Min businessvecka v. 25

  Inlägget innehåller annonslänkar.

  - Annons -

  Hej på er! Hoppas att ni alla har haft en härlig midsommar! :)

  Vi har haft stängt på salongen fre-sön och jag har varit långledig och umgåtts med familjen, 18 personer var vi här hemma på midsommarafton ♥

  Men på de 4 arbetsdagarna fick jag så mycket gjort att jag kunde vara mer eller mindre helt ledig under helgen, så det var verkligen guld värt!

  Ekonomi-omorganisering
  Jag skrev för några veckor sedan att vi fick en idé att vi ska omorganisera lite i företaget och nu är det i full gång med deadline sista juni då vårt räkenskapsår tar slut (företagsåret).

  - Annons -

  Jag, Annika och Miska är ju delägare och allt går under varumärket ”Creative Makeup”. Men det är faktiskt två olika företag – Creative Makeup Sweden AB som ägs av Annika ensam och är det företag som hon haft sedan start, sedan när jag och Miska kom in i bilden så omvandlade vi min enskilda firma till By Her AB där jag, Miska och Annika är delägare tillsammans.

  Detta gjorde vi för att det i början var mer uppdelat, det skulle ju kännas konstigt och jag och Miska plötsligt med delägare i Annikas framgångsrika företag. Innan man testat jobba ihop så hade det ju varit en stor risk för henne.

  Så rent ekonomiskt har det varit uppdelat med att dyrare behandlingar som permanent makeup och tandblekning har gått in på Annikas företag och sminkstudiobehandlingarna (fransar, bryn, makeup, trådning) samt produktförsäljning i butik och webbshop har gått in på vårt gemensamma företag. Och så är kostnaderna uppdelade så att varsitt företag står för sina egna kostnader och gemensamma kostnader delar vi 50/50 (t.ex. hyra, kaffe till kunder m.m).

  Men nu börjar vi bli så sammansvetsade att det blir klurigt att ha det uppdelat och det blir jättemycket extrajobb för mig varje månad då alla intäkter går in i Annikas företag och sedan fakturerar By Her henne. T.ex. när Olga gör en franspermanent så ska den intäkten in på By Her-företaget men en kund som gör permanent makeup-ögonbryn hos Olga ska till Creative Makeup Sweden AB. Dessutom delar vi då på lönekostnaden, så jag måste räkna antalet timmar med permanent makeup-kunder som Olga och Ida har haft under månaden.

  Dessutom är det ju superbra för företaget i helhet om Olga och Ida är fullbokade med permanent makeup – men för By Her AB är ju inte det bra för då förlorar ju vi intäkter. Och det är ju tråkigt att det ska drabba mig och Miska när det egentligen är positivt.

  Jag vet inte hur intressant allt det där var haha men ni hör ju att det inte är hållbart längre, det var enkelt i början men nu är det en stor sörja och jag har massor av excel-dokument med alla uträkningsmallar jag har till olika områden! Det finns fler komplicerade saker med uppdelningen vi haft som är krångligt att gå in på.

  MEN nu ska alla intäkter och kostnader ska gå genom vårt gemensamma företag By Her AB istället! Så slipper vi alla komplicerade problem och jag personligen slipper väldigt mycket ekonomiska arbetsuppgifter. Det är nu en hel lista med saker som ska göras, kortterminalen, swish, bokningssystemet och allt ska omdirigeras till ett annat konto och alla fakturor som kommer till Creative-företaget måste byta namn.

  Mail och telefonsamtal hit och dit! Men det kommer vara såå skönt när det är klart, både psykiskt och fysiskt :)

  Här är mallen som jag ploppar in siffror i 2 gånger i månaden för att pengarna ska fördelas rätt på de två företagen. En enda gång kvar har jag att fylla i denna mall, så skönt!

  - Annons -

  Det vankas månadsrekord på smink-sidan!
  Om ni orkade läsa hela stycket ovanför detta så vet ni nu att vi har haft uppdelat ekonomi och just sminksidan blomstrar den här årstiden! Alla vill fixa fransar och bryn inför semestern och flera makeupartister har gått upp i tid innan sina semestrar :)

  Första halvan av juni var rekordhög! Jag älskar att slå rekord, det är så himla kul haha! Och bara vi håller nivån resten av månaden så kommer hela månaden att vara rekordhög på sminksidan.

  Det handlar inte om pengarna i sig, ökad tillväxt innebär också ökade kostnader så By Her AB har ingen värsting-vinst direkt (antagligen lite minus faktiskt). Men jag blir ändå så glad för pengar är ett kvitto på att vi gör någonting bra – vi har mycket nya kunder som kommer hit på rekommendationer, vi har återkommande kunder, glada kunder och ökar hela tiden tack vare att vi gör ett så bra jobb!

  Jag blir helt rörd när jag ser summan som alla våra kunder tillsammans har lagt hos oss, det är personer som anser att våra tjänster och produkter är värda mer än pengarna – alltså det är ett högre värde för dom att göra behandlingen eller köpa produkten än vad det är att ha pengarna kvar. Tacksamhet är ordet! :) ♥

  Stor-rensning i produktrummet
  Nu har jag haft min fotostudio hemma i över ett år – min walk in closet för skönhetsprodukter / mitt happy place :) Att kunna ha alla produkter uppe på hyllorna gör mig så inspirerad, även fast jag inte hinner använda allting så är det ändå värt för jag behöver bara gå in där så kommer inspirationen till mig automatiskt.

  Det har dock varit extremt stökigt där inne den senaste tiden, mina två tomma hyllplan ”till pressutskick” blev fulla för länge sen och låg nu istället i drivor här och var, varenda produkt hade ett synligt dammlager på sig och inuti lådorna var det en blandning av kladdiga produkter, puder och pennväss-flisor.

  Vet ni hur lång tid det har tagit att städa allting? Typ hela helgen!

  Jag har gjort en hel hylla för pressutskick nu så när jag får påfyllning så är det bara att plocka upp! :) Jag har också sorterat hyllplanen i rangordning t.ex. ”prio-makeup” och ”prio-hudvård” är sådant jag är jättesugen på att testa och även en som heter ”fotat, inväntar recension”.

  - Annons -

  Jag har varit lite dålig på att recensera saker en period nu eftersom jag haft sån oordning, men nu kommer det bli roligare igen!

  Jag är också the master of vardagslyx och har börjat tända ett doftljus varje morgon när jag sminkar mig. Såå mysigt! Den här fick jag pressutskick på för länge sen och rotades nu fram hur press-högen. Doften är amazing !! Den heter Blanche Lemon Macaron (Adlink) om ni är sugna :)

  Förut tände jag doftljus jämt men Miska får lätt ont i huvudet när det är mycket doft i ett rum så när vi bodde i en liten etta ihop så la jag mitt doftljus-beroende på hyllan.

  Men sminkrummet kommer nu bli min lilla doft-oas, så härligt :)

  Två hemmadagar i fotostudion
  Den här veckan jobbade jag hemifrån hela två dagar. Jag kunde checka av massor från min to do-list och hann även filma och publicera en ny video till webshopen, så kul!

  Svar ja jag typ lever i sporttopp och mjukisbyxor när jag är hemma haha.

  När jag jobbar hemma så brukar jag ofta flytta runt med datorn i olika delar av huset. Ibland jobbade jag vid skrivbordet i fotostudion, ibland i sängen och ibland i soffan. Miljöombyten är skönt faktiskt, både ergonomiskt och psykiskt!

  Jag filmade en swatch-film på våra bästsäljande läppstift som ni kan se här! Det är barnvecka denna vecka (jag bor ju med syrran som har sina barn varannan vecka) och dom har sommarlov så det var ju inte direkt tyst och lugnt här hemma – men då var det perfekt att göra en film som inte krävde ljud :)

  Att redigera och publicera filmerna tar mycket längre tid än att filma dom faktiskt! Jag tycker det är roligare med bilder för det går mycket snabbare att få ut allting – men det är mycket roligare att se slutresultatet med filmer :)

  Kreativitet
  Jag har börjat lyssna på podden ”Björn & Navid” och fastnade lite extra för avsnittet där dom pratar om kreativitet. Det finns olika sätt att vara kreativ, det är ju inte bara konstnärlig kreativitet som när jag sminkar eller syr (åh vad jag saknar att sy förresten, det var länge sen sist!) utan alla sorters nya idéer, inspiration och motivation.

  Det jag tyckte var mest intressant i podden var när dom pratade om att man oftast inte är särskilt kreativ när man är ”i produktion” t.ex. på jobbet eller i skolan. Då funkar man bäst om man vet vad man ska göra och så gör man det. För att vara kreativ gäller det att låta sig själv ta det lugnt. Jag får ofta idéer precis när jag ska somna och ibland till och med i mina drömmar och det är ju intressant, man är mer kreativ när man är halvt medvetslös än när man är på jobbet!

  Att låta sig själv ha tråkigt är också viktigt, jag har en kund som jobbar som lärare och vi pratade om det i veckan (sidospår: att ha ett jobb där man kan prata om massa allmänna saker med sina kunder är för övrigt en riktig LYX jag lär mig såå mycket av mina kunder!) Hur som helst, hon brukar låta sina elever öva på att ha tråkigt. T.ex berättade hon att dom hade en ”friluftsdag” ute i skogen och hon hade inga förberedda uppgifter till dom och alla barn hade samma inställning ”vaaad ska vi göra?” och ”det här är tråkigt!!” och istället för att ge dom uppgifter så svarade hon ”ja men sitt och ha tråkigt då” och till slut blev dom istället påhittiga och började hitta på olika saker man kunde leka med så som kottar och pinnar och saker. Jag tror verkligen att det är supernyttigt!

  Det går att applicera på vuxna också – om du sitter och tar det lugnt på kvällen och känner minsta känsla av uttråkning, vad gör du då? Jo du tar upp telefonen och scrollar på den. Jag är själv inte så beroende av telefonen men jag är exakt likadan med att hålla mig sysselsatt, när jag diskar så lyssnar jag på musik och sjunger, när jag sminkar mig så lyssnar jag på podd och jag somnar i princip alltid till samma film.

  Ibland ger ovanstående saker nya idéer, men majoriteten av min kreativitet tror jag blockas av att hela tiden ta in nya intryck och stimulera hjärnan med saker runt omkring mig.

  Att vara ensam med sina tankar är inte lätt – men någonting jag absolut ska börja öva på för jag tror verkligen att det är hur nyttigt som helst!

  Jag har inte lärt mig gilla meditation eller yoga men mest avslappnad är jag när jag får vara kring djur! ♥ Jag säger det till Miska typ varje dag vi åker in till jobbet ”vi måste skaffa kompisar som bor på en bondgård eller nått, jag har ko-abstinens!”. Finns ingen härligare avslappning jag kan tänka mig just nu än att stå och borsta en kossa, det hade varit meditation för mig – och efter det hade kreativiteten fått en riktig boost!

  Är ni också mest kreativa och får idéer och inspiration när ni är avslappnade? :)

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish