Sminka mörka ringar & påsar under ögonen (5 tips)

  Inlägget innehåller annonslänkar

  - Annons -

  Hur kan man sminka mörka ringar & påsar under ögonen är en vanlig fråga från mina kunder. Vilken concealer är bäst och hur applicerar man concealer under ögonen?

  Här kommer mina 5 bästa tips!

  Sminka mörka ringar under ögonen

  1. Mörkare hudton under ögonen

  Hur man på bästa sätt kan sminka mörka ringar under ögonen beror först och främst på vilket sätt mörkheten uppstår. Är det en naturlig skugga p.g.a. att du har ett djup under ögonen, eller är hudtonen också mörkare?

  Är hudtonen mörk och/eller blå under ögonen så satsa på en concealer med täckning. Det finns färgkorrigerande concealers om du är väldigt blå, men har du en högpigmenterad concealer som täcker helt så brukar det räcka!

  Det viktiga är alltså att inte bara ljusa upp med en blaskig produkt, för om mörkheten under skiner igenom så kan huden se grådassig ut.

  - Annons -

  sminka bort mörka ringar under ögonen, concealer under ögonen, applicera

  Denna kund ville sminka bort mörka ringar under ögonen. Jag har därför lagt en högpigmenterad heltäckande krämconcealer och sedan ett puder över som blurrar linjerna en del. Läs hela produktlistan i mitt tidigare inlägg: ”sminkning före & efter” med produktlistan för hela sminkningen. Alla produkter finns i min salong & webbshop; Concealern är glo Skin Beauty Under Eye Concealer.

  2. Djup under ögonen

  Ska du sminka mörka ringar under ögonen som uppstår på grund av en naturlig skugga? Även fast hudtonen i sig inte är mörkare så är det vanligt (på nästan alla) att man har en fördjupning under ögat som upplevs mörkare eftersom det är en grop. Vissa mer och andra mindre.

  Då behöver man inte täcka så mycket och inte heller färgkorrigera, för huden har ju ”rätt” hudton redan. Då räcker det med uppljusning! Jag brukar använda en ljus, matt eller halvmatt contouring-skugga bara. Men ett tunt lager av en concealer som är lite ljusare än din egen hudton fungerar också bra.

  sminka bort mörka ringar under ögonen, concealer under ögonen, applicera

  Man kan också sminka mörka ringar under ögonen genom att ljusa upp med en lystergivande produkt som reflekterar ljus! Här ser ni en kund där jag använt en sådan produkt under bara ena ögat. Ingen täckning, bara lyster. Till vänster ser ni en mörk skugga i ”djupet” och på högersidan ser det ljusare ut tack vare de ljusreflekterande pigmenten.

  Detta är en produkt från Pixi som utgått ur Pixis sortiment.

  En skugga/puder som är ljusare än hudtonen min favoritteknik. Det har jag använt på denna bild. Så snabbt och enkelt! Bara några dutt/svep med en mjuk ögonskuggsborste under ögat så är det klart.

  Jag själv använder den ljusa skuggan ur Contouring Palette eller ögonskuggan Paese Kashmir Mono Eyeshadow (667) som finns i min webbshop & salong :)

  - Annons -

  Concealer under ögonen

  Vilken concealer är bäst under ögonen? Kräm? Flytande?

  Val av formula för att sminka mörka ringar under ögonen är 100% smaksak, det viktigaste är snarare färgen. Att du väljer en heltäckande för att få bort mörkhet, eller en ljusare om du vill ljusa upp ett djup. Sen om det är en kräm i burk, flytande, ett stick eller vad som helst – det har mindre betydelse.

  3. Puder under ögonen? Matt eller lyster?

  Använder du concealer för att sminka mörka ringar under ögonen så rekommenderar jag att pudra ovanpå, åtminstone på de flesta concealers. Det beror också på hur mycket produkt du applicerar och hur bra concealern ”sätter sig” själv.

  Det som är bra med puder är dels att det fixerar concealern så att den slutar vara krämig = hålls på plats utan att lägga sig i linjerna.

  Om du har mycket linjer och struktur under ögonen så hjälper ett bra puder till att jämna ut dessa. Jag menar inte att linjer är någonting man ska dölja, men många har mycket smålinjer och struktur i huden under ögonen och när de framhävs så kan det se nästan mer onaturligt ut.

  Mycket skimmer och glans kan nämligen framhäva strukturen i huden ännu mer. Använd ett mjukt och finkornigt puder bara, inte ett så matt att det ser torrt ut! Många är rädda för puder under ögonen för man tror att det ska framhäva linjerna, men ett finkornigt, mjukt puder har tvärtom-effekt och faktiskt blurrar huden.

  Ett puder med diskret lyster är dock inte alls tokigt, alltså inte skimrigt utan bara litegrann. För lysterkorn ljusar upp så när de hamnar i en djup rynka så reflekterar de ljuset och får rynkan att se mindre ut. T.ex. har contouringskuggan från Paese som jag använder under ögonen ett diskret glow. Inte skimrig, men inte helmatt heller.

  Med andra ord: En glansigt och skimrig finish kan framhäva strukturen i huden, men blurrande puder och en naturlig glow minskar detta.

  Om du däremot inte har mycket struktur under ögonen så kan du välja själv om du föredrar en matt yta eller mer lyster. Men som en av bilderna ovan visade så har lyster en uppljusande effekt vilket ”lyfter” och då är det bara positivt med glow :)

  sminka mörka ringar under ögonen, concealer under ögonen, applicera

  4. Applicera concealer under ögonen:

  Att lägga concealer/uppljusning som en trekant som ni ser på vänster sida är ett vanligt sminktips. Men det är inte den tekniken som jag rekommenderar för att sminka mörka ringar under ögonen. Då rekommenderar jag att istället applicera som högersidan; bara ljusa upp precis i djupet – inte upp på på ”höjderna” runt omkring.

  - Annons -

  Varför? Du ljusar upp för att få djupet att se mindre djupt ut och därmed trolla bort skuggan, men om du lägger concealern på hela området under ögat då ljusar du upp likadant överallt och mellanskillnaden mellan övriga huden och gropen kommer då vara lika stort.

  Sminka påsar under ögonen

  5. Kan man sminka bort påsar under ögonen?

  Påsar under ögonen betyder att man har som en ”höjd” under ögat.

  Är det samma teknik som mörka ringar när man ska sminka påsar under ögonen? Inte riktigt men nästan!

  Man tänker likadant, att man ljusar upp ”bara i den djupa delen”. Men har du påsar under ögonen så är djupheten inte bara ett djupt område utan man har också en liten påse att förhålla sig till. En påse som inte ska ljusas upp om du vill att den ska synas mindre.

  Om du ljusar upp den höjden med en ljus färg så ser den ännu högre ut. Därför brukar jag bara ljusa upp runt omkring påsen/höjden, och lägger ingenting uppljusande på höjden alls.

  sminka bort påsar under ögonen

  Jag brukar alltså enbart applicera ljust där huden går inåt. Vilket oftast är runt omkring påsen. Exakt hur påsen och fördjupningarna runt påsen sitter kan vara olika på olika personer. Vissa har ett stort djupt område under påsen, vissa ovanför. Vissa har inget djup ovanför påsen alls, bara under. Ljusa upp där det är djupt på dina ögon :)

  Är du både mörk under ögonen och har påsar, då kan du lägga en täckande concealer på hela området (som matchar din hudton) och därefter ljusa upp runt omkring påsen så som bilden visar.

  Sammanfattning: Använd heltäckande concealer om hudtonen är mörkare. Använd uppljusande produkter om du ska sminka bort djupa partier. Ska du jämna ut så ljusa upp enbart i de djupa områdena – inte på hela området under ögat.

  Hoppas dessa tips var till hjälp och att allting gick att förstå! :)

  Jag har även gjort ett blogginlägg där jag går mer in på eventuella orsaker och tips som minskar mörka ringar och påsar under ögonen: 15 tips mot påsar under ögonen, svullna ögonlock & mörka ringar

  Kram, kram!

  Läs även: Sminka bort pigmentfläckar

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish