Färga håret rosa hemma

Min systerdotter Mila fyllde år i mellandagarna och fick en födelsedagspresent som var rolig för både henne och mig – hon har tjatat om att få färga håret rosa och jag fick det drömmiga uppdraget att färga hennes hår rosa! :D

Jag gjorde ju mitt hår turkost med L’Oréal Paris Colorista Washout som jag skrev om i detta inlägg och fick då pressprov på fler färger – bland annat den mörkrosa / burgundyröda färgen #Burgundy Hair.

Så jag köpte hemmablekning och lekte frisör hemma i köket! :)

Här är resultatet:

Visst blev det bra? :) Ni kan ju tänka er så nöjd hon var, hon ser samlad ut på dessa pose-bilder men det var ivriga glädjetjut och hoppningar när hon såg sig i spegeln haha!

Det sved lite i själen eftersom hennes naturliga hårfärg är to die for, så himla fin! Men samtidigt ville hon detta så mycket och det är ju inte så att hon som är 7 år går runt och njuter av sin hårfärg hela tiden ändå :)

Varför bleka före?
Dessa färger fäster inte alls/bara lite på hår som inte är behandlat, på mig fäste detta inte alls i utväxten utan all färg kom i längderna som var behandlade sedan tidigare.

Och som ni ser i hennes hårbotten så har hon i princip sin gamla färg där, och det är för att jag inte blekte hela vägen upp. Det fäste pyttelite i hårbotten ändå men jag är i princip 100% säker på att alla dom pigmentresterna försvinner i första tvätten.

Så här gjorde vi:

Blekningen – Jag är ju ingen frisör men är faktiskt lite orimligt stolt över balayage-penslingen jag gjorde! Japp ni hörde rätt, jag har studerat hur min frisör gör + att hon har förklarat lite eftersom hon gått flera sådana utbildningar. Så jag fick till en fin övergång mot hårbotten.

Meeen jag skulle nog inte låta en frisör inspektera om man säger så ;)

Överlag rekommenderar jag ju inte hemmablekning om man ska välja, men det fick duga och eftersom hon redan har ganska ljust själv så blev det en fin ton! Jag missade att fota efter bara blekningen men det blev inte superblont utan en uppljusning bara. Det viktigaste var ju att det rosa skulle fästa och inte att hennes hår ska bli ljusare.

Hårfärgen – Eftersom färgen är en mörk burgundy-färg och Mila önskade mer rosa än rött så blandade jag ut färgen 50/50 med balsam. Dels för att få färgen ljusare men också för att den inte skulle fästa lika hårt som det turkosa har gjort på mig.

Mila har ganska tjockt hår men ändå så behövde vi inte använda all färg i förpackningen utan hon har lite kvar att använda vid senare tillfälle, inte så mycket att det räcker till hela håret men till topparna exempelvis :)

Hållbarhet?
Jag får uppdatera er med hur bra detta håller längre fram. Även fast det sista av mitt turkosa sitter stenhårt så tror jag att detta kommer släppa mycket bättre. Röda pigment har en tendens att släppa väldigt snabbt, dessutom är mitt hår helt rent från silikoner och jag hade färgen direkt i helt rent hår. Milas hår har väldigt mycket silikoner i sig (lager på lager av silikoner kan göra att färgen inte fäster lika bra) och dessutom blandade jag som sagt färgen med mycket balsam.

Så nöjd! Och jag också haha!

Sen kan jag tänka mig att många av er som läser är emot att färga håret när man är så ung, jag är helt förstående i problematiken både i ett feministiskt perspektiv och rent åldersmässigt med starka medel o.s.v.

Jag ska inte prata så mycket om det utan ville bara tillägg att vad gäller det feministiska så förmedlar jag väldigt sunda värderingar kring utseende och feminint kodade saker som smink, rosa o.s.v. och allt som är viktigt att barn får hemifrån. Jag bor ju med mina systerdöttrar och kan påverka mycket. Jag är bland annat med i en genus-grupp för föräldrar på Facebook, lyssnar på podden Penntricket och är allmänt påläst och intresserad :) Så ni behöver inte oroa er för det ♥

Kram på er!

LIKNANDE INLÄGG

Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

11 KOMMENTARER

 1. Mila är sååååå fin i sitt nya hår! <3 Rosa är en perfekt hårfärg!
  -Kran från moster Tupu :)

 2. Jag tycker inte alls att det är problematiskt ur ett feministiskt perpespektiv att färga så som du gjort, då det 1) är en kul färg 2) är något hon vill och inte lika idealstyrt som om hon velat ha brunt hår. Jag ser en tydlig skillnad mellan att en unge vill färga håret rosa för att hen själv tycker att det är fint/roligt/coolt/inspirerat av en idol och att hen vill färga håret för att “personer med brunt/blont/svart/rosa hår är finare än jag”.

  • Jaa precis så tänker jag också, håller helt med! :) Ville mest skriva till det för att folk inte ska dra egna slutsatser som att hon kommer bli värsta utseendefixerad redan vid 10 år bara för att hon har mig som moster haha. Men känns skönt att få medhåll speciellt från en person som också är påläst!

   För oavsett är det ju lite problematiskt med just alla kommentarer om utseende och allt sånt som man får i skolan, både av kompisar och pedagoger. Tjejer får ju i princip bara komplimanger för sitt utseende och lär sig snabbt att det är det som är viktigt och att det handlar om bekräftelsen. Tjejer kläs i rosa och glitter och får kommentarer om hur söta och fina dom är, medan killar får höra att dom är coola, modiga, duktiga o.s.v. Om jag generaliserar så klart :) Så att komma med rosa hår och bli bombarderad med komplimanger kan ju för vissa tjejer vara problematiskt i längden.

   Men jag tror att den synvinkeln är mer viktigt i ännu mindre åldrar i sådana fall, innan barnen har en egen stil så tror jag det är nyttigt att klä dom i tvärtom-kläder för att kompensera alla utomstående kommentarer. Det kan nog vara bra att killar får höra att dom är söta och fina och att tjejer får höra att dom är tuffa och modiga, så jämnar det ut sig lite haha.

   Och alla barn är ju olika också, nu har Mila ju sin egen smak på ett helt annat sätt och man ska ju också promota att våga sticka ut och klä sig i allt man vill! Jag står ju verkligen för det, och att skönhet också kan vara friskvård för många. Mila har verkligen sin egen stil och det är sjukt kul att se hur hon sätter ihop sina outfits på morgonen haha :)

   Kram!

 3. Jag har färgat håret på mina pojkar 7 & 9 år.
  Dom ser ju alltid mej färga i div. nyanser och tycker det är såå fint/coolt.
  Tycker inte det är så farligt när det verkligen är något dom vill (läs tjatat sej till) 👍
  Sen är dom väääldigt noga med hur håret ska klippas m.m. oxå. Ligger väl i generna från mamma ‘hobbyfrisör’ 😂😂
  Tycker iaf hon blev jättesnygg i håret 😍👌

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

INSTAGRAM

SENASTE INLÄGGEN

sv_SESwedish
en_USEnglish sv_SESwedish