Sminktips till glasögon

- Annons -

Jag har gjort några sminkinlägg här i bloggen som är specifikt anpassade efter vissa glasögonbågar, men skriver jag om breda bågar så frågar folk om smala, och när jag skriver om smala så får jag frågor om breda o.s.v. Så jag tänkte göra en sammanfattning till er, med sminktips som gäller för alla glasögon, och sedan specifika tips för breda, smala och runda! :)

Det är lite svårt att fota utan att ljuset reflekteras konstigt i glasögonen, hoppas ni ser bra ändå!

Breda, markerade glasögonbågar:

sminktips-markerade-glasögonbågar

Att få ögonen att synas under ett par breda och markerade glasögon är inte det enklaste. Man måste applicera mycket smink för att det ska synas, en festsminkning blir en vardagssminkning om du sätter på dig glasögon.

- Annons -

Samtidigt bör man akta sig för att applicera för mycket smink, för man vill inte heller att ögonen ska smälta ihop med glasögonen som en stor “blaffa” utan man vill ju bara framhäva ögonen under. Alltså är det en balansgång mellan för mycket och för lite smink, men är du osäker så är det i detta fall bättre med för lite än för mycket.

På mina glasögon är det undersidan av ögonen som är helt expanderade – så jag har lagt mycket mer mörkt under ögat. Men bågen “skär av” ögonlocken lite, så där vill jag lägga mycket ljust och skimrigt både på ögonlocket och under brynet för att det ska träda fram mer där bakom bågen.

Och eftersom vi applicerar mer smink för att ögonen ska synas under de markerade bågarna, så blir det väldigt mycket fokus på ögonen när vi väl har satt på oss glasögonen. Därför är det viktigt att inte glömma rouge och läppar, för att få en harmonisk balans i ansiktet. Gillar du färgstarka läppar så välj en diskret rouge, och gillar du mer diskreta läppar så kan du välja en lite mer pigmentrik rouge. Mycket av både ögon, rouge och läppar kommer inte ge balans, utan kommer tvärtom ge ett “stökigt” intryck. Satsa på två detaljer istället för tre.

Till mörka markerade bågar är det också riktigt snyggt men nästan osminkade ögon, och riktigt färgstarka läppar!

Smala glasögonbågar:

Untitled-111111

Många tror att smala bågar inte gör någon skillnad för hur man ska sminka sig, eftersom dom är så smala att dom inte direkt gömmer ögonen. Men oavsett storlek så kommer personer du möter alltid se glasögonen före ögonen, och därför behöver man markera ögonen lite extra för att ögonen ska synas ändå.
Man kan tänka lite ”tvärtom” från breda bågar. Med breda bågar bör man vara försiktig så att man inte applicerar för mycket smink – då kommer sminkningen och de breda bågarna bli som en stor blaffa. Men med smala bågar kan man applicera lite extra smink för att få ögonen att synas!
Var inte rädd för att ta en extra mörk ögonskugga, t.ex. svart, i ytterkanterna av ögonen. När du sätter på dig glasögonen så kommer du behöva den extra intensiteten i blicken även fast det kanske känns ”för mycket” utan glasögonen. På mina glasögon gömmer bågen ögonlocket litegrann, så jag vill hålla det ganska ljust där. Men under ögat, och speciellt åt sidorna, så finns det jättemycket plats – och där lägger jag lite extra mörkt!
Runda glasögonbågar:
Untitled-1111
Runda glasögon är supersnyggt, men det kan vara lite svårt att bära upp, speciellt om man inte tänker på hur formen på sminkningen påverkas av glasögonen.
Det många tycker är jobbigt med runda bågar, är att de känner sig som en uggla med så klotrunda ögon. Det är snyggt med stora ögon, men för att slippa uggle-känslan under de runda bågarna så rekommenderar jag att sminka ögonen så att de blir så utdragna och mandelformade som möjligt (genom att applicera skuggan mer utåt i yttre ögonvrån). Då försvinner glo-känslan!
På mina glasögon syns mycket av hela ögat, men ögonbrynen blir lite gömda så dom fyller jag i lite extra så att dom syns ändå. Och dessutom bör man inte applicera ögonskuggan för  utdragen i yttre ögonvrån, det kan se konstigt ut om den går så långt ut att den syns utanför bågarnas sidor.
För att få lite kontrast till de runda glasögonen så kan det vara snyggt att bryta av med markerade kindben, så att hela ansiktet inte ser runt ut. Applicera en skugga/solpuder som är lite mörkare än din egen hudton, precis under kindbenet och upp mot örat!

Allmänna sminktips för personer med glasögon:

IMG_6811_1111

Framhäv ögonen
Jobba mycket med både ljusa och mörka ögonskuggor, samt skimriga och matta. Detta skapar kontraster vilket i sin tur kommer drar mer uppmärksamhet till ögonen. De ljusa/skimriga skuggorna applicerar du på de områden du vill framhäva mer – ögonvrån och ögonlocket till exempel. De mörka/matta skuggorna kan du använda för att skapa mer djup i sminkningen, exempelvis längs globlinjen.

Förstora ögonen
Att framhäva ögonen och förstora dom är lite samma princip, men två detaljer som gör stor nytta för att ögat ska se större och mer öppet ut är först och främst att ljusa upp vattenlinjen med en ljus kajalpenna. Om du har små ögon/hängiga ögonlock så rekommenderar jag även att måla den mörka skuggan i globlinjen lite högre upp än vad din globlinje egentligen sitter – detta ger intrycket av ett större ögonlock och en mer öppen blick.

Anpassa efter glasögonformen
Sätt på dig glasögonen och titta rakt fram i spegeln. Vilka delar av ögonen blir gömda, och vilka syns tydligt? På de områden där glasögonbågen tar mycket plats kan det vara en bra idé att arbeta mest med ljusa skuggor för att framhäva, och på de områden där det är helt öppet kan du lägga fokusen.

- Annons -

Ögonbryn
Glöm inte att fylla i ögonbrynen, annars försvinner dom lätt bakom bågarna. Gör gärna en hög form till bågarna som jag har, det är snyggt om dom hamnar över bågen så mycket som möjligt, och inte nere i samma höjd så att dom smälter in i bågens överkant.

Primer
En ögonskuggsprimer är viktigt om du vill få fram pigmenten i ögonskuggorna ordentligt, så att dom syns mer under glasögonen. En ögonskuggsprimer appliceras efter foundation, före ögonskuggor.

Komplementfärger
Sminkningarna som jag kommer visa er är ganska neutrala, för att de ska passa alla. Men färg kommer alltid få dina ögon att synas mer under sminkningen, dessutom är det så snyggt! Ett tips för att framhäva just din ögonfärg, är att använda komplementfärgen.

Blå ögonGul, orange, guld, bronze.
Bruna ögon Kalla färger så som blått.
Gröna ögonLila och lilarosa toner.

Grundsminket
Ofta kan grundsminket kladda av sig på glasögonen under dagen, vilket förstör både din snygga grund samt smutsar ner bågarna. Applicera mycket puder kring ögonen när du sminkar dig, och bättra på under dagen också om du har lätt för att bli oljig. Då är ditt grundsmink mer “fast” och kommer inte glida runt och fastna på bågarna.

Detta tips är extra viktigt för stora och runda bågar, som ofta nuddar kinderna väldigt mycket om man som mig har stora “äppelkinder”.

Närsynt/Långsynt
Är du närsynt så får glaset i glasögonen dina ögon att se mindre ut – jobba mycket på att förstora ögonen.
Är du långsynt så får glaset i glasögonen dina ögon att se större ut – detta är oftast inget problem då många av oss gillar stora ögon, då kan man bara följa sina naturliga drag för att framhäva det man redan har. Vill du däremot förminska ögonen så kan du applicera mycket mörk närmast ögonen (ex. mörk kajalpenna längs vattenlinjen och fransraderna) och sedan applicera ljust längs globlinjen.

Här kommer exempel på hur sminkningarna kan skilja sig beroende på glasögon:

 

glasögontips-sminLångt inlägg blev det, hoppas att ni med glasögon tyckte att det var till hjälp! :)

- Annons -

Kram!

 

- Annons -
Föregående artikelInspiration
Nästa artikelLight green
Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

6 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Tack för en toppenlogg!
  Jag undrar vad det är för märke på de smala glasögonbågarna med lite Ray Ban-stuk. Har letat som en tok efter sådana.

  Mvh

  Linn

  • Heej! Dom är från Extraoptical.com, kommer inte ihåg vad dom heter för tillfället men kommer säkert på om jag hör det, så om du hittar några liknande där och frågar så kan jag säga om det är samma eller inte :)

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

Relaterade inlägg

Senaste inläggen

sv_SESwedish