Nyårsresumé 2019

Alltså wow GOTT NYTT ÅR underbara, bästa ni! Det är nyårsafton idag!!

Nytt årtionde också, fy sjutton så fräscht det känns, jag ryser. Jag känner verkligen att 2020 blir starten på en ny era i livet. Det kanske bara är naivt önskedrömmande men det känns som att 2019 blev en paus-år för att landa på rätt väg i livet, men att 2020 är tiden då allting kommer ta fart.

Så sa jag förvisso 2016 också haha, men nu är jag ju 4 år klokare ;)

Framtiden får utvisa men jag tycker det känns otroligt skönt att 10-talet och 2019 är över nu. Fräscht och lovande!!

Här kommer ett inlägg med lite tankar om 2019 och 2020, blandade bilder från året och en resumé med smått och gott!

Årshoroskop 2020

Tror ni på horoskop? :) Jag tror definitivt inte på alla men det finns en blogg jag följer och hennes horoskop stämmer nästan alltid för mig! Det är bloggen Helenas Horoskop (hon heter också Helena, det är inget personligt horoskop jag hittat haha).

Jag läste mitt årshoroskop för Kräftan nu och det är så lovande att jag nästan kollapsar!

Förra året var jag lite besviken över årshoroskopet, inte för att inget stämde utan för att det inte kändes så peppigt – och det vill man ju såhär vid nyår ;) Men med facit i hand så har så himla mycket stämt, det var inte ett roligare år än så helt enkelt haha. Horoskopen måste ju vara ärliga också annars är det ju ingen idé.

Därför blev jag ju SUPERGLAD nu när 2020-horoskopet är tvärtom jättebra! Det stod det redan i 2019-horoskopet faktiskt att “2020 blir så mycket härligare, varmare och kärleksfullare och kommer som förtjänt belöning efter de senaste åren. (Där 2016 kan ha slagit rekord i livssprövningar…)” och 2016 gick ju min mamma bort och allt skit som kom efter det, så det är ju på pricken alltså.

I år säger horoskopet att jag har fokus på många förändingar och hastiga (positiva) vändningar, nya projekt och företagssatsningar och så har jag tur vad gäller partnerskap i affärer. Det enda jag ska ta på allvar är min hälsa och förebygga hälsoproblem.

Man vet ju aldrig vad året kommer att erbjuda men med planerna jag har i bakfickan så låter varenda mening i hela horoskopet som att det kan stämma – OM mina planer går som planerat vill säga så jag hoppas verkligen att horoskopet kommer ha rätt ♥

*Letar i arkivet efter en bild där jag ser exalterad ut* haha

Här är jag på Gotland dagen innan Midsommar då vi firade hemma hos min kompis Frida som flyttade dit i år! :)

Drömmande doer-entreprenör vs. naiv idiot?

I söndags satt jag och Miska i vår badtunna i 2 timmar och pratade, så himla mysigt!

Jag insåg då att jag har haft två olika tankar i huvudet det här året som säger emot varandra, där jag har haft svårt att veta vem som har rätt.

Såhär: Jag har alltid varit en drömmande person som sätter fart och testar mina idéer! Men det är så mycket den senaste tiden som inte blivit som jag hoppats på. Därför har jag plötsligt blivit lite försiktig.. Så fort jag drömmer om någonting så känner jag att jag är en “naiv idiot” som inte tänker rimligt utan bara är en blåst bimbo som inte förstår bättre – istället för en drömmande entreprenör som sätter fart, testar och bara kör! Hur vet man vad som är vad? Haha.

Jag har kommit en bra bit på att starta mitt eget sminkmärke men säger fortfarande “jag håller på att kolla upp möjligheterna för att eventuellt kanske möjligtvis starta ett eget märke“. Jag skulle vilja satsa mer på webshopen (ta in nya märken m.m) men även där känner jag ett motstånd för “tänk om jag köper in massa nytt som inte säljer, utan bara lägger ner jobb och pengar i onödan“.

Allt detta pratade vi om i badtunnan igår och jag kände väldigt starkt att jag verkligen ska börja drömma stort igen! Jag ska inte vara så rädd för det! Jag är övertygad om att 90% av framgång är att testa, testa, testa och se vilka idéer som får vingar – till slut kommer ju någonting att fungera.

Om jag 1. har kul när jag drömmer, 2. har kul när jag testar och 3. någonting bra kommer det ju alltid leda till – vad finns det då för risker även om det faktiskt är sant att jag gör detta bara p.g.a. att jag är en naiv idiot? Det finns ju ingen anledning :) Jag vill vara en naiv idiot, haha!

Mitt bästa bollplank i livet ♥ Här lånade vi grannens båt och rodde ut på sjön som vi bor vid och pratade, rodde, skrattade och busade. En riktigt bra sommardag! :)

Sund självdisciplin vs prestationsångest?

Jag har haft fler dubbelröster i huvudet detta år haha. Två andra tankar som bråkar med varandra är balansen mellan att jobba flitigt vs. att ta hand om sin hälsa och inte jobba ihjäl sig.

Vart går gränsen mellan sund självdisciplin och ansvarstagande och en osund prestationsångest där man piskar sig själv för mycket?

Jag vet inte själv, men tror mycket på att man måste effektivisera sitt arbete så att man får ut mer nytta på kortare tid. Alltså – jobbar man effektivt så kan man nå framgång utan att jobba ihjäl sig.

Det påminner lite om senaste avsnittet av min och Tommys podcast “effektiv på riktigt”. Om ni vill grotta in er mer i ämnet att jobba effektivt – då kan man tjäna mer men jobba mindre! :)

Jag minns den här dagen väl – på morgonen så la jag ner extra mycket jobb på att planera och prioritera dagens att-göra-lista vilket gjorde att jag därefter jobbade väldigt fokuserat och effektivt hela förmiddagen. Så när Miska senare på dagen tatuerade min gamla vän från tonårstiden så hade jag tid att sitta med henne efteråt och prata ikapp utan att jag fick tidsbrist :)

Tommy säger att varje minut man lägger på planering sparar 10 minuter under genomförandet. Det tror jag på!

Resumé 2019

En liten årsresumé kanske ni vill ha också? :) Jag själv vill typ bara blicka framåt nu, jag har alltid älskat att titta tillbaka, vara nostalgisk, jämföra år för år o.s.v. men det har vänt helt – jag vill bara blicka framåt!

Men en sammanfattning av 2019 ska ni få ändå:

Ny salongslokal!

Den största skillnaden är att vi flyttade salongen – den 2 januari 2019 öppnade vi dörrarna för vårt nya lilla mysiga krypin!

Vi hade då under 3 år testat vingarna med en jättestor och lyxig salong, hyresgäster och fler behandlingar med massage, tandblekning, ansiktsbehandlingar, kroppsbehandlingar m.m. Men p.g.a. rivningskontrakt i den lokalen + att vi fortfarande ägde denna mindre så bestämde vi oss för att flytta tillbaka och satsa på vår kärnverksamhet: fransar, bryn, makeup och permanent makeup och enbart våra egna anställda.

Helt rätt beslut (!) trots att det utifrån ser ut som att vi avvecklat lite, men det har faktiskt bara bidragit positivt både praktiskt och ekonomiskt :)

Den 1 januari flyttade vi allt det viktiga från gamla lokalen, kassan, datorerna och försäljningsprodukter. Samma natt, alltså bara timmar senare, så krossade stormen ett av våra stora skyltfönster som gick sönder totalt!

Hur stora är oddsen att vi flyttade allt dagen innan? :) Här snackar vi tur i oturen. Annars hade vi fått avboka alla kunder för ni kan ju gissa hur kallt det var där inne, dessutom stor stöldrisk innan vi fick dit en firma som täckte med spånskivor.

Här står Miska och hänger upp tavlor på nya stället :) Han lyckades borra i en elsladd i väggen så det blev svart i hela lokalen också, dagen innan öppningen, den paniken!!!

Förändringen med nya salongen har hur som helst gått väldigt bra! Både kunder och kollegor är nöjda! :)

Det var positivt för ekonomin också förutom den “lilla” detaljen att vi p.g.a. uppsägningstider och avtal med hyresgäster hade dubbelhyror från oktober 2018 till mars 2019 vilket tömde företagets buffertkonto. Bara sänkningen av hyran efter flytten var 50 000:- i månaden, så ni kan ju föreställa er hur stora hyreskostnader vi hade under månaderna med dubbehyra, iiih!

Så vi hade lite ekonomikris ett tag kan jag erkänna såhär i efterhand.. Men vi överlevde det också! Pjuh! :)

Här ser ni hippie-entreprenören Miska som inte längre har kontor utan fixar bokföringsunderlag hemma på mattan i bar överkropp och en sittpuff som hyllplan ;) ♥

På tal om det så är en annan positiv förändring 2019 att vi börjat bokföra med Fortnox! Allt sker digitalt, inga mer papper tjoho!

Själv har min arbetsplats sett ut såhär största delen av året, haha.

Eftersom jag inte har kontor på salongen så har det inte varit lika enkelt att boka tid hos mig längre, men jag har ett gäng stammisar som kommer till mig regelbundet och jag är så glad över dom! ♥ När jag är hemma så arbetar jag men på salongen så mysjobbar jag haha. Så känns det!

Observera vår snygga klocka i bakgrunden med Creative Makeups logga på ;)

Jag har blivit mappa!

Den 15 januari föddes lilla Mileya, eller Helmi som vi kallade henne innan hon fick sitt namn ♥ Jag och Miska har blivit bonusföräldrar och det har blivit mycket bebishäng och barnpassning under året då Annika började jobba redan i april :)

Älskar denna bild haha! Permanent makeup is the shit!

Miska och Mileya på salongen när hon var 6 dagar :)

För 3 veckor sedan hade jag en kund som sa “men var är den där charmiga bebisen som jag träffade förra gången?” och kunden i sminkstolen bredvid stämde in i samtalet “jaa hon är ju såå gullig!!” haha :)

När kunderna är i behandlingsrummen så kan man busa i sminkstudion :)

Det är inte varje dag man haft 100% arbetsro ;) Men vi har styrt upp det bättre med barnpassning nu så Annika kan jobba utan att mitt och Miskas jobb påverkas.

Men vi har haft mycket roligt också hahaha!

Färre färgstarka sminkningar i bloggen

I våras så tog jag ett beslut att minska mängden superkreativa sminkningar i bloggen och satsar mer på steg-för-steg-sminkningar som folk faktiskt vill göra på sig själva och mer tipsinlägg och produktfokus.

Resultatet är att bloggen tar betydligt mindre tid av mina arbetsdagar, det var inte riktigt ekonomiskt försvarbart innan, jag upplever också att ni som följer mig uppskattar det?

Det är svårt att avgöra eftersom inte alla kommenterar och gillar (nästan 0% om man jämför med antalet läsare/följare haha) men det jag märker är att kunderna på salongen har börjat nämna mina inlägg mer. Och det är ju jätteroligt!

Men här är en sminkning från början av året innan jag minskade på den här typen av looker :)

Det har blivit en hel del kvällsjobb i fotostudion, bloggen och mina inlägg tar ändå mycket mer tid än vad man kan tro!

Jag har gjort fler tipsinlägg vilket är roligt! Här svarade jag på den vanliga frågan “hur högt upp ska man applicera ögonskuggan?”.

Jag har också gjort fler sminkningar med produktfokus. Istället för att visa “en glittrig sminkning” så har jag visat “så här kan du använda detta glitter”.

Mer marknadsföring i sociala medier har vi gjort också. Den här annonsen spred vi i somras!

Vi har tidigare inte följt upp statistiken på marknadsföring och spridning, men det har vi börjat med i år! Man ska inte bara mäta ekonomi utan det som leder till ekonomin också och då är marknadsföring och synlighet i sociala kanaler jätteviktigt!

Mer fritidsintressen

Förut jobbade jag så mycket att jag i princip inte hade någon fritid, sen var jag husägare och då gick all fritid till renovera, bära ved och elda, städa och fixa m.m.

Men sedan december 2018 så bor vi nu i en liten gäststuga hemma hos Annika och hon bor i ett modern hus och en enkel trädgård så det är inga måsten alls förutom våra höns :)

Därför har jag haft mer tid till annat!

Jag har sytt en hel del :) Annika har ett helt syrum i sitt hus som jag får låna, LYX!

Den här sydde jag till Mileya, hon är såå fin i den! Annika har sytt byxor av stjärntyget så hon har en hel outfit!

Här bytte jag tyg på min bikini som blivit dassig så den fick bli svart istället. Mycket bättre än att köpa en ny!

Här ser ni dels bikinin men jag tänkte egentligen berätta att jag börjat skriva en bok också hör och häpna! Här sitter jag och skissar idéer. Den kommer inte bli färdig på ett tag haha, vilken tid det tar :) Men kul pyssel! Jag har skrivit två korta barnböcker också som Miska ska rita bilder till är tanken.

Många promenader har det blivit! En gång gick jag ensam i skogen, var vilse i 45 minuter haha. Men vi har plockat mycket svamp som blivit goda middagar!!

Jag har tillverkat egna ringar också! Av snäckor som jag hittade på en semester förut. Den på lillfingret är en snäcka som jag filat hål i och de andra har jag limmat på färdiga ringstommar i roséguld som jag beställde hem.

Och ibland kombinerar man jobb och fritid – här tar jag hand om vår lilla kyckling som blev utstött av sin mamma samtidigt som jag jobbar ♥ Nu är hon en jättestor höna som heter Donna och kommer när som helst att börja värpa ägg! Så himla roligt!

Hälsa & meditation

Jag har som ni vet haft problem med halsinfektioner i 1,5 år nu och vad det beror på är oklart, men jag har i alla fall testat extremt mycket för att få bukt på detta! Olika hälsokurer, kosttillskott, healing och meditation har varit ett stort fokus. Avslappning, positiva tankar och att släppa ilska, sorg, dåligt samvete m.m.

Tjejen som hatar blodprov och tröstar sig själv med en chokladboll efteråt.

En hel del läkarbesök och blodprover har det blivit, jag har testats för HIV och blodcancer och sånt men det har som tur var inte visat någonting. Fast jag hade önskat att det visade någonting litet som inte är allvarligt – så att jag kan få bukt på problemet. Men vi vet fortfarande inte vad det är, ska på återbesök i februari i alla fall. Jag har haft 19 halsinfektioner på 1,5 år med feber och svullna och vitprickiga halsmandlar – men som inte beror på streptokocker eller andra bakterier dom tagit odlingar på.

Jag är ett mysterium :)

Här sitter jag och mediterar och testar självhealing! Jag testade en riktig healing också men det fungerade inte, tror man behöver gå fler gånger i sådana fall men det blir ju ganska snabbt väldigt dyrt då.

Jag bokade en meditationsresa också! Jag höll mig från halsinfektion den månaden men fick så stora och svullna lymfkörtlar under armarna istället att jag inte kunde ta simtag en dag för att det gjorde för ont. Kanske lyckades meditera ut den infektionen till lymfsystemet istället :)

Diverse huskurer, kosttillskott och träning har jag testat också! Här ser ni ett glas hemgjord nässelte som pappa har gjort. Han är ju en frisk 86-åring (87 i feb) som dricker nässelte varenda dag så det känns som ett vinnande koncept! :)

Ännu en metod var att tatuera in mañana som en kom-ihåg-lapp på handleden. Lite hakuna matata-feeling!

Att vara mañana handlar alltså inte för mig om att jag ska skjuta upp saker ”till imorgon” eller ta mindre ansvar, utan att kunna skratta åt komplicerade situationer, inte må dåligt av småproblem och även att hoppa på saker utan att tänka igenom det 100 gånger, vara spontan! Livet ska vara roligt! Detta är min personlighet egentligen, men det har varit så mycket ansvarstagande och problemlösning de senaste åren att jag tappat bort den delen av mig själv litegrann som jag skrev om i början av inlägget. Jag behöver någonting som påminner mig om detta, som en kom-ihåg-lapp som jag ser hela tiden ;)

Jag tycker det har fungerat faktiskt!

Bästa kollegorna ♥

Och så måste jag ge en eloge till vårt fantastiska team på salongen också, som dom kämpat och varit duktiga det här året! Fått allting att fungera på nya salongen, ändrat sina jobbscheman och tagit stort ansvar vad gäller beställningar, kundservice och allt som krävs för att salongen ska vara en bra arbetsplats för alla och en härlig verksamhet för kunderna.

Dom här tre alltså, vi hade inte haft en så bra salong som vi har om det inte vore för dom!

Och så har vi ju fotoskygga Malin också som också gjort ett strålande jobb även fast jag inte visar upp henne på bild ;)

Applåder till dom!!! ♥

Frilans, podd & övrigt

Vi har haft lite andra roliga uppdrag under året också!

Miska byggde en ny hemsida till Peragenda.se där vi gjorde ett snyggt teamwork – han gjorde hemsidan och jag var fotograf till bilderna!

Kolla proffsfotografen! ;) Ödmjuk o.s.v.

Bilden på iPaden är ingen hittepåbild, det är faktiskt vår kurva på Creative Makeup som visar hur snabbt vi ökade våra intäkter efter att vi tog hjälp av Peragendas företagsutveckling “effektiv på riktigt”.

Egentligen är jag inte alls duktig på att fota, jag är bara en jävel på photoshop haha. Här ser ni före och efter redigering.

Så fick vi den roliga idéen att jag och Tommy skulle starta en podd om företagsutveckling också! Två avsnitt ligger ute nu, så himla roligt! Sök på “Effektiv på riktigt” på Acast, podcaster (eller annan poddapp) så hittar ni den :)

Jag har åkt iväg på några frilansjobb som makeupartist också! Flera gånger på Disruptive Materials där de fotat bilder till sin hemsida.

Här är en annan gång på Disruptive Materials.

Och här var jag med på Disruptive Materials eventkväll för investerare och samarbetspartners och slog rekord i “vem som hängde längst” :) Jag har Upsalite i händerna och man fick så sjukt bra grepp, hade aldrig kunnat hängt så länge annars för man börjar ju glida snabbt!

Här var jag i Stockholm och sminkade artisten Kiddo som skulle släppa ny låt. Döskalle-detaljer som skulle se lite animerade ut, inte så verklighetstrogna.

Det var roligt! Jag gör ju sällan frilansjobb men dom fick inte tag på en enda makeupartist i Stockholm som kunde göra skelettdetaljer så dom fick hyra in mig från Uppsala :)

Spaniendrömmar

Nu ska jag berätta en sak som jag inte skrivit tidigare, när jag och Miska var i Spanien i september så kollade vi faktiskt på flera hus!

Vi har ju verkligen inte råd med ett boende nära havet, men vi hittade några billiga längre in i landet som vi faktiskt skulle kunna ha råd med. Mycket billigare än att flytta någonstans runt Uppsala.

Jobbmässigt så kan vi ju inte flytta till Spanien på heltid än, men om man hittar ett fynd så skulle man ju kunna köpa det.

Ett av husen blev jag kär i faktiskt, men efter att ha vägt för- och nackdelar så insåg vi att det låg lite för långt in i landet samt för högt upp bergmässigt. Det hade tagit 1,5 timme från flygplatsen och på vintern är det risk för frost på mornar och kvällar. För den billiga pengen så hade det kanske varit värt ändå och jag är fortfarande sugen på att slå till ibland haha men vi har ändå tagit beslutet att det inte blir detta hus, utan vi väntar hellre längre så att vi har råd med någonting som inte ligger lika off :)

Men om vi hade slagit till så hade denna olivodling varit min utsikt till morgonkaffet just nu. Gaah jag hade släppt det här huset men nu blir jag sugen igen hahaha!

Men vi ska inte :) vi kommer hitta nått bättre läge om vi väntar och dessutom kommer vi inte ha tid att vara där så mycket nu när Miska börjat med bryntatueringar och jag ska starta sminkmärke. Så nu får jag släppa det igen ;) Men det har fortfarande inte sålts haha.

Miska har börjat med bryntatueringar!

En annan jättestor förändring som dessutom kom väldigt spontant är att Miska blev Annikas nya lärling för permanent makeup!

Han är otroligt snabblärd också och har redan haft så många nöjda kunder, det är verkligen roligt!

Nu spinner vi vidare på att det kanske är så vi kommer testflytta till Spanien innan vi köper någonting på riktigt – att Miska hyr in sig på en salong och säsongsjobbar där! Hur roligt skulle inte det vara? :)

Miskas första bryntatuering – på en banan! :)

Här övade han allmänt på maskinen och lekte loss :) Han är så duktig på att rita!

Här är en tatuering som han gjorde förra veckan :) Nu har han öppnat upp tider i januari som ni kan boka online på vår hemsida!

Påbörjat framtagningen av mitt eget sminkmärke!

Min största dröm i livet är att starta ett eget sminkmärke, jag vet att jag skulle kunna göra det riktigt bra!

Men hur man går tillväga är inte någonting man bara kan googla sig fram till, det är så mycket som jag inte visste hur det fungerar.

Hur kan det finnas så mycket dåliga produkter på marknaden?” är en fråga som jag ställt många gånger. Jag har inte kommit så långt än men börjar redan förstå varför.

För det första så är det extremt mycket beslut som måste tas av ekonomiska skäl, allting som är bra är såklart dyrt. Man kan nästan känna sig tvingad att ta beslut som ger en sämre slutprodukt vad gäller både förpackning och ingredienser bara för att det går inte att starta överhuvudtaget annars. Ett annat exempel är antal nyanser i relation till minimum-antalet som man måste tillverkas. En till nyans påverkar startkapitalet enormt.

Jag har också fått höra saker som “du kan inte vara så kräsen för producenterna kommer inte göra hur många testformuleringar som helst” och “förpackningsföretagen kommer sluta svara om du ställer för mycket frågor” eftersom jag inte är ett etablerat varumärke som kan köpa miljonlager av varje produkt. “Du kan ju ta det beslutet p.g.a. att du måste, men du kan ju säga till kunderna att du tagit beslutet p.g.a. den här och den här positiva anledningen, det behöver ju inte dom veta“.

Fast jag tänker verkligen inte nöja mig med någonting sämre om jag vet att det går att göra bättre, jag startar hellre inte alls. Jag tänker kämpa mig gråhårig för att samla ihop ett startkapital för att ta fram the best of the best och sen marknadsföra järnet så att jag kan sprida mitt mästerverk!

Om man gör som alla andra så kommer man ju få samma resultat som alla andra, så enkelt är det ju :)

Här sitter jag med mitt första sample! Med både förpackning och innehåll. Jag är SÅ nöjd! Det är dock en grej på förpackningen som måste ändras för att den inte ska vara en dealbreaker, men som sagt, jag nöjer mig inte ;)

Mitt 2020

Nu ska jag sätta mig med en tradition som jag gör varje år – skriver ner vad jag tror och hoppas kommer hända det kommande året! Sen nästa år så utvärderar jag det och skriver en ny för det kommande året igen :) Det är väldigt roligt!

Den texten håller jag privat men några detaljer kan jag dela med mig av till er:

  • Jag ska våga mer igen! Testa nya projekt och idéer!
  • Nästa nyårsafton kommer mina egna produkter vara färdiga och vi drar vi dom sista spakarna för att lansera mitt eget sminkmärke våren 2021!
  • Jag kommer få något typ av erbjudande för ett roligt sidoprojekt, gärna nått som har med skrivande att göra! T.ex. artiklar eller lansera någon av mina barnböcker :)
  • Miska kommer bli en eftertraktad permanent makeup-artist med mycket bokningar, och kommer fortsätta tycka det är lika roligt som han gör nu!
  • Jag kommer vara mer på salongen och jobba lite mindre hemifrån
  • Det blir en resa till Spanien igen, kanske en längre jobbresa där Miska tatuerar? ;)
  • Året kommer överlag vara mer problemfritt, glatt och härligt på alla plan – både med jobb, ekonomi och fritid! ♥

Min känsla inför det nya året OCH nytt årtionde! ♥ 2020 here I come!!!

Nu ska jag duscha, sminka mig och sen kommer det en hel del folk hem till oss så vi ska äta gott, smälta tenn, spå om framtiden och bara ha det riktigt roligt!

Jag önskar er alla en riktigt fin dag och GOTT NYTT ÅR! :) ♥

LIKNANDE INLÄGG

Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

Skriv en kommentar! :)

Please enter your comment!
Please enter your name here

INSTAGRAM

SENASTE INLÄGGEN

sv_SESwedish
en_USEnglish sv_SESwedish