Sminktips för glasögonanvändare

  - Annons -

  Jag fick frågan om att svara på lite sminkfrågor kring makeup och glasögon av skönhetssidan Beautykey.se, och eftersom jag får glasögonrelaterade frågor ganska ofta så ville jag så klart hjälpa till då jag vet att många tycker det här är svårt!

  Det publicerades på Beautykey.se idag och ni hittar artikeln här, och jag tänkte faktiskt publicera den här i bloggen också :)

  glasögon-sminkk

  Jag har inte dålig syn själv men älskar glasögon utan styrka, superfint!

  Hur ska man tänka när man har glasögon och använder makeup?
  Det viktigaste är att framhäva ögonen och få dem att lysa igenom, trots att man har glasögon framför som stjäl mycket av fokusen. Det är en balansgång – samtidigt som sminkningen inte syns lika mycket och man kan sminka ögonen mer markerat än utan glasögon, så finns det också en gräns där det blir för mycket av allt och bara ser stökigt ut.

  - Annons -

  glasogonmakeup3

  Är det bara hur ögonmakeupen läggs som spelar roll eller finns det bra tips när det gäller applicering av rouge, hur markerade ögonbrynen ska vara och hur läpparna ska målas?
  Det hela handlar om att få balans, och då spelar alla detaljer i hela ansiktet en stor roll! Har man mycket av allt så kan intrycket bli stökigt och man känner sig översminkad.

  Ögonbrynen försvinner lätt bakom bågarna och behöver alltid lite extra uppmärksamhet. Ett välformat bryn markerar och lyfter ögonen, och får dig att se piggare ut. Försök gärna att göra en så hög form som möjligt, det är snyggt om dom hamnar över bågen så mycket som möjligt, och inte nere i samma höjd så att dom smälter in i bågens överkant.

  De övriga detaljerna kan man dock variera beroende på varandra. Glasögon, ögonsmink, rouge och läppar blir fyra detaljer som tar fokus i ansiktet, och mitt tips är att sminka en eller två av detaljerna mer diskreta, och lägga fokusen på de andra två. Då får man en bra balans! Exempelvis:
  Breda markerade bågar och färgstarka läppar – med diskret ögonmakeup och rouge.
  Tunna diskreta bågar, ljusa läppar – med en mörkare ögonmakeup och en intensiv rougenyans.

  Det blir även obalans om man enbart satsar på ett område i ansiktet, t.ex. tunna bågar, diskret rouge och ögonmakeup med väldigt färgstarka läppar. Men det finns ingenting som säger att det är fel med obalans, det är väldigt effektfullt också! Bara lite svårare att bära upp.

  Hur påverkar bågens form och färg?
  Mitt bästa tips är att titta rakt fram i spegeln med glasögonen på sig. Vilka delar av ögonen blir gömda, och vilka syns tydligt? På de områden där glasögonbågen tar mycket plats kan det vara en bra idé att arbeta mest med ljusa skuggor för att framhäva, och på de områden där det är helt öppet kan du lägga fokusen med mörka/färgglada färger.

  glasogonmakeup2

  Med breda/mörka bågar bör man akta sig för att applicera för mycket smink, för man vill inte att ögonen ska smälta ihop med glasögonen som en stor ”blaffa” utan man vill ju bara framhäva ögonen under. Är du osäker så applicera hellre för lite än för mycket, och använd skimriga skuggor som får ögonen att lysa!

  glasogonmakeup1

  Med smala/ljusa bågar så kan man tänka lite tvärtom, då kan man applicera lite extra smink för att få ögonen att synas, gärna lite mörkare färger.

  - Annons -

  glasogonmakeup4

  Med runda bågar så känner många att dom får klotrunda ögon, det är snyggt med stora ögon, men för att slippa uggle-känslan så rekommenderar jag att sminka ögonen så att de blir så utdragna och mandelformade som möjligt (genom att applicera skuggan mer utåt i yttre ögonvrån). Då försvinner glo-känslan!

  Ska man välja bågar först och makeup sen, eller tvärtom?
  Det är helt upp till en själv, och beror på vad man tycker är viktigast. Har man svårt för att hitta glasögon man trivs i så bör man inte välja bort ett par man gillar p.g.a. sminktips man läst. Men har man en standardsminkning som man trivs i och t.ex. aldrig går utanför dörren utan en mörk sotning kring ögonen, då kanske det är bättre att välja tunna och diskreta bågar. Men rent allmänt så tror jag det är enklare att anpassa sminket efter bågarna än tvärtom!

  Andra tips när det gäller makeup för glasögonbärare?
  * Blanda ljusa och mörka, skimriga och matta ögonskuggor för att skapa kontraster och mer djup i sminkningen, då framhävs dina ögon mer.
  * En ljus kajalpenna längs vattenlinjen får dina ögon att se större och mer pigga ut.
  * En ögonskuggsprimer är viktigt om du vill få fram pigmenten i ögonskuggorna ordentligt, så att dom syns mer under glasögonen. En ögonskuggsprimer appliceras efter foundation, före ögonskuggor.
  * Ett bra tips för att framhäva ögonen är att använda sig av komplementfärger – Blå ögon framhävs av varma färger så som gul, orange, guld, bronze. Bruna ögon framhävs av kalla färger så som blått. Gröna ögon framhävs av lila, rosa och röda toner.
  * Ofta kan grundsminket kladda av sig på glasögonen under dagen, vilket förstör både din snygga grund samt smutsar ner bågarna. Applicera lite extra puder kring ögonen när du sminkar dig, och bättra på under dagen också om du har lätt för att bli oljig. Då är ditt grundsmink mer ”fast” och kommer inte glida runt och fastna på bågarna.
  * Är du närsynt så får glaset i glasögonen dina ögon att se mindre ut – jobba mycket på att förstora ögonen.
  * Ett säkert kort om man vill att ögonen ska synas ordentligt bakom glasögonen, det är att använda färg! Det syns bra och livar upp hela ansiktet. Gillar du inte färgstarka ögonskuggor så finns det många pennor och mascaror i fina färger som man kan använda, t.ex. grön mascara på bara underfransarna.

  Och till sist, det viktigaste är att känna sig bekväm, alla dessa tips är till för att hjälpa och inte för att sätta gränser. Sminka dig så att du känner dig snygg, då kommer du också att vara snygg!

  Hoppas att tipsen var till hjälp! ♥

  - Annons -
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish