Bygga campervan – Vi har köpt en van!

  - Annons -

  SÅ rolig nyhet – vi har köpt en van som vi ska bygga campervan av!!!

  Den köptes helt tom och jag och Miska kommer bygga om den som en husbil!! :)

  Vi har redan börjat och jag har lagt ut en del på Instagram Stories som finns sparat i mina höjdpunkter @HelenaAmiley, det kan ni kika in redan nu!

  Men jag kommer även göra mer detaljrika steg för steg-inlägg här i bloggen för er som vill veta mer, kanske inför ett eget bygge? Jag ska dock ändra om bloggdesignen lite först, så att kategorierna blir mer lättöverskådliga. Tänker typ skönhet/vanlife/enteprenörskap, vad tror ni om det? :)

  Här kommer första inlägget om att bygga campervan och våra planer kring den!

  - Annons -

  Vår van, Hector! ♥

  Vanligaste frågan – hur och varför?

  Ska ni leva fulltime vanlife som ett litet minihus? Ska ni resa utomlands eller i Sverige?

  Svaret är att vi är öppna för allt! Vi bygger den fullt utrustad för både varma och kalla klimat, men grundidéen är att kunna åka på längre resor i Europa och jobba på distans samtidigt.

  Långresor är annars inte optimalt för oss eftersom vi har katt. Sen har vi också en ganska oklar boendesituation, vi bor i Annikas (vår företagspartner och kompis) gästhus sedan snart 2 år. Men hon kommer flytta nästa år och vi vill inte köpa någonting i Sverige innan vi har råd med vår dröm – ett bergshus i Spanien ;) Så vi ser denna van också lite som en trygghet, oavsett vad som sker så blir vi inte hemlösa haha.

  Ska jag gissa så tror jag att vi kommer bo delvis hos Annika även efter flytten, antingen på parkeringen med vanen eller om hon köper ett hus som också har gästdel. Samt delvis on the road med vanen.

  Vi gillar friheten helt enkelt! ♥ Lite ”vanlife entrepreneur” kan man säga, fast ev bara på deltid.

  Sen tänker vi att vi har kvar vanen även när vi uppnått drömmen med ett hus i Spanien! Vår dröm är ett hus i bergen, men att ha en van som vi kan åka till kusten med (vi älskar Tarifa!) så får man den perfekta blandningen! :)

  Men direkt när vi blir färdiga så kommer vi börja långsamt för att vänja min katt. Hon är lugn bara hon har det mysigt och att jag är med, men vi kommer inte köra en långtur det första vi gör. Sen blir det nog Gotland och Finland som första resor!

  - Annons -

  Jag som isolerar dörrarna med stenull. Jag trodde det bara var glasfiber-isolering som kliar och sticks, men fick lära mig den hårda vägen att man behöver ordentliga handskar och heltäckande kläder även för stenull ;)

  Planen: Från tom skåpbil till färdigt bygge!

  Vi har alltså köpt en helt tom skåpbil (Citroen Jumper L3H2) och kommer bygga allting helt själva. Vi har gjort enoooormt mycket research!

  Detaljer vår van kommer ha:

  • Solpaneler
  • Eluttag med 230 volt och 12 volt.
  • Spotlights i taket, med dimmer
  • Dieselvärmare
  • En stor taklucka över sängen som går att öppna. Med myggnät och mörkläggning.
  • En taklucka med fläkt i främre delen. För kalluft och ventilation.
  • Vattentank på 150 liter
  • Badrum med dusch och toalett. Jag har spanat in en spadusch som är väldigt vattenbesparande men ändå perfekt tryck/spridning. Att ta en härlig dusch är ganska viktigt för mitt välmående så tror vi kommer lägga en extra peng här.
  • Toaletten kommer nog bli en egenbyggd mulltoa :) Så här sparar vi in lite pengar!
  • Köksdel med djupt handfat, gasolspis och kylskåp med frysfack
  • Fixerad säng (inte sån man bygger om till sittgrupp)
  • Sittplats för 2 personer.

  Sängen längst bak och sittplatserna längst fram, så kan man öppna upp bakdörrarna eller sidodörren och sitta och chilla med härlig utsikt när man är vid inspirerande platser :)

  Sen har vi massa idéer på smarta lösningar vad gäller förvaring och annat smidigt, hoppas vi får till det! :)

  Miska bygger det mesta men jag hjälper till jättemycket också! Han gör grovarbete och jag gör finslip och småpill kan man säga. Vi har bra teamwork även när det gäller beslut och idéer, inte bara utförandet, så jag känner mig väldigt delaktig även fast jag inte kan varken skruva, såga eller bära tungt ;)

  Detta har vi gjort hittills!

  Jag kommer som sagt göra steg för steg-inlägg längre fram, men vi har kommit en liten bit på väg redan så tänkte visa lite snabbt vad vi gjort hittills!

  Och obs: Allt är nog inte helt enligt regelboken. Vi är inga snickare :)

  Steg 1: Bort med allt, så det bara är ett plåtskal! Bara städningen var ett projekt, det har varit en arbetsbil innan så exakt allt var grusigt och dammigt + hundhår. Jag kände att det var jätteviktigt att få den helt fräsch innan vi började bygga även fast det mesta kommer byggas in, det är mer psykiskt liksom.

  - Annons -

  Ljuddämpning :) Viktigt att minska buller så mycket som möjligt, både för oss men även för min katt Viktoria som kommer vara i skåpet medan vi kör.

  Det är mycket att tänka på när man ska bygga campervan !

  Här ser ni en salig blandning av alla delar som vi använder till hela vanen, just detta hörn är vårt blivande badrum :) Blir typ 80×60 cm är planen, så i minsta laget!

  Det svarta på golvet är armaflex-isolering. Som en mjuk matta typ.
  Sen dom blåa skivorna är xps-isolering.
  Det vita skummet mellan de blåa skivorna på väggen är skum-isolering.

  Vi har isolerat väldigt noga med andra ord :)

  På bilden ser ni även vårt avlopp i duschen och rören med elsladd som vi byggt in i bjälkarna innan vi isolerade.

  Och till sist: plywood!

  Miska är så duktig på att bygga campervan!

  Väggarna får den svarta armaflex-mattan som sista lager och sen panel över. Här håller Miska på med sidodörren. Huur duktig??? ♥

  Vi ska måla allting längre fram, men förutom det så är alla dörrar nu helt färdiga! Snyggt va? :) Jag är så himla nöjd!

  Och så här långt har vi kommit i att bygga campervan i skrivande stund! Där det är panel kommer en köksbänk vara, och den djupare delen bredvid (med plywoodskiva) är där sängen kommer vara.

  Vi kommer sova på tvären av bilen så vi har isolerat mindre precis där för att få några cm längre säng. Tror det är 188 cm totalt och jag är 160 och Miska 180, så det blir perfekt :) Och typ 120-130 bred är planen.

  Bo litet & jobba på distans – hur kommer det gå?

  Hade jag flyttat direkt från stora villan vi bodde i förut till en skåpbil då hade jag nog varit mer orolig. Men nu bor vi i ett litet attefallshus på 15 kvm (tror jag) så vi är ju väldigt vana vid att bo litet redan.

  Vi kommer behöva skala ner ännu mer, absolut. Men samtidigt blir denna superplanerad in i minsta detalj med förvaring inbyggd i varenda grej, så ibland känns det som att vi kommer få mer förvaring än vi har nu haha.

  Saker vi redan är vana vid:

  • Litet kylskåp med frysfack. Det är bara lite större än det vi kommer ha i vanen.
  • Bara två spisplattor. Vi har just nu också en portabel spishäll som vi tar fram när vi använder den.
  • Litet badrum. Precis så att man kan ”kliva in” bara.
  • Ingen hall. Kök, vardagsrum och sovrum i samma rum.
  • Ingen ugn
  • Jämför man med vanliga hushåll så är det mycket köksmaskiner vi inte har. Vattenkokare, mixer, toastpryl, våffeljärn och allt vad man har :)
  • Väldigt få köksredskap. T.ex bara två småkastruller, inget durkslag osv :)
  • Ingen tvättmaskin/tumlare. Denna punkt beror lite på var med vanen vi är någonstans. Står vi på Annikas parkering eller i ett land med tvätt-företag lite här och där så är det precis som idag – vi tar med tvätten in till Annika. Men är vi mitt ute i skogen så är det såklart stor skillnad!

  Saker vi behöver vänja oss utan:

  • Micro
  • Kaffebryggare
  • Färre kläder, skor m.m. Jag har inte så mycket sånt i alla fall, men kommer ändå behöva minska. Så jag har lite rensning framför mig!
  • Det svåraste: Min sminkhörna med fotostudio!!! Måste lösa detta med bara små ring lights och necessärer typ.
  • Kattlucka till min katt Viktoria som är van att springa ut och in.

  Det är såå kul det här! Både att bygga campervan, drömmandet och nyfikenheten – hur kommer det att bli? :)

  Nästa steg blir takluckor och el tror jag (batterier, solpaneler, lampor, uttag m.m) så att vi kan göra taket sen. Den biten jag tycker låter svårast och kan inte hjälpa till nästan någonting, annars har vi otroligt bra teamwork faktiskt!

  Jag lägger ut regelbundet på min Instagram @HelenaAmiley och där ser ni videoklipp också vilket ger en ännu tydligare bild, så in och titta! :)

  Sök här för att hitta fler inlägg om att bygga campervan.

  Kram på er!! ♥

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  6 KOMMENTARER

  1. Hej, länge sen du skrev inlägget men jag kör på! Hur fäste ni reglarna i golvet? Föst isoflex o sen reglarna men de går vel inte o fästa dom rätt ner i golvet? Utan behöver fästas i sidorna? Får inte ihop de, heheh

  2. SÅ spännande! Ser fram emot att följa er resa med vanen! Jag undrar en sak: kan ni båda stå raklånga i bilen? Kraaaam! /J

   • Vad kul att du tycker det!! <3 Jaa vi båda kan stå raklånga :) Vi har isolerat golvet ganska ordentligt, han är 180cm men hade han varit längre så hade man kunnat isolerat mindre. Men han kommer absolut kunna stå raklång även när vi är färdiga, det kommer dock inte vara jättemycket till råge hehe :)

  3. Kul att få följa! Det är nog himla smart att ha en sån, oavsett hur man har tänkt att bo ”på riktigt”. Vet att husbilar är svindyra, men har det aldrig varit ett alternativ att istället köpa en (äldre, billig) husbil än att bygga själv?

   • Kul att du tycker det ska bli kul att följa! :) Vi hade absolut inte varit emot att köpa en äldre husbil, men att få bygga själva är en så stor del av hela grejen för oss att vi aldrig funderat så mycket i andra banor. Att få planera varenda centimeter själv och göra den precis som vi vill :)

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish