Alkohol i skönhetsprodukter

  - Annons -

  Jag mailade precis med en läsare som nyligen har köpt Maybelline Dream Wonder Nude Foundation, och varje gång hon använder den så kliar det i halsen (inuti halsen alltså) och undrade om hon var allergisk eller vad det beror på.

  Då kollade jag upp ingredienslistan, och de första ingredienserna är de som produkten innehåller mest av, och där är det mest olika sorters silikoner och redan på 3:e plats kommer Alcohol Denat, så det är väldigt mycket alkohol i produkten.

  Så därför blev jag inspirerad till att ta upp det här med alkohol i skönhetsprodukter i ett inlägg, för man kan inte sätta ett =tecken mellan “alkohol” och “uttorkande” som många gör, utan det är mycket mer invecklat än så!

  Men jag tar det ändå lite kortfattat:

  alkohol-i-skönhetsprodukter

  - Annons -

  Feta alkoholer – (Exempelvis cety alcohol, cetearyl alcohol, stearyl och behenyl alcohol) är olika alkoholer som inte är uttorkande. De används främst för att ge produkter en krämig och len konsistens.

  Uttorkande alkoholer – (Exempelvis Etanol, Alcohol denat, Denaturated alcohol, Isopropyl alcohol, SD alcohol) är alkoholer man för vara lite försiktig med, de används av olika anledningar men bland annat tack vare den konserverande effekten. Men de är också uttorkande och bakteriedödande, och används i t.ex. desinfektionsmedel.

  Alcohol Denat som finns i Maybellines nya foundation är in princip den alkoholen vi dricker, men den är lite omgjord med äcklig smak o.s.v. för att man inte ska vilja dricka t.ex. hårspray och handsprit.

  MEN det är inte nödvändigtvis dåligt med dessa alkoholer heller, så länge de inte förekommer i så stor mängd i produkten. För det är slutprodukten som avgör om det är uttorkande för huden eller inte, inte en enskild ingrediens. Många naturliga produkter innehåller alkohol för att slippa syntetiska ingredienser, men eftersom de är berikade med så mycket återfuktande ingredienser så gör den lilla mängden alkohol ingen skada alls.

  I Maybellines foundation dock, där är de första ingredienserna silikoner, och silikoner är nödvändigtvis inte dåligt heller (kan vara, detta är också en djungel) men de återfuktar inte huden, och därför kan slutprodukten vara irriterande för huden. Eller luftvägarna i detta fall, som min läsare hade fått.

  Sammanfattning- Alla alkoholer är inte uttorkande, och de som är det kommer inte torka ut din hy så länge de kommer långt ner på ingredienslistan (förutsatt att ingredienserna före är återfuktande).

  Sen är allt det här egentligen en ännu större djungel, t.ex. att cetyl alcohol som är en fet alkohol framställs främst av palmolja, som i sin tur bidrar till skövlingen av regnskogen… Men alla gör inte det heller, det kan även komma från t.ex. kokosnötter.

  Så, man behöver vara ganska mycket mer kunnig än så här om man ska förstå allt som står på baksidan av produkter! Men nu vet ni i alla fall kortfattat om hur alkoholer påverkar huden :)

  - Annons -
  Föregående artikelKritvita naglar
  Nästa artikelOrange is the new black
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  3 KOMMENTARER

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish