Skönhet är friskvård

  - Annons -

  Ett ämne som har intresserat mig enormt den senaste tiden och som vi pratar jättemycket om på salongen, det är att skönhet inte bara är yta utan att det också gör väldigt gott på insidan.

  Det är verkligen en sak jag lärt mig efter flera år i skönhetsbranschen, för dom flesta så handlar det mer om välbefinnande än om fåfänga. Skönhet är friskvård!

  Dubbelmoralen kring skönhet
  Det finns självklart olika sätt att se på detta. Ur ett rent feministiskt perspektiv så är det många som känner krav på att se bra ut och det finns massor av osunda reklamer och ideal. Men det är också dubbelmoral åt andra hållet – att sminka sig mycket och ”onaturligt” ses som fåfängt, idealet är att vara ”naturligt snygg” men hur många har flawless hy och pigga ögon utan hjälpmedel? Och om man tvärtom går osminkad så får man kommentarer som ”är du trött?” ”är du sjuk?” ”vad har hänt med din hud?”.

  Allt detta vill jag bara sudda bort! Jag kan gå fixad från topp till tå ena dagen utan att bry mig om folks åsikter om det, och andra dagen vara helt osminkad med finnar i ansiktet och med en stram tofs på huvudet för att mitt hår är så flottigt så om jag skulle släppa ut det så skulle håret fortfarande sitta kvar i formen av en hästsvans haha – utan att bry mig om folks åsikter om det!

  - Annons -

  Och på samma sätt vill jag att alla ska få göra precis som dom vill och bara njuta av vad skönhetsrutinen betyder för just den personen.

  Skönhet är inte bara yta
  Skönhet handlar om egentid, ta hand om sig själv och att trivas med det man ser i spegeln. För många är det också roligt och ett sätt att uttrycka sig, som smycken eller kläder. Fokuset för i princip alla kunder och personer jag pratar med är aldrig att bli snyggast i världen utan att framhäva sig själv och se en piggare och gladare person i spegeln och trivas med tanken att ”det här är jag!”. Om man tittar i spegeln och inte ser en person som speglar sin insida så kommer det påverka psykiskt.

  Om jag inte känner mig särskilt trött men tittar mig i spegeln och ser en grå person med sur mun, då är det exakt så jag kommer känna mig sen.

  Det är lite som att le mot sig själv i spegeln fast man inte är glad, hjärnan är inte så jäkla smart alltid, då kan man lura sig själv att man är glad och så blir man gladare! :) Och för mig är ett fint läppstift eller att jag gillar min ögonmakeup tillsammans med detta leende dubbelt så effektivt! För andra kan det vara att trolla bort lite mörkhet under ögonen, att hyn har en fin lyster eller en rolig hårfärg i håret!

  Det handlar om varför man gör det
  Det hela handlar mest om varför man använder smink och skönhetsprodukter. Om du tycker att smink är kul – sminka loss! Om du tycker att hudvård är kul – kräma på! Och vissa tycker inte alls att det är roligt att hålla på och sover hellre lite längre, och för dom kan det vara guld värt att unna sig mer hållbar skönhet så som fransfärg eller permanent makeup. Vi alla är olika och man måste hitta sitt eget sätt, skönhet är en lyx som jag tycker man ska få njuta av, det ska inte vara ett ont måste.

  Egentid och ta hand om sig själv
  För mig personligen handlar det också mycket om ”ritualen”. Det är när jag tvättar ansiktet med en väldoftande ansiktsrengöring på morgonen som jag vaknar till. Det är terapi för mig att leka framför sminkspegeln. Och när jag tvättar håret (vilket sker 1 gång i veckan = en procedur) så är det min bästa avslappning på hela veckan med härliga produkter och bredvid badkarskanten har jag min dator med en mysig serie.

  Svar ja jag är självutnämnd expert på vardagslyx ;)

  För vissa är det en mardröm att hålla på som jag gör, men för mig tror jag att det är en stor anledning till varför jag är väldigt psykiskt välmående trots mycket stress och press som egen företagare + haft en tuff tid med sorg och familjekonflikter sen min mamma gick bort. Jag har aldrig slutat ta hand om utsidan av kroppen vilket för mig har varit som bomull för själen, och det handlar inte bara om snygghet utan om att sitta och rå om mig själv.

  Skönhet kan vara terapi för många!
  När jag var tonåring så hade jag jättemycket problem med både självkänsla och självförtroende och har fått kämpat jättemycket med det. Så jag vet att det inte är enkelt. Men för mig blev sminket terapi, både för att det är kreativt men också för att jag mådde bättre av det. Kände jag mig osäker så sminkade jag lite hårdare kring ögonen och stirrade in i spegeln med en cool blick och så kände jag mig starkare! När jag var på dåligt humör så hade jag en grön ögonskugga från IsaDora och ett rosa läppglans med skimmer som alltid gjorde mig gladare!

  Och att smörja in sig själv och ta hand om sig själv får kroppen att utsöndra ”kärlekshormonet” oxytocin som bidrar till lugn och välbefinnande.

  - Annons -

  Att jobba med skönhet
  Det bästa med mitt jobb är det på så många kunder verkligen syns att man gjort dom gladare och mer energifyllda! Vissa går därifrån med en helt annan hållning och utstrålning! Även många säger rakt ut ”gud vad härligt att se mina ögon igen!” eller ”åh det här gjorde min dag vad glad jag känner mig nu!”.

  Vi har även haft flera kunder som gråtit av glädje när dom sett sig själva i spegeln efter en ögonbrynstatuering, t.ex. personer som genomgått cellgiftsbehandling eller har alopecia. Vi har även haft en kund som aldrig gick ut osminkad för hon hade sånna komplex för sin hy, men efter sin bryntatuering så berättade hon på återbesöket att hon blivit hon så nöjd med helheten att hon nu kunde börja gå ut osminkad. Så häftigt att lite kan göra så mycket för en person!

  Målet för de flesta är inte att bli modellsnygga eller perfekta, utan så enkla saker som att framhäva sina ögon eller rama in ansiktet med ett par välformade ögonbryn kan göra så himla mycket.

  Skönhet kan självklart vara negativt också
  Som jag skrev i början av inlägget så är det självklart individuellt vad skönhet betyder för just dig. Många personer skulle må bättre av att titta sig mindre i spegeln och lägga mindre fokus på sitt utseende. Det går alltid att hitta fel om du letar efter dom.

  Livet blir inte perfekt bara för att du får helt symmetriska ögonbryn” som min kollega Annika brukar säga ;)

  Men att inte nedvärdera skönhet som hobby, personlig stil eller friskvård – oavsett kön, ålder, yrke o.s.v. det tycker jag är jätteviktigt för att alla ska våga se ut som dom vill!

  Tusen kramar till er!

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish