Olika eyeliners och ögonformer

  - Annons -

  En eyeliner kan göras på många olika sätt, och vad man väljer för eyelinerform beror mest på vad man önskar för effekt, men vilken ögonform man har spelar också en viss roll. Man kan så klart även variera mellan olika eyelinerformer, det finns inget som är rätt eller fel :)

  Men nu tänkte jag gå igenom 5 olika sorters eyeliners och vad dom har för egenskaper!

  Olika eyeliners och ögonformer

  Här ser ni en liten översikt :)

  Jag har ju egentligen tatuerat lashliner, men har sminkat bort den med foundation på den osminkade bilden, så att ni ska se skillnaden bättre! Och den blir inte riktigt så intensiv som på lashliner-bilden heller om jag inte har mascara eller färger/böjer upp fransarna, för då ljusar fransarna upp själva linjen.

  - Annons -

  olika-eyeliners kopia

  Vad är en lashliner?

  Lashliner, eller fransmarkering som det också kallas, är en svart linje precis där fransarna sitter fast, så när man blundar så syns eyelinern inte alls.

  Effekter – Den gör så att fransarna ser mer fylliga ut, och markerar ögat på ett diskret sätt. Jag gör detta på alla sminkningar! Den är även ett bra komplement när man gör andra tydligare eyeliners, för om man bara målar en linje längs fransraden och sedan applicerar mascara, så kan huden mellan fransarna lysa igenom och gör så att sminkningen inte ser färdig ut. Resultatet blir mer jämnt och intensivt med en lashliner.

  Ögonformer – Rekommenderas till alla, men är speciellt smart på personer med hooded eyes eller hängiga ögon som inte vill måla eyelinern så bred. Om bara en liten bit av ögonlocket syns när man tittar rakt fram så kan en bred eyeliner göra så att man bara ser det svarta när man tittar rakt fram.

  Produkter – Jag använder alltid en svart ögonskugga till detta. Viktigt att det är en bra svart skugga bara, så att det inte blir dassigt eller dammar runt för mycket. Men det kan göras med i princip alla sorters eyeliners och även mascara (med en annan pensel än mascaraborsten), men ögonskugga eller gel eyeliner är det jag föredrar bäst!

  eyeliner och ögonformer

  Vad är en eyeliner?

  En klassisk eyeliner är helt enkelt en linje längs fransraden, alltså på huden precis ovanför fransarna. Gärna smalare på innerkanten, och lite bredare i ytterkanten.

  Effekter – Ramar in ögat på ett effektfullt men ändå diskret sätt, eftersom den är ganska tunn. Den ger ögonen ett lyft! Dessutom bryter den av mellan ögonskuggan och ögat också, vilket är bra om man t.ex. använder toner som går åt lila/rosa/rött som man annars kan koppla till irriterade ögon, men med en eyeliner så blir det inte så.

  Ögonformer – Passar precis alla! Men precis som lashliner så är denna att föredra framför bredare varianter om man har hooded eyes eller hängiga ögon, så att den inte tar upp lika stor del av ögonlocket.

  Produkter – Jag använder oftast en filtpenna (typ tuschpenna) men alla eyelinersorter funkar bra, penna (ger inte lika skarpt intryck) dipliner, cake eyeliner, gel eyeliner o.s.v. Allt med en tunn spets!

  - Annons -

  extra bred eyeliner ögonformer

  Vad är en extra bred eyeliner?

  En klassisk eyeliner som är bredare, antingen längs hela fransraden eller bara i mitten eller ytterkanten.

  Effekter – Ger en tydligare inramning och ger ögat ett extremt lyft! Man kan också “forma om” ögat beroende på var man gör eyeliner mer eller mindre bred. På bilden har jag målat bredare i mitten för att ge ögat en mer öppen och rund form, men målar man bredare i ytterkanten så får man en mer utdragen och mandelformad form.

  Ögonformer – Passar bäst på personer som har ganska stora ögonlock, och där en stor del av ögonlocket syns när man tittar rakt fram. Då har man mycket plats att måla på utan att ta upp hela ögonlocket.

  Produkter – Samma som på den klassiska tunna eyelinern, fast man kan välja produkter med bredare spets för då är det lite lättare att få en en bred eyelinerlinje jämn.

  olika-eyeliners kopia 5

  Vad är en sotad eyeliner?

  En sotad eyeliner kan man göra i olika storlekar, både väldigt tunn eller extra bred, eller ännu bredare än så om man gillar sotiga och intensiva sminkningar! Denna eyeliner är mer uttunnad i kanterna istället för skarp.

  Effekter – En bred sotad eyeliner ger en sotig och intensiv blick. Lite mer party-känsla! En tunnare linje ger samma effekter som en klassisk eyeliner, men man får en annan känsla än en skarp linje.

  Ögonformer – Storleken på den sotade eyelinern avgör om den är idealisk till stora eller mindre ögonlock, precis som ovanstående eyeliners. Men en sotad eyeliner är en jättebra idé för personer som fått hängiga och rynkiga ögonlock med åldern, för då är det svårt att få en skarp eyeliner jämn. Då kommer linjer och ojämnheter bli mindre tydliga!

  Produkter – På denna bild har jag använt en flyttade filteyeliner + svart ögonskugga som jag sotad ovanpå. Då får man en kolsvart och intensiv linje trots att den är sotig (det är lätt hänt att en sotad eyeliner blir lite dassig). Men en kajalpenna som tonas ut och vissa gel eyeliners är också bra för en sotad linje!

  Olika eyeliners och ögonformer
  Vad är en eyeliner med vinge?

  - Annons -

  En eyelinervinge är ett sätt att förlänga din eyeliner så att den blir mer utdragen i ytterkanten.

  Effekter – En eyeliner med vinge gör ditt öga mer mandelformat och lyfter ögat på ett otroligt effektfullt sätt! Ger också lite mer känsla till din sminkning.

  Ögonformer – Alla ögonformer är inte idealiska för en eyelinervinge, hängiga ögon och ögon med mycket skrattrynkor kan bli problematiskt då vingen bryts av och ser sned ut om den hamnar i ett veck. Men det finns knep även för dessa ögon, läs mitt tidigare inlägg om det här!

  Produkter – Går att göra med de flesta eyelinersorterna, men lättast med produkter med en tunn spets t.ex. filtpenna, dipliner och gel eyeliner och cake eyeliner med en bra eyelinerpensel.

  Sådär, hoppas att ni känner en lite klokare och mycket inspirerade efter mitt inlägg om olika eyeliners och ögonformer! :) Kram på er ♥

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  5 KOMMENTARER

  1. En fråga med. att ha bara vanlig eyeliner funkar på mig utan något under, men hur är det när man vill prova sotad? Det är ju ögonskugga som färgar av sig efter en liten stund.. Har du primer under då, och i så fall bara under eyelinern eller hela ögonlocket (även fast du ej ska ha ögonskugga på)? :)

  2. Läste Yasmines kommentar och det hade varit super för då kanske det är lite lättare för oss
   som är lite osäkra att få till en vinge.

  3. Läste Matildas kommentar, och vet att du, Helena, lagt upp steg tidigare hur man gör eyelinervinge. En bra grej vore om du gjorde en video på dessa varianter du skrivit om här ovanför! Alltså filma när du gör vanlig eyeliner, eyeliner med vinge, o hur du sotar den :) Skulle varit jättebra!

  4. Vilka bra bilder du lade ut på eyeliner,det var perfekt att se en efter en,och vilka bra närbilder också.En fråga,vill gärna veta vilken “riktigt” ljus concealer du kan rekommendera.Har för närvarande True Match Touhe Magique och jag kan väl säga att jag är nöjd med den.Men skulle vilja ha en ännu ljusare.Har kikat på nätet lite om Nyx concealer,och den ska även vara täckande.Skulle vara intressant och få höra om du även har testat dom.

  5. Hej igen. Om man får önska skulle jag vilja önska ett inlägg på hur man får till en snygg eyeliner vinge. Blir inte alls bra när jag gör. :(

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish