Ekologisk kosmetika – Vad innebär det?

  - Annons -

  Vet ni vad jag gjorde igår?! Jag var på en utbildning om ekologisk makeup som KTF höll i tillsammans med en kemist och en toxikolog från Tointelligence, och det var så intressant!

  Jag lärde mig massvis men tänkte dela med mig av de allra mest intressanta delarna för er idag! :)

  ekologisk-kosmetika

  Vad finns det för krav på ekologisk kosmetika?
  För produkter som är certifierade ekologiska så finns det en hel del krav, så som hur stor % av ingredienserna som ska vara ekologiskt, vad resterande ingredienser får/inte får bestå av och vad som gäller för förpackningar, animaliska ingredienser o.s.v. Det man ska vara medveten om är att dessa krav är olika från certifiering till certifiering, för det finns jättemånga olika certifieringar och alla ställer sina egna krav.

  För att veta exakt vilka krav som gäller för just den produkt du har i handen, så måste man alltså kolla på vem som har certifierat produkten, t.ex. ”Ekologiskt certifierad av Ecocert Greenlife”.

  - Annons -

  För produkter som inte är certifierade ekologiska så finns det inga krav alls förutom att man alltid måste hålla sig till marknadsföringslagen. I praktiken så är det alltså helt lagligt att marknadsföra sin handkräm som ekologisk även om den enbart innehåller 2% ekologiska ingredienser och resten silikon typ. Man får dock inte marknadsföra en produkt som ekologisk om den inte innehåller någonting ekologiskt överhuvudtaget, för då är det falsk reklam.

  Finns det oseriösa ekologiska certifieringar?
  Många märken gör sina ”egna certifieringar” och marknadsför dom som ekologiska, för man kan ju vara lika ekologisk som ett certifierat märke fast man inte vill betala för att få produkterna certifierade (det kostar ganska mycket). Det är inte nödvändigtvis fel med det. Men det innebär också att man kan göra en egen certifiering som ger intrycket att produkten är mer ekologisk och naturlig än vad den är, för då sätter man ju också sina egna krav. Det är typ som att vara ocertifierad ekologisk, men för kunden så ser det ut som en certifiering.

  Därför är det viktigt att kolla upp vem som certifierat produkten om man vill ha koll.

  mer-halsosamt

  Är ekologisk makeup mer hälsosamt?
  Inte alltid mer hälsosamt, men bättre för miljön! En naturlig kräm kan vara lika vårdande och skonsam som en annan naturlig kräm som även är ekologisk. Det gäller även syntetiska krämer, det beror helt på vilka man jämför med. Det är kemi hur en produkt påverkar huden oavsett om vi pratar om naturliga eller syntetiska ingredienser. All kosmetika ska vara säker att använda och där har alla produkter samma krav oavsett ekologiskt eller icke-ekologiskt.

  Naturligt är inte nödvändigtvis milt och syntetiskt är inte nödvändigtvis dåligt för miljön. Det finns även syntetiska ingredienser som är en exakt kopia av en naturlig ingrediens, rent kemiskt, men tillverkas i fabrik, och rent kroppsligt så märker inte kroppen någon skillnad på dessa eftersom de rent kemiskt är likadana.

  Det handlar även om mängd, googlar man en specifik ingrediens så kan man bli mörkrädd men samma ingrediens kan i en liten mängd göra stor nytta. Visste ni att limonene i citron har följande kemikalieförteckning:
  * Brandfarlig vätska och ånga
  * Irriterar huden
  * Kan orsaka allergisk hudreaktion
  * Mycket giftig för vattenlevande organismer med långtidseffekter

  Men det är ju inte farligt för det, varken i mat eller i produkter. Men precis som med allt (in princip) så kan man vara allergisk ändå.

  Jag personligen försöker hålla mig till naturligt och ekologiskt så mycket som möjligt av moraliska skäl, och för att jag hellre betalar för fina, naturliga ingredienser i en hudkräm än för silikon (även fast jag inte är emot silikoner i rätt produkter).

  Är det samma krav på kosmetika som på livsmedel?
  Vad gäller ekologiska livsmedel så är det inte samma regler som på kosmetika. För livsmedel innebär ekologiskt att råvaran är producerad i enlighet med förordningen (EG) 889/2008, men för kosmetika finns inga sådana krav.

  - Annons -

  Däremot är kraven på all kosmetika mer stränga när det kommer till inci-lista, alltså ingrediensförteckningen. På livsmedel så behöver det bara stå ”mjölk, socker, vetemjöl” men på kosmetika så måste det stå i detalj, t.ex. vad mjölk består av.

  ingredients-of-an-all-natural-passionfruit-poster
  (Bildkälla)

  Skulle det stå Inci-lista på t.ex. passionsfrukt så blir den superlång och innehåller bland annat Benzaldehyde (gift) och ett flertal parfymallergener.

  myter

  Det sprids mycket om ekologiska krav o.s.v. och det står olika på typ alla sidor, vilket var en stor del av anledningen till att jag ville gå den här utbildningen. Jag vill så klart lära mig men framför allt så vill jag inte riskera att sprida falska påståenden som jag ”lärt mig” någonstans.

  Myt 1 – ”Vatten kan inte räknas som ekologiskt”
  Vatten som tillsätts i en produkt är inte ekologiskt, men vatten som finns naturligt i ingredienserna blir certifierat ekologiskt om den ingrediensen är det. Därför kan ett ansiktsvatten vara 100% ekologiskt om det är 95% vatten från aloe vera och 5% andra ekologiska ingredienser. Medan ett exakt likadant ansiktsvatten som har 95% kranvatten och 5% andra ekologiska ingredienser bara blir 5% ekologisk.

  Och om man tar aloevera som exempel så transporteras det sällan färskt, eftersom det är onödigt att transportera så mycket vatten (både för miljö och ekonomi) därför frystorkas ofta aloevera till ett pulver så att allt vatten försvinner. Hos tillverkaren så tillsätter man sedan vatten i aloevera-pulvret igen, och även det vattnet gills då som ekologiskt. Fast det egentligen också är vatten från en kran.

  Myt 2 – ”En produkt behöver bara innehålla 10% ekologiska ingredienser för att få kallas ekologisk, resten kan vara vilka ingredienser som helst.”
  Alla certifieringar har olika krav, och det kan också skilja på olika produktkategorier. Och om man räknar med vatten eller inte. Exempelvis har COSMOS ORGANIC som krav att 20% av den totala slutprodukten är ekologisk, med undantaget om produkten innehåller minst 80% mineraler för då räcker det att de ekologiska ingredienserna är minst 10%.

  Mineraler kan inte certifieras som ekologiskt, men många certifieringar har krav på vilka mineraler som får användas. Det finns alltså krav även på de icke-ekologiska ingredienserna i en ekologiskt certifierad produkt, t.ex. kring GMO (genetiskt modifierade organismer), nano-partiklar, förpackning och animaliska ingredienser o.s.v.

  Det går alltså som sagt inte att veta vilka krav som finns på en ekologisk produkt, utan att läsa de exakta kraven för just den certifieringen som produkten har.

  - Annons -

  djurtester

  Myt 3 – ”Ekologiskt smink får inte testas på djur”.
  Det är i EU olagligt med djurtestade produkter och djurtestade ingredienser, med undantaget att märken inom EU får sälja sina produkter till en tredje part som utför djurtester, t.ex. Kina. Vissa ekologiska certifieringar har nolltolerans på djurtester. Vissa har dock undantag (precis som lagen) för produkter som säljs i länder med lag på djurtester.

  Tillexempel:
  En ekologisk produkt med ”Ekologiskt certifierad Cosmos Organic” får ha kvar sin certifiering även om dom säljer till Kina som testar produkterna på djur.

  Men med Natrue Certifieringen är det dock nolltolerans och man får inte vara ”Ekologiskt certifierad av Natrue” och samtidigt sälja sina produkter i Kina.

  Kinas lagar håller dock på att ändras och som jag förstår det så måste en produkt inte längre vara testad på djur bara för att den säljs i Kina, men jag är inte påläst på det ämnet så jag håller detaljerna osagt tills vidare.

  Långt men intressant inlägg blev det! :) Hoppas att ni tyckte det var lärorikt och intressant som jag tycker! Det finns så klart ännu mer att berätta och gå igenom efter gårdagens utbildning, men jag måste pausa någonstans känner jag, jag kan hålla på hur länge som helst annars ;)

  Kram på er!namnlogo

  - Annons -
  Föregående artikel
  Nästa artikel
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  2 KOMMENTARER

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish