Ögonbryn – Plocka olika ögonbrynsformer (Guide)

  - Annons -

  Hur ska man plocka ögonbryn? Att få till en fin brynform på sig själv är inte helt lätt eftersom det gäller att plocka olika ögonbrynsformer på olika sätt. Att plocka ögonbrynen behöver inte vara så svårt.

  Har du tittat på hur andra visar i bloggar/youtube/instagram, men sen när du ska göra likadant på dig själv så sitter du som ett frågetecken?

  Jag har fått önskemål om att skriva ett inlägg om hur man plockar ögonbrynen på sig själv på bästa sätt. Men det är ett lite knepigt inlägg att göra, för även fast jag kan berätta om riktlinjerna för att plocka olika ögonbrynsformer hit och dit så beror det allra mest på hur ens egna strån ser ut.

  Alla ögonbryn är så himla olika! Man kan inte titta på hur någon annan gör och sedan göra exakt likadant, om man inte alls har samma slags ögonbryn.

  Men här kommer äntligen lite tips, varning för ett långt inlägg! :)

  Plocka olika ögonbryn och ögonbrynsformer

  - Annons -

  Innehållsförteckning av plocka olika ögonbrynsformer:

  1. Olika typer av brynstrån
  2. Olika typer av brynformer
  3. Plocka ögonbrynen
  4. Färga ögonbrynen
  5. Fylla i ögonbrynen
  6. Brow lift & brynserum

  Plocka olika ögonbrynsformer ögonbryn
  Tillbaka till toppen ⤴

  1. Olika typer av ögonbrynstrån

  Det svåraste med att följa tips för olika ögonbrynformer är inte bara att alla har olika former naturligt, utan även att stråna växer olika.

  Det finns såklart en miljard olika varianter, men man kan lite förenklat dela upp det i tre olika: Brynstrån som växer uppåt, neråt eller åt sidan.

  Typ 1 – Strån växer uppåt

  Plocka ögonbryn

  Det allra enklaste, både när man plockar och fyller i ögonbrynet, är att ha den här sorten.

  De raka stråna i innerkanten formar automatisk en snygg start på ögonbrynet, behöver bara klippas lite. Resten av ögonbrynet växer också mycket uppåt/lite åt sidan.

  Vanligt misstag: Att inte klippa med sax i framkanten. Många plockar med enbart pincett, men eftersom stråna är långa så resulterar det lätt i att det blir glest, ojämnt och i vissa fall blir hela ögonbrynet för kort.

  Typ 2: Strån som växer neråt (i mitten av ögonbrynet)

  forma ögonbryn

  - Annons -

  Dessa strån växer rakt neråt och går inte att kamma varken uppåt eller åt sidan.

  Vanligt misstag: Inte för att tjata om ögonbrynsaxen, men även här är det en life saver för personer som vill ha en hög och upplyft form. Stråna är ofta ganska långa men hänger neråt, så när man vill få bort ett strå längre ner så sitter det ändå fast uppe i formen. Om man plockar det strået med pincett så blir hela formen gles och otydlig. Bättre att klippa de stråna med sax!

  Vissa ögonbrynstrån går att borsta både upp och ner eller åt sidan – då kan man helt enkelt välja hur man vill ha dom. Uppåt och lite åt sidan är som sagt enklast om man kan välja (som på första bilden). Då slipper man klippa i underkanten.

  Typ 3: Strån som växer åt sidan (i framkanten)

  ögonbryn före och efter

  (Titta bara på förebilden, för efterbilden är med brow lift. Stråna går inte att borsta uppåt utan brow lift)

  Stråna växer sällan rakt neråt i framkanten, men det är jättevanligt att dom växer åt sidan istället för rakt upp.

  Vanligt misstag: Det är svårare att få till en fin framkant på ögonbrynet eftersom du inte bara kan klippa lite. Många råkar plockar ögonbrynet för kort eller skapar håligheter, för om du plockar bort ett långt strå som ligger in mot ögonbrynet, så kan det skapa ett brett hål där strået har legat. Här gäller det att plocka sparsamt, ta ett strå i taget och var försiktig. Plocka mest i underkant och överkant istället för i framkanten.

  Tillbaka till toppen ⤴

  2. Olika typer av ögonbrynformer

  När jag pratar om ögonbrynformer i detta stycke så menar jag den naturliga ögonbrynformen innan man har plockat och format. Alltså inte vilken form man vill ha på slutresultatet utan vilken man har naturligt.

  - Annons -

  Typ 1 – Tydlig ögonbrynform

  Forma ögonbryn ögonbrynsformer

  Trots att ögonbrynet är helt oplockad så kan man ändå urskilja en naturlig form ganska enkelt.  Den har liksom ”bågen” färdig redan, då är det egentligen bara att plocka från undersidan och rensa runt resten.

  Vanligt misstag: Att man inte följer sin egen form utan stirrar sig blind på t.ex. en fin bild man hittat. Att kolla på andras ögonbryn är jättebra för kunskap och inspiration, men att utgå från sina egna strån är det bästa!

  Typ 2 – Otydlig ögonbrynform

  Breda ögonbryn före och efter

  Den här ögonbrynformen är bred och otydlig, som en oformad klump.

  Vanligt misstag: Det lätt hänt att man råkar göra en tokig form eftersom det inte finns någon ”naturlig linje” att gå efter. Obs med tokig menar jag inte en ”ful stil” eller liknande för det är smaksak, utan helt enkelt att man plockar på måfå och sen inte alls blir nöjd för att det t.ex. är väldigt ojämnt.

  Typ 3 – Rak brynform

  Raka ögonbryn

  En rak form är också jättefint! Denna kund önskade en tydligare båge och då behöver man sänka formen i fram och höja formen i mitten.

  Vanligt misstag: Många med raka ögonbrynformer vill göra som jag plockade på denna kund, alltså höja formen (vilket inte är ett måste). Men många plockar inte under högsta punkten i mitten av ögonbrynet, utan istället närmare starten på ögonbrynet. Det höjer inte ögonbrynformen alls utan ger tvärtom-effekt, man ser mer ledsen ut istället.

  Det är svårt att beskriva i text så jag visar med en bild istället:

  felplockade ögonbryn

  Denna ”innebandyklubba-form” är en jättevanlig ögonbrynsform som många vill få hjälp med. De har då haft en rak form naturligt och istället för att höja i mitten så har de höjt långt fram på ögonbrynet.

  Det bästa är att låta stråna växa ut igen i underkanten och sedan forma som jag ritade lite snabbt på den högra bilden. Alltså sänka framkanten så att man får en lyftande form ut mot mitten, istället för att formen lutar neråt.

  Vill ni mer om riktlinjer för ögonbryn så kan jag tipsa om detta inlägg där jag visar tydligt!

  Tillbaka till toppen ⤴

  3. Plocka ögonbrynen

  Förutom tipsen jag skrivit ovan så tänkte jag också skriva en liten ”steg för steg” hur jag brukar göra och tänka när jag plockar ögonbrynen.

  Om du redan plockat ögonbrynen tidigare och vill ändra form så rekommenderar jag att låta de växa ut så mycket som möjligt innan. Annars kan det vara svårt att urskilja någon annan form än den du plockat tidigare och så stirrar man sig bara blind på den gamla formen.

  Plocka olika ögonbrynsformer ögonbrynsplockning pincetter

  Behöver du en bra pincett? Jag använder pincetterna från Brow Game (adlink) som finns i min webbshop!

  pincett för att plocka ögonbryn

  1. Studera ögonbrynet – Titta in i spegeln och studera ögonbrynet, det bästa är att anpassa formen så mycket som möjligt efter ditt eget utgångsläge. Om det går så behåll formen där det är så tätt med strån som möjligt.

  2. Plocka bort överflödiga strån – Börja med att plocka bort alla strån som du vet inte kommer göra någon skillnad för den slutgiltiga formen. Plocka runt hela ögonbrynet först, då är det lättare att urskilja en form än om du t.ex. börjar med innerkanten och sedan ska försöka forma resten efter det.

  3. Plocka på ovansidan eller inte? – Många säger att det är ett big no no att plocka på ovansidan av ögonbrynen.. Jag säger: plocka 95% från undersidan, men är det ojämnt på ovansidan så plocka på ovansidan! Man ska vara försiktig på ovansidan dock för det är (på många) glesare där och finns risk att man ”trycker ner” ögonbrynformen om man plockar för mycket.

  4. Borsta ögonbrynen – När du har tagit bort alla onödiga strån och kan urskilja en form, borsta då ögonbrynen men en borste. Är det mycket som ska bort fortfarande? De stråna du vill ta bort, sitter dom fast på det området, eller är dom bara så långa att dom sträcker sig dit? Är dom långa (sitter fast i formen du vill ha kvar) så är det bättre att klippa än att plocka bort dom helt.

  5. Klipp ögonbrynen – Ta lite i taget om du är ovan, speciellt om du ha glesa ögonbryn, så riskerar du inte att klippa för mycket. Klipp i fram om dina strån växer uppåt. Klipp i underkant om dina strån växer neråt och inte går att kamma åt sidan. Har du bångstyriga ögonbrynstrån som sticker ut på övriga ställen? Klipp dom också!

  6. Finputsa – När du är klar med din form så kan du finputsa. Ta bort de sista småstråna för att få en ren form. Borsta stråna till rätta, titta rakt in i spegeln, är dom relativt lika på båda sidorna eller ska nått mer strå bort från någon sida? Ta bort småfjun kring ögonbrynen med en ögonbrynskniv.

  ögonbrynskniv ihopfällbar ögonbryn

  En ihopfällbar brynkniv är guld värt! Annars blir den så snabbt sliten och slö. Många brynknivar kommer med lock, men hur många har kvar det efter fem användningar? ;) Jag gillar Brow Game Eyebrow Shaping Knife Foldable (adlink) som är riktigt bra!

  Tillbaka till toppen ⤴

  4. Färga ögonbrynen

  Att plocka ögonbrynen gör stor skillnad, men att färga kan ge ännu större effekt!

  Plocka olika ögonbrynsformer

  Här står jag och färgar ögonbrynen på en nöjd brynkund ♥

  Färgval – Jag rekommenderar absolut ögonbrynsfärg från Refectocil (adlink) som jag jobbat mycket med när jag drev skönhetssalong. Många kunder som provat andra märken (på andra salonger eller hemmafärger) säger att inget är lika hållbart som dessa.

  Vilken nyans?
  Mörka ögonbryn: Naturbrun
  Mellanljusa ögonbryn: Blanda naturbrun och ljusbrun
  Ljusa kalla ögonbryn: Blanda ljusbrun och granit. Eller ljusbrun och bara en pytteklick naturbrun.
  Ljusa varma ögonbryn: Ljusbrun

  Observera att man måste blanda färgen med väteperoxiden från samma märke!

  Färga före eller efter plockning? – Exakt när man ska färga ögonbrynen är lite olika beroende på hur dina ögonbryn ser ut. Jag plockar alltid en del före färgning, men på personer med ljusa och/eller glesa ögonbryn så färgar jag ganska direkt. På vissa med tydligare ögonbryn så färgar jag som sista steg.

  Färga ögonbrynen – Lägg brynfärgen som en snygg form på ögonbrynen, dra med en tops längs kanterna och gör en jämn form. Även fast bara stråna färgas så fastnar lätt färgen lite på huden direkt efteråt, så det är mycket snyggare om du lägger färgen noggrant istället för en tjock klump :)

  Är du ovan? Låt färgen värka bara en väldigt kort stund och kolla hur det ser ut, sedan kan du lägga på igen om du vill ha mer färg. Ju längre färgen värkar desto bättre hållbarhet, men vissa personer föredrar ett naturligare resultat direkt efter och färgar hellre oftare istället.

  Exempelbilder:

  färga ljusa ögonbryn

  Brynfärg på blonda ögonbryn. Dom såg glesa ut innan färgningen men plötsligt hade hon jämnt med strån över hela ögonbrynet :)

  Många blonda har mycket fjun runt ögonbrynen som är perfekta att färga in i ögonbrynet. Resultatet blir fylligare och på vissa personer går det även att få en bredare form tack vare fjunen.

  färga glesa ögonbryn

  Samma här, var kommer alla strån ifrån? Ibland blir man chockad själv när man torkar bort brynfärgen och ser resultatet :)

  Tillbaka till toppen ⤴

  5. Fylla i ögonbrynen

  Varför alla inte bara plockar och färgar, utan även fyller i ögonbrynen med smink, det kan bero på flera saker:

  • Man ha luckor eller andra ojämnheter i ögonbrynet där det inte växer strån
  • För att få de fylligare och med en tydligare form
  • Framhäver tunna hårstrån, t.ex. med en ögonbryngel

  fylla i brynen

  Här är en form där vi sminkat ögonbrynen bara för att få formen lite fylligare och tydligare. Fint innan, fint efter!

  Plocka olika ögonbrynsformer

  Här är ett glest ögonbryn där vi fyllt i för att dölja luckor i ytterkanten. Vill man ha en smal form men har glest med strån så blir ofta formen inte helt jämn.

  Plocka olika ögonbrynsformer

  Här är en form med väldigt tunna strån, där ögonbryngelen (och lite penna också) framhäver stråna mer.

  Tillbaka till toppen ⤴

  6. Brow lift & ögonbrynserum

  Som avslut vill jag också visa resultatet som jag själv har fått med ögonbrynserum i kombination med behandlingen brow lift!

  Mina strån är sådana som växer rakt neråt, så jag klipper dom mycket då jag vill ha en hög form. Men med en brow lift-behandling (som gör att man kan borsta stråna uppåt istället) så kan jag använda serumet och få långa strån utan att klippa dom. Resultatet blir fylliga och fina ögonbryn!

  Läs även mitt stora inlägg där jag går igenom allt om Brow Lift!

  Titta skillnaden:

  brow lift uppsala brynserum

  Detta är resultatet av Beauty Lash, men kan verkligen rekommendera RapidLash Eyebrow Enhancing Serum (adlink) som jag testat nyligen och tycker är ännu bättre!

  Jag vill avsluta detta stora inlägg om ögonbryn med att understryka att exakt hur en snygg ögonbrynsform ser ut är otroligt mycket smaksak, och detta är bara ett hjälpande inlägg, inga regler ni måste följa :)

  Och hoppas att ni som orkade läsa allting och gillade mitt inlägg om att plocka olika ögonbrynsformer, hojta till om ni har några frågor ♥

  Kram!

  Tillbaka till toppen ⤴

  Läs även:

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish