Min businessvecka v.4

  - Annons -

  Det har varit så himla mycket på gång under hela hösten och vintern. Och nu när alla olika flyttar, scheman, förlossningar m.m i princip är avklarat så har luften gått ur mig lite. Jag är jätteglad och mår jättebra! Men jag känner mig samtidigt lite osäker (eller nått, känns som att jag inte hittar rätt ordval) nu när allting är så lugnt plötsligt :)

  I vecka har jag nästan bara jobbat hemifrån och sa till Annika “det är nästan synd att mina söndagsinlägg om min jobbvecka är så uppskattade, söndagar har blivit den veckodag då statistiken pikar, men jag har ju inget kul att skriva nu! Jag kan ju inte fota en bild på mig framför datorn varje vecka heller“.

  Klipp till –> här kommer mitt längsta söndagsinlägg på länge, haha!

  Lite vilsen?
  Att vara företagare innebär inte att man hela tiden är i full gång med hög energi och många bollar i luften, när man helt och hållet styr sin egen framtid så hamnar man ibland i perioder där man känner sig lite lost. Vad är nästa steg? Vad vill jag nu? Vad vill jag i framtiden?

  - Annons -

  Ni vet när man blir sådär drastisk, jag är ju säker på att jag är på rätt bana och bara behöver hitta nästa steg, men samtidigt får jag tankar som “jag kanske ska volontärjobba med sjuka apor i djungeln i ett år istället?” haha.

  Varför – Just nu har jag en sådan period och det första jag gör är att försöka bena ut varför jag har en sådan period. För det är också en viktig del i det hela!

  1. Är det för att jag vill byta riktning på riktigt?
  2. Är det för att jag bara är trött efter en lång och intensiv stressperiod? Att mina känslor nu egentligen inte är “mina” utan grundar sig i att jag behöver vila.
  3. Eller är jag bara osäker nu för att salongen är så pass självgående även om jag bara skulle jobba litegrann? Att nu när vi kommit så långt så får jag lite “past success-känslor”.

  Jag tror faktiskt att det är en blandning av alla punkter! Jag känner mig äntligen fri men det har krävt väldigt mycket av mig vilket gör att gnistan inombords inte är lika stark som den brukar. Samtidigt som detta på riktigt är lite av ett vägskäl och jag behöver tänka på vad jag vill härnäst, jag släpper ju inte salongen helt bara för att den är självgående men plötsligt finns det ju massor av tid över till annat om jag vill!

  Vad vill jag göra sen? – Det är det som är frågan. Sminkmärket jag pratade om var krångligare att starta än jag trodde, vet jag nu efter en hel del research och diskussioner med producenter. Jag vet att det går om jag kämpar, såklart! Men innan jag har lagt ner ett år till på att försöka så måste jag vara säker på att det är detta jag vill.

  Anledningen till att jag tvekar är för att jag har börjat få en mer romantiserad bild av en företagsidé som inte kräver ständig utveckling i exakt samma höga grad. Missförstå mig inte, självklart ska alla företag utvecklas hela tiden! Men t.ex. blev jag inspirerad av serien Grace & Frankie där två kvinnor utvecklar en dildo för äldre kvinnor – dom lägger all sin fokus på en enda produkt! Sen har dom en travel size och lite sånt också men man kan utvecklas på så många andra sätt än att hela tiden komma med nyheter, nya färger, nya produkter o.s.v. för att intresset för märket inte ska dö. Det är lite så sminkbranschen känns tycker jag, man ska producera nytt, nytt, nytt hela tiden annars glöms man bort. Det var ju hela den grejen som jag tyckte lät roligast förut! Men nu i min vad-ska-jag-göra-i-framtiden-svacka så blir jag mer sugen på ett annat typ av företagsbyggande. Förstår ni hur jag menar?

  Entreprenör eller makeupartist? – Man kan ju tänka “om jag inte skulle jobba med makeup, vad hade jag gjort då? Jag kan ju inget annat!” men när jag tänker ett steg längre så är det inte sant. Min kollega Annika är ju en makeupartist “på riktigt”, hon är född konstnärlig och älskar att skapa. Jag själv är bara duktig på makeup för att jag har övat på det varje dag i 10 år. Det som jag är bra på är egentligen att jag jobbar hårt och är envis när jag vet vad jag vill, om jag bestämmer mig för en sak så ser jag till att fixa det!

  Och när man börjar tänka större och inte bara på makeup så finns det ju plötsligt massor av möjligheter! Jag skulle vilja testa skriva en bok! Jag och Annika har en idé på en knipövningsapparat för bättre snipp-hälsa :) Miska har börjat med ett solglasögon-företag som dessutom ska ha lite accessoarer i en viss stil som är på gång, det skulle jag gilla att jobba med. Jag skulle också vilja göra ett annat sminkmärke med basmakeup som är framtaget specifikt för oljig hy, det hade jag egentligen tänkt göra efter det här första sminkmärket som jag redan börjar researcha. Ett sådant sminkmärke grundar sig mer i hög kvalité och ett stadigt bassortiment och kräver inte nyheter och limited edition-grejer och sånt på samma sätt. Jag skulle även vilja jobba mer socialt på nått vänster, där man får prata mycket!

  Ja ni hör ju, det är inte idéer och engagemang som saknas. Utan mer att jag har många lösa snören just nu och måste fånga upp minst ett av dom :)

  Vad ska jag göra nu? – I fredags gick jag och Annika på en mysig barnvagnspromenad på dom snöiga skogsvägarna där vi bor och det är alltid så givande att prata om sådant här med henne för hon är så klok, bästa coachen!

  - Annons -

  Hon vet ju att jag är lite mentalt matt just nu och tycker att jag ska vila det psykiska. Alltså inte att jag ska vara ledig och ligga i sängen och glo på film hela dagarna, men att allting jag gör måste inte vara jobb från morgon till kväll. Just nu är det lugnt på salongen, Annika är i bebisbubbla och det är egentligen perfekt tajming att sysselsätta mig med andra saker och låta inspirationen komma till mig. The power of doing nothing.

  Både jag och Annika har duktig-flicka-syndromet och ibland jobbar man bara för att känna sig duktig som har jobbat, det är ju så med företag, det finns alltid någonting man kan göra! Men faktum är att om man bara jobbar för jobbandets skull så kanske det i slutänden inte ger så mycket värde till företaget ändå. Om man istället hade gjort någonting annat och låtit hjärnan vila från jobb en period, då kommer gnistan tillbaka och sen blir man trippelt så effektiv!

  Jag mår dåligt om jag inte gör någon nytta alls, så det är inget alternativ, men jag har en hel del grejer jag skulle vilja sy och så har jag börjat träna också. Kanske skulle jag jobba bara några timmar om dagen en period och få lite mer fritid över till andra sysselsättningar som får mig att må bra. Och sen när gnistan och idéerna kommer så gör jag helt enkelt det som jag känner för precis just nu, utan att övertänka det hela, så kommer resten av bitarna falla på plats automatiskt!

  Vad tror ni om det? :)

  En bild från min helg-sysselsättning får illustrera detta! Jag köpte en dyr bikini från Victoria’s Secret för ett år sedan och tyget har blivit dassigt och fult efter bara två solsemestrar. Men eftersom jag inte gillar köp- och slängkulturen, är sykunnig och dessutom är så nöjd med formen på denna (det är svårt att hitta axelbandslösa bikinis som både sitter bra och ger en snygg solbränna) så bestämde jag mig för att byta ut tyget till ett svart tyg istället! Det blir återbruk även med tyget då jag offrade ett par gamla träningsbyxor som snart är en bikini istället ;) Bra för både miljö och plånbok!

  Dessutom måste jag sy för hand för bikinin är så hård, så det blir lite terapi och avslappning samtidigt :)

  Semesterscheman
  Jag bad personalen att skicka in semesterönskemål inför sommaren redan i december och nu har jag fått in alla dom och sitter med planeringen. Det är alltid ett pussel!

  Dels söker vi ju en ny makeupartist och dessutom måste vi ändra öppettiderna till sommartider, för det krävs fyra personer för att ha öppet 8-20 och måndag-lördag som vi har nu så när folk har semester så går det inte ihop.

  Och sen det faktum att sommaren är vår stora högsäsong! Så vi måste utnyttja tiden så mycket som möjligt samtidigt som vi såklart inte kan neka vår personal att vara lediga den korta sommaren som vi har i Sverige :)

  - Annons -

  Här sitter jag och försöker pussla :)

  Hard working parents
  Det såg så roligt ut när vi i måndags var in och jobbade en sväng på salongen medan Annikas bebis låg och sov i bilstolen:

  Här ser ni en hårt arbetande “mappa” med en 6 dagar gammal bebis som redan är med på jobbet haha :) Annika jobbade dock inte men vi hade återbesök på förlossningen samma dag så hon följde med och visade den lilla söta bebisen för kollegorna ♥

  Knapert
  Vi har varit med om värre månader men nu har nästan hela vår buffert gått åt och vi hoppas på en tidig vår så att kunderna vaknar ur sin vinterdvala snart ;) Januari är alltid en lugn månad men nu har vi dubbelhyror och höjda personalkostnader plus renoveringskostnader i samband med flytten så det går åt mer än vad som kommer in! Tur att man sparar från bättre tider.

  Salongsflytten är ju en positiv förändring ekonomiskt, men vi har kvar vår gamla lokal till mars så hyresminskningen märks ju inte av än. Tvärtom, nu har vi dubbelt. Minskningen mellan hyrorna är 50 000:- i månaden, så ni kan ju tänka er att det är en ganska stor sudd som betalas totalt nu i bara hyra, usch haha.

  Här sitter Miska och betalar räkningar! Jag är så lyckligt lottad att det är han som sköter den delen av ekonomin, jag gör fakturor som vi skickar ut och fixar statistik och kassarapporter, men då kommer ju pengarna in. Alla pengar som går ut för jag panik av haha. Trots att jag varit företagare sen jag tog studenten så har jag inte fått nerver av stål än ;)

  Åh förresten! Förra veckan skrev jag i denna sminkning att Miska målade en tavla med tropiska papegojor på morgonen, undermedvetet blev jag inspirerad och gjorde en sminkning i samma färger och insåg det inte förrän efteråt. Ni ser tavlan på bilden ovan? I veckan målade han den samtidigt som jag sminkade mig på övervåningen, och utan att vi sett varandra så gjorde jag en sminkning i samma färger!! Jämför denna tavla med denna sminkning som jag publicerade igår. Är det inte coolt? :) Super-connected haha.

  Denna tavla är för övrigt till salu, skriv till honom på instagram @miskaisoniemi om ni har frågor eller vill handla :)

  Obs vi är medvetna om att tavlan inte passar vår tapet, den står bara där och torkar, vi har inte hängt upp den där haha.

  Lagersaldo och drivkatter
  När man kan en sak helt utan till så är det otroligt lätt hänt att man förklarar för snabbt eller otydligt när man ska lära ut. Ni ska bara veta hur mycket problem vi hade när vi för tre år sedan lärde Malin (som jobbar hemifrån med webbshop m.m) hur Photoshop, Quip, WordPress, Dropbox m.m fungerar. Hur noggrant jag än tyckte jag beskrev så var det alltid saker som blev tokigt för att jag hade missat en viktigt detalj någonstans eller att det såg olika ut på olika datorer. Stackars Malin fick ringa mig hela tiden haha!

  Nu innan vi började jobba mer hemifrån så lärde vi kollegorna på salongen hur man ändrar lagersaldo i webshopen, vi lärde en person som därefter lärde dom andra. Detta är ju så enkelt tänkte vi :)

  Sen i fredags fick jag meddelande “kan vi inte ta bort produkterna som vi inte säljer längre? Man får en bättre överblick då“. Jag satt och funderade en stund på vad som var problemet, dom produkterna ska ju inte synas i den listan, vilket dom gjorde! Det tog såå lång tid för mig att förstå vad som hade hänt, och insåg sen att ett litet, litet misstag hade resulterat i att personen råkat återpublicera borttagna produkter som vi inte har i sortimentet längre, så plötsligt låg det massor av gamla produkter i webshopen haha!

  Som tur var så stod det noll i lagersaldo på dessa, så vi råkade inte få några felaktiga beställningar :)

  Min fredagskväll och lördagsmorgon gick därför åt till att ta bort produkter ur webshopen + skriva en drivkatt (vi säger drivkatt istället för lathund, ordet lathund låter ju så negativt haha) på hur man supersnabbt har en överblick över lagersaldon och redigerar produkter på ett smidigt sätt.

  Så nu har alla en enkel steg för steg-beskrivning med både text och bilder!

  Nej hörrni nu ska jag göra mig en kopp nässelte (supernyttigt!) och sy bikini och bebisgosa! :) The power of doing nothing!

  Kram på er!! ♥

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish