Färga håret med blåbär

  - Annons -

  Jag är med i skönhetsgruppen Beauty and bullshit på Facebook och för en vecka sedan var det en person som la upp före- och efterbilder på hårfärgning med blåbär! :)

  Den hårfärgen blev knall-lila! En snygg, kall lavendellila. Men det håret var helblekt innan och väldigt ljust, till skillnad från mitt, men det var galet effektivt med blåbär!

  Mitt hår blir väldigt snabbt varmt och guldigt, och jag gillar mycket mer när det är kallt. Men eftersom min färg inte är jätteljus så tar inte silverschampo så mycket, jag har använt supereffektiva schampon och inpackningar men det blir bara en pyttesvag färgkorrigering. Silverschampon blir bäst när man är ljusare i håret.

  Därför blev jag otroligt nyfiken på det här med att färga håret med blåbär, inte för att få lila hår utan som ett effektivt silverschampo typ :)

  Här är resultatet:

  - Annons -

  IMG_6027_1111

  Det är typ grått med en svag ton åt blått i topparna, och längre upp på huvudet har det nästan inte hänt någonting, lite kallare bara :)

  Vad tycker ni? Hiss eller diss?

  Jag är nöjd! Eller det hade i alla fall kunnat bli mycket värre haha. Det är ju ingen snygg blond ton (som man kanske önskar) utan ganska dassig färg, men jag tycker i alla fall att det är snyggt!

  Det kommer komma en film på hela förvandlingen och exakt hur jag gick tillväga, jag filmade hela händelseförloppet.

  IMG_5349_111

  Lite tokiga före- och efterbilder kanske då jag både har olika färg på tröjan + att man tittar mest på skillnaden på sminket. Som värsta nybörjar-bloggaren haha. Bilderna är fotade helt olika dagar det är därför det blev så.

  Blåbären
  Köp blåbär som är skogsplockade, eller i alla fall inte sånna där ”extra stora blåbär” som knappt har någon färg i sig. Jag hade blåbär i frysen som min mormor plockade i somras.

  1. Tina blåbären, jag gjorde det i micron så att dom blev icke-frysta bara, inte varma.
  2. Kör blåbären i en juciepress om du har en sådan hemma! Jag googlade en del på detta innan färgningen och de som alla sa var svårast var att få bort alla skal och grejer från blåbären som fastnade i håret och hårbotten. Men i en juicepress så får man bara ren saft.
  3. Man kan ha i blåbären direkt i håret men jag blandade med silikonfritt balsam, ekologisk balsam till och med så man kan kalla detta för ekologisk hårfärg ;) 100% naturlig!

  Applicering
  Använd handskar, ha gärna vårservetter nära så att du snabbt kan torka bort blåbär från huden. Jag hade hela blåbärskrämen i en skål och tog upp med fingrarna och applicerade i hela håret. Hade torrt och otvättat hår men inga stylingprodukter i. Applicera ganska tjockt lager så att det inte hamnar ojämnt och blir flammigt.

  Verkningstid
  Jag hade håret i en knut och lät blåbären verka i ca 1,5 timme. Sen var det typ torrt så tror inte att det hade gett så mycket mer färg även om det suttit längre.

  - Annons -

  Skölj ur
  Jag tvättade håret med schampo, inpackning och balsam precis som vanligt efteråt. Efter sköljning men innan schampo så såg håret verkligen super-lila ut!

  Resultat
  Där håret är torrare (mest blekt på mig) där suger håret åt sig mer färg. Så för mig blev det inte en jättestor förändring upptill på håret men i topparna så sög det åt sig rejält. Och det blev inte alls lila utan snarare gråblått, som ett supereffektivt silverschampo typ :)

  IMG_6034_1111

  Sammanfattning – Hur färgen blir med blåbär går nog inte att säga förrän man testar. På personen på fb blev det lila och på mig blev det gråblått. Man kan göra detta på lite olika sätt men jag tror ändå att juicepress och balsam är en bra idé för att få det krämigt och lätt att få jämnt i hela håret. Vill man ha mer effekt så kan man nog tvätta håret först och ha i blåbärsbalsam sist, och sen bara skölja ur det. För mitt schampo tvättade nog ur ganska mycket.

  Tänk på att:
  Blått ovanpå gult neutraliserar, men blått bredvid gult framhäver. Så om du t.ex. har ljusa slingor i håret och resten en mörkare guldton som du vill dämpa, så kan de blekta slingorna suga åt sig mer färg och bli mer blåa = de blåa slingorna framhäver det gula i håret ännu mer.

  Kan återkomma med hur länge det sitter i o.s.v. när jag har haft det ett tag. Man kan säkert experimentera ännu mer med det här också, får se om jag testar fler grejer!

  Har någon av er färgat med blåbär, eller kanske rödbetor eller nått annat som färgar av sig lätt? Hur blev det för er? Eller blir ni sugna på att testa? :)

  Kram på er! ♥

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  6 KOMMENTARER

  1. Intressant!
   Har hört talas om ketchup, samt inpackning med kakao, men inte blåbär. Mitt hår gulnar lätt, så man kanske skulle testa nån mild variant?

   • Coolt! Ketchup för gröna toner i håret har jag nog också hört nu när du säger det. Du kan säkert göra samma princip fast men mindre blåbär, jag hade ganska mycket. Har funderat på om man kan blanda i blåbären direkt i balsam-flaskan också, fast lite mindre mängd, och alltid ha lite blåbär i slutet när man tvättar håret. Då blir det mildare och håller sig snyggt. För man orkar ju inte köra lite blåbär i juicepress varje gång man ska duscha :) Frågan är om det blir gammalt i förpackningen eller om konserveringsmedlet i balsamet även påverkar blåbären hehe. Ska till frisören om en månad så tänker inte experimentera med före det i alla fall, då blir hon nog less på mig haha :)

    • Är inte helt säker, men har (från syltkokning) för mig att blåbär har något naturligt konserveringsmedel i sig, så man inte behöver tillsätta det i sylten. Hur det fungerar i balsam kan ju dock vara helt annorlunda, men häll över lite balsam i en mindre/annan flaska och prova? :)

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish