10 sanningar om smink – Angående Nyhetsmorgon och Internationella Kvinnodagen

  - Annons -

  Jag blev otroligt provocerad på sättet Nyhetsmorgon valde att fira den Internationella Kvinnodagen, jag tänkte egentligen inte skriva om det här i bloggen för jag tror att majoriteten av er som läser ändå tänker liknande som mig. Men jag kan inte låta bli ändå haha, måste få det ur mig :)

  Den här dagen valde man alltså inte att prata om alla miljontals problem och orättvisor kvinnor får stå ut med idag, enbart av den anledningen att dom föddes som kvinnor.

  Nej, i Nyhetsmorgon valde man att lägga fokus på smink, eller rättare sagt att man ska våga visa sig utan smink…

  IMG_7354_111 kopia

  På Internationella Kvinnodagen så valde Nyhetsmorgon att visa kvinnorna osminkade i TV. Dom har alltså suttit runt ett bord på TV4, och diskuterat tillsammans “vad vill vi lyfta fram på den Internationella Kvinnodagen?” “jo men det här med smink är väl en kvinnogrej man kan ta upp, vacker utan spackel o.s.v.”. Give me a fucking break..

  - Annons -

  Fördomar om varför man sminkar sig
  Visst utseendefixeringen har gått för långt på flera sätt, med alla redigerade bilder i media som visar en verklighet som inte existerar. Men att prata om smink på det här sättet blir bara ett till sätt att lägga fokus på kvinnors utseende och hur man ska/inte ska se ut. Och späder på fördomarna ännu mer om att “kvinnor sminkar sig för att behaga andra” eller “man gömmer sig bakom smink”, för det flesta personerna så är det faktiskt inte så.

  Bransch med majoriteten kvinnor = ses inte med samma värde
  Jag jobbar i den här branschen och kan säga att det väldigt sällan handlar om ytlighet och fåfänga, smink är jättekul och ett roligt sätt att uttrycka sig kreativt och spegla sin insida! Att många tror att det handlar om någonting annat, och tycker att det är ett ytligt och oviktigt yrke, det grundar enbart i att det är en kvinnodominerande bransch och som därför automatiskt inte får samma värde. Jag hör sällan folk säga saker som “det bidrar inte med någonting bra till samhället” om exempelvis sport…

  Inte rätt sätt att bekämpa osunda ideal
  Och det är lite som att varje gång man ska “bekämpa smal-hetsen” så väljer man kurviga modeller OCH påpekar detta väldigt tydligt, typ som att man är snygg trots att man inte är size 0, man är snygg trots att man är osminkad. Varför inte bara låta det ske naturligt, välj modeller för att dom är snygga och passar in i temat, oavsett storlek, och visa upp personer både när dom är superstylade och helt fixade, utan att göra en grej av det som om det är någonting mega-annorlunda.

  När jag gick i högstadiet så hade vi en dag då “alla tjejer i klassen skulle vara osminkade” för att på något vis bekämpa utseendefixeringen. Gissa vem som var den enda i klassen som kom till skolan med smink ;) Jag visste vad jag tyckte i ämnet redan då haha.

  före-efter-glominerals

  Det här är smink för mig:

  1. Smink är roligt, inte bara en sak man gör för att “bli snygg”
  2. Smink är ett sätt att uttrycka sig, precis som mode kan vara. Alla klär inte på sig enbart för att “inte vara nakna” utan även för att spegla insidan.
  3. Smink är ett sätt att variera sitt utseende på
  4. Smink kan vara en accessoar, rött läppstift eller färgglad kajalpenna som livar upp!
  5. Smink ger självförtroende och är ett sätt att ta hand om sig själv, vilket i sin tur även kan bidra till bättre självförtroende då man känner sig fin på både insidan och utsidan.
  6. Smink gör dig piggare då det trollar bort trötthetstecken och liknande, som i sin tur även kan göra att man känner sig mer pigg. Man lurar hjärnan, ser man en pigg och glad person i spegeln så känner man sig mer pigg och glad också.
  7. Smink är inget måste för någon, man gör det om man vill, vill man inte så struntar man i det. Man kan även vara en sådan person (som jag själv är) som ena dagen är helt osminkad, även bland folk, och andra dagen har en galasminkning en tisdag.
  8. Personer som sminkar sig gör det sällan för andras skull, utan för sin egen.
  9. Smink är inte = utseendefixerad. Man behöver inte vara så kallad “utseendefixerad” bara för att man sminkar sig. Och även om man är det, så är det inget fel med det.
  10. Smink har ingenting med genus och kön att göra!

  Med andra ord, bry er inte om när folk säger att du sminkar dig för mycket, bry dig inte om när folk säger att du borde sminka dig mer, gör det du vill och känner för :) Man är vacker både med och utan smink, och även om man inte skulle vara det så spelar det ingen roll klyschigt nog för det är insidan som räknas!

  IMG_0202_111

  Pjuh, det var skönt att få bubbla ur sig lite :)

  Hoppas ni har haft en fantastisk start på denna strålande dag! Kram på er ♥

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  4 KOMMENTARER

  1. Och justja, jag tänker exakt likadant som dig när det gäller modeller och att det alltid ska påpekas att det är tex plus size modeller osv. Är det inte bättre att bara ta in en modell, skriva om ämnet och inte nämna nåt om storlek. Ju mer man nämner storlekar, desto mer “besatt” blir läsarna av siffror å storlekar osv. Är nog bättre att bara låta det vara, och vänja oss läsare vid att det bara är modeller och inte plusmodeller osv.

  2. Och att dom väljer att sminka av Tilde, som inte såg ut att ha finnar eller andra “problem” kändes ju också lite sådär… Jag menar, oftast om det är någon som känner att dom MÅSTE sminka sig så är det för att dom har finnar eller är röda eller nåt sånt. Jag själv går mest ut osminkad, men tycker om att leka med smink och variera mig osv!

  3. +1 på den. Var det på riktigt det viktigaste de kunde komma på? Lika lön för lika arbete, få kvinnor i maktposition, utsatta kvinnor i många delar av världen – kan komma på många viktigare saker att uppmärksamma. Jag har f.ö. inga problem att gå osminkad men att ‘tvingas’ göra det för att uppmärksamma ojämlikhet – nej tack. Kram!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish