Sminka bort förkylning

- Annons -

Jag blir alltid lite glad när jag får olika “åkommor” så som mycket finnar, en rynka, ett blåmärke eller liknande som jag kan använda för att visa olika sminktips. Just nu är jag otroligt förkyld, det började redan i torsdags förra veckan och snart har jag varit snorig i en hel vecka!

Då började experimenterandet, hur sminkar man en förkyld snornäsa på bästa sätt? Vad håller bäst och vad syns minst när det har skavts bort en del? Helst vill man ju bara ligga under ett täcke och kurera sig men det är ju inte alltid verkligheten ser ut så.

img_4504_111

img_4376_11

Det här inlägget får ni misstolka rätt eller vad man säger, jag har fortfarande inget tips på en bas som är helt gnuggsäker och får näsan att tåla hur många snytningar och servettgnugg som helst utan att bli det minsta berörd. Men det finns grader i helvetet och här kommer mina bästa tips!

- Annons -

img_4370_111

Återfukta
När man snyter sig så blir näsan extremt torr, det går nästan inte att komma undan för det blir typ som ett skavsår. Glöm inte att börja återfukta så fort du blir förkyld, för även om du inte är torr än så blir du det väldigt snart.

Innan jag sminkar mig så brukar jag använda ögonkräm, dutta på och låt det sitta som ett lager i typ 2 minuter innan du börjar sminka, torka av med en tops. Varför jag väljer just ögonkräm är för att den är så tunt i formulan att den sjunker in snabbt och är inte kladdigt när man ska sminka även fast man precis har haft ett tjockt lager. Min ögonkräm och många andra är dessutom lugnande vilket är jättebra för den irriterade huden på näsan.

På kvällen använder jag olja, det är så milt och skönt mot huden och sjunker också in snabbt även om man har fått flagnade hud/elefanthud runt näsan. Gosa gärna in huden i en fet och/eller lugnande ansiktsmask också.

img_4393_111

Ögonkrämen jag använder är Sanctum Eye Balm.

En tunn och lätt foundation som sjunker in i huden
Första sminktipset är en foundation som sjunker in i huden och är väldigt torr och lätt i formulan, för en foundation som ligger som ett krämigt täcke över huden kommer glida av direkt hur försiktigt man än snyter sig. Det bästa är en gel-foundation tycker jag, den sjunker in i huden jättebra och den jag använder från Pixi är även vattenresistent!

img_4404_111

Jag använder foundationgelen Pixi H2O Skintint i nyansen 2 Nude.

Skippa ansiktsprimer runt näsan
Jag skippar även ansiktsprimer, för en ansiktsprimer fyller ut porer och ojämnheter och gör huden slätare och en bättre arbetsyta att applicera smink på. Men den gör sällan sminket mer gnuggsäkert, använd hellre så lite smink som möjligt för att få foundationen att sjunka in i huden riktigt bra. Men du kan självklart ha ansiktsprimern i resten av ansiktet.

- Annons -

Neutralisera rödhet
När näsan blir röd så skiner det igenom väldigt extremt, det beror på att rött är en så intensiv färg som lätt lyser igenom även om man har en heltäckande bas. Speciellt om man har en lättare foundation som jag rekommenderade ovan. Då applicerar jag istället ett neutraliserande puder, gloMinerals Redness Relief Powder, för att dämpa rödheten.

img_4425_111

gloMinerals Redness Relief Powder är otroligt effektivt för att ta bort rödhet! Nu har den även en ny burk med sil och mer innehåll – till samma pris.

Använd inte färger som framhäver rött runt näsan
Jag har alltid en ganska röd näsa med mycket blodkärl och om jag applicerar foundation i hela ansiktet och avslutar med näsan så ser jag alltid ut som Rudolf med röda mulen innan jag lagt på näsan också. När allt runt omkring är en jämn hudton i en halvvarm färg så framhävs den röda näsan ännu mer. Och samma gäller så klart om man snutit sig några gånger och den illröda näsan börjar lysa i mitten av ansiktet.

  • Använd helst kalla färger i ansiktet och skippa varma bronzers och guldtoner.
  • Använd helst inte ögonmakeup i gult eller grönt
  • Gult ovanpå rött (på näsan) tar bort det röda, men gult bredvid rött framhäver det röda. Så använd inte gloMinerals Redness Relief Powder på ett stort område utanför näsan utan enbart där du är röd.
  • Har du en kall, rosa rouge så använd gärna ganska mycket av den, så att kontrasten mot den röda näsan inte blir lika stor.

Bättra på
Du kommer behöva bättra på under dagen om du snyter dig ofta! Det allra bästa är att ha med sig en face mist, mineralfoundation och redness relief powder i handväskan. Dutta på med mineralfoundation snabbt när du har snutit dig, och när det känns väldigt rött och irriterat så tar du även lite redness relief powder och avslutar med att återfukta med en spray av återfuktande face mist.

img_4451_111

Sanctum Tone & Refresh Mist är jättebra för att spraya på fukt under dagen.

Piggare ögon
Jag skulle vilja skriva “lägg fokus på ögon och läppar så kommer ingen se din näsa” men är samtidigt realistisk, när man inte mår helt 100 så orkar man sällan göra en cool partysminkning på morgonen. Mina 2 bästa tips är:

  • Ljus kajalpenna längs vattenlinjen – Gör ögonen piggare och tar bort den rödögda känslan som man lätt får när man är förkyld.
  • Lägg fokus på ovansidan av ögonen, t.ex. mascara och eyeliner på bara ovansidan. Det lyfter ögat och gör att man ser piggare ut. Samtidigt slipper man tänka på sminket på undersidan om ögonen rinner och har sig.

img_4527_111

gloMinerals och Benecos har ljusa kajalpennor som är riktigt bra!

- Annons -

Läppar
Välj gärna en kall ton på läpparna som inte går mot gult eller grönt, röda toner funkar jättebra för rött framhäver inte rött. Men framför allt – använd återfuktande läppsmink! Ett läppstift med naturliga oljor, ett färgat läppbalsam eller liknande. När man inte kan andas med näsan så blir man ofta väldigt torr i munnen och på läpparna.

img_4464_111

Övrigt
Mjukt papper att snyta sig i, nässpray och att klippa näshåren är typ räddningen för att hålla sig så snygg och fräsch som möjligt.

Sammanfattning – Använd en tunn foundation som sjunker in i huden. Neutralisera det röda med puder. Undvik gärna varma toner och grönt i resten av makeupen då det framhäver rött. Återfukta ordentligt både före men även efter med face mist. Det gör att det är och ser mindre torrt ut. För snabb och enkel påbättring under dagen, använd mineralfoundation som går enkelt att dutta på.

img_4376_111

Och glöm inte handsprit för att minska risken att smitta andra! :)

Kram på er ♥

sidfot-namnloggo

- Annons -
Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

2 KOMMENTARER

  1. Bra inlägg! Har en fråga om att täcka/bättra på permanent make-up. Har gjort taffy bryn och färgen blivit mot det gråa hållet. Dem har även “smält ihop” stråna i yttre delen av brynen så dem e mkt mörkare än övriga brynet : -( (har knappt några egna bryn) vet du om det går att korrigera den gråa färgen vid återbesöket? Jag är guldblond så mitt önskemål var givetvis inte gråa hållet utan mer naturligare, ljusare så det blir matchande min hårfärg och hellre lite varmare än så här kallt. Så jag e super stressad över detta… Hade jag inte bott så långt från uppsala hade erat företag varit mitt första handsval för bryntatuering :-)

    • Att korrigera färgen till både ljusare och varmare när färgen är grå och mörk kan vara lite klurigt, vi skulle behöva se dig/tydliga bilder där färgen syns bra för att kunna bedöma exakt. Man kan tatuera med korrigeringsfärger men det behövs oftast mer än ett besök. Hos oss kostar ifyllnad som en ny ögonbrynstatuering om man inte har tatuerat sig på vår salong från början (5700:-) men det kan även tillkomma mer beroende på hur mycket som behöver korrigeras. Det är med andra ord både svårt att avgöra utan att se dina bryn men även ganska individuellt hur resultatet blir, med tatueringar som inte vi har gjort från början så är det svårt att veta exakt hur slutresultatet kommer se ut. Men det kommer i alla fall bli mycket, mycket bättre än innan :)

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

Relaterade inlägg

Senaste inläggen

sv_SESwedish