5 olika smokey eyes – steg för steg!

  - Annons -

  Hur gör man en smokey eye? Den frågan får jag då och då och det finns flera olika smokey eyes att göra. Man kan göra olika former, färger och använda olika produkter.

  En klassisk smokey eye är svart och görs enligt mig enklast med en ögonskugga och det finns massor av tips och trix som passar alla oavsett vilken typ av sotning du vill göra.

  Här kommer 5 olika smokey eyes som du kan göra!

  5 olika smokey eyes

  Val av produkter
  När det kommer till sotade ögon så kan man göra det enkelt för sig och man kan göra det svårt för sig – bra produkter gör detta  mycket enklare! Du måste inte ha lyxiga produkter för att få till en bra smokey eye, men lyx och kvalité är inte alltid samma sak.

  - Annons -

  Hade jag använt en dålig eller för stor sminkborste, skippat ögonskuggsprimer och använt en blaskig ögonskugga då hade det varit jättesvårt för mig också. Olika smokey eyes är inte så svårt bara du har rätt förutsättningar :)

  Förutom en bra svart ögonskugga och ögonskuggsprimer så måste jag slå ett slag för sminkborstarna:

  nanshy sminkborstar

  Här ser ni dessa tre borstar i storleksordning! Om du bara ska välja en så funkar det med bara mittenborsten Tapered Crease för den kan du både applicera + sota med, men det blir inte lika enkelt.

  Liten borste under ögat – Nanshy Pencil Brush är perfekt för små områden, den är lite hård men rundad så man får bra precision utan att det blir en skarp linje.

  Mellanborste för applicering på ögonlocket – Nanshy Tapered Crease är rundad och mjuk men ganska kompakt vilket gör att den ändå kan trycka på ordentligt med pigment. En platt pensel ger ofta en skarpare kant och eftersom du ska ha en mjuk uttoning så vill vi undvika skarpa kanter, därför är det bra att applicera med en rundad. Den är lagom i storlek också, många har en för stor appliceringsborste vilket kan försvåra.

  Större & mjukare borste för uttoning – Nanshy blending brush är större och mjukare utan att vara för stor eller för mjuk ;) En för stor borste ger ingen precision och det är lätt hänt att man suddar upp för nära brynet och får panda-effekt. En för fluffig borste flyttar inte pigmenten och du får trycka mycket med borsten för att det ska hända någonting. Denna suddar effektivt fast du är lätt på handen och är lagom storlek för att du ska ha kontroll på vad du gör :)


  Smokey eye #1 – Ovansidan av ögonen

  Den första varianten är att bara sota på ovansidan av ögat och det passar dig som vill ha en mer diskret sotning. Det förstorar inte ögonen – men det lyfter blicken!

  Den är också en bra nybörjar-sotning om man inte är van att se sig själv i mörka ögon, för direkt när du får mörkt under ögonen så känner du dig mer sminkad, men på ovansidan brukar man kunna lägga på ganska ordentligt och ändå känna sig bekväm.

  Alla resterande varianter är en påbyggnad av denna, så dessa steg gör du oavsett om du gör en mer intensiv variant längre ner i inlägget :)

  - Annons -

  1. Applicera ögonskuggsprimer och dutta ut med fingertoppen.

  Många tror att det är en onödig produkt men jag lovar att skillnaden är enorm! Dels fäster skuggan direkt så att du både får ett pigmentrikt resultat men slipper också att skuggan faller ner under ögonen.

  Dessutom håller sminkningen hela dagen och kvällen – annars ligger sotningen som tre svarta streck på ögonlocket när du blinkat i några timmar, och det är ju inte roligt.

  2. Svep på lite puder i globlinjen, men inte på hela ögonlocket.

  Detta gör det enklare att få en mjuk uttoning sen, för primern är krämig tills man lagt på ögonskugga så ju mer du jobbar med borsten desto mer pigment fäster det – om du inte redan fixerat primen med ett puder!

  3. Dutta/tryck på ögonskuggan på hela ögonlocket, ut till ytterkanten där dina fransar slutar.

  Var noga med att lägga skuggan ordentligt nere vid fransrötterna. Lägg på ordentligt med skugga. Ha hellre lite skugga på borsten och doppa fler gånger, har du för mycket på borsten så faller det ner under ögonen.

  - Annons -

  4. Hur högt upp ska man lägga skuggan? Gör så här: Slappna av i pannan och titta rakt in i spegeln, lägg sedan skuggan över globlinje-vecket så att den syns över hudvecket fast du tittar rakt fram.

  För om du lägger för långt ner så hamnar uttoningen inuti detta veck när du tittar rakt framåt, då ser det ut som en skarp kant och inte som en mjuk sotning.

  5. Lägg blending-borsten precis på kanten av ögonskuggan och svep fram och tillbaka i sidleds (inte uppåt, du vill inte ha färgen närmare brynen).

  Tack vare att borsten jag först applicerade med är rundad och mjuk + att vi la puder i uttoningen innan vi applicerade den svarta skuggan, så var redan uttoningen ganska mjuk innan detta steg. Men för en snygg smokey eye så vill man ha en jättemjuk uttoning så jag tonar ut lite extra.

  Om du tonar ut på rätt sätt (sidleds och med en bra borste) så finns det ingen risk att du tonar för mycket! Sudda tills du är nöjd. Det värsta som kan hända är att du får lägga till lite mer skugga om du suddar bort för mycket och det är ju inte hela världen:)

  6. Avsluta med en ljus ögonskugga i ögonvrån och under brynet för en uppiggande effekt.

  7. Svart mascara på överfransarna. Sen är det klart!

  Här är resultatet!

  Förstod ni vad jag menar med att det är viktigt att göra uttoningen över globlinjen? Många tycker det är läskigt att göra så högt upp för när man halvblundar så ser det ut som att man lägger jättehögt – men man går ju inte runt och halvblundar sen ;) Men om uttoningen hamnar inuti globlinjevecket så ser sminkningen hård ut eftersom det blir en skarp kant mellan det svarta på ögonlocket och hudtonen under brynet.


  Smokey eye #2 – Ovansidan & undersidan

  Den förra varianten lyfter blicken, men om du även vill förstora blicken + ha lite mer krut i sotningen så kan du även lägga ögonskuggan under ögat!

  På denna makeup har jag utgått från min egen ögonform, vilket också är ett av de enklare sätten att göra en smokey eye. Alltså att jag ytterst i ögonvrån bara binder ihop skuggan på ovansidan och undersidan så att formen fortfarande är rundad som ditt eget öga.

  sminkning sotade ögon

  Här har jag använt Nanshy Pencil Brush som som sagt är lite rundad men liten och hårdare. Perfekt under ögat!

  sotade ögon sminkning

  Här är resultatet med sotat både över och under ögonen!


  Look #3 – Cat eyes

  En utdragen form på sotningen ger både större ögon och ett otroligt lyft när ögonen blir mer kattiga i formen. Jättesnyggt!

  smokey eyes close up

  I yttre vrån sotar du skuggan snett uppåt. Jag brukar sikta ungefär på ögonbrynets slut, men det beror lite på hur dina ögonbryn ser ut också, men poängen är att inte dra så långt ut att du närmar dig tinningen. Inte för att det är fel, men det är inte den looken vi är ute efter i detta inlägg :)

  När du lagt skuggan snett uppåt så binder du ihop den med skuggningen i globlinjen.

  grey smokey eyes

  Så här blir resultatet då!

  Vill understryka att jag har tatuerat min vattenlinje i ögat ljus, så vill ni ha den effekten så kan ni komplettera med en ljus kajalpenna, t.ex. glo Eye Pencil (Peach)


  Look #4 – Intensiv blick

  Nu har vi kommit till min personliga favorit – den intensiva sotningen!

  En kolsvart och riktigt, riktigt intensiv smokey eye behöver inte betyda mer ögonskugga, utan det som gör mest skillnad är att lägga en svart kajalpenna längs vattenlinjen:

  black smokey eyes

  Här använder jag Pixi Endless Silky Eye Pen i nyansen Black Noir som är riktigt kolsvart. Jag målar både längs vattenlinjen, ner under underfransarna samt som en eyeliner på ögonlocket. Den är vattenfast och sitter jättebra.

  Tips! Dra ett streck med pennan längs vattenlinjen, låt torka (pennan är krämig men torkar snabbt) och måla sedan en gång till längs vattenlinjen. Då sitter det som berget sen!

  smokey eyes

  Och här är resultatet! Mjau!


  Look #5 – Glitter

  Nu har jag visat de fyra enklaste formerna av en sotning, men jag kan ju inte låta bli att även prata lite om hur man kan pimpa en sotning, det är jättekul!

  Ett av mina favoritsätt är att dutta ljusgul ögonskugga i ögonvrån istället för den ljusa. Men man kan lägga till färg på jättemånga sätt, t.ex. en färgad kajalpenna längs vattenlinjen istället för en svart, färgad mascara på underfransarna, eller dutta färgad ögonskugga i princip var som helst på sminkningen.

  Men det lättaste och otroligt effektfulla sättet är att lägga till glitter! Jag gick all in med glitter på denna variant för att visa er, men man kan dutta litegrann i ögonvrån bara om man vill. Eller glitter i ögonbrynen, det älskar jag också! ♥

  glitter smokey eyes

  Pixi Liquid Fairy Lights är ett flytande glitter i en hylsa med applikator, typ som ett läppglans fast med flytande glitter. Nyansen Crystalline är ljus med genomskinlig gel och den är superenkel att dutta på en färdig sminkning! Jättefin ovanpå ljusa ögonskuggor också!

  gorgeous smokey eyes

  Och här är resultatet av den sista smokey eye-looken för idag!

  PRODUKTLISTA:
  Alla produkter finns att köpa i min webbshop creativemakeup.se:

  ÖgonskuggsprimerPixi Eye Bright Primer
  Svart ögonskuggaPaese Kashmir Eyeshadow (602)
  Ljus ögonskugga – Paese Kashmir Eyeshadow (667)
  Svart kajalpennaPixi Endless Silky Eye Pen (Black Noir)
  Ljus kajalpenna längs vattenlinjen – glo Precision Eye Pencil (Peach) (har inte använt den i inlägget eftersom jag har tatuerat ljust, men ni kan komplettera med denna för samma effekt)
  GlitterPixi Liquid Fairy Lights (Crystalline)
  Svart mascaraMagnetic Lash Mascara
  Sminkborste under ögat – Nanshy Pencil Brush
  Sminkborste för applicering – Nanshy Tapered Crease Brush
  Sminkborste för uttoning – Nanshy Blendning Brush


  Inspiration

  Jag älskar sotade ögon och som sagt så går det att göra tusentals olika varianter!

  Här är ett urval av mina olika smokey eyes-sminkningar:

  olika smokey eyes

  Länkar till hela dessa olika smokey eyes:

  Vill ni se hela produktlistan (bas, läppar bryn m.m) samt fler bilder på den glittriga varianten så kan ni läsa mitt inlägg Smokey eyes med glitter – steg för steg som jag publicerade förra veckan.

  Hoppas ni gillade inlägget på alla olika smokey eyes och att tipsen var till hjälp! :)

  Kram ♥

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish