Sminkborstar – Välja rätt borstar för sminket! (2022)

  Inlägget innehåller annonslänkar.

  - Annons -

  Sminkborstar kan vara en djungel, hur ska man då tänke? Nu tänkte jag gå igenom allt du behöver tänka på med sminkborstar!

  Nanshy (adlink) är ett cruelty-free sminkborstmärke från Storbritannien med riktigt bra sminkborstar i syntethår!

  Här kommer ett långt (!) inlägg med allt du behöver veta om Nanshys sminkborstar. Vilka sminkborstar du ska välja till just dina produkter, hur använder du varje borste och hur du ska sköta om dom för att de både ska vara hygieniska och hålla länge :)

  Allt du behöver veta om sminkborstar!

  Tvätta sminkborstarSminkborstar för bassminkSminkborstar för ögonskugga & läppar

  sminkborstar smink borstar

  Syntethår eller äkta hår?

  - Annons -

  På Creative Makeup använder vi bara sminkborstar i syntet. En vanlig regel inom makeup är att man ska ha sminkborstar med äkta hår till torra produkter så som puder och ögonskuggor, och sminkborstar med syntethår till krämiga produkter så som concealer och flytande foundation. För länge sedan så stämde denna regel i och med att syntetborstarna inte var lika utvecklade utan påminde mer om målarpenslar. Idag finns det dock syntetborstar som är lika mjuka, fluffiga och lena som äkta hår så den regeln stämmer inte riktigt idag.

  Vi förespråkar penslar med syntethår både ur ett djurvänsperspektiv men också då det är mycket lättare att underhålla syntetborstar. Äkta hår blir lättare slitet, precis som vårt hår på huvudet, och behöver tvättas med schampo och balsam och helst hårinpackning också. Syntetborstar är gjorda av plast och går att få rena med vanligt diskmedel utan att det sliter på sminkborstarna.

  Hur tvättar man sminkborstar på bästa sätt?

  Dessa syntetborstar går att tvätta med vanligt diskmedel, men för att snabbare få rent sminkborstarna så är det mer effektivt med en speciell rengöring för att tvätta bort smink. T.ex. Nanshy Makeup Brush & Sponge Cleaning Soap (adlink). En tvål som är 100% naturlig och vegansk med kokosmjölk och E-vitaminolja.

  sminkborstar smink borstar rengöring

  Så här gör du:

  • Fukta penseln med ljummet vatten. Låt inte sminkborstarna ligga i blöt innan, då kan limmet lösa upp sig.
  • Massera in rengöringen i borsten utan att gnugga onödigt mycket. Ju mer du gnuggar och rufsar till stråna desto mer sliter du på sminkborsten.
  • Upprepa tills sminkborsten är helt ren
  • Låt torka liggandes på t.ex. en handduk. Om sminkborstarna torkar ståendes så rinner vattnet ner och löser upp limmet där stråna sitter fast.

  Hur ofta man ska tvätta sminkborstarna är olika beroende på vad man använder borsten till. För krämiga produkter så som foundation så är det optimalt att tvätta efter varje användning då mycket smuts och bakterier gror i krämen. Det är också ganska snabb-tvättat efter bara en användning då man inte har något intorkat smink, så det går ganska snabbt.

  För sminkborstar som används till torra produkter och sveps på huden och inte masseras in, exempelvis rougeborsten och ögonskugga, så behöver man inte tvätta lika ofta. 1-2 veckors mellanrum är lagom om man sminkar sig varje dag. Ju oftare du tvättar sminkborstarna desto mindre måste du jobba för att få dom helt rena, vilket sparar både din energi och borstens hållbarhet.

  Förvara helst sminkborstarna på ett separat ställe, t.ex. ståendes i ett glas. Då hålls de fräscha längre än om de ligger i en smutsig necessär.

  Om du förvarar sminkborstarna på ett rent ställe och tvättar dom regelbundet och på ett skonsamt sätt, så förlänger du hållbarheten på sminkborstarna. Även sminkborstar med bra kvalité blir skabbiga i längden om man inte tar hand om dom.

  sminkborstar smink borstar

  Vilken sminkborste ska jag välja?

  - Annons -

  Att ha bra sminkborstar förenklar sminkrutinen enormt! Även för en erfaren makeupartist är det svårt att göra en jämn bas i ansiktet eller en mjuk uttoning på ögonskuggan utan bra sminkborstar.

  Det handlar också en del om att ha rätt borste till rätt sak. Och varje borste har inte nödvändigtvis bara ett användningsområde utan går att använda till fler saker, exempelvis använder jag ofta Nanshys läppensel till krämeyeliner och Shader-borsten för ögonskugga till min concealer :)

  Vad varje borste är bra till och även fler tips på användningsområden kommer jag nu gå igenom borste för borste i hela sortimentet! Alla sminkborstar finns att köpa separat men det finns också färdiga kit vilket ger ett billigare pris per styck.

  Sminkborstar för bassmink:

  veganska sminkborstar

  Nanshy Angled Airbrush (adlink)
  Beskrivning: Detta är en rund sminkborste med snedställd platt top. Att den är snedställd gör det enklare att komma åt t.ex. under ögonen men det är också lite smaksak hur man vill hålla borsten jämfört med borsten “Flawless Foundation” som inte är snedställd.

  Flytande foundation: Jag använder den främst till flytande foundation och man kan både applicera med cirkelrörelser eller med svepande rörelser.

  snygga sminkborstar smink borstar

  Nanshy Flawless Foundation (adlink)
  Beskrivning: En rund borste med helt platt topp.

  Flytande foundation: Jag använder den främst till flytande foundation och man kan både applicera med cirkelrörelser eller med svepande rörelser.

  Dryga foundations: Den funkar till alla typer av flytande foundations men mest rekommenderar jag den till lite drygare foundations som inte är så lätta i konsistensen. Den funkar bra till det också resultatmässigt men väldigt lätta foundations sugs upp snabbare i borsten, så för en mer ekonomisk användning rekommenderar jag att använda “Nanshy flat foundation brush” (som jag visar längre ner i inlägget) om du har en foundation med väldigt tunn/lätt konsistens. Men för resultatet gör det ingen skillnad!

  - Annons -

  bra sminkborstar

  Här har jag precis applicerat flytande foundation med Flawless Foundation Brush.

  sminkborste för smink

  Nanshy Buffed Base Brush (adlink)
  Beskrivning: En kompakt, len och rundad borste som jag tycker är helt optimal för puderprodukter! Den påminner om en kabukiborste men är lite mer kompakt samt har ett långt skaft.

  Mineralfoundation: Jag använder den främst till mineralfoundation och buffrar och masserar in foundationen i huden, resultatet blir väldigt jämnt och fint.

  Oljig hy: Jag använder den också för att applicera puder på väldigt oljig hy, då använder jag ett transparent puder och duttar på ett ordentligt lager i hela ansiktet. Då finns det mycket puder som håller huden matt längre, samtidigt som huden inte ser mer pudrad ut då man trycker in det ordentligt i huden. Jag skulle dock inte matta ner huden med denna under dagen, då rekommenderar jag en fluffig borste.

  Övrigt: Borsten funkar också till flytande foundation.

  sminkpensel smink borste

  Här applicerar jag mineralfoundation med Nanshy Buffed Base för en heltäckande bas med mineralsmink!

  sminkborstar smink borstar

  Nanshy Conceal Perfector (adlink)
  Beskrivning: En rund, mjuk och kompakt sminkborste med avsmalnad topp

  För mer täckning & concealer: Idealisk för att få ett extra täckande resultat på både små och större områden. Exempelvis under ögonen och kring näsan. Ett tips är att dutta in produkten i huden på området som du vill täcka mer, då smälter den in bättre i huden och du kan enklare applicera ett tjockare lager utan att få ett onaturligt/ohållbart resultat.

  Funkar både till puder och flytande produkter.

  foundation borste smink

  För mig är det mest kring näsan och under ögonen jag vill ha mer täckning, då är denna perfekt!

  blush sminkborste

  Nanshy Blush & Bronze (adlink)
  Beskrivning: En snedställd och väldigt mjuk och len borste med rundade kanter (till skillnad från Angled Airbrush). Borsten är mer kompakt än fluffig och passar dig som gillar att jobba mycket med borsten och jobba in produkter i huden snarare än bara svepa på den.

  Rouge, bronzer & contouring: Den här borsten är framtagen för rouge och bronzer. Den är väldigt bra för dig som vill ha mjuka skuggningar och enkelt vill kunna tona ut rougen eller contouringskuggan då den är kompakt och flyttar pigment mer effektivt än en fluffig borste.

  snygga sminkborstar

  Alla ovanstående sminkborstar finns även i setet Nanshy Gobsmack Glamorous och finns i både vitt (adlink) och svart (adlink)!

  Men det finns fler sminkborstar för bassminket också:

  platt foundationborste

  Nanshy Flat Foundation Brush (adlink)
  Beskrivning: En helt platt pensel som är lätt snedställd. Kommer åt på små områden så som under ögon men fungerar även utmärkt till hela ansiktet. Kan användas till både flytande smink och puder.

  Lätta foundations: Den är framtagen för foundation och passar främst flytande foundation. Den funkar till alla typer av flytande foundations men mest rekommenderar jag den till foundations med lättare konsistens som inte behöver jobbas in lika mycket i huden, eftersom du penslar på din foundation med denna och inte jobbar in den med cirkelrörelser som med t.ex. “Nanshy Flawless Foundation Brush”.

  Dessutom är det ett bra ekonomiskt val för foundation-applicering då den är så platt så att den inte suger upp så mycket av produkten = mindre svinn av din foundation.

  Mer täckning & mineralfoundation: Den fungerar även bra för att applicera mer produkt på områden som behöver mer täckning. Till mineralfoundations är en rundad borste bättre men för att applicera mer mineralfoundation på vissa områden samt kring ögonen o.s.v. så är det ett bra komplement!

  Multiborste: Jag använder den här borsten till massor av olika saker. Dutta på puder på utvalda områden, highlighter, städa upp under ögonen om ev. ögonskugga har hamnat under ögonen när man sminkat sig o.s.v.

  foundation borste smink

  Här t.ex. använder jag den för att applicera Redness Relief Powder på ett område med mycket röd akne. Då ville jag få på mycket produkt för att sedan svepa bort den överflödiga, och tuttade därför på detta pudret med denna pensel.

  countouring borste

  Nanshy Contouring Brush (adlink)
  Beskrivning: En snedställd borste som är mjuk och len och ganska fluffig.

  Contouring: Optimal borste för contouring! Sveper enkelt på contouringsskuggan för en mjuk och fin färg och ger bra precision under kindbenen.

  Mer fluffig än “Nanshy Blush & Bronze” och passar dig som gillar att svepa på dina skuggor medan Blush & Bronze passar dig som gillar mer att jobba med borsten och tona ut skuggorna mer. Vilken av dessa som är bäst är enbart smaksak.

  Rouge: Funkar även till rouge för dig som gillar att använda samma borste till flera områden.

  snygga sminkborstar smink borstar

  Kindbenen är det vanligaste stället att göra contouring på. Om du har svårt att veta hur högt upp/långt ner skuggan ska läggas så brukar jag följa vinkeln från ovansidan av örat och ner mot mungipan, det är en hjälpande riktlinje för många!

  sminka sig med sminkborstar

  Nanshy Blush Brush (adlink)
  Beskrivning: En rundad, fluffig borste.

  Rouge: Perfekt storlek för att applicera rouge på kinderna och ger ett jämnt och fint resultat genom att enkelt svepa över huden.

  Puder: För dig som gillar mindre puderborstar så fungerar den även bra till detta!

  Övrigt: Fungerar bra till alla typer av puderprodukter som du sveper på huden, t.ex. highlighter, bronzer o.s.v.

  sminkborstar smink borstar sminkpensel

  Exakt hur man lägger rougen är en smaksak. Jag brukar börja med att lägga den på själva äppelkinden ca två fingrar från näsan (för jag vill ha mest färg upp mot ögonen) och sen sveper jag med borsten ut längs kindbenen.

  large powder brush nanshy

  Nanshy Large Powder Brush (adlink)
  Beskrivning: En fluffig och ganska stor sminkborste som enkelt sveper på puderprodukter på huden.

  Puder: Perfekt för att applicera puder i hela ansiktet. Den är tillräckligt mjuk för att lägga på pudret försiktigt utan att flytta din basmakeup under. Funkar även bra till att bättra på sminket med under dagen.

  Övrigt: Fungerar bra till alla typer av puderprodukter som du sveper på huden, t.ex. highlighter, bronzer o.s.v. Även på större områden som t.ex. bronzer i dekolletaget eller highlighter på axlarna när man vill vara lite extra piffig.

  stor puderborste sminkborste

  Ett bra tips om du är oljig i huden och behöver bättra på med huden under dagen – använd blottning paper först och svep på pudret efter det, då håller huden sig matt längre!

  stripplingbrush smink borstar

  Nanshy Stippling Brush (adlink)
  Beskrivning: En stippling brush innebär att den är ganska kompakt med strån i botten men en del av stråna är ännu längre vilket gör att toppen på borsten är väldigt lätt med större mellanrum mellan alla strån.

  Flytande foundation: Jättebra till flytande foundations. Istället för att massera in din foundation i ansiktet så kan du använda den här lätta borsten som ger ett jämnt och nästan “airbrushed” resultat. Bäst till foundations med tunn formula som inte behöver jobbas in så mycket i huden.

  Övrigt: Du kan även använda denna för att applicera krämfoundations eller svepa på puder. Jag gillar väldigt mycket att använda denna för att ta bort ögonskugga som fallit ner under ögonen när man sminkar sig, den tar bort pigmenten försiktigt utan att förstöra basen under ögonen.

  hur använder man sminkborstar

  Så gör du:
  1. Lägg en klick foundation på handryggen
  2. Dutta borsten i foundationen så att du har kräm på topparna som bilden visar.

  smink sig med smink borstar

  3. Dutta foundationen på huden (inte hårt utan bara med topparna)
  4. Dutta ut så att den lägger sig jämnt på huden

  makeupbrush set

  5. Om det behövs så kan du jämna ut lite med cirkelrörelser också, men var fortfarande lätt på handen och jobba bara med de längsta stråna. Inget tryck då kan du hellre använda en vanlig som Flawless Foundation Brush.

  sminkborstar kit

  Alla ovanstående bas-borstar finns också i setet Nanshy Masterfull Collection. Finns i både vitt (adlink) och svart (adlink)!

  platt sminkborste

  Nanshy Fan Brush (adlink)
  Beskrivning: En fan-borste är en fjäderlätt borste som ger ett mjukt resultat och lätta färgskiftningar. Om du använder den smala sidan och jobbar sidleds med borsten så får du precision, och vänder du på borsten och använder den breda sidan så kan du svepa på produkten på ett större område.

  Highlighter: Främst används denna för highlighter och ger huden en vacker glow! Applicera på kindbenen och svep på ansiktets höga delar.

  Lätta puderprodukter: Den fungerar så klart för alla typer av lätta puderprodukter som du bara vill ha ett tunt lager av, t.ex. puder och bronzer.

  använda en platt sminkborste

  Älskar att använda denna, inte bara för att den är riktigt bra utan också för att den är så söt!

  kabukiborste sminkborste

  Nanshy Kabuki Brush (adlink)
  Beskrivning: En otroligt mjuk och kompakt kabukiborste som är snäppet större och mer kompakt än vad många kabukiborstar är.

  Mineralfoundation: Rekommenderas främst till mineralfoundation och tack vare att den är så len och kompakt så får man ett väldigt jämnt och fint resultat och det är enkelt att massera in foundationen ordentligt i huden för en mer naturlig look.

  Läs även mitt inlägg: Foundation – 9 tips (Använda & välja rätt foundation)

  Puder: Funkar till alla typer av puderprodukter som du vill jobba in i huden.

  Sminkborstar för ögonskugga, läppar och mindre områden:

  sminkborste läppar

  Nanshy Lip Makeup Brush (adlink)
  Beskrivning: En liten, platt och smal pensel som ger perfekt precision på krämiga produkter. Kommer i en metallhylsa för att skydda sminknecessären eller väskan efter användning. Metallhylsan kan även användas för att förlänga den korta penseln vid applicering.

  Läppar: Med denna pensel är det enkelt att få skarpa konturer och perfekt precision när du applicerar både läppstift och läppglans. Förutom en enkel applicering så är det många som föredrar läppensel även av hygieniska skäl, istället för att använda läppstiftet direkt mot läpparna.

  Krämeyeliner: Den här är också jättebra för att applicera kräm-eyeliner och även kräm-ögonskugga på mindre områden kring ögonen.

  sminkborste ögonskugga

  Nanshy Blending Brush (adlink)
  Beskrivning: En fluffig, platt borste som är väldigt mjuk men fortfarande tillräckligt kompakt för att kunna applicera flytta pigment.

  Tona ut ögonskugga: Främst är denna borste helt perfekt för att tona ut ögonskugga!

  Puderprodukter: Den fungerar även till alla puderprodukter du vill applicera på små områden. T.ex. använder jag den för att lägga matt highlighter längs näsryggen, under brynen och i mitten av hakan. Samt för att fixera concealer under ögonen. En av mina mest använda sminkborstar!

  sminkborste eyeliner

  Nanshy Eyeliner Brush (adlink)
  Beskrivning: En smal pensel som är tillräckligt mjuk för att måla tunna och fina linjer, men också lagom kompakt för att få bra precision.

  Flytande eyeliner: Framför allt passar denna till flytande eyeliners med tunn konsistens (alltså inte kräm-eyeliners) t.ex. cake eyeliner och vanlig flytande.

  sminkborste eyeliner

  Nanshy Precise Bent Eyeliner Brush (adlink)
  Beskrivning: En smal pensel som är tillräckligt mjuk för att måla tunna och fina linjer, men också lagom kompakt för att få bra precision. Den är likadan som “Eyeliner brush” förutom att den är böjd i skaftet, vilket många tycker är lättare när man ska applicera för att handen inte är i vägen och man ser fransade tydligare.

  sminkborste eyeliner

  Flytande eyeliner: Framför allt passar denna till flytande eyeliners med tunn konsistens (alltså inte kräm-eyeliners) t.ex. cake eyeliner och vanlig flytande.

  sminkborste till eyeliner

  Nanshy Angled Detailer (adlink)
  Beskrivning: En liten, platt, snedställd pensel med perfekt precision.

  Ögonbryn: Perfekt för alla brynprodukter som appliceras med pensel, t.ex. brynskugga eller pomade.

  Ögonskugga: Smidig för att applicera ögonskugga på små områden så som längs fransade och under ögat.

  Eyeliner: Riktigt bra för lashliner (fransmarkering) och även eyeliner längs hela fransraden och det går även att göra en eyelinervinge. Passar både krämeyeliner och flytande eyeliner.

  sminkborstar till ögonskugga

  Nanshy Large Shader (adlink)
  Beskrivning: En platt och mycket kompakt men väldigt len borste.

  Ögonskugga: När du behöver tona ut ögonskuggan extra mycket så är denna suverän. Den flyttar pigment väldigt effektivt. Jag brukar tona ut med en mjukare borste först och behöver jag lite mer hjälp på traven så använder jag denna!

  Multiborste: Framför allt gillar jag denna för att applicera olika basprodukter på små områden i ansiktet, t.ex. concealer, puder under ögonen o.s.v. Den är så kompakt att man kan applicera med precision men kan man också tona in produkten i huden direkt för ett mjukt resultat.

  sminkborste nanshy

  Nanshy Pencil Brush (adlink)
  Beskrivning: En rundad, liten, kompakt borste med en smal rundad topp för perfekt precision.

  Ögonskugga: Perfekt för applicering av ögonskugga på små områden där man vill ha ett mjukt resultat som inte blir skarpt, t.ex. i ögonvrån eller för att sota undersidan av ögat. Den fungerar även bra för att tona ut kajalpenna och krämeyeliner för en mer sotad look.

  Övrigt: Inte heller helt tokig för att täcka en liten finne/blemma med concealer!

  sminkborste till ögonskugga

  Nanshy Crease Brush (adlink)
  Beskrivning: En liten, rundad borste som är mjuk men ganska kompakt.

  Ögonskugga: Kan både applicera och tona ut ögonskugga, den rundade toppen gör att den är speciellt bra längs globlinjen.

  sminkborstar set

  Alla ovanstående små-borstar är de resterande sminkborstarna i setet Masterfull Collection (adlink)!

  sminkborstar till ögonskugga

  Nanshy Tapered Crease Brush (adlink)
  Beskrivning: En liten, rundad borste som är mjuk men ganska kompakt. Snäppet mindre än Crease Brush.

  Applicera ögonskugga: Jättebra för att applicera ögonskugga! Den är liten och ger bra precision när man ska applicera flera ögonskuggor bredvid varandra på ögonlocket, samtidigt som den är rundad i toppen vilket direkt ger ett ganska mjukt resultat. Att applicera med en plattare borste går också men då får du en skarpare kant och får då jobba mer med borsten för att tona ut den.

  När man applicerar ögonskugga så vill man ha en borste som inte är för fluffig för då tar den inte upp pigment, men de får inte vara för platt, hård och kompakt heller för då tar den inte heller upp något pigment. Denna borste är ett perfekt mellanting mellan fluffig och kompakt och tar upp mycket pigment från skuggan.

  Tona ut ögonskugga: Jag brukar också använda denna för att tona ut ögonskuggan innan jag tonar ut med en större borste.

  flat definer smink borste

  Nanshy Flat Definer Brush (adlink)
  Beskivning: En platt och rak borste med bra precision.

  Krämprodukter: Funkar till att applicera alla typer av krämprodukter på medelsmå områden, t.ex. concealer och ögonskuggsprimer.

  Raka linjer: Den raka kanten fungerar även utmärkt när du vill göra skarpa kanter med ögonskugga, t.ex. en skarp cat eye.

  snygga sminkborstar till ögonskugga

  Dessa två sminkborstar ingår i setet Eye Brush set (adlink) som dessutom innehåller borstarna Angled detailer, Large spader, Blandning och Crease (heter Eye crease i detta kit men är exakt samma som den som heter bara crease).

  använda rätt sminkborstar

  Ett kollage med en superenkel sminkning där ni ser hur jag använder sminkborstarna till ögonen!

  1. Applicera skuggan med Tapered Crease Brush, med duttande/tryckande rörelser
  2. Tona ut den skarpaste kanten med hjälp av samma borste
  3. Tona ut skuggan ännu mer i globlinjen med Blending Brush
  4. Använd Pencil Brush i ögonvrån
  5. Lashliner med Angled Detailer
  6. Och bredare eyeliner också med Angled Detailer

  Samma princip använder jag till mer avancerade sminkningar med fler olika färger också. Denna enkla sminkning var bara för att ni lätt ska se principen.

  Sista borsten som inte ingår i något kit:

  smink borste

  Nanshy Large Blending Brush (adlink)
  Beskrivning: En platt med fluffig borste med ganska långa strån, annars väldigt lik “blendning brush” som jag skrev om ovan. Perfekt för att tona ut ögonskugga men även applicera andra puderprodukter så som highlighter på små områden i ansiktet.

  Hoppas ni som tycker om att grotta ner er i olika sminkborstar tyckte att inlägget var intressant, och att någon ev. fick lite hjälp på vägen också! :)

  Läs även: 12 enkla sminktips för nybörjare (steg för steg)

  Kram!

  - Annons -
  Föregående artikelMin businessvecka v. 5
  Nästa artikelMörkrosa, matta läppar
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  2 KOMMENTARER

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish