Söndagsinlägg 22 mars

  - Annons -

  Alla säger ”jag är så trött på corona” och ”kan vi snälla vi prata om någonting annat än corona” och samma människor (jag är också en av dom) pratar ändå bara om corona haha. För let’s face it – det är typ det enda vi alla tänker på :)

  Hur sjukt är det att någonting man inte ser kan påverka en så mycket? Jag har inte träffat en enda coronasmittad person och känner ingen heller, inte ens någon bekant jag vet om har fått det. Det närmaste än en kund vars kollega (hon inte träffat efter det) fick det i Italien.

  Men samtidigt är effekterna av detta, som är så långt ifrån mig, så extremt nära! Det påverkar både min privatekonomi och hela mitt företag extremt mycket. Samtidigt är det en otroligt vårfin och solig söndag idag, hönsen springer runt i trädgården och snart kommer vår gemensamma kompis Joel hit och gör årets första grillning! MYS!

  Man liksom märker inget alls på vissa plan, medan det på andra plan är krisplanering deluxe.

  Med andra ord, detta inlägg är otroligt corona-relaterat då det påverkat min jobbvecka så extremt mycket! Orkar ni inte höra mer om det så kan ni scrolla vidare till alla beautyinlägg dom är helt ångestfria! :) ♥

  - Annons -

  Veckostart

  I måndags morse sa jag till Miska ”är det inte konstigt att vi har så mycket bokningar ändå? Undrar hur mycket vi hade haft utan corona”.

  Klipp till en timme senare: Salongen öppnar och avbokningarna trillar in. Olga hade plötsligt bara 2 kunder den dagen och Zahras tisdag blev plötsligt helt tom på bokningar.

  Iiiih!

  Men jag har i alla fall haft Skypemöte med producenter i Europa och dom fortsätter att sätta igång projekt – även i Italien där det är som värst just nu. Så det bringar ju hopp!

  Krisbuffert i företaget

  Jag har sett flera inlägg på sociala medier om att ”privatpersoner ska ha 3 månaders månadslön undansparat för oväntade händelser, men företag går under efter en halv vecka” haha. It’s funny because it’s true.

  Som företagare själv så kan jag säga att det är första och sista gången jag startar ett företag med tjänster. Våra produkter kan ligga kvar på lagerhyllorna tills krisen blåst över, men varenda förlorad timme som vi har personal utan kunder i sminkstolen är pengar i sjön. Den tiden får vi aldrig tillbaka.

  Jag fick frågan i veckan ”hur krisigt är det på kontot?” och svaret är ju faktisk så enkelt som – avbokningarna började i måndags, så nej vi har inte sett en jättestor skillnad på kontot än.

  Men nästa vecka går lönerna och två veckor efter det går skatten. Två saker som är så HIMLA dyrt! Det går liksom inte att driva salong med flera anställda och samtidigt spara undan en så stor buffert, för det är en bransch med stor konkurrens så vi kan inte ha högre priser för då får vi inga kunder. Vi har schyssta löner med schyssta villkor, och efter moms, arbetsgivaravgifter, semesterlön, tjänstepension, försäkringar och lönen som den anställde får på kontot, så är det inte jättemånga kronor kvar till företaget.

  - Annons -

  Det är tillräckligt många kronor för att vara en bra business om personalen har bra med bokningar, men varje obokad timme i schemat har lika stor lönekostnad som en bokad timme. Så om avbokningarna fortsätter i den takt som det gjort denna vecka så är det inte mycket som krävs innan vi inte har pengar så det räcker längre!

  Med det sagt så har vi såklart ett buffertsparande också! Vi tycker det är viktigt med ett tryggt företag. Men den bufferten går åt till ”vanliga” oväntade (och väntade) händelser, t.ex. sjuk och vabbande personal, att vi precis kommit ur en lågsäsong, att kassadatorn är gammal och låter illa och kommer gå sönder när som helst osv, osv.

  Corona kunde inte komma i en sämre tid för oss då vi precis har just dessa problem samtidigt. Vår buffert har liksom redan gått åt! Och jag och Miska har redan offrat våra löner ganska länge nu för att styra upp alla dom icke-corona-relaterade händelserna så vi kan inte ta ut mindre än 0:- nu när det kommer krisa.

  Jag sprang in på salongen och hälsade på Ida som jobbade i lördags, då var hon fullbokad så när som på 15 minuter så det var skönt i alla fall! Varenda krona räknas nu ♥

  Hur mår jag?

  Jag mår bra, jag har redan haft 4,5 års träning med ekonomikris och att alla andras löner, välmående och livspussel och fritidsplanering går före mitt eget. Utan det i ryggsäcken så hade jag mått skit nu tror jag, men det är inte såå påfrestande faktiskt.

  Jag är inte heller rädd för att bli sjuk själv, för det har jag också haft snart 2 års övning av haha. Jag är feberexpert! Kom till för mig tips :)

  Det är på ett sätt skitjobbigt att det är en kris som jag inte kan kontrollera, för det är så himla ovisst. Är det här piken, eller är det bara början? Men samtidigt är det skönt att krisen är så oväntad och 0% pga mig. Jag behöver liksom inte ha dåligt samvete över att det beror på ett beslut som inte blev bra och det är inga bad feelings mellan någon, utan alla vet att det är en unik situation för alla just nu och vi måste bara hålla ihop och göra så gott vi kan allihopa!

  Med det sagt så ska jag inte sticka under stolen med att jag har en del stressymptom. Det känns som att det är två grupper i samhället idag: vissa som är hemma i karantän och behöver ”pysseltips” för att dom är uttråkade. Medan vissa andra (gruppen jag tillhör) plötsligt får en ny hög med saker att göra och lösa ovanpå den stora högen med grejer man hade innan – som inte alls har försvunnit nu bara för att det är kris. Pjuh!

  Jag biter sönder insidan av läpparna och jag har svårt att fokusera om jag inte tar fler pauser än normalt, men jag sover bra och jag har fortfarande humöret uppe och skrattar mycket. Så det får man väl se som en vinst! :)

  - Annons -

  Sen får jag i vissa stunder en känsla av att jag kommer tappa det snart och får lite svårt att andas, men då är det bara att tänka på nått annat fort som attan så går det över haha.

  Smink är min terapi också, både att göra det och att sen gå runt som en glittrande färgklick som sprider glädje :) Därför var jag (för ovanlighetens skull nu för tiden) både glittrig och färgglad på salongen i veckan!

  Jag hade kunder själv i torsdags (bara en av mina avbokade) och dom kändes lugna trots alls, skönt!

  Det som grämer mig mest

  Jag jobbar just nu väldigt fokuserat på att bygga en karriär där jag kan jobba 100% på distans. Ni vet ju alla hur jag vill ha ett hus i bergen i Spanien där jag kan jobba med mina företag via datorn, i min färgglada kaftan och äta vindruvor som växer ovanför mig och hänger ner i vackra klasar från terasstaket.

  1. Jag får ibland en släng av att jag har prioriterat fel, tänk om jag hade haft den här distans-planen som mål lite snabbare då hade jag nu spenderat den här krisen hemma i mitt eget paradis! Och inte märkt någon skillnad utan bara åkt och storhandlat och sen varit såå tacksam över var jag befinner mig.
  2. Ännu mer panik får jag när jag tänker ”detta är bara början” och blir rädd att den drömmen nu aldrig blir av alls istället. Mina sparpengar kommer försvinna i aktier och inget av mina nya projekt kommer kunna startas upp p.g.a. att samhället har kollapsat.

  Men så får det inte bli! Min och Miskas plan nu är att köpa ett billigt hus i Sverige, renovera det och bo nice här ett tag samtidigt som vi bygger upp en tryggare distans-karriär, sedan när vi säljer huset (med stor vinst) så köper vi drömhuset i Spanien! ♥

  Sen kan Corona komma tillbaka bäst den vill, haha!

  På tal om distansjobb så rullar webshopen på som vanligt ändå! Vill du berika livet med lite härliga produkter så kan du handla i min webbshop Creativemakeup.se :)

  Vad gör vi då?

  Vi vill helst inte korttidspermittera personalen för det är ändå en del föräldraledighet osv inplanerat och som det ser ut nu så har vi ju ändå bokningar också, det är ju inte helt tomt. Så vi följer utvecklingen och avvaktar ett tag till.

  Men saker kan ändras snabbt! Om skolorna stänger o.s.v. så blir det nog betald semester för 2 av makeupartisterna (och hoppas att kontot räcker till det) med hopp om att det blir bättre till sommaren istället och så får dom makeupartisterna jobba mer då istället. Är deras barn lediga så kan man ju faktiskt ha en trevlig semester nu också, det är ju vårfint och man får ju fortfarande vara ute i naturen, leka i skogen och sånt :)

  Och jag själv är ju van att jobba hemifrån så det blir ingen skillnad! T.ex. publicerade jag min och Tommys senaste podd i veckan! Finns ute nu på t.ex. Acast och Podcaster om ni söker på podden ”Effektiv på riktigt”. Ska skriva ett inlägg om det inom kort också! :)

  Nej nu ska jag ut i vårsolen här på landet, hänga i trädgården med 1-åriga Mileya och våra fina höns och äta god vegetarisk grillmat!

  Och ladda inför en ny vecka som högst antagligen kommer bjuda på en hel del nya utmaningar ;)

  Tusen, tusen kramar till er! ♥

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish