Känslig hy och akne

  - Annons -

  Jag hade ganska mycket problem med akne i tonåren, men det finns inte en enda bild på det för det fanns inte en chans att jag skulle ställa upp framför kameran utan ett tjockt lager foundation.

  Ibland önskar jag att jag kunde gå tillbaka i tiden och ge mig själv lite hudvårdstips, eller åtminstone allmänt förklara hur huden fungerar. Att tandkräm, desinfektionsmedel och hårt skrubbande inte är någonting som tar bort finnar. Jag tänker på detta inte minst nu när jag har fått jättemycket blemmor efter att ha trådat ansiktet, för det har gett mig ett litet uppvaknande!

  Det jag tänker på är att finnar får man p.g.a. en inflammation i talgkötlarna, och den vanligaste orsaken är överdriven talgproduktion som gör att talgen täpper igen porerna. Men av erfarenhet kan jag även tillägga att akne delvis beror på att huden är känslig, för när man trådar så har det inte med talg eller fet hy att göra utan de flesta som får utslag av trådning har känslig hy, och många har inte haft en enda finne i hela sitt liv.

  Jag har både aknebenägen och känslig hy, och efter att ta testat massor i mina dagar så är mild och lugnande hudvård det som funkar allra bäst. Det sistnämnda är mitt allra bästa hudvårdtips för er som känner igen er i detta, lugnande hudvård.

  Alla hudtyper behöver massor av fukt, och en känslig hy får antagligen (enligt mina erfarenheter) akne för att den är irriterad och inte för att den är fet.

  - Annons -

  Jag har haft sånna här utslag efter trådning två gånger nu, och har testat både dom mest fuktgivande produkterna och dom som är mer till för akne. Men det som funkar allra bäst är produkter som lugnar irriterad hy, jag har vaknat på natten av att jag ligger och kliar mig i ansiktet i sömnen för att det är så irriterat, och dessa produkter har varit räddaren i nöden för mig:

  IMG_4044_111

  Ansiktsmask – Sanctum Hydrating Gel Mask:
  Så fort jag lägger på den här masken så känner jag hur lugn huden blir. Den är så svalkande och skön mot huden. Gelen går in i huden och när den torkat så brukar jag lägga på mer, bara för att det är härligt. Masken är både återfuktande, lugnande och anti-inflammatorisk.

  Innehåller bland annat:
  Aloe vera – Anti-inflammatorisk, lugnande, återfuktande och stärkande.
  E-vitamin – Främjar cellförnyelsen och hudens elasticitet. Antioxidanter och fuktgivande egenskaper bidrar till att minska tecken på för tidigt åldrande.
  Gurkextrakt- Lugnar och kyler och har lätt sammandragande egenskaper. Återfuktar och mjukar upp huden.

  IMG_4050_111

  Så här ser ansiktsmasken ut! Blir genomskinlig i ansiktet.

  Dagkräm – Sanctum Moisture Balance (Oil Free):
  I min dagliga hudvårdsrutin så brukar jag inte använda den här krämen, även fast det är den som är anpassad för oljig hy. Min hy behöver olja och den sortens mjukgörande ingredienser för att inte kännas stram, så länge det är oljor som går in i huden snabbt och inte ligger som ett lager på ytan så gör inte detta mig mer oljig under dagen. Däremot är den här ansiktskrämen jätteskön när man har mycket akne, det är nämligen en gel som är speciellt framtagen för att lugna stressad och känslig hud.

  Innehåller bland annat:
  Aloe vera – Anti-inflammatorisk, lugnande, återfuktande och stärkande.
  Rosenvatten – Hjälper hudens läkningsprocess och jämnar ut hudtonen
  Ekbarksextrakt – Balanserar och lugnar känslig hy

  IMG_4038_111

  Lugnande punktbehandling – Sanctum On The Spot:
  Jag har flera kunder som regelbundet köper den här krämen som är helt makalöst bra på akne och den typen av irriterade blemmor, och jag är själv helt frälst! Finnar behöver lugnande krämer, det är det hela mitt inlägg går ut på, och det här är lugn i en tub kan man nästan säga. Irriterade blemmor lugnar ner sig inom några minuter, och så fort jag smörjer in mina finniga områden med denna så slutar det kännas irriterat efter 5-10 sekunder.

  - Annons -

  Finnarna “mognar” och försvinner snabbare, och framför allt så slipper man den irriterande känslan som finnen skapar.

  Innehåller bland annat:
  Tea treeolja –  Lugnande, antibakteriell med lindade läkande egenskaper.
  E-vitamin – Främjar cellförnyelsen och hudens elasticitet. Antioxidanter och fuktgivande egenskaper bidrar till att minska tecken på för tidigt åldrande.
  Lakritsextrakt – Anti-inflammatoriska och läkande egenskaper.

  IMG_4042_111

  Applicera On The Spot direkt på finnen, eller i mitt fall på hela det irriterade området som är fullt av finnar.

  Som sagt, det här med att finnar kan bero på känslig hy och att man så mycket som möjligt ska fokusera på lugnande produkter, det är mer en erfarenhet än vetenskap från min sida. Men jag börjar mer och mer tänka att alla dessa starka produkter för aknehy kanske inte är den rätta vägen att gå för alla, och även fast jag inte är en hudterapeut så tänker jag att det kan vara värt att fundera över för er som också har aknebenägen hy precis som jag :)

  Vad tror ni?

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  1 KOMMENTAR

  1. Jag håller med dig och tänker precis likadant! Dessa “acne-produkter” som innehåller massa alkoholer förvärrar oftast för mig när jag får små finnar här och där. Bättre att lugna, återfukta och fokusera på mer naturliga ämne, det brukar hjälpa mig! Kram fina du.

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish