Min businessvecka v. 22

  - Annons -

  Det blev ett ganska pratigt söndagsinlägg den här veckan för Miska har varit borta sedan i onsdags och jag har jobbat hemifrån ensam i vår stuga sedan dess, så jag har lite prat-abstinens haha!

  Skönhetsartiklar och ny energi!
  Jag har verkligen fått en nytändning för bloggandet nu! Jag skrev ju förra veckan att jag gått från “är jag ens värdefull för företaget längre?” till “nu gör vi en storsatsning på marknadsföringen!” och den största marknadsföringen utåt kommer ske i höst (för sommaren är alltid fullbokad ändå) men redan nu samlar vi material och skapar strukturer för hur vi ska jobba i höst.

  Jag har alltid velat satsa större på webshopen och mina inlägg, hur tipsen är kopplade till alla produkter m.m. Men tiden har inte räckt till när jag jobbade 200% för att salongen skulle fungera så det har varit lite halvdant om jag får vara självkritisk.

  Men nu har jag haft tid att både känna efter, reflektera och jobba med detta och inser att det fortfarande är någonting som jag vill satsa på. Jag var ju lite vilsen i början av året, och sen en släng till för ett tag sedan ;) och kände bara att jag lägger så mycket tid på bloggen men hur mycket värde bidrar den med egentligen? Samtidigt kände jag att utan allt salongsjobb jag gjorde förut och utan bloggen – då är det bara tråkiga arbetsuppgifter kvar, och så vill jag ju inte ha det heller. Vad gör jag då?

  - Annons -

  Hur som helst – efter att jag bestämde mig för att satsa mer på detta igen och tänka mer “skönhetsartiklar som går att göra annonser av” och inte bara “en sminkning till bloggen” så insåg jag att nej jag har ju faktiskt inte tröttnat på det här!

  Jag har jobbat på tre skönhetsartiklar till webshopen nu som känns riktigt bra (alla är i princip klara men inte publicerade än) och det har varit jättekul! Jag är inte en bloggerska utan en skönhetsskribent ;)

  Min blogg blev en sminkblogg sommaren 2010 så nu är det 9 år sedan jag började skriva om smink och det är fortfarande roligt!

  Ett av inläggen jag kommer publicera inom kort är en guide som visar 5 olika smokey eyes steg för steg gjord med svart ögonskugga. Jag är väldigt nöjd med inlägget själv och tror att många kommer gilla det!

  Service & merförsäljning
  I princip alla mina kunder på salongen är stammisar men i onsdags så hade jag först en kund som ville färga fransarna innan hon gjorde eyelinertatauering hos Annika och sen stod jag i receptionen och tog emot kunder ett tag.

  Det som var så roligt med att ha nya kunder var att få prata om vårt smink och våra andra behandlingar! När man har stamkunder så kan dom ju vårt sortiment utantill redan så det blir mest snack om annat då.

  Merförsäljning för oss betyder inte att man ska vara en försäljare som prackar på kunderna saker dom inte behöver, utan för oss är det en service att ge rekommendationer och vill dom handla sedan så är det en bonus!

  Min kund var såå nöjd för hon hade bara bokat fransfärg men efter att ha pratat ett tag så hann jag plocka och färga hennes ögonbryn också – därefter visade jag henne tips på hur hon kan fylla i brynen själv hemma när brynfärgen börjar släppa och hon var så glad över att jag visade en bra penna som hon kan använda. Inom kort kommer hon boka sminkkonsultation för hon tyckte det var så roligt!

  Annikas nästa kund tog jag också emot och medan hennes bedövning värkade så testade vi ut en läppstiftsfärg och en skimrig ögonskuggspalett i lila toner som är ett fint komplement till hennes alla jordnära färger hemma.

  - Annons -

  Jag hade så himla roligt då! Jag var på salongen en timme och hade redan sålt tre produkter och en brynplock och färg extra :)

  Här är brynen på kunden innan hon tatuerade eyeliner också.

  Teamwork med marknadsföring
  För 3 år sedan så gick jag, Miska och Annika på företagsutveckling med Peragenda.se (deras EPR-paket) och hade då jättesvårt med kommunikationen och samarbetet i företaget för att man höll på med lappar, listor och sa saker till varandra i förbifarten som glömdes bort sekunden efter.

  Då började vi med programmet Quip och jag kan rekommendera det till alla småföretagare! Det är inget som ingår i företagsutvecklingen eller så utan vi hittade det på egen hand. Är man under 10 användare så är det ganska billigt, det kostar månadsvis.

  Här har vi chattar, att-göra-listor, information, statistik och nyckeltal m.m. Jag hade inte överlevt utan den här strukturen, då hade jag nog gått in i väggen haha!

  Många undrar vad Malin jobbar med i vårt företag eftersom hon bara jobbar hemifrån med webshopen m.m. och det är en blandning av att hon avlastar mig med arbetsuppgifter så att jag hinner göra fler saker + att hon framöver kommer jobba ännu mer med marknadsföring. Som exempel kan jag visa er vad jag skrev i hennes checklista i Quip i torsdags (japp inga röda dagar för en företagare höhö) med saker som hon skulle jobba med på fredagen:

  När man läser ett inlägg så kan man lätt tro att det går snabbt att kasta upp ett sådant, men gör man det ordentligt så tar det tid!

  Jag fixar alla bilder och alla texter men det är jättemycket pyssel omkring som att länka till produkter, lägga in SEO-taggar för att få mer google-träffar, klippa ihop kollage, lägga upp samma inlägg i webshopen, sen är det olika format på bilderna på Instagram, Facebook, vår hemsida, m.m. Saker ska publiceras regelbundet osv osv. Allt det är Malins jobb! :) Så kan jag istället lägga tiden på andra delar av företaget och producera mer material till nya skönhetsartiklar.

  - Annons -

  Utvecklingsmöte med Tommy
  På tal om Peragendas företagsutveckling och marknadsföring så hade jag och Miska möte med Tommy i måndags igen. Han hjälpte oss med vår företag och nu har vi ombytta roller och hjälper honom med sitt! :) Toppenbra när man är duktig på olika saker!

  Det vi hjälper Tommy med är hans marknadsföring och hur han är ansiktet utåt i sitt företag. Miska har hjälpt några andra företag med hemsida och marknadsföringshjälp tidigare och varje person har redan haft hjälp från ett företag innan men det är samma visa varje gång: en halvdan hemsida och bra marknadsföringstips men med dålig vägledning.

  T.ex sa Tommy att han lagt ner jättemycket marknadsföring på Facebook tidigare (med hjälp av det andra företaget) men det har inte gett någonting. Det är ett bra tips att säga “marknadsför dina inlägg på Facebook” men man måste grotta in sig mycket mer än så för att bygga ett varumärke! Att tänka “jag vill marknadsföra denna utbildning”, göra en reklamannons, publicera och lägga 500:- på spridningen – det kanske genererar några klick men säkerligen inte så mycket kunder. Man ser så mycket reklam i sociala medier redan, man bara scrollar förbi! Om man har en hemsida som är fin men otydlig och skapar noll relation till kunden för att den bara innehåller köpta bilder och fina ord – då kommer en annons om en utbildning i detta företag generera noll intresse också. Det är alltså inte Facebooks fel, utan utförandet.

  Vi pratar jättemycket om att lyfta Tommy som person, för han är bäst! Jag kan lyssna på honom hur länge som helst! Hemsidan måste vara uppbyggd kring honom, han måste visa vad han är bra på. Vi bad Tommy skriva några artiklar på sin hemsida om olika ämnen som är intressanta för företagare och publicerade i veckan detta inlägg på hans Facebooksida:

  Ni kan läsa hans inlägg här! Ett utdrag som jag älskar i texten är: “Den undanflykt vår hjärna försöker lura i oss är – ”Men det är ju vuxna människor, de borde ju ta eget ansvar”. Visst är det så. Men nu är ju inte världen alltid så enkel så att vuxna människor alltid beter sig som vuxna. Det beror inte på att vi inte vill. Det beror på att vår hjärna älskar snabba belöningar. Att komma undan en aktivitet som kräver energi ger snabbare belöning än att lägga den energi och koncentration som krävs för att göra det jag lovat. Även om den belöningen är långt mycket större så ligger den längre fram i tiden.

  I slutet av mötet pratade vi lite om “meningen på jobbet” och vad som får personalen att trivas och det var tur att klockan var mycket och vi var tvungna att åka hem för jag hade kunnat fastna hur länge som helst.

  Men vet ni vad? I höst kommer jag och Tommy starta en podd! :) Om allt går som planerat i alla fall! Syftet är marknadsföring för Peragenda och jag är sidekick när han inte har gäster. Jag längtar så mycket, inte för att jag drömmer om att ha en podd utan att få grotta in sig i dessa ämnen med honom haha!

  Här sitter vi och har precis hånat Tommy för att hans Instagram var så gammal haha. Jag pratade om Insta storys och han fattade ingenting “sånt har inte jag” sa han och jag fick en chock när jag kollade på hans mobil och såg en brun analog kamera i hörnet “Den loggan byttes ut 2016 Tommy! You really need our help with this!” hahaha.

  Vill ni också ha hjälp med hemsida (och/eller övrig marknadsföring) så kontakta Miska på hillside.media! :)

  Överlevnadsstrategi: Sluka åt sig beröm med hull och hår!
  Jag är såå svag för beröm, haha! Men det är väl en positiv egenskap egentligen? :) Det är inte svårt att få mig att smälta och bli knäsvag haha.

  Jag tror på riktigt att 50% av att min blogg-entusiasm skjutit i höjden är tack vare denna kommentar som jag fick förra veckan:

  En annan sak jag fortfarande lever på är en mening min kund sa till mig för typ ett år sedan. Vi pratar mycket om jobb för hon har varit sugen på att byta jobb + att hon har chefsansvar där hon jobbar nu och ventilerar ibland diverse problem som uppstått i och med det.

  Så en dag sa hon så här “varje gång jag står inför ett dilemma eller måste lösa någonting så tänker jag: vad skulle Helena göra?

  Det är nog det absolut finaste någon har sagt till mig! Alltså wow! Jag är bara hennes “brynplockerska” tänker jag men tänk att jag inspirerar henne i vardagen också :) Eller så är det jag som läser in för mycket i en mening haha, hon kanske bara skämtade liksom. Men jag slukade i mig den berömmen med hull och hår och lever på det än idag!

  “Hej jag heter Helena och jag har beslutsångest”
  Förut lyssnade jag på ett poddavsnitt av Shulman Show och där sa dom att Barack Obama aldrig valde sin slips själv för att skära ner på antal beslut. Alltså att han tar så mycket beslut hela tiden att han inte får lägga sin energi på onödiga beslut för då pallar inte hjärnan av dom viktiga besluten.

  Det är min nya dröm! Tänk att ha en assistent som tar alla onödiga vardagsbeslut åt en, skönt! Dagen Malin går upp i arbetstid så ska jag skriva in det i hennes arbetsuppgifter “alltid vara tillgänglig via sms för att svara på Helenas beslutsdilemman”.

  Jag har alltid haft beslutsångest, jag hade inte tänkt på det förrän jag gick på internatskola i gymnasiet och folk började poängtera det. Jag minns en gång i matsalen när jag satt jättelänge och pratade med min kompis Hanna om “är det smartare att hämta matteboken först, sen gå tillbaka hit och dricka kaffe och plugga i matsalen, eller ska jag dricka kaffe här först och sen gå och plugga matte på rummet” och rabblade dessutom upp alla för- och nackdelar mellan de olika alternativen. Hur jobbig person?

  Men det har inte gått över än, i fredags satt jag på riktigt och pratade med Annika på Snapchat om det är bäst att tvätta håret idag eller på söndag. Hur kan det ens vara ett problem? Gör det bara!

  Jag skulle ut och dansa med Frida på lördagen och har inte lärt mig hur mitt nypermanentade hår beter sig än – är det snyggare när det är torrschamponerat i flera dagar och får massa volym? Eller är det snyggare nytvättat?

  Så här slutade det:

  Jag blir trött på mig själv haha!

  Permanent makeup-kunder & barnpassning
  I onsdags hade jag först egna kunder + fixade i salongen och sen när Annika hade kunder så var jag barnansvarig och försökte jobba lite samtidigt.

  Här sitter jag och uppdaterar våra hårstyling-bilder på hemsidan medan Mileya leker:

  Hon var nöjd ungefär lika lång tid som det tog att fota den här bilden. Sen var hon jättesnäll – slet mig i håret och tvingade mig att bära henne tills mina muskler darrade av mjölksyra. Jag hade träningsvärk i två dagar efteråt haha.

  Min humor: Snapchatfilter på barn (gärna så hemska som möjligt men när hon blev en gammal tant så skrek hon rakt ut) och djur som gör människogrejer, typ sitter med glasögon och läser tidningen vid köksbordet :)

  I övrigt har jag i veckan skrivit på min bok på kvällarna, har fått riktigt flow nu! Jag har rensat bilder från datorn för jag behövde öppna ett program men det gick inte för “minnet är fullt” usch, finns det någonting tråkigare?

  Och så lämnade jag blodprov i måndags men dom fick inget blod när dom stack mig så dom gav upp och jag fick gå därifrån? Jag som hatar blodprov blev stucken och grävd i båda armarna onödan! Men som tur var så jobbar min vän som sjuksköterska och styrde upp det bakom kulisserna ;) så blodprovet blev lämnat och jag fick veta att jag inte har HIV tjoho! Jag hade några andra värden som var förhöjda som jag inte vet vad dom betyder men inget som man behöver göra någonting åt sa läkaren. Så nu återstår det att dom vill testa operera bort mina halsmandlar – men det vill inte jag. Så vi kom överens om att jag ska vänta ett halvår och fortsätta med egenvård och vila, så får jag en ny kallelse sen. Funderar på att testa healing igen, och låta härliga sommardagar och vila göra sitt. För mig känns operation som sista utvägen i alla fall..

  Och så har jag jobbat hemifrån tre dagar denna vecka och jobbat jättemycket i min smink/fotostudio! Förutom producering av skönhetsartiklar så har jag också testat nya rougenyanser från Paese :)

  Viktorias favoritsyssla är att hänga på ryggstödet på stolen och störa mig så mycket hon kan.

  Det var allt jag hade att bjuda på från denna vecka!

  Miska är och fiskar halva veckan och jag ska “passa på att njuta av egentid” som alla säger. Jag tycker absolut att det är bra med egentid, men för mig räcker det att vara på övervåningen när han är på nedervåningen haha.

  Men när detta publiceras så äter jag hotellfrukost i Stockholm efter en danskväll med Frida! Man ska inte bara vila på fritiden, man ska ha roligt också! :) Så detta inlägg skrevs och tidsinställdes igår morse.

  Nej men nu har jag väl babblat färdigt va :)

  Kram på er! ♥

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish