istället för eyeliner – perfekt för personer med hängiga ögon och hooded eyes, samt personer mer korta fransar. Har du en bred eyeliner så ser fransarna kortare ut.
  • Tillsammans med eyeliner för att få eyelinern mer intensiv (annars kan det lätt bli mellanrum mellan fransarna och eyelinern, där huden lyser igenom)

  Det är superbra helt enkelt!

  Fransmarkering / Lashliner före och efter:

  Fransmarkering / Lashliner före och efter

  Men det finns en återkommande fråga angående lashliner som jag ofta får, senast igår då jag fick denna kommentar:

  “Bland annat du, har tipsat om att ögat får en annan fin inramning (?) om man applicerar kajal/liknande i övre fransarna (alltså i ‘övre fransarnas vattenlinje’) vad man nu kallar det haha. Blir stor skillnad men på mig hamnar färgen sedan på nedre vattenlinje & hela ögat blir svart…”

  - Annons -

  Och därför tänkte jag reda ut det nu :)

  1. Vilken produkt kan man använda för att göra fransmarkering / lashliner?

  Du kan göra fransmarkering/lashliner med svart ögonskugga, kajalpenna, kräm-eyeliner eller till och med mascara+pensel. Det är en smaksak!

  Om man vill ha ett helt vattenfast resultat så rekommenderar jag antingen kajalpennan Pixi Endless Silky Eye Pen (adlink) i nyansen BlackNoir eller någon vattenfast kräm-eyeliner. Den kajalpennan från Pixi är väldigt krämig, nästan som en gel-eyeliner i pennform. Och sitter som berget!

  Själv använder jag oftast svart ögonskugga som jag applicerar med en pensel som jag fuktat med en fixing mist, för extra svärta (pga fuktig) och extra bra hållbarhet (pga fixing mist istället för vatten). Det håller tillräckligt bra på mig :) Exempel på en bra svart ögonskugga är Make Up Store Paradise Microshadow (adlink) i nyansen Super Black och en bra fixing mist som jag ofta använder till ögonskuggor är Pixi Makeup Fixing Mist (adlink) som är superbra! :)

  Att göra detta med mascara är dock inte en favorit för mig. Det blir lite stelt vilket gör det svårare att applicera mascaran på ögonfransarna sen. Men det går!

  2. Appliceringen – fransraden och vattenlinjen är olika saker

  Men den allra största orsaken till varför fransmarkeringen kladdar är oftast inte produkten du använder, utan den största boven i dramat är ett missförstånd kring var fransmarkeringen ska appliceras – det heter fransmarkering och lashliner för att det appliceras i fransarnas hårbotten, precis där stråna sitter fast, och inte längs övre vattenlinjen som jag har förstått att många gör.

  Obs: Det är inte fel att applicera längs övre vattenlinjen också, men då måste man ha en mycket hållbar produkt. Många produkter hålls kvar på övre vattenlinjen men färgar ändå av sig litegrann under ögat. En lösning är att måla svart eyeliner på undre fransraden också då, så gör det inget om det färgar av sig :)

  Eller så sminkar man bara längs själva ögonfranslinjen. De flestas ögon får ett lika fint resultat av fransmarkering enbart i fransarnas hårbotten, som om man målar hela vägen ner på övre vattenlinjen. Det ser i princip likadant ut när man tittar rakt fram, skillnaden är att det ena sättet kladdar, men inte det andra :)

  fransmarkering / lashliner

  När man tittar upp så ser man skillnaden tydligt, ser ni skillnaden mellan den som kladdar och den som inte kladdar?

  - Annons -

  Jag har ju tatuerat en lashliner så jag är inte helt utan på före-bilden, men jag målade i lite extra sen för att visa er tydligare.

  fransmarkering-kladdar kopia

  Här ser ni pilar som visar vad jag menar. På lashlinern som inte kladdar av sig på undre fransraden så är övre vattenlinjen helt osminkad – det är alltså så jag rekommenderar att man gör. På den högra bilden så är hela vattenlinjen sminkad också, men det började kladda på undersidan av ögat direkt för mig på det ögat.

  Och som sagt så kan man applicera med olika produkter, men så här brukar jag göra:

  1. Använd en bra borste! Helst så smal som möjligt och bra kvalité så att den inte börjar spreta åt olika håll. T.ex. så är brynpenseln Anastasia Beverly Hills Duo Brush Nr. 12 (adlink) hur bra som helst!
  2. Spraya fixing mist på handryggen, doppa pensel i misten så att den blir ordentligt fuktig (men inte rinnande blöt)
  3. Dra försiktig med penseln på ögonskuggan så att du får bara lite svart ögonskugga på borsten. Bättre att hämta färg flera gånger än att ha överflödig skugga på penseln som riskerar att falla ner på kinderna under appliceringen.
  4. Lyft lite på ögonlocket med fingret. Dutta med penseln precis i fransarnas hårbotten, från undersidan.

  Man kan också lägga en spegel på bordet framför sig och titta neråt. Då får man också en tydlig vinkel av fransarnas hårbotten och ser exakt var man ska applicera :)

  IMG_1689_111

  Sen är det klart! Så svårt att fota! Det är enklare än det ser ut, men det kan krävas några gånger innan man kommer in i tekniken. Men när man väl fått in rutinen så går det snabbt och enkelt!

  Hoppas att inlägget om fransmarkering / lashliner var till hjälp, och har ni några följdfrågor så vet ni att det bara är att hojta till, lämna en kommentar eller maila helena@imakeyousmile.se ! :)

  Kram ♥

  Läs även:

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  4 KOMMENTARER

  1. Åå, tack så jättemycket för att du svarade på min fråga! Och nu förstår jag lättare hur man egentligen ska applicera. Hoppas det funkar bättre nu. Men tusen tack!

   Kram! :)

  2. Tack! Har varje gång fått problemet med att det kladdar men ska försöka bli bättre på detta nu. Som du skriver, det gör jätteskillnad när man får färg även kring fransrötterna.

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish