Söndagsinlägg – Annikas förlossning

  - Annons -

  När man har drivit ett företag ihop i 3 år så är det dags för nästa steg, flytta ihop och skaffa barn haha!

  Jag skriver ju alltid om min jobbvecka på söndagar men denna vecka blir annorlunda för vi har nästan inte jobbat alls – för i tisdags kl. 10.02 så fick Annika en liten dotter ♥

  Så eftersom jag bara har små-jobbat i veckan så tänkte jag istället skriva om förlossningen? Jobbgrejerna som utförts är minimalt intressanta. Jag själv älskar förlossningsberättelser och många kunder har hört av sig och frågat hur allting har gått!

  Insemination i Danmark
  Annika är ensamstående och har inseminerat sig i Danmark. Så jag och Miska som nu bor i en stuga på hennes tomt var med under hela förlossningen och bb-tiden! Det är lagligt för ensamstående att inseminera sig i Sverige också nu, men det ser ändå inte exakt likadant ut så Annika valde ändå Danmark framför Sverige.

  - Annons -

  Förlossningsdryck
  Annika har haft en toppenbra graviditet och har mått bra och tränat hela tiden. Fyra dagar efter beräknat datum så simmade hon i simhallen och kände sig så otålig att hon på vägen hem köpte ingredienser till den omtalade “förlossningsdrycken” som många använder för att förlossningen ska starta. Och den fungerade!

  För förstföderskor är det vanligt att det tar jättelång tid från att man börjar få “mensvärk-känslor” till att bebisen är ute. Så hon drack drycken kl 20 på kvällen och tänkte att om det fungerar så kan hon sova i början och sen är hon pigg och utvilad när värkarna sätter igång ordentligt på förmiddagen efter.

  Så blev det inte riktigt ;)

  Här står hon med den magiska drycken haha!

  Badtunna och tensapparat
  Vi tittade på film och 2 timmar senare sa hon “jag börjar känna lite mensvärk nu faktiskt!” och vi gick och la oss. Miska somnade till en stund men både jag och Annika blev för ivriga. Jag hann bara sova 50 minuter och Annika ingenting när vi sedan kl. 3 på natten satt tillsammans alla tre ute i badtunnan och värkarna var igång riktigt ordentligt!

  När värkarna eskalerade ytterligare så gick vi in och använde en tens-apparat (som hon säger är GULD värd!). Jag och Miska hade lärt oss massage-tekniker och sånt på förlossningskursen “Föda utan rädsla” och höll oss sysselsatta. Man hör ofta pappor säga att det är jobbigt för att man bara står bredvid och känner sig hjälplös, men jag och Miska var så involverad i värkarna och Annika sa själv att det vi gjorde hjälpte jättemycket, så jag kände aldrig den känslan vilket var skönt.

  Krystvärkar HEMMA och flera mil till sjukhuset
  Kl 6 så började Annika känna det klassiska ring of fire-svidandet och sa att det verkligen trycker på neråt nu. Det var inte vanliga värkar längre utan krystvärkar! Hon tog värkarna så himla bra och vi var ju beredda på att vi skulle vara hemma länge, så det var tur att hon kände så tydligt att det var på väg ut för annars hade vi stannat hemma i flera timmar till.

  Det kändes helt surrealistiskt när jag packade handdukar och handsprit ifall det skulle bli en bilförlossning hahaha! Bilresan till sjukhuset är ungefär 30 min.

  Resan in gick bra ändå, hon har övat på avslappning i bilen varje gång vi åkt till jobbet, med hypnobirth-meditation i hörlurar som hon nu satte på också. Så hon var lugn och vi slapp använda handdukarna ;)

  - Annons -

  Naturlig förlossning utan bedövning
  När vi kom fram så undersöktes Annika och var helt öppen (!) och rullades in i förlossningsrummet direkt. Men trots att hon var helt öppen så var bebisen inte tillräckligt långt nere, så hon fick inte krysta själv än även fast hon hade krystvärkar.

  Hon testade olika stå-positioner och vi fortsatte med våra massage-tekniker.

  Annika önskade en så naturlig förlossning som möjligt, ingen bedövning (förutom tens), ingen lustgas och ingen värkstimulerande dropp eller något sådant. Allt blev som planerat så när som på att vi fick tjafsa lite för att slippa värkstimulerande dropp när huvudet var på väg ut, allt gick ju så bra och dom såg hela tiden att bebisen mådde bra och då ville inte Annika ha någon hets. Bebisen var ju nästan ute då. Vi hade pratat ihop oss om detta innan så det var lätt för mig och Miska att ta snacket så att Annika kunde fokusera helt på sitt.

  Kl 10.02, tre timmar efter att vi kom in på förlossningen, så föddes det lilla miraklet ♥ Hon hade fostervatten i lungorna och skrek inte så dom ruggade henne jättemycket (brutalt mycket i våra otränade ögon haha) och sen låg hon och knorrade på Annikas mage ♥

  Denna bild fotades 10.13 efter att jag (!) klippt navelsträngen och bebisen kunde ligga högre upp :) Inte för att det är viktigt att vara snygg just då men man ser ju verkligen hur grymt det är med permanent makeup!

  Sammanfattning
  Med facit i hand så gick allting i princip som Annika hade önskat sig!

  Vi var inte alls beredda på att det skulle gå så fort, men inte heller beredda på att det skulle vara så lugnt och odramatiskt när det väl var igång på riktigt. Trots att vi lyssnat massor på förlossningspoddar m.m. så har man ju ändå “film-bilden” i huvudet av en mamma som skriker hysteriskt och så har man ju hört många förlossningsberättelser som innehållit komplikationer på olika sätt.

  Annika hade självklart ont under värkarna men säger att hon aldrig tänkte tanken att fråga om bedövning. Men hon kan verkligen rekommendera tens-apparat till alla! Hon köpte en värsting-apparat hemma och använde aldrig den som dom har på förlossningen.

  - Annons -

  Det enda jobbiga var att barnmorskan var lite barsk och att Annika ibland blev osäker på om hon gjorde rätt för att hon fick otydliga instruktioner. Men vi var aldrig ensamma i rummet, hade en supergullig barnmorskestudent och undersköterska som peppade på och Annika gav 9 av 10 i betyg efteråt!

  Två nätter på bb
  P.g.a. att amningen var segstartad (vilket nog berodde på vattnet i lungorna) och att bebisen hade låg syressättning i blodet och misstänkt blåsljud på hjärtat så stannade vi kvar på bb till torsdag eftermiddag för dom tog prover regelbundet och så fick vi träffa läkare då och då. Men sen hade alla prover normaliserat sig och vi fick åka hem!

  Jag var också positivt överraskad över hur omhändertagna vi blev på bb, dom la verkligen tid på oss och var otroligt noggranna och tog det säkra före det osäkra med exakt alla prover.

  Fååår man vara såhär söt? Här ligger hon i min famn första gången vi testade kläder! Precis innan vi åkte hem :)

  Hon har fortfarande inget bestämt namn men vi har skrivit en förslagslista och har några favoriter.

  Annika har tryckt vår logga på bebiskläder, så gulligt!!! Till och med på några tygblöjor haha!

  Nedbäddad i bilbarnstolen med finaste bebismössan ♥

  Vi sov ju ingenting under förlossningsnatten och sen hade vi bara två sängplatser + att personalen kom in och tog prover varannan timme även under nätterna, så nu när vi varit hemma fredag-söndag så har vi haft mycket sömn att ta igen.

  Första barnvagnspromenaden i Annikas fina, vita barnvagn!

  Som ni vet så använder jag ofta smink och sminkborstar till andra användningsområden, målning, spika m.m. Den här sminkborsten från Pür Cosmetics fungerar galant som bebishårborste ;)

  Söker ny makeupartist
  Det var inte länge sedan jag skrev att vi söker en makeupartist för lördagsjobb, i samband med det så hittade vi en intressant person som skulle bli Lisas ersättare för i maj är det hennes tur att bli mamma!

  Men sen blev det ingenting med den makeupartisten så nu i veckan har vi lagt ut en ny annons som gäller minst 75% under hela sommaren med stor möjlighet till förlängning under hela Lisas föräldraledighet.

  Om ni känner någon makeupartist kring Uppsala som skulle passa hos oss så tipsa gärna att personen ska maila mig på jobb@creativemakeup.se :)

  Vilken vecka hörrni, en riktig äventyrsvecka! Nu ska jag, Miska och Annika kolla på en film med bebis i famnen och imorgon ska jag och Miska komma tillbaka till rutiner igen ♥

  Kram på er!

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  6 KOMMENTARER

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish