Miska gör ofta spenatsoppa med ägg (från våra egna höns) här hemma och de kan variera mycket från gång till gång. Jag som är dålig på att laga mat vill lära mig just spenatsoppa pga enkelt, gott och nyttigt – men han gör ju alltid olika, haha. Jag frågade honom nu om exakt recept, så här kommer två av hans spenatsoppa-recept! En lite mer traditionell (och kanske även lite enklare) och en mer all-in!
Men båda är nyttiga och goda, den med all-in kanske är lite nyttigare och lite godare! :)
Han gav mig två olika recept eftersom vissa kanske bara är ute efter det klassiska receptet på spenatsoppa, men den går att variera hur mycket som helst! Vi gör oftast med fryst spenat då det har en längre hållbarhet, så vi har det alltid hemma, men det går lika bra att göra med färsk spenat. Vill man göra spenatsoppa med färsk spenat så behöver man bara dubbla mängden :)
Miska gör verkligen god mat och alla hans olika varianter av recept på spenatsoppa är så himla goda! Det är framförallt gott att det varje gång är olika, vi äter ganska ofta spenatsoppa med ägg men jag tröttnar aldrig eftersom vi varierar. Plus att man kan ta lite av vad man har hemma!
Eftersom spenatsoppa kan varieras så mycket så är det enkel att göra en vegansk spenatsoppa också! Vi har dock i lite grädde och ägg :)
Här är Miskas båda recept på spenatsoppa med ägg:
Enkel, nyttig och god spenatsoppa recept
Recept på klassisk spenatsoppa:
Receptet är för två personer men det är enkelt att öka ingredienserna om man lagar för fler.
Ingredienser:
- 2 ägg
- 1 dl grädde
- 4 dl vatten
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk smör
- ½ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- ½ grönsaksbuljongtärning eller en skvätt flytande
- 200 g fryst hackad spenat (Om du använder färsk spenat så dubbla mängden)
- Salt & Peppar
Så här gör du en klassisk spenatsoppa med ägghalvor:
- Koka äggen till önskad konsistens.
- Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull.
- Häll i vetemjöl och rör runt.
- Ha i grönsaksbuljongen, vattnet och grädde och koka upp.
- Tillsätt spenaten och koka en liten stund och kryddar med salt & peppar.
- Häll upp i djup skål och lägg på ägghalvorna.
För att göra en vegansk spenatsoppa så byt ut grädden mot ett veganskt alternativ och ta bort ägghalvorna eller byt ut dem mot tofu eller något annat veganskt alternativ.
Det absolut enklaste spenatsoppa recept är fryst spenat, vatten, grädde och kryddor. Kanske inte blir den godaste spenatsoppan men det går att använda som basrecept och lägga till vad man tycker om! :)
Godaste spenatsoppan med ägg
Recept på lyxig spenatsoppa:
Detta recept är ”all-in” varianten och varieras till oändlighet. Receptet är för ca. 2 personer men gör man för fler är det enkelt att öka mängden.
Denna spenatsoppa är inte lika ”soppig” men det är enkelt att öka på med vätskan om man vill och reda ut med majsstärkelse eller potatismjöl i efterhand :)
Ingredienser:
- 1 dl vatten
- 1 dl grädde (spenatsoppa lchf? tillsätt mer grädde!)
- 1 skvätt flytande grönsaksbuljong
- ½ gul lök
- 1 msk smör
- 200 g fryst hackad spenat (Om du använder färsk spenat så dubbla mängden)
- 100 g fryst grönkål
- 1 vitlöksklyfta
- 1 salladslök
- salt & peppar
Idag toppade vi med:
- 2st ägg
- 2 msk yoghurt
- hackade valnötter
- Solrosfrön & sesamfrön
Så här gör du den godaste spenatsoppan:
- Koka äggen till önskad konsistens.
- Hacka all lök och fräs den mjuk i smör i en kastrull. (Spara lite salladslök till garnering)
- Häll i den frysta spenaten och grönkålen i kastrullen och tillsätt vattnet, rör om och koka upp.
- Tillsätt grädden, grönsaksbuljongen och smaka av med salt och peppar.
- Någonstans under tillagningen av godaste spenatsoppan har du hunnit hacka lite valnötter. :)
- Häll upp spenatsoppan i skålar, dela äggen med en äggskärare eller till två ägghalvor och ha på spenatsoppan.
- Tillsätt en klick naturell yoghurt och strö över fröna, nötterna och solrosskott. Dra över lite grovriven svartpeppar och toppa med salladslök.
Om du vill göra en vegansk spenatsoppa istället så är det bara att utesluta grädde, ägghalvorna och yoghurt. Antingen byter du ut dem mot ett veganskt alternativ eller utesluter dem helt bara så har du en vegansk spenatsoppa! :)
Detta spenatsoppa recept är mer kreativt och varieras med vad som finns hemma. Ibland innehåller den även morötter och palsternacka, ibland broccoli och ibland med räkor. Ni förstår grejen, man behöver inte vara så strikt när man lagar mat! :) Min personliga favorit är att ha i palsternacka. Jag älskar palsternacka!! Jag blir trygg av den smaken, jag vet inte varför haha.
En lyxig spenatsoppa som blir riktigt god! Hoppas ni gillade Miskas recept på spenatsoppa med ägg och att ni kommer att våga testa på all-in varianten.
Testa att tillsätta något nytt som ni har hemma också! Det kan vara en grönsaksbit som blivit kvar men måste användas eller några nötter som finns i skafferiet, det blir garanterat den godaste spenatsoppan! :)
Vilket spenatsoppa recept är din favorit och gör du med färsk spenat eller fryst?
Ägghalvor eller äggskivor?
Vi brukar oftast använda äggskäraren för att få äggskivor istället för ägghalvor, det blir mycket enklare att äta och äggen blir portionerade. Har man istället ägghalvor så kan det bli lite klumpigare att portionera äggen för varje tugga, eftersom de slinker runt i skålen när man använder skeden för att dela en äggbit :)
Jag tror att många glömmer att man faktiskt kan använda äggskäraren för att dela äggen bara för att man alltid ätit spenatsoppa med ägghalvor. Men har du inte testat med äggskäraren så gör det nästa gång!
För dig som är intresserad av näringsvärdet i ägg eller spenat så hittade jag det på livsmedelsinfo.nu (länk).
Läs även: Äggröra som på hotell (Recept)