Safariresa i Sydafrika med hyrbil

  - Annons -

  Veckans söndagsinlägg blir inte ett jobbrelaterat sådant utan semesterrelaterat – om vår safariresa i Sydafrika! Om att boka safari på egen hand, hyra bil i Sydafrika och såklart alla otroliga djur vi såg ♥

  Jag har nämligen fått MASSOR av frågor på Instagram när jag lagt ut filmklipp från resan och flera har önskat ett helt inlägg – så det tänkte jag ägna denna söndag till! :)

  Det är komplicerat att lägga upp videoklipp i bloggen så det blir bara bilder här, men jag har lagt upp filmklipp från resan om ni klickar på ”Sydafrika” under höjdpunkter på min Instagram @helenaamiley ifall ni vill se mer.

  safariresa i sydafrika

  Boka safariresa i sydafrika på egen hand

  Först och främst tänkte jag gå igenom lite praktiska saker för er som också är sugna på en liknande resa, för det är mest sånt jag fått frågor på. Sen kommer roligare bilder på alla utflykter m.m! Ni som bara vill läsa om själva resan kan scrolla ner :)

  - Annons -

  Jag har haft safariresa i sydafrika som life goal jättelänge och trodde det var svindyrt och någonting jag behövde vänta ”till framtiden” för att göra, men det går att göra mycket billigare (!) om man inte bokar en paketresa. Vi bokade allting separat.

  Flyg med Qatar
  Vi flög Arlanda-Johannesburg med mellanlandning i Doha. Flygtiden var ca 16 timmar. Vi åkte med Qatar Airways och det var SÅ bra så 16 timmar kändes inte jobbigt alls utan blev en del av semestern :)

  Man är ju van att betala massa pengar för äcklig flygmat och då ingår inte ens vatten utan det får man köpa till för 40 spänn. Men här var maten jättebra, all dryck ingick och dom kom med chokladbitar och snacks under flygresan. Man fick ett kit med tandborste, läppbalsam, ögonmask, öronproppar m.m. Toaletterna städades hela tiden och all personal var så himla trevliga. Filmutbudet var enormt! Både gamla godingar och riktigt nya filmer. Det var också mer benutrymme än vanliga flyg trots att vi åkte billigaste ekonomiklassen. Och mellanlandningen gick utan problem också. Allt var smidigt med Qatar helt enkelt!

  hyrbil sydafrika

  Hyrbil i Sydafrika – vänstertrafik
  Vi hyrde bil med AVIS på flygplatsen och även det gick smidigt. Bilen vi hade bokat fanns inte så vi fick en större och bättre utan extra kostnad.

  Det är vänstertrafik i Sydafrika, där får man väl bedöma själv om man klarar det eller inte men Miska vande sig jättesnabbt i alla fall och det var väldigt uppdelade vägar när man åkte ut från flygplatsen så det var i princip omöjligt att komma fel. Det enda han hade problem med var att han råkade sätta på vindrutetorkaren när han skulle blinka eftersom den var på fel sida om ratten haha.

  TIPS! Flyg dit/hem på helgdagar. Vi landade en söndag och då gick det galant att åka genom Johannesburg, vi var på riktigt chockade över hur smidigt det var att köra! Däremot när vi skulle hem så var det inte lika kul att köra i Johannesburg en onsdag kl 17 med en tid att passa.. Smockfullt med bilar, jag har aldrig sett Miska vara så trött i huvudet och det har aldrig varit så nervöst att vara kartläsare haha. Och då är vi ändå ”vana” att köra i Spanska storstäder.

  Gps & internet i Sydafrika
  Vi har ett mobilt modem hemma som vi tog med oss och köpte simkort till direkt på flygplatsen. Då hade vi wifi i bilen så gps i telefonen var inget problem! Däremot märkte vi då att jag som har Tele2 tydligen surfar precis som hemma även i Sydafrika (trodde det vara var så i Europa så hade inte kollat upp det). Så kolla upp ditt abonnemang innan du åker, du kanske har mobildata som vanligt!

  Vägtullar i Sydafrika
  Vi växlade inte pengar hemma utan tog ut det på flygplatsen i Johannesburg och det gick jättebra. Men se till att ha kontanter innan du åker ut på vägarna för av någon anledning så fungerade inget av våra kort i vägtullarna (fast det fungerade att betala med på alla andra ställen) så det är säkrast att ha kontanter. Vissa tullavgifter fastnade på bilen och kommer till hyrbilsföretaget (dras från vårt kort senare) men vissa har bommar som man måste betala direkt. Kostade typ 20 kr?

  Betala med kort i Sydafrika
  På tal om kontanter så är det bra att ha i reserv även fast dom tar kort överallt, i Europa är det jättemånga restauranger och butiker som inte tar kort men i Sydafrika gör dom det överallt! Till och med i en liten hydda med halmtak där vi handlade små hantverk. Hon behövde förvissa gå ut ur hyddan, ställa sig på en parkbänk och hålla upp kortläsaren mot himlen för att få det att fungera – men det gick ;)

  - Annons -

  Men, det är på många ställen vanligt med strömavbrott och då går det varken att handla med kort eller ta ut pengar, så då sitter man i klistret om man inte har kontanter.

  På ett ställe där vi skulle ta ut kontanter i en automat vid en butik så satt den här lappen uppe:

  resa sydafrika

  Undrar hur många gånger det har hänt innan dom tröttnade och satte upp en lapp hahaha!

  Hotell i Sydafrika
  Vi bokade via booking.com, vi gör alltid det när vi reser och tycker det är smidigt! Vi bodde på tre hotell totalt och alla var otroligt bra!

  Första och sista natten tog vi på ett hotell 3,5 timme från flygplatsen, i Piet Retief. För det var 6 timmar till vårt första ”riktiga” hotell vilket är lite väl lång resa att ta efter att ha flyget i 16 timmar ;)

  Förboka safari
  De mesta bokade vi på plats, men tre guidade turer bokade vi på distans genom att maila med hotellen. De var väldigt hjälpsamma och gav rekommendationer för vad ”ett par som firar 10 år på en romantisk resa” kommer att tycka om :)

  Men det gick lika bra att boka på plats! På stället vi var på sa dom att det är ganska jämt med bokningar hela året, ingen direkt högsäsong eller lågsäsong, så tror inte man behöver oroa sig för att det blir fullbokat förutsatt att man är ganska flexibel med tider när man väl är där.

  Hotell i Mkuze

  Nu till det roliga – själva resan! :)

  Denna resa var ju för att vi firar 10 år ihop, så vi började med 4 nätter i en suit på 122 kvm! ♥ Här lyxade vi på ni tro!

  - Annons -

  Hotellet heter Ghost Mountain Inn & Safari och ligger i Mkuze.

  safariresa sydafrika ghost mountain

  Miska hade beställt bubbel som stod på rummet när vi kom!

  ghost mountain inn sydafrika

  Alla dessa tre uteplatser är våra :) Högra är vardagsrummet, mitten är sovrummet och det vänstra är vårt enorma badrum!

  sydafrika resa ghost mountain inn

  Sista dagen beställde vi frukost på sängen, lyx, lyx lyx!

  Vi är ganska bra på att lägga pengar på ”rätt” saker så att allting känns lyxigt trots att man inte är rik. Room Service kostade +20 kronor men man känner ju sig som en rockstjärna haha. Vi beställde lunch och middag ibland också :) Har man en så fin suit så ska man ju använda den! Vi var ju mycket ute på vift annars.

  Safariresa i sydafrika med guide

  Första safarin var en guidad tur i Manyoni Private Game Reserve på 4 timmar. WOW! 4 timmar i en bil har aldrig gått så snabbt haha.

  safariresa på egenhand

  Man fick verkligen Jurassic Park-feeling! Alltså man åker runt i en jeep och ser ”fantasidjur” som man bara sett på bild förut. Giraffer alltså, hur är det ens ett riktigt djur? Och noshörningar ser ju till och med ut som dinosaurier haha ♥

  safari i sydafrika

  Dom här två alltså ♥

  Manyoni är det reservatet med störst chans att se lejon. Dom är inte chippade men guiderna är väldigt skickliga på att följa färska fotspår (lejonen går ofta längs vägarna) och så har dom regelbunden kontakt med varandra så om en annan guide har sett ett lejon så vet alla i vilka områden dom finns.

  sydafrika road trip safari

  Vi såg en lejonhona och 3 bebisar!!! Jag tror detta är årstiden då många får barn för vi såg massor av djurbebisar, såå gulligt!

  Om ni åker hit så får ni inte missa Manyoni! :) Det är den dyraste safarin vi gjorde men extremt värd!

  Vi bokade också en båttur via Ghost Mountain Inn. Då åkte vi jättenära flodhästar och såg även en krokodil! I den här sjön:

  roadtrip i sydafrika

  Jag har en jätterolig film på en flodhäst som typ attackerar båten, men alla bilder var tyvärr lite tråkiga så skippar dom i inlägget. Kan lägga upp den filmen på Instagram!

  En annan helt amazing guidad tur var Private Sunset Safari i reservatet iSimangaliso Wetland Park i staden St Lucia.

  sydafrika safari

  Innan det blev mörkt såg vi bland annat noshörningar precis bredvid bilen och en jättestor buffeltjur som stod på vägen och flåsade åt oss. Buffel är klassad som det farligaste djuret av hela Big 5!

  Dom tar bort hornet på noshörningarna för att hålla dom säkra från tjuvskytte.

  safari på kvällen i sydafrika

  Fikapaus ♥ Nedanför såg (och hörde!) vi flodhästar som bråkade med varandra, så häftigt!

  solnedgång sydafrika safari

  Nants ingonyama bagithi baba, Sithi uhm ingonyama” Jag googlade texten till Lejonkungen-introt för lite stämning till er, men vet inte om det gick att tyda ;)

  När vi googlade så hittade vi andra typer av parker också som jag inte ska uttala mig om utan att ha varit där, meen som kändes som en blandning av naturreservat och zoo. Typ ett reservat med chippade djur (så att dom kan se på gps var dom är och åka dit med turisterna) där man också kunde klappa och fotas med lejon. Det är jag inte så intresserad av, jag vill se helt vilda djur!

  Det enda vi gjorde på vår safariresa i sydafrika där djuren inte var 100% vilda var att träffa de två elefanterna Rambo och Rachel i Bayete Zulu Game Reserve! Man har försökt få ihop dom med vilda elefanter men dom blev inte accepterade pga att dom varit för mycket med människor (dom blev räddade av ett ställe där dom skulle ridas av barn…) så dom hade inte lärt sig alla ”elefanters sociala koder” riktigt. Rambo och Rachel är fria och går helt fritt i reservatet men får mat och vatten av djurvårdare kl 11 :)

  elefant bayete zulu game reserv

  Så fin! ÄKTA KÄRLEK direkt!

  Tips! Någonting som inte jag tänkte på vad hur smutsiga elefanter är, och att dom gärna sprutar vatten och klappar dig med snabeln ;) Så ta inte på dig din finaste klänning och sen ha planer för resten av dagen utan ombyte med dig – det fick jag lära mig den hårda vägen. Inte ville jag låta en klänning sabba upplevelsen heller, så jag var inte försiktig direkt ;) Men det är ju bara jord så inget blir förstört!

  bayete zulu game reserv

  Vi fick mata! Mys!

  Hotell i St. Lucia

  Efter 4 nätter i Mkuze så bodde vi i St. Lucia vid kusten. Vi bodde på hotellet Lidiko Lodge som jag kan rekommendera!

  St. Lucia ligger vid havet men har också en flod runt sig som har mycket flodhästar och krokodiler. På nätterna kommer flodhästarna upp och går runt i staden! Vi såg en som stod och käkade gräs i en trädgård :) Filmklipp på det finns på min Instagram.

  stränder sydafrika

  Vi tog en slappdag på stranden också!

  Dock blåste det så mycket så det blåste sand, så jag låg på den blöta sanden istället – då var det jättehärligt! Miska hade svårt att fota en fin bild på mig för att (jag citerar) jag såg ut som en död fisk som flutit upp på land ;) Jag kände mig inte så dock, trodde jag såg jättegraciös ut.

  Mindre graciös såg jag dock ut när jag försökte få loss vår filt som blivit begravd i sandstormen:

  bra stränder sydafrika

  SÅ tungt med sand! Ni ser på min toffs hur mycket det blåste också haha!

  Self Drive Safari – Hyrbil Safariresa i Sydafrika

  Det vi gjorde allra mest dock var att åka i olika naturreservat med vår egen hyrbil! Inga bokningar och inga tider att ta hänsyn till, såå mysigt!

  djur i sydafrika

  Man får kör försiktig dock för det finns små vänner på vägarna också :)

  Vi gjorde self drive i MkuzeGame ReserveHluhluwe Game Reserve och i iSimangaliso Wetland Park (samma som vår sunset safari).

  Hluhluwe Game Reserve är min favorit eftersom det fanns mycket elefanter och noshörningar där och det är så himla stort! 96 000 hektar, så vi åkte runt i två halvdagar och såg ändå inte hela. Dessutom har Hluhluwe en restaurang med fantastisk utsikt också så det är nice. Dock var det lite snålt på giraffer, men det fanns det gott om i Mkuze :)

  iSimangaliso var trevlig också eftersom dom har en strand också där man kan bada! Alla reservat vi var på är big 5 reservat förutom iSimangaliso som är big 4, dom har inte lejon.

  zebra sydafrika safari

  Hur fin zebra? ♥ Stod precis bredvid bilen!

  noshörningar sydafrika safari med bil

  Och den här sötnosen stod precis framför bilen :)

  sydafrika big five

  Det finns ställen där man (på egen risk) får gå ur bilen, detta var förvisso inte en av dom hehe. Framför Miska ser ni ett vattenhål med två noshörningar och en buffel.

  Det finns toaletter, parkbänkar och utsiktsplatser som är på ”mer säkra” ställen, fast inget är ju inom stängsel så vilket djur som helst kan ju komma.

  road trip sydafrika

  Här tar vi en paus från körningen vid en parkbänk!

  safariresa sydafrika lejonkungen

  Lejonkungen på safariresa i sydafrika.

  Här fick vi stanna för värsta övergångsstället för jättemånga giraffer, jättemånga zebror och en gnu! Som att halva casten av Lejonkungen kom och gick :) Har filmer på det på min Instagram!

  elefanter på vägen i sydafrika

  Till skillnad från Rambo och Rachel så får man inte klappa dom vilda elefanterna ;) Det var det enda djuret det fanns varningsskyltar om, att man ska hålla sig på safe distance från elefanter för att dom kan välta bilar. Vad som är säkert avstånd framgick dock inte hehe.

  Andra djur som stod i vägen kunde man ju sakta, sakta köra mot så flyttade dom på sig. Men elefanterna vågade vi inte göra så med och dom gick mot bilen hela tiden, så vi backade och backade lite i taget i 40 minuter innan vi gav upp, lyckades vända bilen och fick ta en annan väg :)

  Safari & säkerhet

  Jag har fått jättemånga frågor om just säkerhet, många blir chockade när dom ser noshörningar och andra stora djur så nära bilen och att vi är där helt själva med vår egen bil. Fick ni några instruktioner? Var vi inte rädda? Är dom inte farliga?

  Vi fick inga instruktioner förutom varningsskyltar och att man gör allt på egen risk.

  Däremot började vi med guidade safaris innan vi åkte på self drives så då lärde man sig lite av det, dom flesta djuren bryr sig knappt av att det kommer en bil för dom förstår inte att det är människor. Och så måste man ju köra sakta och försiktigt och ha respekt. Ibland stängde vi av motorn helt och bara gled framåt. Om man kör snabbt fram så kan dom ju känna sig attackerade och då tvekar dom inte på att försvara sig!

  Men olyckor händer absolut då och då när turister är oförsiktiga. 3 månader innan vi åkte dit så var den en som blev av med sina ben i St. Lucia för att han blev biten av en flodhäst.

  varning sydafrika safari

  Jag är rädd för typ allt annat, insekter, höjder, mörker… men stora djur är jag inte rädd för alls! Jag hade utan tvekan vågat klappa en noshörning, även fast huvudet förstår att jag inte ska ;)

  Jag är mer ”oj en stor varningsskylt, hit går vi!”

  stränder i sydafrika

  Billig safariresa i sydafrika – saker att tänka på:

  En kort sammanfattning med tips om du vill boka en billig safariresa i sydafrika:

  • Boka allting separat istället för att ta en paketresa.
  • Hyr bil, anledning #1: För att billigare ta dig till hotellet, alla reservat är en ganska bra bit bort från flygplatserna.
  • Hyr bil, anledning #2: För att kunna göra en ”self drive” genom reservaten. Guidade turer vill man såklart också ta, men self drive med egen bil gör att du har råd med safari varenda dag om du vill. Vi betalade mellan 100-300 kronor för två personer+bil och då får man vara i reservatet en hel dag. Jämfört med guidade turer som var mellan 1000-3000 för två personer beroende på reservat.
  • Åk 4 stycken om möjligt. Det finns många jättefina lodger och stugor i reservaten som blir billiga om man delar på 4 personer! Även hyrbilskostnaden blir billig om man delar på 4.

  I övrigt är det relativt billigt att leva och bo i Sydafrika, våra middagar gick på typ 100-150 kronor per person (med dryck) och även hotellrum är billigt om man bokar det separat. Det går såklart att boka svindyr lyx, men det går också att komma undan mycket billigare utan att ha dålig standard :)

  vilda elefanter safari sydafrika

  Avslutar vår safariresa i sydafrika med denna finis som stod precis bredvid bilen ♥

  Som sagt: se filmer från resan min Instagram @helenaamiley genom att klicka på Sydafrika under ”höjdpunkter” i min profil :)

  Om jag har missat någon info om vår safariresa i sydafrika och ni fortfarande har frågor så är det bara att hojta till såklart! Det finns ju hur mycket som helst att berätta men tänkte inte göra inlägget huur långt som helst hehe. Men jag svarar gärna på frågor!

  Kram, kram!

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish