Finnar på ryggen – 6 tips för att undvika & behandla ryggfinnar

  Inlägget innehåller annonslänkar.

  - Annons -

  Finnar på ryggen (likt akne i ansiktet) är helt enkelt en inflammation i talgkörtlarna på huden. Finnar på ryggen orsakas av olika faktorer såsom stress, hormoner, ökad talgproduktion, frisättning av inflammatoriska ämnen i huden, hyperkeratos och kolonisering av bakterier i huden.

  Detta leder tillslut till inflammation i talgkörtlarna och bildar en finne.

  Jag har skrivit ett större inlägg om just finnar & akne, klicka här. Där går jag bland annat djupare in på vad en finne är, studier kring finnar och kost m.m.

  Själv får jag större finnar på ryggen beroende på min cykel och när jag är stressad så får jag massor av småfinnar! Ofta någon enstaka på överarmen också.

  finnar på ryggen

  - Annons -

  När jag är utomlands så får jag mycket mindre finnar, tror det beror på en blandning av sol och avslappning. Jag har dock finnar på ryggen här också om man zoomar in ;) Framför allt en som hamnar precis i skuggan av mitt skulderblad. Yes! Haha.

  Hur får man bort finnar på ryggen?

  Huden på ryggen är otroligt tjock vilket ökar risken för att blockera porerna som delvis kan leda till finnar på ryggen.

  Här har jag listat några vanliga orsaker till att man får finnar på ryggen och vad du kan göra för att motverka det:

  1. Dina hårvårdsprodukter kan täppa igen porerna på ryggen. När du duschar och tvättar håret så kan hårinpackning och balsam som rinner ner längs ryggen täppa igen porerna och leda till finnar på ryggen.

  Lösning: Tvätta ryggen ordentligt det sista du gör innan du går ut ur duschen, efter att du sköljt ur ditt balsam.

  2. Att inte duscha direkt efter gymmet kan orsaka finnar på ryggen. Att låta svett och smuts gro på ryggen en längre stund täpper igen porerna.

  Lösning: Se till att duscha direkt efter gymmet och använd rena träningskläder varje pass.

  3. Att bära tighta kläder eller åtsittande ryggsäckar kan orsaka finnar på ryggen. Detta eftersom åtsittande kläder och ryggsäckar skapar värme, svett och friktion vilket irriterar huden och kan täppa till porerna.

  Lösning: Om du bär tighta kläder så se till så att materialet kan andas ordentligt och att du inte går för lång tid mellan tvättarna. Om du ofta bär ryggsäcken på ryggen så kan du testa att ibland byta ut den mot en handväska eller axelväska.

  4. Dåliga eller feta solkrämer kan täppa till porerna och vara anledningen till finnar på ryggen.

  Lösning: Det är bra att smörja in sig, så det ska du inte skippa! Men välj istället en solkräm med kvalité och som fungerar för din hud utan att täppa igen porer.

  - Annons -

  5. Vad du äter och dricker kan påverka och leda till finnar på ryggen. Bland annat går jag igenom livsmedel med högt GI och mjölk & mjölkprodukter i mitt andra inlägg, vilket kan leda till eller förvärra akne.

  Lösning: Ät mer ”naturlig mat”, alltså mat från naturen som inte är sönderprocessad och skippa mjölk och mjölkprodukter. Även whey protein kan vara en orsak för finnar på ryggen.

  6. Stress & hormoner kan påverka hur mycket finnar du har på ryggen. Stress skapar en obalans i kroppen så är orsaken till många åkommor. Hormoner kan öka produktionen av sebum som i sin tur leder till ökade mängder hudbakterier och igentäppta porer.

  Lösning: Se över dina livsval och fundera på vad du kan göra för att minska nivåerna av stress i ditt liv. Ibland kan det vara svårt men ett tips är att börja med små förändringar vilket med tiden leder till minskad stress. Om det är hormonellt så bör du se över vilka tillskott och mediciner du tar och rådfråga din läkare om hur det går att förbättra.

  Jag hoppas att du fick några bra tips och råd mot finnar på ryggen! Om du har några egna tips som fungerar som jag inte listat här så kommentera gärna här nedan så kan jag lägga till det! Här nedan har jag listat de produkter som fungerar bäst mot finnar på ryggen! :)

  Produkter som fungerar bäst för mig:

  Enzympeeling mot finnar på ryggen:

  Det som har gett bäst resultat för mig är en enzympeeling som jag använder på ryggen och axlarna några gånger i veckan, men inte varje dag. Ida Warg – Vitalizing Enzyme Body Peel (adlink).

  Jag får finnar från axlarna och ner på ovansidan av armarna vilket jag tror dels är hormonellt, så det försvinner inte helt, men det har blivit mycket mindre efter att jag började med denna peeling!

  Lugnande punktbehandling på finnar:

  När en finne ändå dyker upp så duttar jag på Indy Beauty SOS spot treatment (adlink) så försvinner den mycket snabbare.

  Jag har haft en finne som bröt ut ordentligt trots dessa två produkter, men alla små har nästan slutat komma helt och de få som kommit försvinner nästan på ett dygn!

  Behandla finnar på ryggen med syra:

  Jag kan även rekommendera att behandla med någon typ av syra. Det tar bort döda hudceller och minskar därmed risken att talg och celler täpper igen porerna. T.ex. är Pixi Glow Tonic (länk) jättebra!

  - Annons -

  behandla finnar på ryggen

  Det finns även många receptfria alternativ till att behandla finnar. Dock bör man försöka hitta orsaken till varför finnarna uppkommer och inte bara behandla med tabletter och krämer.

  Läs även mitt andra inlägg om akne & finnarVarför får man akne & hur kan det behandlas?

  Kramar! :)

  - Annons -
  Helena Amiley
  Helena Amileyhttps://www.imakeyousmile.se
  Jag skriver mest om skönhet men bjuder även på glimtar från entreprenörlivet och bygget av vår egen camper van. Vanlife here we come!

  Skriv en kommentar! :)

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Relaterade inlägg

  Senaste inläggen

  sv_SESwedish